Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη
  • Pain in the ass
  • Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Προεκλογική δημαγωγία σε στιλ ΝΔ
Πολιτική

Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

Προεκλογική δημαγωγία σε στιλ ΝΔ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μαρ 2007, 00:00

Δικαιούνταν και ο Γιωργάκης ένα διήμερο αποθέωσης και το είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη δημοσίευση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και τη συγκέντρωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τα φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ ΜΜΕ του αφιέρωσαν το χρόνο και το χώρο που δικαιούνταν και οι Πασόκοι έζησαν ένα διήμερο virtual αισιοδοξίας, με συγχαρητήρια σε εαυτούς και αλλήλους και χωρίς την ψυχοφθόρα «εσωστρέφεια», όπως λέγεται στη μοντέρνα πολιτική γλώσσα το αλληλολιντσάρισμα των φατριών.

Δε σηκώνει σοβαρή κριτική το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο γιατί δε μπορεί να εμφανιστεί ως «νέο» ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει τη χώρα τα είκοσι από τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά και γιατί πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο κυριολεκτικά στο πόδι, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει την εκλογική καμπάνια του κόμματος. Αλλωστε, και οι συγγραφείς του προγράμματος ήξεραν πολύ καλά (και σ’ αυτό αποσκοπούσαν), ότι τα φώτα της δημοσιότητας θα εστιαστούν στις πιασάρικες προεκλογικές εξαγγελίες. Αυτές, λοιπόν, τις εξαγγελίες φρόντισαν να τις αναδείξουν ποσοτικοποιημένες. Οπως και να το κάνουμε, όταν λες «βασική σύνταξη 950 ευρώ το μήνα για το ζευγάρι συνταξιούχων» ή «δεσμευόμαστε για μηνιαία προνοιακή σύνταξη για το ζευγάρι των αγροτών στα 950 ευρώ» ή «δέσμευσή μας είναι η εφάπαξ παροχή από τον κρατικό προϋπολογισμό 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με εισοδηματικά κριτήρια», δημιουργείς μια βάση για την προεκλογική σου δημαγωγία. Το πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει ξεχαστεί η κυβερνητική σου θητεία, ώστε να τραβήξεις μια μερίδα των εξ επαγγέλματος αφελών που ως κινούμενη άμμος ψηφίζουν πότε το ένα και πότε το άλλο από τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας, επιμένοντας σ’ αυτή τη στάση έστω κι αν αμέσως μετά τις εκλογές οι προσδοκίες τους διαψεύδονται οικτρά.

Σ’ αυτό το ΠΑΣΟΚ αντέγραψε τη ΝΔ και ο Γιωργάκης τον Καραμανλή. Θυμόσαστε πού έριχνε το βάρος ο Καραμανλής την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών του 2004; Σε κάτι τέτοιες ανακοινώσεις, που αφορούσαν τις κατώτερες συντάξεις, τις πολύτεκνες οικογένειες κ.λπ. Γιατί να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο; σκέφτηκαν οι Πασόκοι. Και αμ’ έπος άμ’ έργον. Μάλιστα, κατάφεραν να ρίξουν στην παγίδα τους τη ΝΔ, αφού ο Αλογοσκούφης έσπευσε να δηλώσει ότι τα μέτρα που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ κοστίζουν 10 δισ. ευρώ (πότε πρόλαβες και τα κοστολόγησες, ρε μεγάλε;) και πήγε να κάνει αντιπολίτευση σ’ αυτό το επίπεδο, που μάλλον δεν συμφέρει την κυβέρνηση. Τις επόμενες μέρες, όμως, επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις και η αριθμητική εγκαταλήφθηκε.

Οι «αναλυτές» που αβαντάρουν το ΠΑΣΟΚ από τις στήλες του φιλικού του Τύπου έσπευσαν να βομβαρδίσουν τους αναγνώστες του με άρθρα περί «επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στη σοσιαλδημοκρατία». Αναλύσεις του κώλου, μετά συγχωρήσεως. Πότε το ΠΑΣΟΚ έπαψε να είναι σοσιαλδημοκρατία; Μήπως με τον «εκσυγχρονισμό» του Σημίτη; Και από πότε η σοσιαλδημοκρατία έπαψε να είναι βασική δύναμη «εκσυγχρονισμού» του καπιταλισμού, δηλαδή προώθησης της συντηρητικής του ανασυγκρότησης; Υπάρχει μήπως έστω και μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση διεθνώς, που να μην προώθησε ή να μην προωθεί μέτρα σαν τον «εκσυγχρονισμό» του Σημίτη; Και στο κάτω-κάτω, όλοι αυτοί που αποτελούν τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, του Γιωργάκη προεξάρχοντος, δεν ήταν επίλεκτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης την περίοδο Σημίτη; Βουτήχτηκαν μήπως στα νάματα κάποιας κολυμβήθρας του Σιλωάμ και μετατράπηκαν σε σοσιαλδημοκράτες παλαιάς κοπής, που με ρεφορμιστικά μέτρα θα στηρίξουν τις εργαζόμενες τάξεις, χωρίς να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του κεφαλαίου;

Εκείνο που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτοί οι αναλυτές του κώλου (μπορείτε να τους αποκαλείτε και επαγγελματίες προπαγανδιστές) είναι πως οι πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων καθορίζονται από τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος και δεν είναι προϊόν ελεύθερης επιλογής τους. Οταν το ΠΑΣΟΚ πρωτοανέβηκε στην εξουσία το 1981, μεγάλο τμήμα της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας το αντιμετώπισε με επιφύλαξη έως έχθρα. Νόμιζαν οι αφελείς πως θα εφάρμοζε σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η αστική τάξη λάτρεψε αυτό το κόμμα, γιατί της εξασφάλιζε απεριόριστη στήριξη των συμφερόντων της με κοινωνική ειρήνη. Μάλιστα, φτάσαμε στο σημείο τα μεγαλύτερα καπιταλιστικά τζάκια να εμπιστεύονται από ένα σημείο και μετά περισσότερο το ΠΑΣΟΚ παρά τη ΝΔ. Η ΝΔ στηρίχτηκε όταν η πολιτική φθορά του ΠΑΣΟΚ ήταν τέτοια που δε μπορούσε πλέον να κρατηθεί στην εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ το 1981 μπορούσε να κάνει κάποιες οριακές μεταρρυθμίσεις, γιατί το σύστημα τις «σήκωνε». Αλλωστε, αυτό γινόταν και διεθνώς. Το ΠΑΣΟΚ του 2007 δε μπορεί να κάνει το ίδιο, γιατί το σύστημα δε σηκώνει μεταρρυθμίσεις που θα ανακουφίζουν κάπως τα εργαζόμενα στρώματα. Αλλωστε, η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα μεγάλες τομές σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσε πριν το ΠΑΣΟΚ. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί, την ίδια πολιτική εφαρμόζει, επικαιροποιώντας την όπου τα συμφέροντα του συστήματος το απαιτούν.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να παίρνει κανείς στα σοβαρά τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, γιατί περιλαμβάνουν παχιά λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Ομως, δε θέλουμε να «ξεπετάξουμε» το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μόνο μ’ αυτή τη γενική τοποθέτηση. Μπορούμε να αλιεύσουμε και μερικά ουσιαστικά πράγματα από το περιεχόμενό του, για να φανεί καλύτερα η ποιότητά του. Και πρώτα-πρώτα τον ύμνο στον καπιταλισμό: «Για το ΠΑΣΟΚ η υγιής και δυναμική επιχειρηματικότητα είναι ζωτικός παράγοντας για δημιουργία πλούτου και ευημερία σε μια δίκαιη κοινωνία. Η αξία της πρέπει να αναγνωρίζεται κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά και ηθικά. Το επιχειρείν, η καινοτομία, η πρωτοβουλία και η ανάληψη εύλογων επιχειρηματικών κινδύνων είναι οργανικά στοιχεία της νέας αναπτυξιακής κουλτούρας που χρειάζεται η χώρα. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να ενταχθεί παραγωγικά η διάσταση της επιχειρηματικότητας στη διδασκαλία της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε σ’ αυτό, αλλά πάμε και παρακάτω. Δίπλα στα φανταχτερά λόγια του προγράμματος (σ’ αυτά οι Πασόκοι δεν παίζονται) υπάρχει μια ατέλειωτη αλυσίδα κινήτρων προς το κεφάλαιο. Για κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής υπάρχει και μια κατηγορία κινήτρων: κίνητρα φορολογικά, κίνητρα επενδυτικά, κίνητρα για τη διατήρηση της απασχόλησης, κίνητρα για τη συγκέντρωση και διάθεση επιχειρηματικών κεφαλαίων σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες έντασης γνώσης, κίνητρα για την ενθάρρυνση και την προώθηση της έρευνας, κίνητρα για τη μείωση του όγκου των συσκευασιών και την λιπασματοποίηση των απορριμμάτων, κίνητρα για την ανακύκλωση υλικών και ενέργειας, κίνητρα για ομαδικές μετακινήσεις, κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωνικής εργασίας, κίνητρα για τη διά βίου μάθηση, κίνητρα για τη χρήση φυσικού αέριου, κίνητρα… κίνητρα… κίνητρα. Για να μπορούν οι καπιταλιστές να στραγγίζουν πιο εύκολα τα κονδύλια που συγκεντρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός από την αδίστακτη φορολόγηση των εργαζόμενων. Ακόμα και τα ΑΕΙ και ΤΕΙ αντιμετωπίζονται σαν επιχειρήσεις, στις οποίες θα δίνονται κίνητρα για την άντληση πόρων από άλλες πηγές (δηλαδή όταν κάνουν μπίζνες), κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, κίνητρα για μετάκληση επιστημόνων από το εξωτερικό (αρπαχτές, δηλαδή).

