Η κρίση που υπέβοσκε εδώ και καιρό στην Κύπρο φαίνεται πως ξεσπά ανοιχτά πλέον, αγκαλιάζοντας τον συνασπισμό της πλειοψηφίας (ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ) που στηρίζει τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αιτία της κρίσης το σχέδιο Ανάν και τα επόμενα βήματα στο παζάρι της ελληνοκυπριακής αστικής πολιτικής ηγεσίας με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ για τις προοπτικές του Κυπριακού.
Τη σπίθα που προκάλεσε τη γενικότερη ανάφλεξη έβαλε ένας από τους εξ απορρήτων του Παπαδόπουλου, ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Τάσος Τζιωνής, που είναι ο άνθρωπος τον οποίο ο Παπαδόπουλος είχε στείλει προ μηνών στην έδρα του ΟΗΕ, για να συζητήσει με τον Κόφι Ανάν τις αλλαγές που υποτίθεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να επέλθουν στο γνωστό «σχέδιο Ανάν». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκήρυξε συνολικά το σχέδιο Ανάν, επικαλούμενος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Σύμφωνα με τον Τζιωνή, το σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να ληφθεί ως βάση και να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, γιατί τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα παγιδευτεί.
Πρώτο αντέδρασε το ΑΚΕΛ, που θεώρησε ότι μ’ αυτόν τον έμμεσο τρόπο ο Παπαδόπουλος καταστρατηγεί τα συμφωνηθέντα και επιπλέον επιχειρεί να διχάσει το στελεχικό δυναμικό του ΑΚΕΛ, ενόψει του 20ού συνέδριού του που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Το ΑΚΕΛ με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του αποδοκίμασε τον Τζιωνή, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις του εκτός των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, και κάλεσε τον Παπαδόπουλο να πάρει θέση. Ο Παπαδόπουλος «έγραψε» κανονικότατα το αίτημα του ΑΚΕΛ και όταν η κόντρα χόντρηνε, βγήκε με δήλωσή του και κάλυψε πλήρως τον στενό του συνεργάτη. Δήλωσε ότι ο Τζιωνής έχει δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και πως όταν τον έστειλε στην έδρα του ΟΗΕ αυτός μετέφερε στον Ανάν τις απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν παρέλειψε δε να προσθέσει πως ο ίδιος συμφωνεί με τις κρίσεις του διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου. Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ρίξει τους τόνους, την οποία διέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Ιακώβου δηλώνοντας ότι τις απόψεις Τζιωνή έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν αποτελεί αναγκαστικά τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό.
Είναι καθαρό πως διά στόματος Τζιωνή μίλησε ο Παπαδόπουλος, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα τις προσωπικές του θέσεις, οι οποίες βέβαια βρίσκονται σε αντίθεση με τις θέσεις της πλειοψηφίας των αστικών πολιτικών κομμάτων της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ο Παπαδόπουλος θέλει πλήρη απόρριψη του σχεδίου Ανάν, ενώ οι υπόλοιποι θέλουν παζάρι για βελτίωση ορισμένων κρίσιμων σημείων του. Φυσικά, ο Παπαδόπουλος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη de facto διχοτόμηση, της οποίας είναι φανατικός οπαδός. Μόνο που δεν πρόκειται να βγει να το πει ποτέ. Εχει όλη την άνεση να καλύπτει τον σκληρό εθνικισμό του πίσω από τη λαϊκή βούληση και πίσω από τα σαλιαρίσματα των άλλων κομμάτων, του ΑΚΕΛ συμπεριλαμβανόμενου, που ήταν έτοιμα να δεχτούν το σχέδιο Ανάν ακόμα και στην αρχική εκδοχή του και να προσπαθήσουν να πείσουν τον κόσμο να το υπερψηφίσει.
Το ερώτημα είναι γιατί ο Παπαδόπουλος διάλεξε αυτή τη στιγμή για να ξιφουλκήσει, εκθέτοντας το ΑΚΕΛ, χάρη στο οποίο βρίσκεται στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ισως γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς. Οτι δηλαδή ο Ανάν ετοιμάζεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, ρίχνοντας στο τραπέζι το σχέδιό του και ζητώντας από την ελληνοκυπριακή ηγεσία να πει πού ακριβώς διαφωνεί και ποιες τροποποιήσεις προτείνει. Σπεύδει, λοιπόν, να εκθέσει το ΑΚΕΛ, φέρνοντας τον Χριστόφια και τους υπόλοιπους του ηγετικού πυρήνα σε αντιπαράθεση με το πλατύ στελεχικό δυναμικό που διαφωνεί με το σχέδιο Ανάν και είναι αυτό που είχε επιβάλει την αλλαγή στάσης της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν το δημοψήφισμα. Την απάντηση στο ερώτημα θα πάρουμε τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός όμως είναι ότι η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία βυθίζεται ξανά στην κρίση, χωρίς να μπορεί να βρει διέξοδο, αφού έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα.