Συνεδρίασε τη Δευτέρα η Διυπουργική Επιτροπή Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας. Οπως ανακοινώθηκε, «σκοπός της Επιτροπής είναι ο έλεγχος και η εποπτεία της οικονομικής λειτουργίας των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και την εξοικονόμηση πόρων. Σύμφωνα με το Ν. 3697/2008, οι Φορείς αυτοί είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας».
Η μακροσκελής ανακοίνωση αναφέρει ότι το 80% των νοσοκομείων εφαρμόζει το Διπλογραφικό Σύστημα και συνέταξε οικονομικές καταστάσεις για το 2008, ενώ 20 από τα 103 συνέταξαν τις καταστάσεις αυτές σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ). Το 2009 προβλέπεται να συντάξουν οικονομικές καταστάσεις όλα τα νοσοκομεία και 70 από τα 103 θα εφαρμόσουν το ΔΠΧΠ. Στο ίδιο σύστημα θα περάσουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη.
Διαβάζοντας κανένας αυτή την ανακοίνωση έχει την εντύπωση ότι αναφέρεται σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις και όχι σε φορείς που α- σκούν κοινωνική πολιτική. Η κυβερνητική ανακοίνωση ισχυρίζεται υποκριτικά ότι αυτό γίνεται για να δοθεί «η δυνατότητα ελέγχου των εσόδων και δαπανών τους, ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και σπατάλης και να εξοικονομούνται δημόσιοι πόροι». Στην πραγματικότητα, στόχος είναι η μετατροπή όλων των φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε ανώνυμες εταιρίες που θα λειτουργούν βάσει της σχέσης κόστους/οφέλους. Ετσι ξεκίνησαν οι αντίστοιχες αλλαγές και στις ΔΕΚΟ. Πρώτα εφαρμόστηκαν συστήματα οικονομικής διαχείρισης που ταιριάζουν σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μετά μπήκαν στο μετοχικό τους κεφάλαιο οι ιδιώτες και στη συνέχεια άρχισαν να λειτουρ- γούν με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.