Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με συνεντεύξεις στα χριστουγεννιάτικα κυριακάτικα φύλλα, Μητσοτάκης και Τζανακόπουλος δέχτηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον εκλογικό νόμο, λες και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Ο Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανανοίξει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέμα εκλογικού νόμου, ώστε η απλή αναλογική να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. «Αν το Κίνημα Αλλαγής θέλει να επανορθώσει, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε». Η ίδια η διατύπωση που χρησιμοποίησε δείχνει ότι δεν πιστεύει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν το πίστευε, αν είχαν γίνει κάποιες παρασκηνιακές συζητήσεις ή, έστω, αν υπήρχαν κάποια «σήματα καπνού» από πλευράς ΠΑΣΟΚ και συμμάχων, τότε θα χρησιμοποιούσε άλλη διατύπωση. Δε θα μιλούσε για «επανόρθωση» από πλευράς Κεντροαριστεράς.
Στην πραγματικότητα, ο Τζανακόπουλος αναφέρθηκε καθαρά θεωρητικά στο ενδεχόμενο νέας ψήφισης του εκλογικού νόμου, με μοναδικό σκοπό να εκθέσει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Αλλωστε, είχε μιλήσει ήδη με τα χειρότερα λόγια για το ΚΙΝΑΛ: «Δεν υπάρχουν νέα δείγματα γραφής. Υπάρχει μία συνέχιση της ταύτισης του συγκεκριμένου χώρου με την επιχειρηματολογία της ΝΔ. Μάλιστα, πρόσφατα στον Προϋπολογισμό, οι περισσότεροι εκ των ομιλητών της ΔΗΣΥ υπερασπίστηκαν με σθένος τα πεπραγμένα της περιόδου Σαμαρά – Βενιζέλου. Αναμένουμε φυσικά να δούμε αν, ενόψει και του Συνεδρίου αυτού του φορέα, θα αποφασίσει αυτός ο χώρος να κάνει αυτοκριτική και να ακολουθήσει τις προοδευτικές εξελίξεις που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Προσώρας, αυτό μοιάζει αδύνατο».
Τότε τι νόημα έχει η απλή αναλογική; Στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ οι επόμενες εκλογές είναι απλά ένα ενδιάμεσο στάδιο. Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα τις κερδίσει ο Μητσοτάκης. Τότε, ή το ΚΙΝΑΛ θα συμμαχήσει κυβερνητικά με τη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την άνεση να αναβαπτιστεί από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή το ΚΙΝΑΛ θα αρνηθεί να συμμαχήσει με τη ΝΔ, η χώρα θα οδεύσει σε νέες εκλογές, οπότε το παιχνίδι θα είναι ανοιχτό και το ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται πιο κοντά σε μια κυβερνητική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ (αν το επιτρέπουν οι αριθμοί), αφού οι σχέσεις του με τη ΝΔ θα έχουν οξυνθεί λόγω της άρνησής του να μπει σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Φυσικά, αυτοί είναι σχεδιασμοί στο χαρτί, γιατί τα πράγματα ποτέ δεν έρχονται όπως τα σχεδιάζουν τα επιτελεία των αστικών κομμάτων. Ομως, με βάση ένα τέτοιο γενικό σχεδιάγραμμα διαμορφώνονται οι τρέχουσες πολιτικές, οι οποίες δεν είναι άκαμπτες και μπορεί ν' αλλάξουν άρδην. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε έναν «μεγάλο συνασπισμό» α λα ελληνικά, πράγμα που ποτέ δεν πρόκειται να δεχτούν ως ενδεχόμενο ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τους χαλάει το σκηνικό των «θανάσιμων εχθρών» και την προπαγάνδα που οικοδομούν γύρω απ' αυτό το σκηνικό.
Ο Μητσοτάκης, στη δική του συνέντευξη, παρουσίασε το δικό του σχέδιο: «Οπως έχω πει επανειλημμένα είμαστε υπέρ ενός νέου εκλογικού συστήματος που θα είναι πιο λειτουργικό, πιο αντιπροσωπευτικό και πιο αναλογικό από το σημερινό. Αλλά ταυτόχρονα ο νέος εκλογικός νόμος πρέπει να εξασφαλίζει σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις. Ηδη από την αρχή της δικής μας διακυβέρνησης θα θέσουμε το κρίσιμο αυτό θέμα σε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου και θα προσπαθήσουμε ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφισθεί με την αναγκαία εκείνη πλειοψηφία που θα διασφαλίσει την εφαρμογή του αμέσως, δίχως να χρειαστεί να υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Φυσικά, όπως κάνει κάθε αστικό κόμμα εξουσίας, προεξοφλεί ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση (είτε με αυτοδυναμία, είτε με κάποιον σύμμαχο, που δεν κατονομάζει). Αμέσως μετά δε, θα επιδιώξει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην κατεύθυνση της ενισχυμένης αναλογικής, εξασφαλίζοντας εκείνη την πλειοψηφία που ουσιαστικά θα ακυρώσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, θα επιδιώξει να συγκεντρώσει 200 βουλευτικές ψήφους, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, οπότε ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ να επανακάμψει μέσω της απλής αναλογικής (που όπως έχουν τα πράγματα σήμερα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές) θα πεταχτεί στα σκουπίδια.
Πόσο εύκολο είναι, όμως, να μαζέψει στην επόμενη Βουλή ο Μητσοτάκης 200 ψήφους, ώστε να αλλάξει την απλή αναλογική σε ενισχυμένη; Από απίθανο μέχρι πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί τα μικρότερα κόμματα που θα μπουν στην επόμενη Βουλή να βοηθήσουν τον Μητσοτάκη να γίνει παντοδύναμος; Ακόμα και το ΚΙΝΑΛ θα έχει εξαιρετική δυσκολία να ψηφίσει κάτι τέτοιο. Δεν έχει σημασία που δεν ψήφισε τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιχειρηματολογία που άρθρωσε τότε βοηθάει να υποστηρίξει το ίδιο και για τον εκλογικό νόμο του Μητσοτάκη. Δεν αποκλείεται, βέβαια, όμως αυτή τη στιγμή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, ενώ το πιο πιθανό είναι μετά τις μεθεπόμενες εκλογές να έχει ωριμάσει η ιδέα του «μεγάλου συνασπισμού» των αστικών κομμάτων.