Μετά το αρχικό σοκ, τα ναζιστικά φίδια ξεμύτισαν και πάλι από τη φωλιά τους. Γέμισαν με τρικάκια τους δρόμους (με εμμονή κυρίως σε Κυψέλη-Πατήσια, για ευνόητους λόγους) και ανήγγειλαν ανοιχτή συγκέντρωση για το ερχόμενο Σάββατο. Μάλιστα, καλούν τους οπαδούς τους να πάνε στη συγκέντρωση με τα καθημερινά τους ρούχα και όχι με τις στολές των ταγμάτων εφόδου ή τα μαύρα μπλουζάκια, σε μια προσπάθεια να σπάσουν το φόβο που έχει φωλιάσει σε πολλούς από δαύτους, καθώς δεν ήταν συνηθισμένοι σε διώξεις, ενώ απογοητεύτηκαν και από τη συμπεριφορά κότας που επέδειξαν τα ηγετικά στελέχη που συνελήφθησαν και ιδιαίτερα ο αρχηγός.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμη κι αν η πολιτική εξουσία «τελειώσει» τη Χρυσή Αυγή, δεν τελειώνουμε με το φασισμό που έχει αποκτήσει κοινωνικά χαρακτηριστικά (και όχι χαρακτηριστικά κοινωνικού κινήματος, όπως επιμένουν μερικοί κουτοπόνηροι δημοσιολόγοι). Δεν μπορείς να μιλάς για κοινωνικό κίνημα, όταν είναι εξαιρετικά λίγοι αυτοί που κινητοποιούνται είτε ως μέλη των ταγμάτων εφόδου είτε ως υποστηρικτικά τμήματα.
Επειδή εμείς δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στα γκάλοπ, επειδή όλα και πάντοτε είναι «πειραγμένα», ανάλογα με τη θέληση αυτού που τα παραγγέλνει, δε θ’ αναφερθούμε σ’ αυτά. Τη λογική θα επικαλεστούμε. Δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί ο κοινωνικός εκφασισμός, επειδή το κράτος επιτέθηκε στη νεοναζιστική συμμορία. Πόσο μάλλον επειδή τα αστικά ΜΜΕ «ανακάλυψαν» ξαφνικά το νεοναζισμό του Μιχαλολιάκου και της συμμορίας του. Γνωστά ήταν εν πολλοίς όλα αυτά, δεν μαθεύτηκαν τώρα, επειδή τα έπαιξαν τα κανάλια.
Φυσικά, η προπαγάνδα παίζει ρόλο σε κάποια κοινωνικά στρώματα, που τρέφονται αποκλειστικά απ’ αυτή, και χωρίς αμφιβολία η συμμορία του Μιχαλολιάκου χάνει οπαδούς. Οταν, όμως, ο εκφασισμός έχει απλωθεί μέσα σε κοινωνικά στρώματα (κατεστραμμένους μικροαστούς, τμήματα των ανέργων), δεν μπορεί να εξαφανιστεί μετά από μια σύγκρουση του νεοναζιστικού μορφώματος με το κράτος. Πόσο μάλλον όταν αυτή η σύγκρουση από τη μεριά του κράτους δεν εμφανίζεται ως σύγκρουση με το φασισμό, αλλά ως σύγκρουση με τις έκνομες ενέργειες μιας φασιστικής οργάνωσης.
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε, με εντολή Σαμαρά, η επίθεση του κατασταλτικού μηχανισμού ενάντια στη ΧΑ, είχαμε σημειώσει ότι είναι προφανής η προσπάθεια να διαχωριστεί η ΧΑ σ’ ένα «εγκληματικό» και σ’ ένα «σοβαρό» κομμάτι. Αυτό ήταν προφανές στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη και στη στόχευση των πρώτων διώξεων και προφυλακίσεων. Βέβαια, το να φτιαχτεί μια «σοβαρή» ΧΑ, η οποία θα ενεργεί μόνο εκτελώντας κρατικές παραγγελίες, χωρίς να απειλεί τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, δεν είναι κάτι απλό, όπως πατάς ένα κουμπί κι ανάβεις μια συσκευή. Είναι πολλοί οι παράγοντες που υπεισέρχονται και πρώτα-πρώτα η ίδια η δυνατότητα του υπάρχοντος ναζιστικού μορφώματος να παραμείνει ενωμένο με τη μισή ηγετική του ομάδα στη φυλακή. Μια δυνατότητα που θα καθοριστεί και από το τι θα κάνουν στο παρασκήνιο εκείνοι οι καπιταλιστές που μπούκωναν με χρήμα τη ΧΑ. Θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν με χρήμα την παλιά δομή ή θα «πλησιάσουν» μερικούς για να χτίσουν κάτι νέο;
Γι’ αυτό και βλέπουμε προσπάθειες να πλασαριστεί στην πολιτική πιάτσα η αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός «σοβαρού» ακροδεξιού κόμματος, στα πρότυπα αντίστοιχων κομμάτων που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάποια από τα οποία συμμετέχουν ακόμη και σε κυβερνήσεις (π.χ. Νορβηγία, Αυστρία). Γνωστό «γαλάζιο» σάιτ, που συνδέεται με τον περιβόητο «αθυρόστομο» πρωθυπουργικό φίλο και άτυπο σύμβουλο, δουλεύει ήδη αυτή την ιδέα, με βασικό επιχείρημα ότι «η φοβερή και τρομερή Χρυσή Αυγή –ως οργάνωση κι όχι ως ιδεολογία ριζωμένη στην κοινωνία– τείνει να διαλυθεί» και γι’ αυτό «βρίσκονται ήδη εν εξελίξει υπόγειες διεργασίες για τη δημιουργία μιας νέας… Χρυσής Αυγής. Ενός λάιτ ακροδεξιού κόμματος σαν κι αυτά που συναντώνται στην Αυστρία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία κ.λπ. τα οποία έχουν εγκαταλείψει τη ναζιστική-φασιστική ρητορική και ποντάρουν στον άκρατο λαϊκισμό, την απογοήτευση του κόσμου από την οικονομική κρίση, στην ανεργία καθώς και στο μεταναστευτικό».
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για επιχειρηματίες και «πολιτικούς που βρίσκονται στα δεξιά της Δεξιάς και θέλουν να απορροφήσουν τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με το ναζισμό», δημιουργώντας ένα «πατριωτικό» κόμμα. Δίνει, μάλιστα, και το πρώτο φαβορί για την ηγεσία αυτού του μορφώματος, που είναι ο τέως αρχηγός ΓΕΣ (και υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Πικραμμένου) Φρ. Φράγκος.
Φυσικά, όταν πέφτει έτσι ένα όνομα, αυτό γίνεται για να «καεί». Να «καεί» το συγκεκριμένο όνομα, που έχει μεγάλο κύρος στους κόλπους της ακροδεξιάς (και όχι μόνο), για να προσελκυστεί ενδεχομένως στη ΝΔ, η οποία μπορεί να του υποσχεθεί ακόμη και μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ετσι, το ακροδεξιό μόρφωμα (αν τελικά πάρει αυτή τη μορφή) θα μπορεί να αποτελεί ουσιαστικά ένα δορυφόρο της ΝΔ, τραβώντας ψήφους από τη ΧΑ και τον Καμμένο.