Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι οι τρεις τεχνοκράτες (από ένας της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ), που ήρθαν για δυο μέρες στην Αθήνα και συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες και υπουργούς, έκαναν έστω και υποτυπώδη έλεγχο στα οικονομικά του ελληνικού κράτους; Απλώς άκουσαν ό,τι τους είπαν οι κυβερνητικοί, έριξαν μια ματιά στα έγγραφα που αυτοί τους έδωσαν, επανέλαβαν το γνωστό ποίημα για τη δέσμη των νέων μέτρων που πρέπει να παρθούν και έφυγαν. Είχαν, δηλαδή, μερικές συνεργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν και με e-mails, όπως γίνεται άλλωστε κάθε μέρα μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπηρεσιών της Κομισιόν. Κατά συνέπεια, η παρουσία τους είχε πολιτικό και μόνο χαρακτήρα. Μηνύματα στον ελληνικό λαό θέλησαν να στείλουν. Μηνύματα τρομοκρατικά, μηνύματα υποταγής σε μια πολιτική συνεχών ανατροπών σε βάρος των εργαζόμενων.
Στο μεταξύ, κυβέρνηση και ΜΜΕ εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι της μετρολογίας. Οι υπουργοί ψιθυρίζουν στ’ αυτί των παπαγάλων τα μέτρα που εξετάζονται, αυτοί τα γράφουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση, οι αρμόδιοι υπουργοί τ’ αφήνουν όλα ανοιχτά, ο Πάγκαλος λέει ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αλλά δεν ξέρει τι μπορεί να φέρει ο υπουργός Οικονομικών και το νταλαβέρι συνεχίζεται. Ο σκοπός είναι να συνηθίσουν οι εργαζόμενοι στην ιδέα νέων αντιλαϊκών μέτρων, να μετρηθούν αντιδράσεις, να στηθούν φάκες, να μπορέσει η κυβέρνηση να τη βγάλει καθαρή.
Τα πράγματα είναι καθαρά. Τα λέει ο Παπανδρέου στις συνεντεύξεις του σε ξένα Μέσα. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε την κρίση σαν ευκαιρία για να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Εχουμε λάβει ήδη σημαντικές αποφάσεις: Για παράδειγμα, θα περικόψουμε τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αυξήσουμε το φόρο καυσίμων», είπε στο γερμανικό «Der Spiegel». «Οι σοβαροί επενδυτές θέλουν να δουν βιώσιμες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα και όχι απλώς μια μείωση του ελλείμματος για ένα χρόνο», είπε στον «Economist». «Αν χρειαστούν περισσότερα μέτρα θα τα λάβουμε, προκειμένου φέτος να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 4%. Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε κάτι τέτοιο, αν αποδειχτεί αναγκαίο», τόνισε στο ΒΒC. «Tα νέα μέτρα μείωσης του ελλείμματος θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη των ελεγκτών της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην Αθήνα», δήλωσε την Τρίτη ο Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να κερδίσει λίγες μέρες χρόνο, ενόψει και της απεργίας της Τετάρτης.
Τα νέα μέτρα έχουν «κλειδώσει» και μάλλον την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινω θούν, γιατί η κυβέρνηση από τη μια δεν θέλει να φανεί ότι της τα επιβάλλει το Ecofin και από την άλλη θέλει να έχει μερικές μέρες στη διάθεσή της, για να κάνει την πολιτική διαπραγμάτευση μέσα στα κοινοτικά όργανα. Αφήστε που υπάρχει και η ανάγκη του δανεισμού και πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο: θα πέσουν τα spreads στις «αγορές» ή ο δανεισμός θα γίνει με κάποια πολιτική φόρμουλα που θ’ αποφασίσει ο γαλλογερμανικός άξονας;
Ποια είναι αυτά τα μέτρα;
♦ Αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, που σημαίνει 11% για ορισμένα είδη πλατιάς κατανάλωσης και 21% για όλα τα υπόλοιπα. Για ξεκάρφωμα μπορεί να θεσπίσουν και κάποιον ανώτερο συντελεστή για ορισμένα είδη πολυτελείας. Αν όμως σ’ αυτά συμπεριλάβουν και τα αυτοκίνητα, τότε δεν μιλάμε μόνο για είδη πολυτελείας (ας σημειωθεί ότι παλιότερα στα είδη πολυτελείας περιλαμβάνονταν ακόμη και είδη όπως τα κράνη για τους μοτοσικλετιστές!).
♦ Νέα αύξηση (λόγος γίνεται για 20%) στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνού, οινοπνευματωδών και καυσίμων.
♦ Παραπέρα μείωση στους μισθούς των δημόσιων υπάλληλων, ενδεχομένως και στις συντάξεις.
Στο τελευταίο γίνεται ο μεγάλος τζόγος, καθώς όλα τα ΜΜΕ μιλούν για τον «14ο μισθό», ενώ τα κυβερνητικά στελέχη πότε αφήνουν ανοιχτό το θέμα (π.χ. ο Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες) και πότε το μισοκλείνουν (π.χ. ο Πεταλωτής, που με τα χίλια ζόρια έφτασε να πει ότι «δεν υπάρχει σκέψη»). Είναι πάρα πολύ πιθανό αυτό το θέμα να χρησιμοποιείται σαν «τυράκι». Δηλαδή, να πει η κυβέρνηση στο τέλος ότι δεν κόβεται το δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας και να θεωρεί (κούνια που την κούναγε), ότι οι εργαζόμενοι θα νιώσουν ανακουφισμένοι. Αν όμως κόψει άλλο ένα 7-10% από τα επιδόματα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Και θα έχει στην καβάτζα το δώρο Χριστουγέννων, για το επόμενο «πακέτο άμεσης απόδοσης», που το Ecofin το έχει προσδιορίσει για τα τέλη του χρόνου (στο μεταξύ θα παρεμβληθούν το εργασιακό και το ασφαλιστικό).