Κοροναϊκά ανάλεκτα (22)

0

► Παλιά το λέγανε «παράσημο της ανοιχτής παλάμης». Στη διάρκεια της καραντίνας περίσσευαν οι έπαινοι και οι ευχαριστίες για τους εργαζόμενης της πρώτης γραμμής, στους οποίους συγκαταλέγονταν και αυτοί των ΟΤΕ, που ξεβρόμιζαν τους δρόμους, εξυπηρετούσαν ανήμπορους, αποκαθιστούσαν βλάβες κτλ. Κι όταν ρωτιόταν κάποιος αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, από Μητσοτάκη μέχρι Σταϊκούρα και από Πέτσα μέχρι Θεοδωρικάκο, άφηνε ανοιχτό το ζήτημα της εξασφάλισης και γι’ αυτούς ενός επιδόματος (όπως δόθηκε στους γιατρούς, στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και λίγους ακόμα εργαζόμενους στο Δημόσιο. Μέχρι που άρχισε η έξοδος από το lockdown και ήρθε η απάντηση, διά χειρός νεοφιλελεύθερου Σκυλακάκη: «τιμάμε» μεν την προσφορά τους, όμως; «για λόγους δημοσιονομικούς» δε θα τους δώσουμε δεκάρα.

Παιδιά, δίκιο έχουν, με τόσα εκατομμύρια σε καναλάρχες και λοιπούς μιντιάρχες, με τόσο χρήμα και τόσες αβάντες στην κεφαλαιοκρατία, που να περισσέψουν λεφτά για τους οδοκαθαριστές και λοιπούς εργάτες των ΟΤΑ; Οι βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες και λοιποί… αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας σκούπισαν και τα ψίχουλα.

► Με ιδιαίτερο καμάρι, ο τηλεπλασιέ-υπουργός Μπουμπούκος ανακοίνωσε ότι είχε την Τρίτη «με τη μεσολάβηση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, τηλεδιάσκεψη διάρκειας μεγαλύτερης της ώρας με διευθύνοντες συμβούλους και ανώτατα στελέχη πολύ σημαντικών αμερικανικών εταιρειών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του American-Central European Business Association, κ. Eric Stewart». Συζήτησαν, λέει, την «κατάσταση στην Ελλάδα με σκοπό την δρομολόγηση επενδύσεων στους τομείς της έρευνας & τεχνολογίας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, της αμυντικής βιομηχανίας και του τουρισμού». Στη λίστα των 16 εταιριών που έδωσε βλέπουμε έξι πολεμικά μονοπώλια (Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Oshkosh Defense, Bell-Textron, L3Harris), τρία που δραστηριοποιούνται στον τομέα της «ασφάλειας» (S2 Global, Motorola Solutions, American Science & Engineering), δύο μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές (MetLife, Merck), δύο ενεργειακά μονοπώλια (ExxonMobil, General Electric), μία εταιρία ιατρικού εξοπλισμού (Medtronic), μία βιοτεχνολογίας (Amgen) και τις ήδη δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα Jacobs (καφέδες κτλ.) και Phillip Morris International (καπνός).
Ακόμα και σ’ αυτό το επίπεδο, των εθιμοτυπικών συζητήσεων (οι επίσημες δε γίνονται ομαδικά και δεν ανακοινώνονται, γίνονται στο παρασκήνιο) φαίνεται καθαρά για τι ενδιαφέρονται οι αμερικάνοι καπιταλιστές.

► Στην Ιστιαία, ο δήμος ψέκασε τα παρτέρια με ισχυρό ζιζανιοκτόνο (αυτό που ξεραίνει τα αγριόχορτα) και την άλλη μέρα έστειλε τους εργάτες να τα καθαρίσουν. Αποτέλεσμα; Τέσσερις εργάτες (συμβασιούχοι) στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση! Χρειάζεται σχόλιο γι’ αυτό το έγκλημα, εν μέσω πανδημίας ενός επικίνδυνου ιού;

► Oι «μακεδονομάχοι» ξαναβγήκαν στο δρόμο. Χωρίς σάρισες και περικεφαλαίες, αλλά με μίσος ενάντια στον «ξένο», τον «αλλόθρησκο». Οι ακροδεξιοί στην Αρνισσα της Πέλλας μαζεύτηκαν για να εμποδίσουν την εγκατάσταση 57 προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής. Εστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές, οι μπάτσοι τους συμπεριφέρθηκαν με το γάντι, ακόμα κι όταν έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο, από ένα ανοιχτό παράθυρο.

► Οι Οικολόγοι Πράσινοι απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στη Σακελλαροπούλου ζητώντας της: «Λόγω της ευαισθησίας που η ίδια έχετε επιδείξει μέχρι σήμερα σε θέματα περιβάλλοντος, θα θέλαμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παρέμβετε ώστε το νομοσχέδιο αυτό να αποσυρθεί, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη πολλά και σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας». Δουλευόμαστε! Και λόγω της θεσμικής αδυναμίας του ΠτΔ να παρέμβει ζε ζητήματα αρμοδιότητας Βουλής και λόγω της υποχρέωσης που η Σακελλαροπούλου έχει στον Μητσοτάκη (αυτός την έκανε πρόεδρο), αλλά και λόγω της αντιπεριβαλλοντικής στροφής που η ίδια είχε κάνει εδώ και χρόνια, ως δικαστής του ΣτΕ.

► Το θέμα των ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας), αυτής της απάτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των «Τσιόρδηδων», εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε. Σας ενημερώνουμε ότι μέχρι πριν από λίγο, εκτός από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες που αναφέραμε χθες, ΚΟΜΥ έχουν συγκριτηθεί σε άλλες τρεις (Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Φθιώτιδας). Ο αριθμός είναι ακόμα ελλειμματικός, κυρίως σε νοσηλευτές (στη Βοιωτία, για παράδειγμα, ζητούσαν έξι και βρέθηκε ένας). Την ίδια στιγμή, συμπληρώθηκαν όλες οι θέσεις για τους 100 διοικητικούς υπάλληλους που ζητούσε η ίδια προκήρυξη. Και για τις εφτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Οχι μόνο συμπληρώθηκαν, αλλά οι αιτήσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις θέσεις που προκηρύχτηκαν. Οπως συμβαίνει σε όλες τις προκηρύξεις θέσεων του Δημοσίου, ακόμα και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μόνο στους νοσηλευτές για τις ΚΟΜΥ παρατηρείται δυστοκία και δεν μπορούν να τις στελεχώσουν. Ξέρετε γιατί; Επειδή οι εργαζόμενοι φοβούνται μόλυνση, εξαιτίας της ανυπαρξίας μέσων ατομικής προστασίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: