► 21η του Απρίλη σήμερα και βομβαρδιζόμαστε από το πρωί με τα γνωστά αφιερώματα καταδίκης της χούντας και αποθέωσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας γενικά και του Καραμανλή ειδικά. Του Καραμανλή που του πήρε μερικά χρόνια μέχρι να κάνει μισή δήλωση καταδίκης της χούντας. Του Καραμανλή που δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις «γέφυρες» που έριχνε για λογαριασμό του (για λογαριασμό του Καραμανλή) ο Αβέρωφ προς τους χουντικούς. Του Καραμανλή που δεν είχε κανένα πρόβλημα να ορκιστεί παρουσία του «προέδρου» της χούντας, του στρατηγού Γκιζίκη.
Σ’ αυτή την ορκωμοσία συμπυκνώθηκε –σε επίπεδο συμβολισμών- αυτό που οι οπαδοί του αστικού κοινοβουλευτισμού προσπαθούν να κρύψουν. Οτι η στρατιωτική δικτατορία παρέδωσε τα ηνία της διακυβέρνησης στην αστική κοινοβουλευτική πολιτική, χωρίς να μεσολαβήσει κάποια εξέγερση, διότι και τα δύο πολιτεύματα αποτελούν μορφές της δικτατορίας της αστικής τάξης. Στρατιωτική δικτατορία και αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουν την ίδια μήτρα: τον καπιταλισμό. Αποτελούν διαφορετικές μορφές του ίδιου εποικοδομήματος: της δικτατορίας της αστικής τάξης.
Ασφαλώς και δεν είναι αδιάφορο -από την άποψη της ανάπτυξης της ταξικής πάλης- αν η μορφή διακυβέρνησης είναι στρατιωτικοφασιστικού ή αστικοκοινοβουλευτικού τύπου δικτατορία της αστικής τάξης. Γι’ αυτό, άλλωστε, εκείνοι που υπήρξαν συνεπείς πολέμιοι των στρατιωτικών δικτατοριών και εκείνοι που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τον αγώνα τους υπήρξαν παντού και πάντοτε οι κομμουνιστές. Aυτοί που είναι ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και επομένως αντίθετοι σε όλες τις πολιτικές μορφές που παίρνει αυτό το σύστημα.
► Η παπάρα της εβδομάδας από τον Κούλη: «Εχω βάλλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο να είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά». Ας δούμε τι συμβαίνει στην πράξη:
ΟΕΝΓΕ: « Το παράδειγμα του αριθμού των κλινών ΜΕΘ είναι ενδεικτικό αν και δεν είναι το μοναδικό. Η επιβεβλημένη αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχει συνοδευτεί από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνετε, οι κλίνες ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 557 πριν την επιδημία σε 775. Δεδομένου ότι η αναλογία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ανά κλίνη ΜΕΘ είναι 4:1, για τη λειτουργία των 220 επιπλέον κρεβατιών χρειάζονται 880 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ στελεχώνονται με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλα τμήματα ακόμα και από τμήματα επειγόντων περιστατικών. (…) Μας φαίνεται αδιανόητο τον 21ο αιώνα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, το δημόσιο σύστημα υγείας να μη μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις. Εκτός των ΤΕΠ, των ΜΕΘ και των κλινικών που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, τμήματα που δεν σχετίζονται με την επιδημία υπολειτουργούν. (…)Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της εκτεταμένης ανίχνευσης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων μέσω της διενέργειας μαζικών test».
ΚΕΠΥ: « Η πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και το ΕΣΥ με μόνιμη εργασιακή σχέση, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ασφαλή έξοδο από το lockdown και την επιδημική θωράκιση της χώρας τους επόμενους μήνες. (…) Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 42% της εγκεκριμένης δαπάνης του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των υγειονομικών επιπτώσεων της επιδημίας κατευθύνεται στον ιδιωτικό – κερδοσκοπικό τομέα υγείας με όρους πολλαπλάσιου κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Η εγκατάλειψη της πολιτικής σύναψης συμβολαίων με τον ιδιωτικό τομέα υγείας (πόσο δε μάλλον σε συνθήκες κατεπείγουσας, αδιαφανούς διαχείρισης τους) και η επίταξη των υποδομών του, με ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας αποτελεί την μόνη ρεαλιστική λύση για την άμεση και μελλοντική αντιμετώπιση των υγειονομικών επιπτώσεων της επιδημίας. (…) Η επιδημία της νόσου του νέου κορωναϊού (Covid-19) αποκαλύπτει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την έλλειψη επιδημικής ετοιμότητας στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και τις χρόνιες ευαλωτότητες του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα, προϊόντα αμφότερα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και αποδιάρθωσής τους. (…) Η σύσταση μόνιμου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας σε πραγματικό χρόνο, η επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού και διαγνωστικών μέσων στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και η ολόπλευρη θωράκιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομειακών υποδομών του ΕΣΥ αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης την επόμενη περίοδο».
Για περισσότερα, εδώ.
► Ο Παναγιώταρος πήρε ένα μεταμφιεσμένο τάγμα εφόδου (της Νίκαιας;) και πήγε στον Κορυδαλλό για ν’ απαιτήσει να γίνει η περιφορά του επιτάφιου! Πάλι καλά που δεν πήγε ο Καιάδας, «τραγουδιστής» του γνωστού άσματος με τους εμπνευσμένους χριστιανικούς στίχους «Για μισό εκατομμύριο χρόνια ο Θεός καθότανε και έβλεπε τον έναν να βγάζει το μάτι του αλλουνού/ Και μόνο τότε είχε τη λαμπρή ιδέα να στείλει τον μπάσταρδο γιο του, τον γαμημένο Ιησού Χριστό/ Αλλά τώρα θριαμβεύει ο Διάβολος/ Θ’ αφήσουμε την εκκλησία να σαπίσει και θα σφάξουμε στην αγία τράπεζα τους ηλιθίους». ‘Η ο φιρερογαμπρός Ματθαιόπουλος, που «τραγουδούσε» τους επίσης εμπνευσμένους και γεμάτους θρησκευτική αγάπη στίχους: «Γαμώ τον Βίζενταλ, γαμώ την Αννα Φρανκ/ γαμιέται κι όλη η φυλή του Αβραάμ./ Τ’ αστέρι του Δαβίδ με κάνει να ξερνάω/ αχ, το Αουσβιτς, πόσο το αγαπάω!».
► Πέτσας (σήμερα): «Αποφεύγουμε το συνωστισμό και τηρούμε αποστάσεις». Ακριβώς όπως ο Μητσοτάκης, ο Κουμουτσάκος και οι λοιποί παρατρεχάμενοι, όταν πρωταγωνιστούσαν στο προπαγανδιστικό τηλεοπτικό σόου «Ξεπροβοδίζουμε τα προσφυγόπουλα».
► O Mητσοτάκης απηύθυνε και πασχαλιάτικο μήνυμα στους ναυτικούς της ποντοπόρας ναυτιλίας. «Μας ενώνει το Πάσχα των Ελλήνων», τους είπε. «Και η αγάπη αυτής της χώρας για τη ναυτοσύνη της», συμπλήρωσε. Ετσι ακριβώς: εφοπλΗστές και ναυτεργάτες στο ίδιο τσουβάλι. Και μετά πλάκωσε το ψέμα: «Ολοι αναγνωρίζουμε ότι τα ποντοπόρα πλοία μας κρατούν παντού ψηλά την ελληνική σημαία, προσφέροντας πολύτιμους πόρους στην εθνική οικονομία». Ποια ελληνική σημαία, ρε απατεώνα; Από τα περίπου 5.000 βαπόρια που ανήκουν σε έλληνες εφοπλΗστές, μόνο 700 πλοία φέρουν την ελληνική σημαία! Τα υπόλοιπα, η συντριπτική πλειοψηφία, φέρουν τις λεγόμενες σημαίες ευκαιρίας, σημαίες διάφορων φορολογικών παράδεισων, που τους επιλέγουν οι… πατριώτες εφοπλΗστές, για να μην πληρώνουν φόρους για τα υπερκέρδη που σοδειάζουν. Οσο για τα βαπόρια τους, τα ναυπηγούν και τα επισκευάζουν σε ασιατικά ναυπηγεία (Κίνα, Ν. Κορέα κ.α.), έχοντας καταδικάσει σε μαρασμό την ελληνική ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και χιλιάδες εργάτες σε ανεργία και υποαπασχόληση.
Και τι να πούμε για τους «πολύτιμους πόρους» που τάχα συνεισφέρουν οι εφοπλΗστές στην «εθνική οικονομία». Εχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει αυτό το κομμάτι της κεφαλαιοκρατίας. Ας σημειωθεί ότι κατά τα μνημονιακά χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις (Σαμαροβενιζέλοι, Τσιπροκαμμένοι, Μητσοτάκης), προχώρησαν στην πρωτοφανή συμφωνία για «εθελοντική φορολόγηση» των εφοπλιστών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΝΕΝ, οι έλληνες ναυτεργάτες πληρώνουν κάθε χρόνο 60 εκατ. ευρώ φόρους, ενώ οι έλληνες εφοπλιστές μόνο 15 εκατ. ευρώ για τα βαπόρια που έχουν στην ελληνική σημαία (τα υπόλοιπα είναι… σε εθελοντική βάση).
Είναι δυνατόν, ένας πρωθυπουργός που λέει τόσο χοντρά ψέματα (στοχεύοντας όχι τους ναυτεργάτες, που λίγο πολύ τα ξέρουν αυτά, αλλά τους υπόλοιπους Ελληνες), να πάρει μέτρα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, ενόψει της καπιταλιστικής ύφεσης στην οποία μπαίνουμε;
► Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν κι άλλα, παρόμοιου… κάλλους συνθήματα. Δε θα κάνουμε συζήτηση. Nομίζουμε ότι εδώ ταιριάζει ένα απόσπασμα από τις περίφημες «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ:
Ποια ύπαρξη ενοχλεί περισσότερο τον Βλάκα;
«Η αλογόμυγα. Γιατί τον βάζει σε υποψίες αυτογνωσίας».
Ναι, κύριε Κόινερ, αλλά γιατί από την άλλη η αλογόμυγα πάει και κολλάει στα μούτρα του Βλάκα;
«Διότι δεν μπορεί να ανεχτεί τη Βλακεία. Αυτή είναι η μοίρα της αλογόμυγας».
Και γιατί ο Βλάκας, παρόλο που είναι πιο δυνατός, δεν εξοντώνει την αλογόμυγα;
«Γιατί είναι βλάκας και υπερβολικός. Προσπαθεί να την εξοντώσει με κανονιές. Μόνο ένας βλάκας θα προσπαθούσε να εξοντώσει μια αλογόμυγα με κανόνι».
Και ποια θα ήταν η λύση;
«Η λύση θα ήταν να έπαυε να είναι Βλάκας. Αλλά, επειδή αυτό είναι αδύνατον, δυστυχώς δεν υπάρχει λύση: Ούτε για τον βλάκα, αλλά και ούτε για την αλογόμυγα».
Και δεν είναι τραγικό για τον Βλάκα να πρέπει να υποφέρει διαρκώς την ενοχλητική του αλογόμυγα;
«Ε, όχι και τόσο. Τι να πούνε και όσοι θα πρέπει να υποφέρουνε τον βλάκα;».
► Οπως πληροφορηθήκαμε από τους «Πτολεμαίους Μακεδόνες», στο χωριό Περδίκκας Πτολεμαΐδας (η σχέση του χωριού με τους αρχαίους Μακεδόνες προκύπτει από την προηγούμενη ονομασία του: Ναλμπάνκιοΐ, δηλαδή το χωριό των πεταλωτήδων), ο παπάς έβαλε στον επιτάφιο λεντοταινίες, τον φόρτωσε στο Ντάτσουν και γύρισε τους δρόμους του χωριού. Το σχετικό βίντεο έχει τραβηχτεί νύχτα και σε ένα μόνο σημείο. Βλέπουμε μια γυναίκα να κάνει τη γνωστή κίνηση, πετώντας κάτι πάνω στο Ντάτσουν (στον επιτάφιο δεν πετάνε ζαχαρωτά, ως γνωστόν), οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ίδια σκηνή επαναλήφθηκε και σε άλλα σημεία της ευλαβούς πορείας του Ντάτσουν. Θα ήταν, βέβαια, αγενές να ρωτήσουμε τον παπά: βγήκε τίποτα ή είχαν καβούρια στις τσέπες; Ηταν βέβαια μια μικρή ικανοποίηση για τον Αλέκο Αλαβάνο, καθώς ο επιτάφιος σε Ντάτσουν υπήρξε μια παραλλαγή της δικής του εμβριθούς πρότασης.