Εμείς τώρα ποιον πρέπει να πιστέψουμε; Τον Κλάουντιο Ντεσκάλτσι ή τη Φεντερίκα Μογκερίνι; Ιταλοί και οι δύο, επικεφαλής του ενεργειακού μονοπωλίου ΕΝΙ ο πρώτος, «υπουργός Εξωτερικών» της Κομισιόν η δεύτερη, αναφέρθηκαν στις γεωτρήσεις που κάνει το τουρκικό σκάφος «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει παραχωρηθεί με σύμβαση σε κοινοπραξία της ΕΝΙ με τη γαλλική ΤΟΤΑL.
Ο Ντεσκάλτσι δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ανησυχία από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». Η Μογκερίνι δήλωσε ικανοποιημένη από τις αποφάσεις που πήρε το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εξηγώντας ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα για την εφαρμογή ενός «καθεστώτος-πλαισίου» περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιριών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Μιλάμε για μέτρα για τα μάτια του κόσμου, δηλαδή. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε η Μογκερίνι, το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, διότι χρειάζεται… περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο το μήνυμα του Συμβουλίου είναι ότι πάρθηκε «πολιτική απόφαση».
Εμείς να θυμίσουμε ότι ανάλογη πολιτική απόφαση είχε παρθεί και πριν από μερικούς μήνες. Δεν ήταν ο χρόνος που μεσολάβησε επαρκής για να γίνει η «τεχνική επεξεργασία» των μέτρων; Μ’ άλλα λόγια, η Φεντερίκα μας δουλεύει κανονικά. Πράγμα που δε συμβαίνει με τον συμπατριώτη της CEO της ΕΝΙ, ο οποίος διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να κάνει γεωτρήσεις περικυκλωμένος από τον τουρκικό πολεμικό στόλο. Κατά συνέπεια, ας φροντίσουν οι ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιλύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία, για να μπορεί κι αυτός να κάνει τη «δουλειά» του.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι το ζήτημα των υδρογονανθράκων βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, ως βασική συνιστώσα του Κυπριακού. Κι επειδή η Τουρκία δεν κάνει πίσω, αλλά διεκδικεί το «δίκιο» της με την απειλή των κανονιοφόρων, οι «μεγάλοι παίκτες» θα απαιτήσουν από τον Αναστασιάδη να κάνει πίσω και να δεχτεί τη συνεκμετάλλευση (μέσω κοινής επιτροπής, όπως έχει προτείνει ο Ακιντζί – που είναι και… αριστερός και αντίπαλος του Ερντογάν).
Ούτε είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ αντιμετώπισε την καταγγελία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι ως αυτοτελές θέμα, χρήζον άμεσης απάντησης, αλλά πακέτο με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων. Το πακετάρισμα δύο διαφορετικών θεμάτων με τη μορφή του «προβλήματος Τουρκία», το οποίο περιλαμβάνει ως βασική παράμετρο και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δείχνει ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ θέλουν να κάνουν μια ενιαία διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Οπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, το Κυπριακό δε θα διστάσουν να το προσφέρουν ως αντάλλαγμα σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ υπήρξαν εξαιρετικά προσεκτικές, ώστε να μην κλείνουν την πόρτα της διαπραγμάτευσης αλλά να την ανοίγουν. Καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία (αυτό το έχει κάνει και ο Τραμπ, ως γνωστόν…) κάνοντας αναφορά σε κυρώσεις και σε εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, χωρίς αυτή η αναφορά να συνοδεύεται από οποιοδήποτε πρακτικό μέτρο.
Χριστοδουλίδης και Δένδιας έσπευσαν να χαιρετίσουν την απόφαση της ΕΕ. «To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης κοροϊδεύοντας τον κυπριακό λαό. Οταν το παζάρι της Τουρκίας με τις βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ φτάσει σε μια νέα συμφωνία, όλοι αυτοί θα κλαψουρίζουν ότι «μας πούλησαν οι εταίροι». Δε θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε.
YΓ. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών και τόνισε: «Θεωρώ ότι η σημασία παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι στην πράξη η δημιουργία μιας πλατφόρμας που επιτρέπει την προσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και της Τουρκίας με την ΕΕ, ώστε να εργαστούν στενότερα για να αντιμετωπίσουν αυτή την κοινή πρόκληση». Και προσέφερε πλήρη κάλυψη στην τουρκική εισβολή στη Συρία, λέγοντας: «Οι προθέσεις της Τουρκίας ήταν δημόσιες. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις του από το βήμα του ΟΗΕ, έδειξε ακόμα και έναν χάρτη γι’ αυτή τη ζώνη ασφαλείας που θέλουν να δημιουργήσουν. Πρόκειται για κάτι για το οποίο εργάστηκαν για αρκετό καιρό. Αρχικά προσπάθησαν να το κάνουν με τις ΗΠΑ. Καλωσορίσαμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία εργάζονταν από κοινού με περιπολίες και επιχειρήσεις. Οπότε ήταν ένα θέμα για αρκετό καιρό. Αλλά η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τη συνεργασία και βλέπουμε ότι πλέον η Τουρκία κάνει επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ. Η Τουρκία επίσης ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας χθες λίγο πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ηταν, επίσης, ένα θέμα που είχε συζητηθεί και νωρίτερα εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ»!
Τελευταία Νέα :
- Σαν σήμερα 2 Ιούλη
- Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
- Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund
- Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών
- Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν
- Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση