Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου
  • Λυπήσου τους, Dr Trump
  • Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν
  • Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του
  • Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα
  • Σαν σήμερα 29 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Πάντα αδικαίωτα τα αιτήματα
Πολιτική

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Πάντα αδικαίωτα τα αιτήματα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Νοέ 2019, 00:00

Συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της χούντας και την παράδοση της εξουσίας από τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.
 
 «Ο αγώνας συνεχίζεται» είναι ένα από τα συνθήματα που επικρατούν τέτοια μέρα κάθε χρόνο, από την πτώση της χούντας μέχρι σήμερα. Το «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται», που προσπάθησε να περάσει το ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε έγινε κυρίαρχο και κάποια στιγμή έγινε θρύψαλα, μαζί με το άλλοτε κραταιό κόμμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, που προσπάθησε να ενσωματώσει την αγωνιστική ιστορική μνήμη στην κυρίαρχη ιδεολογία.
 
Kανένα άλλο κόμμα δε δοκίμασε να λανσάρει αυτό το σύνθημα ή κάτι ανάλογο. Η νέα σοσιαλδημοκρατία,  ο ΣΥΡΙΖΑ, φορώντας τη μάσκα της «αριστεράς» και των «κινημάτων», αντικατέστησε την παλιά, και φτάνοντας μέχρι τα ύπατα αξιώματα του καπιταλισμού, στην κυβέρνηση που διαχειρίζεται την αστική εξουσία, κατέστησε ακόμα πιο επίκαιρα τα αδικαίωτα αιτήματα του Νοέμβρη του 2017. Ιδιαίτερα την αντιιμπεριαλιστική-αντιαμερικάνικη διάσταση εκείνης της εξέγερσης.
 
 Mε την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, η εγγενής αμερικανοδουλεία της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού πέταξε τη μάσκα που φορούσαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις και εμφανίστηκε με το πρόσωπο που εμφανιζόταν την εποχή του μοναρχοφασισμού και της χούντας. Το «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας», έγινε «στρατηγέ ιδού η επικράτειά σας, διαλέξτε πού θα τοποθετήσετε τις στρατιωτικές σας δυνάμεις». Η περιδεής εμφάνιση του Τσίπρα μπροστά στον «διαβολικά καλό» Τραμπ και οι όρκοι πίστης στις «κοινές αξίες» με τον ματοβαμμένο αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, μας έδωσε ένα μέτρο της αμερικανοδουλείας.
 
 Η «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ και η «στρατηγική συμμαχία» με το σιωνιστικό μόρφωμα του Ισραήλ αποτελούν την κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού αστικού κράτους, για την οποία επαίρονται ο Τσίπρας και ο ακροδεξιός κυβερνητικός του εταίρος. Δε χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό λαό, σε τι κινδύνους βάζει τη χώρα μας, σε τι βαθμό στρέφεται ενάντια στον αδελφό παλαιστινιακό λαό, αυτό το διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια καθαρόαιμη δεξιά κυβέρνηση που διαδέχτηκε την κυβέρνηση Τσίπρα, βρήκε το έδαφος στρωμμένο. Μια από τις πρώτες πράξεις της ήταν να υπογράψει συμφωνία αύξησης των αμερικάνικων βάσεων και επέκτασης των ήδη υπαρχουσών. Ηταν μια συμφωνία που την είχε προετοιμάσει μεθοδικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε απλώς την τυπική υπογραφή που απέμενε. Και ο πρόστυχος αστικός Τύπος ανέλαβε να εξωραΐσει αυτή τη συμφωνία, παρουσιάζοντάς την ως… μεγάλο εθνικό επίτευγμα.
 
Τα παπαγαλάκια της αμερικανοδουλείας έβαλαν μπροστά τη γνώριμη προπαγάνδα της «προστασίας» που θα «μας» προσφέρουν οι ΗΠΑ «έναντι της τουρκικής απειλής». Τα ίδια έλεγαν και οι δωσίλογοι της Κατοχής για τους ναζί κατακτητές. Καλλιεργούν στον ελληνικό λαό το ραγιαδισμό, προσπαθώντας να τον καταστήσουν συνένοχο στο ξεπούλημα της χώρας.
 
Η πραγματικότητα έχει αντιστραφεί πλήρως. Η ξενοδουλεία και ο ραγιαδισμός, που πάντοτε αποτελούσαν το δόγμα της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα, αλλά κρύβονταν προσεκτικά για να μην προκαλέσουν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, μετατρέπονται και πάλι σε κυρίαρχη προπαγάνδα. Οπως την εποχή της «μεγάλης ιδέας», όταν ο ελληνικός λαός γινόταν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, για να διεκδικήσει την «Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Οπως την περίοδο του «ψυχρού πολέμου», όταν το όραμα της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης καταπνιγόταν με τη φωτιά των ναπάλμ και το σίδερο των αμερικάνικων όπλων, με τα Μακρονήσια και τα εκτελεστικά αποσπάσματα.
 
Αυθεντική λαϊκή εξέγερση
 
 «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ» έγραψαν οι εξεγερμένοι του 1973 στις κολόνες που στηρίζουν την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου. Αυτής που έριξε το τανκ της χούντας. Σχεδόν μισό αιώνα από τότε, αυτά τα συνθήματα παραμένουν το ίδιο επίκαιρα και πρέπει να τα φωνάζουμε, σε πείσμα των αμερικανόδουλων αστών πολιτικών και των οπαδών του σύγχρονου ραγιαδισμού.
 
 Δε θ' ανοίξουμε συζήτηση μ' εκείνους που παρελαύνουν από τα ραδιοτηλεοπτικά μικρόφωνα τούτες τις μέρες, κουνώντας τα τενεκεδένια παράσημα μιας νιότης που 'δειχνε πως θα γίνονταν άλλοι. Αλίμονο αν η αστική προπαγάνδα, η αυστηρά ελεγχόμενη από πανίσχυρα μιντιακά κέντρα, ενδιαφερόταν να αναδείξει το πραγματικό πνεύμα εκείνης της εξέγερσης και να το συνδέσει με το «διά ταύτα» της εποχής μας.  Αυτή είναι δουλειά των εκμεταλλευόμενων, όχι των εκμεταλλευτών, των καταπιεζόμενων, όχι των καταπιεστών.
 
 Στο κομβικό ερώτημα για το χαρακτήρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, η δική μας απάντηση έχει εκτεθεί:
 
– Από την άποψη των κινητήριων δυνάμεών της σίγουρα δεν ήταν ταξική εξέγερση, αφού στηρίχτηκε κυρίως από φοιτητές, όμως ένα κομμάτι της εργατικής πρωτοπορίας την αγκάλιασε, συμμετείχε σ’ αυτή και αυτό προσέδωσε στην εξέγερση και ταξικά χαρακτηριστικά.
 
– Από την άποψη των προταγμάτων της τα πράγματα υπήρξαν ακόμη πιο θολά, καθώς όλα τα αντιδικτατορικά πολιτικά ρεύματα συμμετείχαν και προσπαθούσαν να επηρεάσουν τα πράγματα, χωρίς κανένα να είναι σε θέση να βάλει τη σφραγίδα του, όπως για παράδειγμα έβαλαν τη σφραγίδα τους στην Οκτωβριανή Επανάσταση οι Μπολσεβίκοι. Στο Πολυτεχνείο υπήρχαν από οπαδοί της αστικής δημοκρατίας μέχρι οπαδοί του κομμουνισμού. Οι δεύτεροι ήταν ασφαλώς πιο συγκροτημένοι, πιο οργανωμένοι, πιο αποφασισμένοι και επομένως βρίσκονταν πιο κοντά στο πνεύμα εκείνων που έσπασαν τα δεσμά του φόβου και βγήκαν στον αγώνα. Αντίθετα, για τους οπαδούς της αστικής δημοκρατίας τέτοιες μορφές αγώνα είναι από «άγνωστη γη» έως εχθρικές. Και βέβαια, σε μια αυθόρμητη εξέγερση δεν μπορούμε ν’ αναζητούμε καθαρά ιδεολογικοπολιτικά προτάγματα. Το αντιδικτατορικό ήταν το κυρίαρχο πρόταγμα, όμως αλλιώς το εννοούσαν οι κομμουνιστές και αλλιώς οι σοσιαλδημοκράτες.
 
Μαζικός ηρωισμός
 
 Αποτιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου, υπό το φως των σημερινών αναγκών, στεκόμαστε σε δυο βασικά χαρακτηριστικά της.
 
– Πρώτο, στο εξεγερτικό πνεύμα, το ξεπέρασμα κάθε είδους φόβου. Υπήρχε χούντα, τα πολυβόλα κροτάλιζαν, τα κρατητήρια είχαν μεταβληθεί σε μακελειά, όμως ο πόθος για την ελευθερία από τη μια και το πνεύμα της συλλογικότητας από την άλλη δημιούργησαν ένα γεγονός που θα στέκεται πάντα ψηλά στη νεοελληνική ιστορία. Πρόκειται γι’ αυτό που ονομάζουμε μαζικό ηρωισμό και διάθεση θυσίας, που διαλύει τα πολλά «εγώ» και δημιουργεί ένα μεγάλο «εμείς» (με όλες τις αντιφάσεις του), έτοιμο να πυρπολήσει και να πυρποληθεί για ένα μεγάλο σκοπό.
 
– Δεύτερο, στα όρια που έθετε στην εξέγερση ο αυθόρμητος χαρακτήρας της. Δεν έφταιγε γι’ αυτό η νεολαία που εξεγέρθηκε. Εφταιγαν εκείνοι που παρίσταναν τη φυσική ηγεσία, καπηλευόμενοι αγώνες προγενέστερων εποχών. Oι εξεγέρσεις ωριμάζουν μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι οργανωμένες πρωτοπορίες είναι αυτές που μπορούν να τις μπολιάσουν με επαναστατικές ιδέες, να τις βοηθήσουν να συγκροτηθούν πολιτικά και οργανωτικά, να αναπτύξουν τη δυναμική τους, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις νίκης. Ολ’ αυτά έλειπαν από την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73, γιατί η οργανωμένη επαναστατική πρωτοπορία είχε προ πολλού διαβεί τον αστικό Ρουβίκωνα. Η αναθεωρητική ηγεσία είχε ξεπουλήσει τις επαναστατικές παραδόσεις του ΚΚΕ και έψαχνε μια θεσούλα κάτω από τον αστικό ήλιο. Δεν υπήρχε φυσική ηγεσία σ’ αυτό το ηρωικό εξεγερτικό γεγονός, γιατί οι ομάδες της λεγόμενης άκρας Αριστεράς αδυνατούσαν να παίξουν αυτόν το ρόλο. Χαρακτηρίζονταν από επαναστατικό πνεύμα, αλλά και από αυθορμητίστικες απόψεις.
 
 Σήμερα, 46 χρόνια από τότε, έχουμε ανάγκη και το εξεγερτικό πνεύμα και την επαναστατική πολιτική ηγεσία. Αν το 1973 το εξεγερτικό πνεύμα περίσσευε και η επαναστατική πολιτική ηγεσία έλειπε, σήμερα λείπουν και τα δύο. Καιρός να καταπιαστούμε με το καθήκον της συγκρότησης μιας επαναστατικής πολιτικής ηγεσίας, ικανής να «συγχωνεύεται» με το αυθόρμητο κίνημα των εργατικών και νεολαιίστικων μαζών οδηγώντας το στο δρόμο της κοινωνικής απελευθέρωσης.
 
Να σπάσει ο φόβος και η ηττοπάθεια
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πολιτικά ανασφαλής όπως κάθε δεξιά κυβέρνηση που δεν έχει «επαφή» με το λαό, με το φόβο ότι η παρατεταμένη κοινωνική άπνοια μπορεί επί των ημερών της να δώσει τη θέση της σε θυελλώδεις κοινωνικούς ανέμους, διακήρυξε την προσήλωσή της στο δόγμα «νόμος και τάξη». Και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έμεινε μόνο στη δήλωση, αλλά πέρασε στην πρακτική εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη». Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της. Η στοχοποίηση κοινωνικών χώρων που λειτουργούσαν σε κατειλημμένα κτίρια ήταν οι επόμενες κινήσεις της. Για να φτάσουμε στην εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, μια βδομάδα πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
 
Το αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα δεν είχε άλλη επιλογή. 'Η θα έπρεπε να αποδεχτεί μοιρολατρικά το πρυτανικό «λοκ άουτ» που έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου της επιβολής «του νόμου και της τάξης», ή θα έπρεπε να το σπάσει στην πράξη. Αν επέλεγε το πρώτο, αν έμενε στις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες, θα έδινε την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις καταστολής. Θα υπονόμευε την αξιοπρέπειά του και την ίδια του την υπόσταση ως κίνημα.
 
Επέλεξε το δεύτερο. Εσπασε το «λοκ άουτ» και στη συνέχεια αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα τα ένστολα γουρούνια που με κυβερνητικέ εντολή εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο. Οι εικόνες θύμισαν -τηρουμένων των αναλογιών- το 1973. Οι φοιτητές να φράζουν το δρόμο στα γουρούνια των ΜΑΤ, αψηφώντας την απειλή για σύλληψη όλων τους και τις κλούβες που επιδεικτικά στάθμευαν απέξω, δείχνοντάς τους ότι σε λίγο θα βρίσκονται στη ΓΑΔΑ, και έξω από την ΑΣΟΕΕ τα ΜΑΤ να ξυλοκοπούν άλλους φοιτητές που έσπευσαν για να εκφράσουν αγωνιστικά την αλληλεγγύη τους. Ηταν η δύναμη αυτών των εικόνων, το μήνυμα που έστελναν, μήνυμα αποφασιστικότητας και μη υποχωρητικότητας μπροστά στην απειλή της καταστολής, που ανάγκασαν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους να μαζέψουν τα ένστολα γουρούνια και να μην ολοκληρώσουν το σχέδιό τους.
 
Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει σε ολόκληρη την εργαζόμενη κοινωνία και τη νεολαία της. Μέρες Πολυτεχνείου, ας θυμηθούμε το θάρρος και την «αποκοτιά» των γενναίων του '73. Ας εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους. Αλλά και από τα παραδείγματα αγωνιστικής ανάτασης που έδωσε ο λαός μας (και άλλοι λαοί), σε συνθήκες πιο άγριας καταπίεσης και καταστολής, όταν η παραμικρή κίνηση μπορούσε να τιμωρηθεί ακόμα και με θάνατο. Ας παραδειγματιστούμε από τους εργάτες και τη νεολαία της Χιλής, που παραμένουν στους δρόμους του αγώνα, παρά τους δεκάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες, τους χιλιάδες συλληφθέντες. Ας παραδειγματιστούμε από τον εβδομηντάχρονο αγώνα του ήρωα παλαιστινιακού λαού, ο οποίος -παρά το βαρύτατο φόρο αίματος που πληρώνει- δεν εγκαταλείπει τον αγώνα για την ανεξαρτησία του.
 
Αυτά που μας στέρησαν, αυτά που δικαιούμαστε, καμιά αστική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας τα χαρίσει. Τα Μνημόνια ήρθαν για να μείνουν. Ο εργασιακός και κοινωνικός μεσαίωνας που δημιούργησαν θα είναι διαρκής. Μόνο στο δρόμο μπορεί να κατακτηθεί η έναρξη της αντίστροφης πορείας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σπάσουμε το φόβο και την ηττοπάθεια. Οποιος φοβάται θα είναι για πάντα υποταγμένος. Οποιος δεν πιστεύει στη νίκη θα είναι για πάντα ηττημένος. Αν δε σηκώσουμε το κεφάλι, δε θα μπορέσουμε να δούμε τον ορίζοντα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ασφαιρα πυρά ΕΕ, ξεσάλωμα Ερντογάν
Επόμενο άρθρο

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Πολύ λάδι στο τηγάνι κι από τηγανίτα τίποτα

Σχετικά Αρθρα

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

Πολιτική 29 Ιούλ 2026, 11:14

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 19:57

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 09:40

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Ιούλ 2026, 12:53

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

Πολιτική 23 Ιούλ 2026, 18:50

Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 21:36
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

27 Ιούλ 2026, 20:04
Πολιτική

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

27 Ιούλ 2026, 19:57
Υγεία

Kαι στην κορφή Ματίνα

27 Ιούλ 2026, 18:45
Διεθνή

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

27 Ιούλ 2026, 12:58
Διεθνή

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

27 Ιούλ 2026, 11:22
Πολιτική

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

27 Ιούλ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

27 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

Ημέρα τίγρης.

1900: Εκτελείται ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο Α’ από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι.

1902: Ο μαραγκός Φομά Κατσουρένκο αποπειράται να εκτελέσει τον πρίγκιπα Ομπολένσκι με σφαίρες βουτηγμένες σε στρυχνίνη, αστοχεί και σκοτώνει τον αστυνομικό διευθυντή (Ρωσία).

1949: Απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι επτακόσιοι κρατούμενοι που υπέγραψαν δηλώσεις μετανοίας.

1979: Τέσσερις νεκροί και 113 τραυματίες από σειρά εκρήξεων βομβών στο αεροδρόμιο και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ισπανία. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οργανώσεις Βάσκων.

1980: Λεωφορείο πολτοποιεί το κεφάλι της φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου που διαδήλωνε και μοίραζε προκηρύξεις της ΚΝΕ μπροστά στις εγκαταστάσεις της υφαντουργίας ΕΤΜΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    17Ν
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Εφετείο 17Ν
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    ΕΛΑ
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Ποιοι είμαστε
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Επικοινωνία
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Όροι χρήσης
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Ποιοι είμαστε
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Επικοινωνία
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo