Ενα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η μείωση χρηματοδότησης του ΟΑΠ-ΔΕΗ και του ΤΑΠ-ΟΤΕ κατά 10%. Με καθαρά δικτατορικό τρόπο, οι διοικήσεις των Ταμείων εντέλλονται να μειώσουν τις συντάξεις «ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Αν δεν το κάνουν, θα το κάνουν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών με κοινή τους απόφαση.
Τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι προφανώς «οι υψηλοσυνταξιούχοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο». Ομως, εδώ έχουμε να κάνουμε με εν ψυχρώ ληστεία, που γίνεται με κρατικό τσαμπουκά. Διότι δεν έχουμε να κάνουμε με επιχορηγήσεις του κράτους προς τα συγκεκριμένα Ταμεία, αλλά με υποχρεώσεις του που απορρέουν από νόμους.
Ο νόμος με τον οποίο «απελευθερώθηκε» η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και άρχισε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πρόβλεψε και την κατάργηση της μορφής κοινωνικής ασφάλισης που είχαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και τη δημιουργία Ταμείου (ΟΑΠ-ΔΕΗ). Ομως, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων της ΔΕΗ επί δεκαετίες, με τις οποίες η ΔΕΗ χρηματοδοτούσε την επιχειρηματική της δράση, είχαν δημιουργήσει περιουσία. Η περιουσία αυτή υποεκτιμήθηκε, με τη συνεργασία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ο τότε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εισέπραξε ως ανταμοιβή μια πολιτική καριέρα) και το κράτος ανέλαβε να δίνει κάθε χρόνο κάποια λεφτά έναντι περιουσίας. Ετσι αναφέρεται στον προϋπολογισμό το σχετικό κονδύλι. Οχι επιχορήγηση, αλλά «αντιπαροχή έναντι περιουσίας». Αντίστοιχα, όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΤΕ και άρχισε να ασφαλίζει το προσωπικό του στο ΙΚΑ, προβλέφτηκε ότι «τα τυχόν ελλείμματα που προκύπτουν στο ΤΑΠ-ΟΤΕ αναλαμβάνονται από το Δημόσιο».
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λοιπόν, κλέβουν εν ψυχρώ λεφτά των εργαζόμενων, δεν μειώνουν την κρατική επιχορήγηση. Πόσο είναι αυτό το ποσό; 146 εκατ. ευρώ αναφέρει η έκθεση του ΓΛΚ. Οπως καταλαβαίνετε, δεν μιλάμε για κάποιο τεράστιο ποσό σε σχέση με τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού. Η κίνηση αυτή, όμως, πέρα από εισπρακτικό έχει άκρως συμβολικό χαρακτήρα. Δείχνει τι πρόκειται να γίνει με τις συντάξεις γενικά.
Ο Λοβέρδος, πριν ακόμη ανακοινωθούν επίσημα τα κυβερνητικά μέτρα, είχε σπεύσει να ανακοινώσει –καμαρώνοντας μάλιστα– ότι παγώνουν όλες οι συντάξεις. Ακόμα και οι συντάξεις πείνας. Σκεφθείτε τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό.