Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Ιούνη
  • H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale
  • Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί
  • Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 6 Ιούνη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Τα παιδία παίζει
Πολιτική

Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

Τα παιδία παίζει

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Ιούλ 2016, 00:00

Οταν ο αρχηγός ενός κόμματος που κυβερνά φλέγεται για να προωθήσει μια αναθεώρηση του συντάγματος, χαμηλώνει τους τόνους, ακολουθεί με ευλάβεια τις προβλεπόμενες διαδικασίες (αποκλειστικά κοινοβουλευτικές) και προσπαθεί να βρει κοινό τόπο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί χωρίς τη δική τους συναίνεση αναθεώρηση δε γίνεται. Για να γίνει αναθεώρηση απαιτούνται ψηφοφορίες σε δύο διαδοχικές βουλευτικές περιόδους. Στην πρώτη (προαναθεωρητική Βουλή) ορίζονται τα άρθρα του συντάγματος που θα αναθεωρηθούν και στη δεύτερη (αναθεωρητική Βουλή) ορίζεται το περιεχόμενο της αναθεώρησης για το κάθε ένα απ' αυτά τα άρθρα. Απαιτούνται, δε, 151 ψήφοι στη μία Βουλή και 180 στην άλλη (αδιακρίτως χρονολογικής σειράς).

Είναι δεδομένο, λοιπόν, ιδιαίτερα με το σημερινό κατακερματισμό των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ότι πρέπει να βρεθούν συναινέσεις μεταξύ περισσότερων των δύο κομμάτων για να γίνει πράξη η συνταγματική αναθεώρηση. Μπορεί, ας πούμε, η σημερινή πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (153 βουλευτές) να ορίσει τα προς αναθεώρηση άρθρα του συντάγματος χωρίς τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων. Στην πράξη, θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό, γιατί τα άλλα κόμματα θα μουλαρώσουν εξαιτίας του παραγκωνισμού τους και δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν στην επόμενη Βουλή. Οπότε, η αναθεώρηση ή θα ακυρωθεί τελείως ή θα περιοριστεί σε μερικά πράγματα που εκ των υστέρων θα καθορίσουν τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Αν υποθέσουμε ότι και στην επόμενη Βουλή θα υπάρχει η σημερινή κομματική διάταξη και δε θα έχουν αντιστραφεί οι όροι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (και όχι μόνο).

Τι έκανε ο Τσίπρας; Το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που θα υπαγόρευε η σωφροσύνη ενός πολιτικού ηγέτη που επιθυμεί διακαώς να κάνει μια συνταγματική αναθεώρηση και ξέρει ότι χωρίς την αντιπολίτευση δεν μπορεί να το πετύχει. Στόλισε το προαύλιο της Βουλής με τα κομματικά χρώματα και έδωσε ένα one man show, εμφανιζόμενος ο ίδιος ως νέος Χαρίλαος Τρικούπης και νέος Ελευθέριος Βενιζέλος αντάμα. Εμφανίστηκε ως ο μέγας επαναστάτης του αστικού κόσμου, που μόνο μ' αυτές τις ιστορικές μορφές του ελληνικού αστισμού μπορεί να συγκριθεί.

Δε δίστασε να αναφωνήσει, κλείνοντας την ομιλία του: «Για πρώτη φορά η Δημοκρατία στην εξουσία». Πέρα από το γλωσσικό βαρβαρισμό, που θυμίζει Γιωργάκη Παπανδρέου, το βλακώδες αυτό σλόγκαν προκαλεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν επί δεκαετίες και έκαναν συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς ισχυρίζεται ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δημοκρατία και αυτή ανέτειλε για πρώτη φορά με την ανάδειξη στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, χέρι-χέρι με το ακροδεξιό μόρφωμα του Καμμένου.

Φρόντισε, δηλαδή, να βάλει από την αρχή «απέναντί» του τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ηγέτες των οποίων (ιδιαίτερα ο πρωθυπουργίσιμος Μητσοτάκης) δε θα πήγαιναν να γίνουν «γλάστρες» σε μια κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό ομιλητή τον Τσίπρα. «Αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας ήθελε ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναινετικό καθορισμό όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων προς αναθεώρηση, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει στις εκλογές το περιεχόμενο των αλλαγών που απαιτούνται» ανακοίνωσε δηκτικά η ΝΔ. Και κατέληξε πικρόχολα: «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετέχει σε προσχηματικές και ανούσιες διαδικασίες. Θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα όταν ο κ. Τσίπρας εκκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Ελλήνων». Στο ίδιο μήκος κύματος το ΠΑΣΟΚ, διεμήνυσε μέσω Φώφης: «Ο διάλογος, κύριε πρωθυπουργέ, για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει έτσι όπως τον σκηνοθετείτε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για προσχήματα. Επιτέλους, εμείς σας προκαλούμε ξανά. Εχετε τους πενήντα βουλευτές. Ελάτε αύριο στη Βουλή και ξεκινήστε τη διαδικασία. Εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι με τις προτάσεις μας και είμαστε υπέρ των τολμηρών αλλαγών».

Παρών στη φιέστα ήταν μόνο ο Λεβέντης, το νέο πουλέν των συριζαίων, έτοιμος να τους δώσει τις εννέα έδρες που διαθέτει, αν κάτι στραβώσει και δεν μπορούν να περάσουν τα αντεργατικά νομοσχέδια του φθινόπωρου. Μετά τον Καμμένο ο Λεβέντης. Από την ακροδεξιά στη μεταμεσονύχτια trash tv. Μιλάμε πραγματικά για… δημοκρατική -ου μην και αριστερή- επανάσταση.

Φιέστες

Ο Τσίπρας, όμως, δε βιάζεται καθόλου να κινήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Εστησε την πρώτη φιέστα και θα προσπαθήσει -αν τα καταφέρει- να στήσει κι άλλες. Για να εκφραστεί υποτίθεται ο λαός. «Για πρώτη φορά από το Λαό με το Λαό, για το Λαό να ορίσουμε το Νέο μας Σύνταγμα. Για πρώτη φορά να αποφασίσουμε όλοι μαζί  ποια Ελλάδα θέλουμε», είπε με θράσος χιλίων νταβατζήδων ο άνθρωπος που πήρε το Οχι του λαού και το μετέτρεψε σε Ναι, παρέα με τα άλλα αστικά κόμματα, με κυνισμό χασάπη του μεσοπολέμου.

Οπως είπε, «το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει την διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα».  Φυσικά, αυτή η επιτροπή θα έχει εξωθεσμικό χαρακτήρα, αφού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στόχος είναι, όπως είπε ο Τσίπρας, «σε πρώτη φάση, να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών». Εμείς μπορούμε να φανταστούμε τι έχει να γίνει έτσι και -την ώρα που στη Βουλή θα προωθούν για ψήφιση το εφιαλτικό νομοσχέδιο με τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις (αμφιβάλλει κανείς ότι θα είναι εφιαλτικό;)- δοκιμάσουν να κάνουν συγκεντρώσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος! Αν ο κόσμος περιοριστεί στα ζαρζαβατικά, θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί.

Αφού, λοιπόν, κάνει αυτόν το «διάλογο με το λαό», όχι μόνο με συγκεντρώσεις (που το κόβουμε χλομό να είναι τίποτα περισσότερο από στενές κομματικές μαζώξεις), αλλά και με «τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας ελεύθερης πρόσβασης προς όλους,  όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους», κάπου την άνοιξη του 2017 (έτσι αόριστα, χωρίς καν να ορίζεται μήνας) «η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα πολιτικά κόμματα, που από κει και πέρα θα πάρουν την σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία».

Και τα άλλα κόμματα, θα πουν «ευχαριστούμε πολύ, μας βοηθάτε τα μάλα με τη δουλειά που κάνατε ως οργανωτική επιτροπή, κι ας μην μας καλέσατε να συμμετάσχουμε»! Σε δέκα περίπου μήνες από τώρα, κανένας δεν ξέρει πώς θα έχει η κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Αλλά κι αν δεν αλλάξει τίποτα, γιατί η αντιπολίτευση να διευκολύνει τον Τσίπρα; Θα του αλλάξει την πίστη, όταν ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Και θα επιβάλλει τους όρους της, φυσικά.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι Τσιπραίοι. Γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι στην πραγματικότητα δε δίνουν δεκάρα για όλα αυτά τα ηχηρά που λένε, που ξέρουν ότι δεν περνάνε, αλλά θέλουν μόνο να κάνουν πολιτικό ντόρο και ν' αλλάξουν (αν μπορέσουν) την πολιτική ατζέντα, δημιουργώντας (έστω και πρόσκαιρα) θετικές γι' αυτούς εντυπώσεις σ' ένα κομμάτι του ελληνικού λαού.

Συντηρητισμός

Δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση επί της μπουρδολογίας του Τσίπρα και του Κατρούγκαλου. Σημειώνουμε μόνο πως δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής η όλη συζήτηση έχει περιοριστεί στον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και στις αρμοδιότητές του. Κι αυτό συνέβη με ευθύνη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τις δικές του γραμμές ακούγονται διαμετρικά αντίθετες απόψεις, τις οποίες μάλιστα υποστηρίζουν ηγετικά στελέχη.

Ο Τσίπρας παρουσίασε μια λύση κουρελού. Αν, λέει, δεν πιάσει ο πρόεδρος 200 ψήφους στις δυο πρώτες ψηφοφορίες, δε θα γίνονται βουλευτικές εκλογές, αλλά εκλογή ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους υποψήφιους προέδρους. Μα αν το θέμα είναι να αποτραπεί η δυνατότητα πρόκλησης εκλογών μέσω μπλοκαρίσματος της προεδρικής εκλογής στη Βουλή (πράγμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη 2014 και το είπε καθαρά ότι το κάνει για να προκαλέσει εκλογές!), γιατί να μην εκλέγεται πρόεδρος με 151 ψήφους στη Βουλή; Ετσι κι αλλιώς για παρελασιάρχη πρόκειται, όχι για πρόσωπο που ασκεί εξουσία.

Α, όλα κι όλα, ο Τσίπρας προτείνει άμεση εκλογή προέδρου από το λαό, αλλά και «λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του»! Να μπορεί να απευθύνεται στη Βουλή «για σπουδαίο λόγο» (κατά την κρίση του, φυσικά), να συγκαλεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (δηλαδή να παρεμβαίνει ευθέως στην κοινοβουλευτική διαδικασία), αλλά και «να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές, για να κρίνει επί της συνταγματικότητάς του»! Προτείνει, δηλαδή, να φτιαχτεί ένας δεύτερος πόλος εξουσίας, που θυμίζει έντονα την ελληνική (και όχι τις ευρωπαϊκές) μοναρχία.

Στην ίδια αστική συντηρητική κατεύθυνση είναι και η πρόταση για κατάργηση του διάχυτου συνταγματικού ελέγχου και τη θέσπιση ενός οιονεί συνταγματικού δικαστηρίου, «ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων, που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή της Κυβέρνησης, ή 120 Βουλευτών, θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης μάλιστα προθεσμίας». Διότι το σημερινό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου κάθε δικαστήριο μπορεί να κρίνει τη συνταγματικότητα, σύστημα αστικοφιλελεύθερο, όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής, «μετατρέπει τον δικαστή σε νομοθέτη», όπως έγραψαν του Τσίπρα να πει!

ΥΓ. «Προτείνουμε τη δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση, βεβαίως, νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά ζητήματα» είπε ο Τσίπρας. Αυτό έλειπε, να τίθεται υπό δημοψηφισματική αμφισβήτηση η δημοσιονομική πολιτική, που καθορίζει απόλυτα και την κοινωνική πολιτική! Τέτοιες ιδέες δεν επιτρέπεται να εκτίθενται ούτε καν στο επίπεδο της προπαγανδιστικής παπαρολογίας. Αλλωστε, ο καθορισμός της δημοσιονομικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα των ιμπεριαλιστών δανειστών ή των ευρωενωσίτικων οργάνων.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

Εχουν αφήσει τα δάση στην τύχη τους
Επόμενο άρθρο

Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

Αποκαλυπτήρια υποκρισίας

Σχετικά Αρθρα

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

Πολιτική 6 Ιούν 2026, 08:50

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

Πολιτική 4 Ιούν 2026, 22:06

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

Πολιτική 4 Ιούν 2026, 14:36

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

Πολιτική 4 Ιούν 2026, 12:32

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

Πολιτική 3 Ιούν 2026, 13:44
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη

7 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτισμός

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

6 Ιούν 2026, 11:18
Διεθνή

Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί

6 Ιούν 2026, 10:22
Πολιτική

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

6 Ιούν 2026, 08:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

6 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού

5 Ιούν 2026, 20:26
Διεθνή

Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων

5 Ιούν 2026, 19:30
Οικονομία

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

5 Ιούν 2026, 18:52
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη

1775: Οι Ηνωμένες Αποικίες μετονομάζονται σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1929: Το Βατικανό γίνεται ανεξάρτητο κράτος, το μικρότερο στον κόσμο.

1968: Πρώτο θύμα της ΕΤΑ ο αστυνομικός Χοσέ Παρδίνες Αθκάι σε χτύπημα κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν.

1970: Βόμβα στο Γαλάτσι.

1979: Οι πρώτες άμεσες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο διεξάγονται στις εννιά χώρες-μέλη της ΕΟΚ.

1981: Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ καταστρέφουν πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράκ.

1990: Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Νότια Αφρική μετά από δεκατέσσερα χρόνια.

1994: Εντοπίζεται βόμβα στην πρεσβεία του Βελγίου (ΕΛΑ-1η Μάη).

1999: Πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά από σαράντα χρόνια στην Ινδονησία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    17Ν
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Εφετείο 17Ν
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    ΕΛΑ
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Ποιοι είμαστε
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Επικοινωνία
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Όροι χρήσης
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Ποιοι είμαστε
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Επικοινωνία
  • Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Τσιπραίων συνταγματική αναθεώρηση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo