Στα σοβαρά τώρα, αυτή η ιστορία με τον τηλεπλασιέ, τηλεπαρουσιαστή της trash tv και ατζέντη μοντέλων μπορεί να είναι τόσο απλή όσο φαίνεται; Δηλαδή ένας τύπος έβαλε κάποιους υποκοσμιακούς να ρίξουν μερικές σφαίρες έξω από τη βίλα του στην Εκάλη (αλήθεια, πώς κατάφερε αυτός ο τύπος να έχει βίλα στην Εκάλη;) για να του ξαναδώσουν πίσω την αστυνομική φρουρά που είχε;
Κι ένας άλλος τύπος -«αγνώστων» στοιχείων- επισκέφτηκε τον Βαξεβάνη (στην εφημερίδα, μάλιστα, όχι κάπου «ουδέτερα») και παρουσία ενός ακόμη δημοσιογράφου του Documento τού αποκάλυψε ότι ο τηλεπαρουσιαστής κτλ. έψαχνε τον «Ταρίφα» για να του αναθέσει διπλό συμβόλαιο, ένα αυτό με τους «μαϊμού» πυροβολισμούς στην Εκάλη και ένα για τον Βαξεβάνη και έναν ακόμη δημοσιογράφο, του οποίου το όνομα… δε θυμόταν;
Κι όταν ο Βαξεβάνης τα έβγαλε στη φόρα, μέσα σε ελάχιστες μέρες λύθηκε το μυστήριο, με τη σύλληψη πρώτα των δύο υποκοσμιακών (που με το ίδιο όπλο είχαν κάνει τους «μαϊμού» πυροβολισμούς, αλλά έριξαν και κατά μπάτσων που πήγαν να τους κάνουν έλεγχο στην ίδια περιοχή) και μετά και του τηλεπαρουσιαστή, που κατηγορείται πλέον για σωρεία κακουργημάτων;
Ο Χρυσοχοΐδης, πάντως, μοίρασε συγχαρητήρια στους ασφαλίτες που… ξεδιάλυναν το μυστήριο. Με την ίδια άνεση που οι επιτελείς του διαβεβαίωναν ότι ο τηλεπαρουσιαστής δεν έχει φρουρά, για να ανακοινώσει μετά ο Χρυσοχοΐδης ότι του αφαίρεσε τη φρουρά που είχε, και στη συνέχεια να συμπεριφέρεται σαν… άτακτο παιδάκι, ισχυριζόμενος πως εννοούσαν ότι δεν είχε τη μεγάλη φρουρά που έλεγαν τα δημοσιεύματα.
Το ότι όλα ξεκίνησαν μετά τις δηλώσεις του Βαξεβάνη είναι τυχαίο; Το ότι η πραγματογνωμοσύνη των εργαστηρίων της Ασφάλειας για την ταυτοποίηση του όπλου και του DNA σ’ ένα σακίδιο έγιναν την επομένη των δηλώσεων Βαξεβάνη, είναι τυχαίο; Οι ασφαλίτες ισχυρίζονται ότι όλα είχαν ταυτοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν έγραψαν αμέσως τις πραγματογνωμοσύνες για να μη διαρρεύσουν!
Eπαναλαμβάνουμε: όλα δείχνουν πολύ απλά για να γίνουν πιστευτά. Συνήθως σ’ αυτές τις υποθέσεις, η απλότητα χρησιμοποιείται ως ένδυμα πιο… σύνθετων καταστάσεων.
Υπάρχει κι ένα ακόμη δεδομένο: ένας δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ, ο Γιώργος Καραϊβάζ, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από το σπίτι του. Εκτός των άλλων, είχε εμπλακεί δημοσιογραφικά σε έρευνα για κάποια «κυκλώματα» στα οποία συμμετείχαν και μπάτσοι και ασφαλίτες παρέα με «οικογένειες» της εγχώριας μαφίας. Οσα συμβαίνουν με τον τηλεπαρουσιαστή της Εκάλης και με τον Βαξεβάνη είναι άσχετα με τη δολοφονία Καραϊβάζ; Εχουν ως μοναδικό επίδικο το γεγονός ότι κόπηκε η αστυνομική φρουρά του Φουρθιώτη; Ο οποίος απλά «εξερράγη» από την… προσβολή (μεγάλη προσβολή να σου κόψουν την αστυνομική φρουρά) και έκανε… μαλακίες, με αποτέλεσμα να πάει κάποιος «άγνωστος» και να τον καρφώσει στον Βαξεβάνη;
Σταματάμε εδώ γιατί δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Θα επανέλθουμε όταν υπάρξουν καινούργια στοιχεία. Θα θυμίσουμε μόνο ότι αυτά δεν είναι… ιδιαίτερα ελληνικά φαινόμενα. Παρατηρούνται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ο οποίος –κατά τα άλλα- εμφανίζεται ως έντιμος και ηθικός. Και θα κλείσουμε με μια… πασχαλινή ιστορία:
Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας «Ο Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα υπάρχει η ιστορία του αμερικανού γερουσιαστή της Νεβάδα, Πατ Γκίρι, ο οποίος συναντιέται με τον Μάικλ Κορλεόνε και αφού τον βρίζει πατόκορφα («βρομοϊταλέ γκάνγκστερ» κτλ), του ζητάει εκβιαστικά πολλά λεφτά, νταβατζιλίκι για τα καζίνα που έχει η «οικογένεια» Κορλεόνε στη Νεβάδα. Ο Νονός του λέει ήρεμα ότι δε θα πάρει μία. Από το διάλογο ανάμεσα στους δύο δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο μαφιόζος και ποιος ο γερουσιαστής.
Αργότερα, βλέπουμε τον τίμιο και ηθικό γερουσιαστή να ξυπνάει δίπλα σε μια λίμνη αίματος με μια σφαγμένη πόρνη δίπλα του, σ’ ένα πορνείο πολυτελείας που ελέγχεται από τη μαφία. Ο γερουσιαστής είχε βίτσια. Ο πρώτος άνθρωπος που εμφανίζεται μπροστά του είναι ο «κονσιλιέρε» του Νονού, ο οποίος του λέει ότι το ζήτημα τακτοποιήθηκε και τον διαβεβαιώνει ότι κανένας δε θα μάθει τίποτα, γιατί η κοπέλα δεν έχει γονείς, ήταν τοξικομανής, δεν πρόκειται να την ψάξει κανείς. Οταν ο γερουσιαστής μονολογεί ότι δεν μπορεί να τη σκότωσε αυτός, οι μαφιόζοι χαμογελούν μεταξύ τους. «Εκβιαστής» και «εκβιαζόμενος» έχουν αλλάξει θέσεις.
Αργότερα, βλέπουμε τον γερουσιαστή να υπερασπίζεται τον Νονό σε Επιτροπή της Γερουσίας που κάνει έρευνα για τη μαφία…