«Θετικοί οι πολιτικοί αρχηγοί για την εξέλιξη του συμβουλίου». Αυτή ήταν η επωδός όλων των δημοσιογράφων σε ραδιόφωνα, κανάλια και ιστοσελίδες, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, η κίνηση του Παπανδρέου, που προκάλεσε τη σύσκεψη εντάσσοντάς την στην προπαγανδιστική τακτική της κυβέρνησής του, στέφθηκε με επιτυχία. Σε μια εποχή που η κρίση σαρώνει δικαιώματα και πετάει εργαζόμενους στο δρόμο, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει γύρω από τον εαυτό της μια αχλή εντιμότητας, διαφάνειας και καλών προθέσεων, παράλληλα μ’ ένα κλίμα συναίνεσης, που απλώνεται από πάνω μέχρι κάτω. Ο,τι κι αν δήλωναν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης μετά τη σύσκεψη, το ίδιο το γεγονός ότι βρέθηκαν να συζητούν μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και να αναζητούν λύσεις, έστειλε ένα μήνυμα εθνικής ενότητας και συνεννόησης. Αυτό ήταν το ζητούμενο από την κυβέρνηση και όχι η επίτευξη συμφωνίας εφ’ όλης της ύλης, που δε μπορεί να υπάρξει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο Παπανδρέου δήλωσε ότι οι εντυπώσεις του είναι θετικές και το αποτέλεσμα σημαντικό, διότι πολλές από τις προτάσεις που έκανε έγιναν δεκτές από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ και ο ίδιος προτίθεται να αξιολογήσει θετικά ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι άλλοι. Την ίδια ικανοποίηση εξέφρασε και ο Σαμαράς, μιλώντας για «δείγμα πολιτικού πολιτισμού» και επιβεβαιώνοντας τον Παπανδρέου με την επισήμανση ότι ο ίδιος συμφώνησε με προτάσεις που κατέθεσε ο Παπανδρέου, αλλά και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με δικές του προτάσεις.
Ο Καρατζαφέρης ήταν τρελαμένος από τη χαρά του, διότι συμμετέχει για πρώτη φορά σε τέτοια σύσκεψη και οπωσδήποτε αυτό του ανεβάζει το πρεστίζ. Εκανε μάλιστα πρόταση να γίνονται παρόμοιες συσκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που –όπως είπε– έγινε δεκτό από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Το ίδιο χαρούμενος ήταν και ο Τσίπρας, που υπήρξε λαλίστατος εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου. Θεσμικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντα με θετικές προτάσεις και με γραμμή «προγραμματικής αντιπολίτευσης», δεν θα άφηνε χαμένη την ευκαιρία να καταθέσει τους δι- κούς του «πέντε άξονες για την καταπολέμηση της διαφθοράς», που είναι «η αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να σταματήσει αυτή η ατιμωρησία, η αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του δημοσίου, η αλλαγή του εκλογικού νόμου». Αμα αλλάξουν αυτά, στη χώρα θα βασιλέψει η εντιμότητα και η διαφάνεια. Θα μείνει, βέβαια, ο καπιταλισμός, αλλά αυτός θα είναι… ηθικός και ανθρώπινος. Είχε και μια σοβαρή ένσταση, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, δεν είναι, όμως, προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». Εφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την Ιρλανδία που είναι μια χώρα «προηγμένη σε νόμους, σε θεσμούς και διαφάνεια», όμως χρεοκόπησε! Προφανώς στην Ιρλανδία δεν υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή. Ολα γίνονται στο φως, έντιμα, με ανοιχτά χαρτιά! Οταν ο Τσίπρας ρωτήθηκε αν υπήρξε συμφωνία σε κάποια θέματα και αν συζητήθηκε η οικονομική συγκυρία, όπως είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός, απάντησε ότι «υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα»! Τι είδους γόνιμη ανταλλαγή απόψεων έκανε με μια κυβέρνηση που ετοιμάζεται να κατεδαφίσει τα πάντα, βυθίζοντας την εργαζόμενη κοινωνία στην εξαθλίωση, μόνο ο κ. Τσίπρας μπορεί να μας εξηγήσει.
Αφήσαμε τελευταία την Παπαρήγα, που αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο και κάλεσε σε συνέντευξη στα γραφεία του Περισσού στη Βουλή. Τις μέρες που προηγήθηκαν της συνόδου οι προπαγανδιστές του Περισσού (και η ίδια η Παπαρήγα) είχαν ξεσκιστεί να λένε πως πρόκειται για μια άχρηστη σύσκεψη, «χωρίς καμιά σημασία για τα λαϊκά συμφέροντα», όπως έγραφε ο τίτλος στο «Ριζοσπάστη» της 11ης Δεκέμβρη. Τότε γιατί πήραν μέρος; Γιατί δεν κατήγγειλαν την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κλίματος συναίνεσης;
Πήραν μέρος γιατί ο Περισσός είναι θεσμικό κόμμα. Οταν καλείται σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δε μπορεί να απόσχει. Οφείλει να τηρεί το fairplay στο παιχνίδι των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν το σύστημα. Γι’ αυτό και εξερχόμενη του προεδρικού μεγάρου και συνεντευξιαζόμενη μετά η Παπαρήγα δεν έκανε καμιά καταγγελία της κυβέρνησης για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δημιουργία κλίματος συναίνεσης. Οχι μόνο θεώρησε θεμιτή τη σύγκληση της σύσκεψης, αλλά κατέθεσε και προτάσεις, όπως είπε. Προτάσεις για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για κατάργηση του φορολογικού απόρρητου κ.λπ. Εκανε και κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ουδείς όμως αμφισβήτησε το δικαίωμα του Περισσού ή άλλου κόμματος να κάνει κριτική και να έχει θέσεις διαφορετικές απ’ αυτές της κυβέρνησης. Από τη στιγμή που σέβεται το πολιτικό παιχνίδι και τη θεσμική λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, δεν υπάρχει ψόγος. Ο,τι και να είπε η Παπαρήγα μετά, εκείνο που έμεινε ήταν η σύσκεψη των ηγετών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Μια εικόνα εθνικής ενότητας, σύνεσης, κοινής αγωνίας για εξεύρεση λύσεων.
Αυτή την εικόνα περιέγραψε ο Παπούλιας, που δήλωσε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι εθνική υπόθεση» και εξήρε με τον τρόπο του την υπευθυνότητα των πολιτικών αρχηγών. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, με την πολυχρωμία του, στοιχίζεται πίσω από τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, που αποτελεί τον καλύτερο φερετζέ για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τα ΜΜΕ αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα, εντάσσοντας και αυτό το γεγονός στην προπαγάνδα.