Ο Γ. Κασαπίδης, που διαγράφηκε από τον Σαμαρά γιατί δεν ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο του τελευταίου Μνημόνιου, ετοιμάζεται να επιστρέψει στη ΝΔ, για να ισοφαριστεί η απώλεια της Τζάκρη από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και ο Π. Καμμένος έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να μάθει σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι παρασκηνιακές επαφές ορισμένων δικών του με τη ΝΔ.
Με το βλέμμα στραμμένο στους Κουΐκ, Χαϊκάλη, Μελά, που έχουν δηλώσει ότι δε δέχονται σε καμιά περίπτωση συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε στενή συνεργασία με τον εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενο Μαριά, ο Καμμένος επιμένει να διαφημίζει την εκλογική «στρατηγική» του κόμματός του για συνεργασία με άλλα «αντιμνημονιακά κόμματα» στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μάη. Οπως λέει, το μήνυμα της κάλπης θα πρέπει να είναι η «συνολική καταδίκη των μνημονίων και των μηχανισμών στήριξης».
Οταν, όμως, του ζητείται να γίνει συγκεκριμένος, το γυρίζει στο καλαματιανό: «οι τοπικές κοινωνίες θα μας διδάξουν για ακόμα μία φορά». Μιμείται τον Τσίπρα και ζητά από τους κυβερνητικούς βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση («υπάρχουν βουλευτές που έχουν δώσει όρκο, τους καλούμε στο αντιμνημονιακό μέτωπο, να ρίξουμε την κυβέρνηση»), όμως ακόμη και ένας Καμμένος δε νομίζουμε να εκτιμά πως κάποιος βουλευτής θα ρίξει την κυβέρνηση για να πάει στο δικό του κόμμα. Για λεονταρισμούς πρόκειται και τίποτα παραπάνω.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δεν απαντά δημόσια. Αρκείται στη σιβυλλική δήλωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Σκουρλέτης περί «πρωτοβουλιών των τοπικών κοινωνιών». Στο παρασκήνιο, όπως απεκάλυψε ο Μαριάς, η συζήτηση γίνεται σε τοπικό επίπεδο, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να της δώσει επίσημη πολιτική κάλυψη, για να μην κατηγορηθεί ότι συνεργάζεται μ’ ένα ακροδεξιό κόμμα, «ψεκασμένων» και τα παρόμοια. Προτιμά να παίζει το παιχνίδι της αυτοδυναμίας, γεγονός που ανεβάζει τον πυρετό του Καμμένου που φοβάται ότι δε θα καταφέρει να φτάσει με κόμμα στις επόμενες εκλογές, διότι θα έχει γίνει… απόκομμα.