Είναι αγωνιώδης η προσπάθεια του Μητσοτάκη να εμφανιστεί ως ένας πρωθυπουργός διαφορετικός απ’ όλους τους προηγούμενους. Ως τεχνοκράτης πρωθυπουργός, κάτι σαν CEO πολυεθνικού μονοπωλίου, που έχει βάλει τους υπουργούς σε θέσεις μάνατζερ, αναθέτοντάς τους μετρήσιμα καθήκοντα και αποφασισμένος να τους κρίνει μόνο ως προς την αποτελεσματικότητά τους στο πιάσιμο των στόχων που τους ανέθεσε. Πρόκειται για ένα διαφημιστικό πρότζεκτ που φιλοτεχνήθηκε επιμελώς πριν ακόμα από τις εκλογές και έφτασε στην κορύφωσή του αμέσως μόλις ο Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός και σχημάτισε κυβέρνηση.
Με την ίδια αγωνία εμφανίστηκε και στη Θεσσαλονίκη. Ομως, μολονότι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος και του έχει φύγει πια το κόμπλεξ που είχε τα πρώτα χρόνια, εξαιτίας των αξιοθρήνητων εμφανίσεων που έκανε στη Βουλή στις αντιπαραθέσεις του με τον Τσίπρα, η εικόνα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού θρυμματίστηκε από το γεγονός ότι εξήγγειλε διάφορα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, χωρίς να τα συνοδεύει από κοστολόγηση, όπως συνηθίζεται. Ούτε καν τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2020! Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο οικονομικής εφημερίδας, σε σχέση με τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε, «τι χρήματα είναι αυτά που θα επιστρέψουν στις επιχειρήσεις, στην αγορά δηλαδή, στην πραγματική οικονομία και στους φορολογούμενους;», απάντησε ότι έχει «έναν πλήρη κατάλογο» και ότι «προφανώς δεν θα προχωρούσα σ’ αυτές τις εξαγγελίες εάν δεν ήμουν απολύτως σίγουρος ότι τα μέτρα αυτά είναι απολύτως κοστολογημένα» και ανέφερε μόνο ότι «η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις θα κοστίσει δημοσιονομικά περί τα 200 εκατομμύρια». Οταν η δημοσιογράφος του ζήτησε «ένα πιο συνολικό κόστος», έκλεισε τη συζήτηση με το αμίμητο: «Μπορώ να σας στείλω, άμα θέλετε, ως οικονομική εφημερίδα μία πλήρη αποτύπωση του κόστους όλων των μέτρων μας»!
Την επομένη, ακόμα και ο δεξιός δημοσιογράφος στο πρωινάδικο του ΣΚΑΙ δεν άντεξε την κοροϊδία και «χώθηκε» στον Χατζηδάκη που δεν απαντούσε στο ερώτημα «πόσα χρήματα είναι;». «Δεν έχω μπροστά μου ένα κατάλογο να σας λέω μέτρο, μέτρο και να βγάλουμε την άθροιση. Κάθε μέτρο έχει τη δική του επίδραση στον προϋπολογισμό. Και όλα αυτά αποτιμώνται σε ετήσια βάση και σε βάση τετραετίας», απάντησε ο Χατζηδάκης. Και απελπισμένος παρέπεμψε στον Σταϊκούρα: «Ρωτήστε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών να σας δώσουν ακριβώς τι κοστίζει το καθένα. Αλλά ξαναλέω, είτε κοστίζει 500 εκατ., είτε κοστίζει 5 δισ. αυτό που σας νοιάζει εσάς και την κοινή γνώμη είναι να βγαίνει ο προϋπολογισμός»!
Φυσικά και έχουν κοστολόγηση των μέτρων (μέσες-άκρες έστω). Δεν τη δημοσιοποιούν, όμως, για να μη φανεί ότι κάνουν φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο και πετάνε κάποια ψίχουλα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενώ διατηρούν όλα τα χαράτσια και το μεγαλύτερο από τα χαράτσια, τους υπέρογκους συντελεστές ΦΠΑ, που επιβαρύνουν το λαό, τη μεγάλη καταναλωτική μάζα.
Για μετά τις εκλογές
Το περιβόητο «πακέτο Μητσοτάκη», με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου των αυταπασχολούμενων στο 50% παραπέμφθηκαν στα χρόνια μετά το 2020, όταν υποτίθεται ότι ο Μητσοτάκης θα έχει… γοητεύσει τους ιμπεριαλιστές δανειστές και θα τους έχει πείσει να μειώσουν τα «πρωτογενή πλεονάσματα» από το 3,5% του ΑΕΠ, που «στεγνώνει» τον ελληνικό καπιταλισμό.
Στην πραγματικότητα, αυτά που υποτίθεται ότι αποτελούσαν προεκλογικές δεσμεύσεις άμεσης εφαρμογής, παραπέμπονται για μετά τις πρόωρες εκλογές που θα κάνει μέχρι το 2021 ο Μητσοτάκης (τους λόγους τους αναλύουμε στη σελίδα 3).
Δεν πρωτοτύπησε, φυσικά, ο Μητσοτάκης. Κινείται και αυτός αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του μετα-Μνημόνιου και του βασικού στόχου που αυτό περιλαμβάνει: «πρωτογενές πλεόνασμα» ίσο με το 3,5% του ΑΕΠ. Επειδή, όμως, το εφιαλτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τρία διαδοχικά Μνημόνια και δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους οδηγεί σε αποτελέσματα πάνω από τους στόχους, οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα, πάντοτε μετά από έγκριση της τρόικας, να επιφέρουν αλλαγές στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλαγές που τις διαφημίζουν ως «κοινωνική» και «αναπτυξιακή» πολιτική, μολονότι αυτές δεν ξεφεύγουν από το μνημονιακό πλαίσιο. Το ίδιο έκανε και ο Μητσοτάκης. Μέσα όμως στο στενό πλαίσιο που υπάρχει (αυτό που ονομάζουν «δημοσιονομικό χώρο»), δίνει τη μερίδα του λέοντος στους καπιταλιστές, πετώντας κάποια ψίχουλα στο λαό.
Ταξική φορολογική πολιτική
Ο φόρος στα κέρδη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων για τα εισοδήματα του 2019 μειώνεται από 28% σε 24% με προοπτική να μειωθεί τελικά στο 20%. Παράλληλα, ο φόρος στα μερίσματα που εισπράττουν οι καπιταλιστές μειώνεται από 10% σε 5%.
Οπως αντιλαμβάνεστε, οι καπιταλιστές παίρνουν ένα γενναιόδωρο μποναμά, ο οποίος εξαντλεί το «δημοσιονομικό χώρο», γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης δεν έδωσε πίνακα αναλυτικής κοστολόγησης κάθε μέτρου που εξήγγειλε.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το μέτρο υπέρ των καπιταλιστών. Τους δίνει τη δυνατότητα υπεραποσβέσεων μέχρι και 200%, μέσω των οποίων, με τα γνωστά κόλπα των υπερτιμολογήσεων του λεγόμενου παγίου κεφαλαίου, μπορούν ακόμα και να μηδενίσουν το φόρο τους! Στις φαρμακευτικές εταιρίες δίνει τη δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων που θα κάνουν (ξέρουμε ασφαλώς τι σημαίνει υπερτιμολόγηση και πώς βαφτίζονται οι επενδύσεις) με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback (μέχρι 50 εκατ. ευρώ για το 2019). Στις ασφαλιστικές εταιρίες χαρίζει το νέο σύστημα «επικουρικής ασφάλισης». Για να μη μιλήσουμε για τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι ένα ολόκληρο ξεχωριστό κεφάλαιο ή για τις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), των οποίων εξήγγειλε τη γενίκευση.
Για να δείξει διάθεση… κοινωνικής δικαιοσύνης, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι διατηρείται το αφορολόγητο (αυτό όμως ήταν νομοθετημένο επί ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνημένο με την τρόικα), ενώ εισήγαγε ένα νέο εισοδηματικό κλιμάκιο, για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Ο φόρος γι’ αυτό το εισοδηματικό κλιμάκιο μειώνεται από 22% σε 9%.
Ακούγεται τεράστια μείωση για όσους δεν πιάνουν με τη μία τα φορολογικά θέματα, όμως για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η έκπτωση ισούται με 177 ευρώ το χρόνο! Γιατί ο μειωμένος συντελεστής αφορά το ποσό που μένει από τις 10.000 ευρώ αν αφαιρέσουμε το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ. Είναι μια έκπτωση 13% επί ποσού 1.364 ευρώ, που μας κάνει 177 ευρώ το χρόνο! Ούτε ένα κουλούρι την ημέρα! Δεν είναι τυχαίο ότι η ναυαρχίδα του Μαρινάκη («Τα Νέα», 9.9.19) δημοσίευσε ψεύτικους πίνακες που δείχνουν μεγαλύτερη μείωση φόρου για εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ το χρόνο.
Η μείωση είναι μεγαλύτερη για ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους, οι οποίοι δεν έχουν το αφορολόγητο. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αυταπασχολούμενος που δηλώνει 5.000 ευρώ θα πλήρωνε φόρο 1.100 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 450 ευρώ (μείωση 650 ευρώ). Εάν δηλώνει κέρδη 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 900 ευρώ (μείωση 1.300 ευρώ). Τα 1.300 ευρώ είναι η μέγιστη μείωση για ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους.
Πρέπει, όμως, να ληφθεί υπόψη ότι μεγάλο μέρος αυτών των μεσαίων στρωμάτων ή έχει κλείσει τα βιβλία και δουλεύει «μαύρα» ή δηλώνει ελάχιστο εισόδημα. Γι’ αυτό και έχουν θεσπίσει το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο δεν καταργείται ούτε μειώνεται. Ο Μητσοτάκης κάνει μια προσπάθεια να χαϊδέψει αυτούς που αποκαλούν «μεσαία τάξη», μπας και κάποιοι αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους που τώρα αδυνατούν να πληρώσουν.
Αρμαγεδώνας
Παράλληλα με την ταξική φορολογική πολιτική, ο Μητσοτάκης διατύπωσε το δόγμα «Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις»! Το πρώτο «αντικίνητρο» είναι οι εργασιακές σχέσεις που πάσχουν από… υπερ-ρύθμιση, όπως είπε! Στην Ελλάδα των Μνημονίων, στην Ελλάδα της τεράστιας ανεργίας, στην Ελλάδα της αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων, ο Μητσοτάκης βρίσκει… υπερβολική την προστασία των εργαζόμενων και εξαγγέλλει την πλήρη απορύθμιση. Μένει να δούμε ποια ακριβώς μέτρα θα προωθήσει άμεσα.
Προανήγγειλε, ακόμα, «απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων», γιατί αποτελούν… «μεγάλο βραχνά στην επενδυτική δραστηριότητα». Εφτασε να ανακοινώσει πανηγυρικά ότι ξεμπλοκάρει η καταστροφική επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και ότι συζητά με την καναδέζικη εταιρία για νέα μονάδα στη Θράκη!
Και βέβαια, το μήνυμα για τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Δείχνει αποφασισμένος να ξεπεράσει ακόμα και τον Τσίπρα, σαρώνοντας κάθε ίχνος νομιμότητας, προκειμένου να παραδοθεί στο διεθνές κεφάλαιο ό,τι έχει απομείνει ως κρατική περιουσία: ποσοστό του δημόσιου στο αεροδρόμιο της Αθήνας, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, ΔΕΗ, ποσοστό του δημόσιου στα ΕΛΠΕ κτλ.