Πάμε και στο ασφαλιστικό, όπου «κοπιάρονται» οι πρόσφατες δηλώσεις Αναλυτή: Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (τέσσερα είπε ο Αναλυτής), εκχώρηση του λεγόμενου τρίτου πυλώνα στις ασφαλιστικές εταιρίες («ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών για ίδρυση ισχυρών επαγγελματικών ταμείων από τους κοινωνικούς εταίρους»), αύξηση ορίων συνταξιοδότησης («δημιουργία μιας πιο ανταποδοτικής βάσης στις εισφορές, για να αποθαρρυνθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση και να ενθαρρυνθεί η εθελούσια παραμονή στην εργασία», δηλαδή ό,τι ακριβώς λέει και ο Αναλυτής), σάρωμα των βαρέων και ανθυγιεινών («αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με τη νέα λίστα να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και να αποτυπώνει τις πραγματικές σημερινές συνθήκες εργασίας, μέσα από επιστημονική τεκμηρίωση»).

Αν θέλουμε να δώσουμε με λίγα λόγια την ουσία αυτού του προγράμματος, θα λέγαμε: συνέχιση του μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Καραμανλή, διανθισμένη με μερικές υποσχέσεις προεκλογικού τύπου για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους άνεργους και τα νέα ζευγάρια.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

«Δωράκι» 146 εκατ. ευρώ σε οικογένεια εφοπλιστών
Επόμενο άρθρο

Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

Κόντρα Μαξίμου-Ντόρας

Σχετικά Αρθρα

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03

Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών

Προσφέρει στήριξη στους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού και στην προδοτική συμφωνία που υπέγραψαν

Πολιτική 2 Ιούλ 2026, 17:12

Διορισμοί στον Αρειο Πάγο: «Πόρτα για τον χειμώνα» πιάνει ο Μητσοτάκης

Πολιτική 1 Ιούλ 2026, 20:35

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη των Μελά-Ρέππα

Αγροτικά 1 Ιούλ 2026, 13:11

Apsys for president ή δόγμα Βαμβακούλα;

Πολιτική 1 Ιούλ 2026, 12:49
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    17Ν
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Εφετείο 17Ν
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    ΕΛΑ
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Ποιοι είμαστε
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Επικοινωνία
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Όροι χρήσης
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Ποιοι είμαστε
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Επικοινωνία
  • Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo