Μετά τη ρύθμιση για το 50%+1 απαρτία προκειμένου να παρθεί απόφαση για απεργία σε πρωτοβάθμιο συνδικάτο, την οποία το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει, ενώ το «εκσυγχρονιστικό» Ποτάμι θέλει να ψηφίσει, ήρθε η ώρα για τη Γεννηματά και τον Θεοδωράκη να ξεκατινιαστούν (πολιτικά πάντοτε) δημόσια στο συνέδριο της ΝΔ, όπου δεν κλήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Και μάλιστα να ξεκατινιαστούν σε ένα ζήτημα κομβικό για τη φυσιογνωμία και την πολιτική συμμαχιών του νέου φορέα (που προς το παρόν έχει μόνο αρχηγό κι ένα διορισμένο από την αρχηγό πολιτικό συμβούλιο).
Η Γεννηματά φρόντισε να απουσιάζει όταν ο Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει κι όταν ήρθε η ώρα του δικού της χαιρετισμού υπήρξε ιδιαίτερα επιθετική, για να στείλει μήνυμα πως δεν υπάρχει πολιτική προσέγγισης με τη ΝΔ. «Οσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι σε επαφή με τη νέα πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας δε στον Μητσοτάκη και στη γέφυρα που αυτός προσπάθησε να ρίξει (το είχε κάνει και με την παρουσία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνη), υπήρξε κατηγορηματική: «Λέμε όχι σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, επιδιώκοντας πολιτικά μέτωπα κάθε μορφής, που διχάζουν. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ανοιχτά μέτωπα με τον λαϊκισμό και τη συντήρηση. Είναι ώρα να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τον λαό μας».
Σε πολιτική μετάφραση αυτά σημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια πολιτική μετώπου που θα αφήνει εκτός μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, θα έμπαινε σε μια κυβέρνηση μόνο με τον όρο ότι σ' αυτή θα συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση αυτή θυμίζει τη στάση του Κουβέλη μετά τις εκλογές του Μάη του 2012, όταν αρνήθηκε να μπει σε κυβέρνηση αν δεν έμπαινε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα τότε οδηγήθηκε σε νέες εκλογές και ο Κουβέλης μπήκε στην κυβέρνηση με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο μετά από τις δεύτερες εκλογές, αφού προηγουμένως είδε την εκλογική δύναμη της ΔΗΜΑΡ να μειώνεται. Είναι σίγουρο ότι σύντομα οι Πρετεντέρηδες και οι άλλοι ιδεολογικοί πάτρονες της Κεντροαριστεράς, που ζητούν οπωσδήποτε κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, θα υπενθυμίσουν το παράδειγμα του Κουβέλη στη Γεννηματά, αν και δεν νομίζουμε ότι αυτή και οι Λαλιωτοσκανδαλίδηδες θα δεχτούν να κάνουν από τώρα ένα τέτοιο βήμα, που από τη μια, θα βόλευε τον Κούλη (θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι σε κάθε περίπτωση θα σχηματίσει κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να τραβάει ψηφοφόρους και από το ΠΑΣΟΚ) και, από την άλλη, θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του Τσίπρα (θα του άφηνε όλο το αντιδεξιό πεδίο ελεύθερο).
Σε αντίθεση με την Γεννηματά, όμως, που έμεινε σταθερή στη γραμμή των «ίσων αποστάσεων» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεοδωράκης εμφανίστηκε σα συμβουλάτορας του Μητσοτάκη και της ΝΔ. Τους συμβούλευσε να έχουν «σχέδιο και τόλμη», να είναι «έτοιμοι για ένα νέο κράτος, χωρίς διακρίσεις», να «αντισταθούν στις πελατειακές και τις κομματικές οικογένειες». Και έκλεισε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Ελπίζω -είμαι σχεδόν σίγουρος- ότι θα τα καταφέρετε και θα συναντηθούμε»!
Στην περίπτωση του Θεοδωράκη δεν μιλάμε για «παράθυρο», αλλά για «ορθάνοιχτη πόρτα» κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Ο τύπος αυτός σήμερα δεν εκπροσωπεί τίποτα, πέραν μιας ισχνής κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι όμως προνομιακός συνομιλητής των πασόκων, όπως έχει φανεί τελευταία. Είναι παραπάνω από βέβαιο, λοιπόν, ότι θα τους πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση απειλώντας τους με αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.