Παίρνοντας κατά γράμμα αυτά που επέρριψε στον Βενιζέλο (όχι όμως και στον Σαμαρά) η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, δεν μπορεί πΟ Μελισσανίδης δε διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια αρά να της δώσει κανείς δίκιο. Η Τουρκία έστειλε επίσημο έγγραφο στην ΕΕ με το οποίο χαρακτήριζε «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα, μολονότι είχε την προεδρία, έκανε το θέμα «α-βα-βα». Αν όμως δει κάποιος ποια είναι η ευρωβουλευτής που ήγειρε το θέμα, μιλώντας μάλιστα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης της ελληνικής στην ιταλική προεδρία, θα καταλάβει ότι δεν την έπιασε ο πατριωτικός οίστρος, αλλά έπαιξε το παιχνιδάκι του δεξιού εθνικισμού, στοχοποιώντας τον Βενιζέλο και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον Σαμαρά, αλλά και τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, από το κόμμα του οποίου προέρχεται.
Τα υπόλοιπα οφείλονται στον… βενιζέλειο τρόπο. Ασυγκράτητος, καθώς περνάει μια περίοδο με μεγάλα ζόρια και δε θα ήθελε σε όσα του καταλογίζονται να φορτωθεί και… έλλειμμα πατριωτισμού, δεν προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα στο παρασκήνιο, αλλά συνέταξε και έστειλε… ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, ζητώντας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη να τραβήξει το αυτί της Θεοχάρους. Ξεπέρασε, δηλαδή, κάθε θεσμικό όριο, ζητώντας από μια κυβέρνηση να απαντήσει για λογαριασμό ενός ευρωβουλευτή, ο οποίος –τύποις– έχει θεσμική ανεξαρτησία και τα λεγόμενά του δε δεσμεύουν την κυβέρνηση της χώρας από την οποία προέρχεται.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου». Αναγκάστηκε να παρέμβει και ίδιος ο Αναστασιάδης για να προσφέρει στον Βενιζέλο την κάλυψη που ζητούσε, χωρίς όμως και να πει κάτι για το επίμαχο θέμα, όπως δεν είχε πει και ο Βενιζέλος, άλλωστε. Η Θεοχάρους αντεπιτέθηκε με σκληρά λόγια, καλώντας τον Σαμαρά να διώξει τον Βενιζέλο, το μέρος της πήρε ο προεδρικός «φίλος» Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Βενιζέλος, μετά τη ρηματική διακοίνωση, εξέδωσε και ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με ακόμη πιο σκληρή φρασεολογία. Κατάφερε, δηλαδή, με τη συμπεριφορά του ως ταύρος εν υαλοπωλείω, να μεγιστοποιήσει ένα ζήτημα, το οποίο ο ίδιος ο Σαμαράς παρέκαμψε, απαξιώντας να απαντήσει στα όσα είπε η Θεοχάρους ενώπιόν του.
Γιατί, όμως, τόσος ντόρος για ένα έγγραφο που το τουρκικό ΥΠΕΞ καταθέτει από καιρού εις καιρόν στα ευρωενωσίτικα όργανα, όπου η υπόθεση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ καρκινοβατεί εδώ και χρόνια; Γιατί όλοι ξέρουν ότι αυτές οι διατυπώσεις στη σημερινή περίοδο έχουν ξεχωριστή σημασία. Είναι η ερμηνεία που δίνει η τουρκική πλευρά στην προκαταρκτική συμφωνία Αναστασιάδη-Ερογλου, η οποία μιλά για «δύο συνιστώντα κράτη» από τα οποία θα σχηματιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν προχωρήσουν οι συνομιλίες και πλησιάσουν σε συμφωνία, τότε στη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπει ένα άλλο κράτος, μια οιονεί συνομοσπονδία, η οποία θα σχηματιστεί από τα δύο «συνιστώντα κράτη». Η Τουρκία είναι λογικό να χαρακτηρίζει από σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα» και το δικαίωμα αυτό της το έδωσε το συνυποσχετικό που υπέγραψε με τον Ερογλου ο Αναστασιάδης.
Επειδή αυτή τη φορά το χορό της νέας συμφωνίας σέρνει ο δεξιός Αναστασιάδης, ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, έχοντας και τις ευλογίες των Σαμαρά-Βενιζέλου, όλοι σκέφτονται με το βλέμμα στο μέλλον και προσπαθούν από τώρα να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους. Γι’ αυτό και επελέγη ο Βενιζέλος από κύκλους της κυπριακής εθνικιστικής (και εξίσου ξενόδουλης) δεξιάς.