Ολοκληρώθηκε και η κατ’ άρθρο συζήτηση και ψήφιση των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις» και μένει η τυπική διαδικασία της ψήφισης στο σύνολό του, πριν πάρει το δρόμο της δημοσίευσής του στο ΦΕΚ. Σ’ αυτό το νομοσχέδιο εισήχθηκαν και ψηφίστηκαν τρεις σημαντικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα ασχοληθούμε σ’ αυτό το σύντομο σχόλιο. Οι δύο ρυθμίσεις εισήχθησαν στο κυρίως σώμα του νομοσχέδιου, ενώ η τρίτη, που αφορά τον ΕΦΕΤ, εισήχθη ως τροπολογία, προφανώς για να αποφύγει τον έλεγχο συνταγματικότητας από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής.
Δεν στέγνωσε ακόμη το μελάνι που χύθηκε για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και η κυβέρνηση Καραμανλή δίνει τη δυνατότητα σ’ όλες τις οργανώσεις της Εκκλησίας να χρηματοδοτού-νται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καπιταλιστική δραστηριότητα που αναπτύσσουν. Ως τώρα, με τον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο χρηματοδοτούνταν μόνο οι Μονές του Αγίου Ορους για να κάνουν καπιταλιστικές επενδύσεις. Τώρα, θα χρηματοδοτούνται και η Εκκλησία της Ελλάδας και οι Μητροπόλεις για δραστηριότητες ανάλογες μ’ αυτές που αναπτύσσει το Αγιο Ορος.
Το συγκρότημα Αλαφούζου και άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις θέλουν να φτιάξουν υπόγεια πάρκινγκ σε δημόσιους χώρους, που μπορεί να είναι ακόμη και δασύλλια, όπως το παρκάκι της Κύπρου και Πατησίων. Ερχεται, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομίας Ι. Παπαθανασίου και εισάγει ρύθμιση με την οποία εντάσσονται στον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο και οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ιδιωτών με ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, για την κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ σε δημόσιους χώρους. Οι καπιταλιστές που θα κατασκευάζουν υπόγεια πάρκινγκ με ΣΔΙΤ με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού σε δημόσιους χώρους όχι μόνο θα εκμεταλλεύονται για δεκάδες χρόνια αυτά τα πάρκινγκ, αλλά και θα παίρνουν ως επιχορήγηση το 40% των δαπανών της επένδυσης, που φροντίζουν να υπερτιμολογούν, προκειμένου να μη βάζουν ούτε ένα ευρώ δικό τους ή από δανεισμό. Οι καπιταλιστές θα επιβραβεύονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος, χρηματοδοτούμενοι από τον κρατικό κορβανά, χωρίς να αγωνιούν για την τύχη της επένδυσής τους.
Η τρίτη ρύθμιση αφορά την τύχη του ΕΦΕΤ, του φορέα που δεν έκανε και δεν θα κάνει, ούτε με την νέα μορφή του, ουσιαστικούς ελέγχους καταλληλότητας των τροφίμων.
Στις 19 Γενάρη οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης και Σ. Χατζηγάκης πανηγύριζαν για τη μεταφορά του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Γεωργίας. Με την τροπολογία, όμως, δεν έχουμε μεταφορά του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Γεωργίας, αλλά αποψίλωση αρμοδιοτήτων του υπουργείου Γεωργίας, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε συρρίκνωση των υπηρεσιών του υπουργείου. Με το άρθρο 3 του ΠΔ 79 έχουν δοθεί μια σειρά αρμοδιότητες στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στις τέσσερις Διευ-θύνσεις της. Σύμφωνα με την τροπολογία, εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, οι αρμοδιότητες θα δοθούν στον ΕΦΕΤ, που θα εξακολουθήσει να έχει υποτυπώδεις κεντρικές υπηρεσίες, ανήμπορες να διαχειριστούν τόσο αυτές τις αρμοδιότητες όσο και το σύνολο του ελεγκτικού έργου. Από τη στιγμή που θα αφαιρεθούν αυτές οι αρμοδιότητες από τη Γενική Δι-εύθυνση Κτηνιατρικής και τις Δι-ευθύνσεις της, το επόμενο βήμα θα είναι να καταργηθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες, αφού δεν θα έχουν αντικείμενο, και το προσωπικό τους να μεταφερθεί σ’ άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας.
Αυτή η αποψίλωση δεν είναι η μοναδική. Με την παράγραφο 2 δίνονται εξουσιοδοτήσεις σε τρεις υπουργούς να μεταφέρουν όλες τις διάσπαρτες αρμοδιότητες που έχουν τα διάφορα υπουργεία στον ΕΦΕΤ. Είναι περίεργο που δεν τίθενται χρονικοί περιορισμοί και πολύ περισσότερο που προβλέπεται έκδοση ΠΔ και όχι υπουργικών αποφάσεων. Τέλος, με την παράγραφο 3 δίνεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Γεωργίας και Ανάπτυξης να τροποποιούν διατάξεις του ιδρυτικού νόμου του ΕΦΕΤ με ΠΔ και όχι με υπουργικές αποφάσεις. Η εξουσιοδότηση αυτή ξεπερνάει τα αστικά κοινοβουλευτικά ήθη, που «απαιτούν» να μην έχει δικαίωμα ο υπουργός να νομοθετεί παρακάμπτοντας τη Βουλή.
Δεν είναι σίγουρο εάν και πότε θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στον ΕΦΕΤ και εάν τελικά αυτός θα γίνει ενιαίος. Εκείνο που είναι σίγουρο, όμως, είναι ότι πολύ σύντομα θα γίνει κι’ αυτός ΝΠΙΔ, όπως όλοι οι εποπτευόμενοι από τα υπουργεία φορείς. Θα είναι ένας απόμακρος φορέας που δεν θα μπορεί να τον ελέγχει κανένας ως προς τους ελέγχους που κάνει και την ποιότητά τους. Θα το πούμε για μια φορά ακόμη. Οι αστικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να διεξάγονται ουσιαστικοί έλεγχοι για την καταλληλότητα των τροφίμων, γιατί μοναδικό τους μέλημα είναι η αποκόμιση ανώτατων καπιταλιστικών κερδών από το κεφάλαιο.