Κατάλοιπα της μακεδονομαχίας

0

Από την περασμένη εβδομάδα έχουν κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή τρεις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για την πρακτική πλευρά της περιβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών. Ιδιαίτερη σημασία έχει το πρωτόκολλο για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Η τυπική διαδικασία θα είχε τελειώσει χωρίς πολλά πολλά και με μεγάλη πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25), αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοίνωνε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ο Τσίπρας το διατυμπάνισε και στη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης: θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία και κάθε ένα από τα 158 «ναι» της ΝΔ θα είναι και μια συγγνώμη γι’ αυτά που έλεγαν όταν φορούσαν χλαμύδες και περικεφαλαίες. Μ’ άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκείται στα όσα θα πουν ο Τσίπρας και άλλα στελέχη του, επαναλαμβάνοντας από το βήμα της Βουλής τις κατηγορίες για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και για παιχνίδια με τα εθνικά θέματα χάριν ψηφοθηρίας. Θέλει να προκαλέσει και εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ, ποντάροντας στη διαφοροποίηση κάποιων βουλευτών της γνωστής ακροδεξιάς ομάδας.

Εννοείται πως στον ΣΥΡΙΖΑ αρκεί ένα «όχι» ή μια απουσία: του Σαμαρά (οι Βοριδομπουμπούκοι δε θα ρισκάρουν τη θέση τους στην κυβέρνηση). Θα στήσει πάνω σ’ αυτό ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα που μπορεί να τον «πάει» για ένα διάστημα.

Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης έδωσε εντολή για «κράτει» μέχρι να δει πώς θα τα βολέψει. Ενα ταξίδι του Σαμαρά στο εξωτερικό «θα ήτο ίσως μία λύσις»…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: