Κανένας τους, λοιπόν, δεν βιάζεται ιδιαίτερα για τις εκλογές. Θ’ αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Αλλωστε, την απόφαση για το πότε θα γίνουν οι εκλογές θα την πάρει η «ομάδα της Φρανκφούρτης», δηλαδή ο γερμανογαλλικός άξονας. Το καψώνι που έκαναν στον Σαμαρά, ο εξευτελισμός στον ο-ποίο υπέβαλαν και τον ίδιο και ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα ήταν μια πρώτη γερή προειδοποίηση για το ποιοι είναι τ’ αφεντικά και ποιοι θα παίρνουν από τώρα και στο εξής τις αποφάσεις, ακόμη και για θέματα που μέχρι τώρα ανήκαν στην αρμοδιότητα των χωρών-μελών, δεδομένου ότι άπτονται της εθνικής τους κυριαρχίας. Το φως για εκλογές θ’ ανάψει πρώτα στο Βερολίνο και το Παρίσι και μετά στην Αθήνα.
«Αυτό που συμφωνήθηκε είναι πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτή είναι μια ενδεικτική ημερομηνία. Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν – και όταν αυτό γίνει, θα γίνουν εκλογές».
Ο ίδιος ο Παπαδήμος παίρνει το παιχνίδι πάνω του, πετώντας το γάντι στον Σαμαρά ή –σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση της δήλωσής του– βγάζοντας από τη δύσκολη θέση τον Σαμαρά. Εκλογές δεν θα γίνουν στις 19 Φλεβάρη, αλλά αργότερα. Πόσο αργότερα; Προς στιγμήν κάνουν λόγο για ένα μήνα, αλλά με την τροπή που έχουν τα πράγματα στην Ευρωζώνη κανένας δεν ξέρει.
Εμείς το είχαμε σημειώσει από την πρώτη στιγμή. Στις επίσημες ανακοινώσεις του προεδρικού μεγάρου, μια μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά και μια μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά-Καρατζαφέ-ρη, δεν αναφέρεται ημερομηνία. Αναφέρεται μόνο ότι η νέα κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές όταν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα στη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη. Η 19η Φλεβάρη προέκυψε στη νυχτερινή σύσκεψη που έκαναν αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος, Σαχινίδης, Ζανιάς) με αντιπροσωπεία της ΝΔ (Λαζαρίδης, Σταμάτης, Σταϊκούρας). Σαν ημερομηνία ποτέ δεν πήρε επίσημη υπόσταση, επειδή όλοι ήθελαν να κρατήσουν πισινή.
Οταν, λοιπόν, βγαίνει ο Παπαδήμος και μιλάει για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, σημαίνει ότι έχει μιλήσει με τον Σαμαρά και έχει πάρει την έγκρισή του. Δεν θα διακινδύνευε μια σύγκρουση με τη ΝΔ γι’ αυτό το θέμα. Οταν όλα είναι ρευστά, όταν το περιβόητο PSI+ είναι στον αέρα, όταν μόλις άρχισαν να κλείνουν τις διαδικασίες για την έκτη δόση, όταν δεν έχει καν αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο, πώς θα προγραμματίσουν την προκήρυξη εκλογών στα τέλη Φλεβάρη;
Το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι φυσικό, δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται. Οσο πιο αργά τόσο πιο καλά. Εδώ καλά-καλά δεν ξέρουν με ποιον αρχηγό θα πάνε στις εκλογές. Το ΛΑΟΣ επίσης δεν βιάζεται. Τέσσερα πόστα στην κυβέρνηση κατάφερε να πάρει ο Καρατζαφέρης, δεν θα ήθελε να περάσουν εντελώς απαρατήρητοι, να μην καταφέρει να φτιάξει «κατάσταση» στον κρατικό μηχανισμό. Αλλά και η ΝΔ, που ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σοκ της συγκυβέρνησης, μάλλον δεν βιάζεται τόσο πολύ. Αλλωστε, ο Σαμαράς και οι επιτελείς του ξέρουν πως αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να διαχειριστούν μόνοι τους την κατάσταση, στη βάση του νέου, ακόμη πιο εφιαλτικού Μνημόνιου. Πρέπει, λοιπόν, να προετοιμάσουν τη νέα κατάσταση και η συμμετοχή τους στη συγκυβέρνηση Παπαδήμου τους προσφέρει το χρόνο που χρειάζονται.