Αντε, να δεχτούμε ότι όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι που έρχονται από το εξωτερικό για να πλαισιώσουν την «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους» κοστίζουν μόνο τα «οδοιπορικά» τους (αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητό και καθημερινά έξοδα). Για ποιο λόγο, όμως, ο ελληνικός λαός να επωμιστεί και αυτό το οικονομικό βάρος; Μήπως γιατί θα θεμελιωθεί αίτημα για διαγραφή τμήματος έστω του χρέους, όπως με περισσό θράσος ισχυρίζονται τα διαφημιστικά σποτάκια που έφτιαξε το παραμάγαζο της Κωνσταντοπούλου;
Μετά τις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε εντελώς το σύνθημα του «λογιστικού ελέγχου του χρέους», με το οποίο είχε παίξει τότε, σπεκουλάροντας με το κλίμα της «κάτω πλατείας» των «αγανακτισμένων» (στην οποία κουμάντο έκαναν καμουφλαρισμένα στελέχη του). Εθετε μόνο ζήτημα «διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» για λόγους βιωσιμότητάς του και όχι επειδή είναι απεχθές. Αρκετά πριν τις τελευταίες εκλογές, ο Σταθάκης (συστάσεις δεν χρειάζεται) είχε ξεκαθαρίσει σε συνεντεύξεις του ότι δεν τίθεται ζήτημα απεχθούς χρέους, διότι αυτό δεν είναι πάνω από 5% του χρέους. Τα δε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αρπάχτηκαν απ’ αυτό και δήλωναν ότι δεν έχει καμιά σημασία αν το χρέος είναι απεχθές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πρέπει έτσι κι αλλιώς να διαγραφεί.
Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το σχηματισμό της νέας συγκυβέρνησης, λίγο πριν πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό, ο Τσίπρας διακήρυξε (με δήλωσή του σε διεθνές πρακτορείο), ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει στο σύνολό τους τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της. Στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη αυτό αποτυπώθηκε με τρόπο κατηγορηματικό και απερίφραστο. Στη συνάντησή του με τη Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον ο Μπαρουφάκης επανέλαβε την ίδια δέσμευση επιλέγοντας μια στομφώδη έκφραση: θα αποπληρώνουμε κανονικά τα δάνειά μας στο διηνεκές.
Στη φιέστα της Κωνσταντοπούλου ο Μπαρουφάκης ήταν ομιλητής. Και δεν είχε κανένα πρόβλημα να πει στα ίσια ότι το σύνολο του χρέους είναι νόμιμο: «Το πρόβλημα κυρία Πρόεδρε, είναι ότι αυτό ήταν απολύτως νόμιμο. Σύμφωνα με την Eurostat, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν ήταν τίποτα παράνομο από όλα αυτά. Ηταν νόμιμος ο τρόπος με τον οποίο παραπλανήθηκαν τα Κοινοβούλια, όχι μόνο εδώ». Και συνέχισε: «Οπότε τι μπορεί να κάνει αυτή η Επιτροπή; Το βασικό που μπορεί να κάνει είναι να φέρει όλα αυτά τα πράγματα στο φως, να ξέρει ο κόσμος τι έγινε, να ξέρουν οι λαοί της Ευρώπης, οι οποίοι μας δακτυλοδεικτούν, τι συνέβη με τα διόδια, τι συνέβη με την Goldman Sachs, αλλά όχι μόνο αυτό. Να ξέρουν γιατί το ελληνικό δημόσιο χρέος “απογειώθηκε’’»!
Γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το χρέος είναι νόμιμο, η Σ. Σακοράφα, που συνεπικουρεί την Κωνσταντοπούλου, επέμενε στη συνέντευξη Τύπου: «Αυτά όλα είναι παράνομα. Δεν υπάρχουν νόμιμα δάνεια, αν ο ελληνικός λαός δεν ξέρει γιατί έχουν παρθεί αυτά τα δάνεια. Δεν υπάρχουν νόμιμα δάνεια, αν δεν έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός ότι αυτά τα δάνεια θα τα πάρει και θα τα χρησιμοποιήσει προς όφελός του και προς όφελος της ανάπτυξης αυτής της χώρας. Δεν υπάρχουν νόμιμα δάνεια! Ουδέποτε πάρθηκαν δάνεια για τα οποία οι ιθύνοντες να έχουν ενημερώσει τον ελληνικό λαό». Πιο πονηρή η Κωνσταντοπούλου, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και αντιμετώπισε με σκαιότητα δημοσιογράφους που της ζητούσαν να τοποθετηθεί με σαφήνεια πάνω στο θέμα της νομιμότητας του χρέους. Ομως, τα προπαγανδιστικά βίντεο επιμένουν να εξαπατούν: «διάγραψέ το»!
Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα προσωπικό παραμάγαζο της Κωνσταντοπούλου, που πήρε για βοηθό της τη Σακοράφα. Ενα παραμάγαζο που ο Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος να νομιμοποιήσει με την παρουσία του (δε μίλησε, όμως), αφού η Κωνσταντοπούλου περιέβαλε την επιτροπή με θεσμικό κύρος (τη δημιούργησε με απόφασή της ως πρόεδρος της Βουλής). Σ’ αυτό το παραμάγαζο συμμετέχει ο συρφετός της «κάτω πλατείας» (μόνο τον Καζάκη άφησαν έξω, για ευνόητους λόγους), που βρήκε δουλειά να κάνει. Ολοι αυτοί ανέλαβαν εργολαβικά το καθήκον να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα πληρώνει και τα έξοδά τους από πάνω.