Παπατζιλίκια ενός αστικού κόμματος

0

Δε θα σχολιάσουμε από εικαστική άποψη το νέο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε την –υποκριτικά άθλια- εμφάνιση του Τσίπρα ως «ναρέιτορ».

Θα σημειώσουμε μόνο ότι όλα αυτά είναι απολύτως συμβατά με την προσπάθεια ενός αστικού κόμματος εξουσίας να προωθήσει το rebranding. Οι ίδιοι το λένε, αντιμετωπίζοντας το κόμμα σαν επιχείρηση που προσπαθεί να ξαναμπεί στην αγορά ανανεώνοντας την εμφάνιση των προϊόντων της, με έμφαση στη συσκευασία. Η σόλο εμφάνιση του Τσίπρα, ως κακού ηθοποιού που δείχνει ότι δεν πιστεύει τίποτα απ’ αυτά που απαγγέλλει («δεν τα λέει» λένε στο θέατρο), και το γεγονός ότι το νέο σήμα δεν πέρασε από τα αρμόδια όργανα αλλά κρατήθηκε μυστικό για να κάνει «μπαμ» η παρουσίασή του από τον Τσίπρα, ταιριάζει απόλυτα στο μοντέλο της αρχηγάρας που ξαναχτίζει το κόμμα, χωρίς να δίνει λογαριασμό στις φράξιες του.

Δεν μπορούμε, όμως, να μη σχολιάσουμε τη βασική ιδεολογική αναφορά του Τσίπρα. Οι πέντε κορυφές του αστεριού, είπε, συμβολίζουν τις πέντε βασικές αξίες «που εμπνέουν και οδηγούν την Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτές είναι η Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη, η Δικαιοσύνη, η Ελευθερία και η Ισότητα».

Ως πολιτική φλυαρία καλά είναι όλα αυτά για ένα αστικό-σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ειδικά τα δάνεια από το τρίπτυχο της αστικής Γαλλικής Επανάστασης. Η Αριστερά είχε πάντοτε στην κορωνίδα μια αξία: Σοσιαλισμός. Δηλαδή, το κατώτερο στάδιο του κομμουνισμού. Κι αυτή η αξία είναι που λείπει –με προκλητικό τρόπο μάλιστα- από το πεντάπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ, που πάει πίσω και από τις παλαιότερες διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ και των ευρω-αναθεωρητών για «δημοκρατικό σοσιαλισμό» ή «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο».

Ο σοσιαλισμός ως πρόταγμα έχει θεμελιώδες προγραμματικό περιεχόμενο που αφορά και την οικονομική βάση και το εποικοδόμημα: κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής ως πρώτο στάδιο για την κοινωνικοποίησή τους, πορεία εξάλειψης των αντιθέσεων ανάμεσα στην πόλη και το χωριό και ανάμεσα στη σωματική και την πνευματική εργασία, συντριβή του αστικού κράτους και οικοδόμηση της εργατικής δημοκρατίας, με νέους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα κτλ. κτλ.

Δε θα ζητήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τις αναφορές του στην Αριστερά. Θα ήταν μάταιο. Θα τονίσουμε, όμως, ότι η «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό που ο λαός μας γνώρισε και η Ιστορία κατέγραψε ως Αριστερά, στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: