Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»
  • 109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά
  • Σαν σήμερα 13 Ιούλη
  • Δε σας σώνει το Ταλμούδ
  • Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά
  • ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Και τώρα, πώς θα ζήσουμε χωρίς… διαπλεκόμενη TV;
Πολιτική

Και τώρα, πώς θα ζήσουμε χωρίς… διαπλεκόμενη TV;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Σεπ 2016, 08:55

«Αγχος; Τι άγχος να 'χω;». Με τους μπράβους ν' ακολουθούν σε απόσταση ασφαλείας (να μην τους πιάνει το τηλεοπτικό πλάνο), με κατακόκκινο μπλουζάκι και τους κομπάρσους ακροβολισμένους πρωινιάτικα στις καφετέριες να τον αποθεώνουν («γειάσου Βαγγέλα, ολυμπιακάρα»), ο εφοπλιστής Μαρινάκης απάντησε αφοπλιστικά στην ηλίθια δημοσιογραφική ερώτηση. Τι άγχος να 'χει ένας καπιταλιστής του δικού του εκτοπίσματος; Αυτός δεν είχε άγχος όταν έβαζε έναν μπροστινό του να διεκδικήσει το δήμο Πειραιά, περιοριζόμενος ο ίδιος στον… ταπεινό ρόλο του δημοτικού συμβούλου. Αυτός δε δίστασε να συναντηθεί με τη Δούρου σε πειραιώτικη ψαροταβέρνα, για να περάσει σε όλους το μήνυμα «εγώ θα τη βγάλω περιφερειάρχη». Αυτός έχει την άνεση να συναγελάζεται με όλο το μητσοτακαίικο βάζοντας άλλον μπροστινό του να οργανώσει πάρτι to know us better στα Χανιά. Σιγά μην είχε άγχος επειδή οι Τσιπραίοι μηχανεύτηκαν ένα σύστημα big brother για να μοιράσουν τις άδειες, για να μπορούν στη συνέχεια να το «πουλήσουν» στον ελληνικό λαό ως πλήγμα κατά της διαπλοκής.

Ο Μαρινάκης ήταν αποφασισμένος να πάρει κανάλι, δυο τουλάχιστον φορές είχε διαβεί την πίσω πόρτα του μεγάρου Μαξίμου (δεν ξέρουμε αν συναντήθηκε μόνο με τον Παππά ή είδε και τον Τσίπρα) και δεν είχε κανένα άγχος. Ηξερε ότι θα το έπαιρνε και το πήρε.

Οπως δεν έδειξε καθόλου αγχωμένος ο Ιβάν Σαββίδης. Ούτε στενοχωρημένος όταν τελείωσε το big brother και ανήκε σ' αυτούς που δεν πήραν άδεια. Λέτε να πήγε αυτοπροσώπως και να κλείστηκε επί τριήμερο σε μια διαδικασία που -όσο να 'ναι- είναι εξαυτελιστική για καπιταλιστές, για να συγκαταλέγεται στους χαμένους; Μήπως επιδίωξή του ήταν απλώς να καταγραφεί στην ατζέντα των καναλαρχών, ώστε να πάρει στη συνέχεια ένα περιφερειακό κανάλι, που θα εκπέμπει στη Βόρεια Ελλάδα όπου αναπτύσσει την επικράτεια των ρωσικών συμφερόντων επιχειρήσεων που εκπροσωπεί;

Δείτε και το εξής παράδοξο, που προκύπτει από τα δεδομένα που έγιναν γνωστά αμέσως μετά την ολοκλήρωση του big brother. Ο Αλαφούζος πήρε άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ, ο Καλογρίτσας με 52,6 εκατ. ευρώ, αλλά ο Σαββίδης με 61,5 εκατ. και ο Κοντομηνάς με 61 εκατ. δεν πήραν άδεια! Δεν έχουμε προλάβει να καταγράψουμε αντίδραση του Κοντομηνά (ο οποίος δεν πήγε στη διαδικασία, έστειλε υπαλλήλους του), αλλά ο Σαββίδης βγήκε «κουλ», μοίρασε δημόσια συγχαρητήρια στους νικητές, δεν είπε τίποτα ενάντια στην κυβέρνηση, εξέφρασε την ελπίδα «πως τα χρήματα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία και δεν τα υπολόγιζε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανασφάλιστους υπερήλικες Πόντιους» (sic!) και δήλωσε υποψηφιότητα για τις περιφερειακές άδειες.

Εχουμε την υποψία ότι δεν μετακόμισαν τζάμπα και βερεσέ τα στελέχη του Καμμένου στο επιτελείο του Σαββίδη. Ούτε πήγαν στο βρόντο τα υμνητικά λόγια του κυβερνητικού εταίρου για τον ρώσο «ολιγάρχη». Από την άλλη, είναι βέβαιο πως η «κουμπαροκτονία»  που επεχείρησε ο Καμμένος, επιτιθέμενος συνεχώς και «άνευ λόγου» κατά του Καλογρίτσα, πήγε στο βρόντο. Οι άλλες κουμπαριές του Καλογρίτσα έπιασαν τόπο και στο φινάλε κατάφερε να πάρει τη δεύτερη άδεια με κάτι λιγότερα από 53 εκατ. ευρώ, μολονότι εκκρεμούν σε βάρος του ενστάσεις για εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής.

Ενας άλλος μνηστήρας, ο Βρυώνης, φρόντισε να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια πριν αρχίσει το big brother, καταθέτοντας μια «μουσαντένια» εγγυητική, εν γνώσει του ότι θα πορριφθεί επειδή δεν πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Διαθέτει, όμως, ένα κανάλι με πανελλαδικό δίκτυο (το αγόρασε με τις γνωστές αδιαφανείς και δαιδαλώδεις διαδικασίες από τον Περισσό, που χρυσοπούλησε τις συχνότητες του 902), το οποίο θα προσπαθήσει να πουλήσει είτε στον Καλογρίτσα είτε στον Μαρινάκη. Μπορεί να έχει κιόλας κλείσει τη συμφωνία «κάτω από το τραπέζι», γι' αυτό και αποσύρθηκε μ' αυτόν τον γελοίο τρόπο.

Ο καπιταλιστής με τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια ανάμεσα σ' όλους τους συμμετέχοντες στο big brother, ο Βαρδινογιάννης, κατέβηκε στο διαγωνισμό με δύο εταιρίες (το STAR και μία κυπριακή) και έφυγε χωρίς κανάλι! Φαίνεται ακατανόητο, όμως ποιος από εμάς είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων την επιχειρηματική στρατηγική του ομίλου Βαρδινογιάννη στον τομέα της τηλεόρασης; Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφορές των δύο βαρδινογιαννικών εταιριών έμειναν στα 13 εκατ. ευρώ (STAR) και στα 18 εκατ. ευρώ (η κυπριακή). Εμειναν, δηλαδή, στο ύψος που υπολογιζόταν ότι αξίζει μια τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας στη σημερινή Ελλάδα και επί της ουσίας τα στελέχη του ομίλου Βαρδινογιάννη δεν πήραν μέρος στο διαγωνισμό (αρκεί να σκεφτούμε ότι οι υπόλοποι, πλειοδότες και μειοδότες, κινήθηκαν σ' ένα εύρος μεταξύ 43,6 και 75,9 εκατ. ευρώ). Το γεγονός ότι η απόσταση των εταιριών Βαρδινογιάννη από τις υπόλοιπες είναι τεράστια, δείχνει ότι τα στελέχη του ομίλου είχαν εντολή να έχουν τυπική και μόνο παρουσία στο διαγωνισμό. Ο όμιλος, βέβαια, διαθέτει το Star, ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας καλά οργανωμένο. Ε, δε θα το πετάξει στα σκουπίδια. Κάποια στρατηγική έχει ασφαλώς, την οποία δε θα την επεξεργαστεί τώρα, υπό το βάρος της «ήττας», αλλά την έχει ήδη επεξεργασμένη.

Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι για τις συχνότητες δεν έχει κλείσει. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις δικαστικές εκκρεμότητες, που είναι πολλές, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν καπιταλιστές με άδεια και χωρίς κανάλι και καπιταλιστές με κανάλι και χωρίς άδεια. Αρα, θα συνεχιστεί το μεταξύ τους παζάρι από νέα βάση (μετά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού) και ενόψει των περιφερειακών και των θεματικών αδειών. Υπάρχουν και τα δύο συνδρομητικά δίκτυα, καθώς και οι δυνατότητες δορυφορικής μετάδοσης και Web TV, στην οποία κάποιοι μπορεί να στραφούν, επενδύοντας στο μέλλον. Το «παιχνίδι» θα συνεχιστεί και θα είναι συνεχώς «χοντρό».

«Φαντάζεστε πως έχουμε την εντύπωση ότι όλοι αυτοί που διεκδικούν την άδεια πάνε με το σταυρό στο χέρι;». Το είχε πει ο Τσίπρας πριν από λίγο καιρό στον Παπαχελά του ΣΚΑΙ. Αφού δεν πάνε με το σταυρό στο χέρι, γιατί προσπαθεί η συριζοπροπαγάνδα των ημερών να μας πείσει για το αντίθετο; Σύμφωνα μ' αυτή την προπαγάνδα, ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης, ο Κοντομηνάς, ο Βαρδινογιάννης, ο Αλαφούζος, ο Κυριακού, ο Καλογρίτσας, ο Βρυώνης (τυχαία η σειρά παράθεσης των ονομάτων) δεν είναι διαπλεκόμενοι. Α, πα, πα, αυτοί είναι καθωσπρέπει επιχειρηματίες, που ναι μεν θέλουν να βγάλουν κέρδος, όμως σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν έχουν πρόθεση αισχροκέρδειας αλλά λελογισμένης κερδοφορίας, δε θα χρησιμοποιήσουν τα κανάλια για να πετύχουν αλλότριους σκοπούς και κυρίως θα υπερασπιστούν το αγαθό της πλουραλιστικής ενημέρωσης. Και μετά ξύπνησαν (όσοι χάβουν τέτοιες παπαριές).

Η ίδια η εξέλιξη του διαγωνισμού επιβεβαιώνει ότι θα έχουμε επανάληψη των ίδιων φαινομένων, με τη συμμετοχή παλιών και νέων «νταβατζήδων». Αυτό ακριβώς υπαινίχτηκε ο Χατζηνικολάου, που ήξερε προφανώς τη στρατηγική του ομίλου Βαρδινογιάννη, όταν έγραφε στο Twitter: «Οταν μοναδικό κριτήριο για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας είναι το οικονομικό,τι νόημα έχουν οι ανοησίες περί “κτυπήματος της διαπλοκής“;».

Οι Τσιπραίοι υποτίθεται ότι  περιόρισαν τις άδειες σε τέσσερις, γιατί τόσες σηκώνει η ελληνική αγορά. Αν οι άδειες ήταν περισσότερες, τα κανάλια θα ήταν ζημιογόνα, οπότε οι ιδιοκτήτες τους θα το έριχναν στη διαπλοκή, υποστηρίζει η συριζοπροπαγάνδα. Και τώρα τι γίνεται που οι άδειες «χτυπήθηκαν» σε τιμές πολλές φορές πάνω από την προϋπολογιζόμενη; Γύρω στα 15 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο υπολόγιζαν την κάθε άδεια. Αντί για 60 εκατ. συνολικά, ο διαγωνισμός «κάθησε» στο αστρονομικό ποσό των 246 εκατ. ευρώ! Τέσσερις φορές πάνω. Η υπέρβαση δεν προέκυψε, βεβαίως, επειδή οι καπιταλιστές και τα στελέχη τους, κλεισμένοι στο κτίριο της Καλλιθέας, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, κατελήφθησαν από τον «πυρετό του χρήματος» και δεν ήξεραν τι έκαναν, με αποτέλεσμα να πάρουν άδειες για κανάλια που θα είναι εξαρχής ζημιογόνα. Ολοι υπολογίζουν στα κέρδη που δεν εγγράφονται στους ισολογισμούς των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, αλλά αποκτώνται μέσω αυτού που ο Μητσοτάκης (πατήρ) πρώτος ονόμασε διαπλοκή.

Οπως και να ξαναμοιραστεί η πίτα ανάμεσα σε παλιούς και νέους μιντιάρχες, η διαπλοκή θα εξακολουθήσει να ζει και να βασιλεύει. Τα αστικά ΜΜΕ και ειδικά η τηλεόραση, ως το πιο ισχυρό απ' αυτά στη σύγχρονη εποχή, διαδραματίζουν διπλό ρόλο. Από τη μια, λειτουργούν ως συλλογικοί προπαγανδιστές και ιδεολογικοί μηχανισμοί της αστικής τάξης, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού και την εμπέδωση της αστικής ιδεολογίας. Από την άλλη, λειτουργούν ως εργαλεία των καπιταλιστικών ομίλων που τα κατέχουν (και άλλων ομίλων που ζητούν «βοήθεια»), με στόχο την προώθηση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους, την επιρροή στους αστικού πολιτικούς συσχετισμούς κτλ.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Επόμενο άρθρο ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Σχετικά Αρθρα

Βόλος: Ξεσαλωμένοι σιωνιστές, έβρισαν και χειροδίκησαν κατά πολίτισσας που είπε «Free Palestine»

Εξαλλοι οι Βολιώτες με τον Μπέο που εκτόπισε τα παιδιά από το κολυμβητήριο για να το παραχωρήσει σε σιωνιστικές ομάδες

Πολιτική 10 Ιούλ 2025, 17:46

AΠΟΚΑΛΥΨΗ – Γρ. Βάρρας: Ο Βορίδης με έδιωξε για να γλιτώσουν τα λαμόγια

Αγροτικά 8 Ιούλ 2025, 23:13

Δήλωση του συνηγόρου της Παρασκευής Τυχεροπούλου για το πρόστιμο που της επέβαλε η κυβερνητική διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεβρακώνεται ο... αδιάφθορος Μητσοτάκης

Αγροτικά 8 Ιούλ 2025, 20:51

Αγιος Νικόλαος: Ανεπιθύμητοι οι σιωνιστές τουρίστες

Πολιτική 8 Ιούλ 2025, 18:15

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

Πολιτική 7 Ιούλ 2025, 05:51

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική 4 Ιούλ 2025, 20:22
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

13 Ιούλ 2025, 10:09
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

13 Ιούλ 2025, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

12 Ιούλ 2025, 14:51
Εργατικά

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

12 Ιούλ 2025, 11:38
Αγροτικά

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

12 Ιούλ 2025, 11:14
Πολιτισμός

«Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017

12 Ιούλ 2025, 06:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

11 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

11 Ιούλ 2025, 18:49
Διεθνή

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

11 Ιούλ 2025, 11:28
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

11 Ιούλ 2025, 06:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Αντίστασης

Tα τελευταία νέα από τις διαπραγματεύσεις της Ντόχα

10 Ιούλ 2025, 20:17
Πολιτική

Βόλος: Ξεσαλωμένοι σιωνιστές, έβρισαν και χειροδίκησαν κατά πολίτισσας που είπε «Free Palestine»

Εξαλλοι οι Βολιώτες με τον Μπέο που εκτόπισε τα παιδιά από το κολυμβητήριο για να το παραχωρήσει σε σιωνιστικές ομάδες

10 Ιούλ 2025, 17:46
Διεθνή

Βίγκο: Τον πούλο, πουτάνας γιοι σιωνιστές

10 Ιούλ 2025, 17:31
Η παπάρα

Αρχοντιά και Ορθοδοξία

10 Ιούλ 2025, 07:35
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αβινιόν: «Εμείς, γυναίκες και άνδρες του θεάτρου, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό»

10 Ιούλ 2025, 06:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

1924: Τρεις χιλιάδες νεκροί στο Σάο Πάολο σε σύγκρουση επαναστατών με στρατεύματα.

1925: Κατάργηση της ελευθεροτυπίας από τον δικτάτορα Πάγκαλο λόγω “κομμουνιστικού κινδύνου“.

1946: Δολοφονική απόπειρα κατά του Μιλτιάδη Πορφυρογένη με χειροβομβίδες στο σπίτι του.

1991: Η τουρκική αστυνομία σκοτώνει έντεκα μέλη της παράνομης οργάνωσης «Ντεβ Σολ» σε επιδρομές σε διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης.

1997: Η σορός του Τσε Γκεβάρα μεταφέρεται και ενταφιάζεται στην Κούβα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

[…] Η Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούμε, δεν είναι απλώς μία από τις τρεις εξουσίες. Είναι το σώμα των λειτουργών που με το δικαιοδοτικό τους έργο καλούνται να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών, την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. […] Θυμίζω ότι η ανεξαρτησία δεν αποτελεί κάποιου είδους προνόμιο, ούτε συνδέετε με αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως εγγύηση των πολιτών για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του Δικαστή αφορά εν πρώτοις τη σχέση του δικαστή με τις άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Οχι όμως μόνο με αυτές: νοείται απέναντι και στη δυναμική που αναπτύσσουν φορείς οικονομικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής ισχύος προς επηρεασμό της δικαιοδοτικής κρίσης, ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αντιλήψεις, ιδέες, επιλογές, προτιμήσεις, ώστε, όταν ο δικαστής ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο να είναι μονάχα η ζώσα ψυχή του νόμου. […] Με την ανεξαρτησία συναρτάται και το ζήτημα, που κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο, της άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών. Οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ζήτημα δημιουργείται όταν επιχειρείται, ή φαίνεται ότι επιχειρείται (και εδώ ας θυμηθούμε τη θεωρία των φαινομένων του ΕΔΔΑ), αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Κυρίως όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση. Ο κίνδυνος αφορά την απονομιμοποίηση του συστήματος που κλονίζει τις βάσεις του κράτους δικαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το φαινόμενο εξωδικαστικά πρόσωπα, καθ’ υπέρβαση των ακροτάτων ορίων μιας καλοπροαίρετης ιδιάζουσας κριτικής, να αμφισβητούν επικριτικά, ως υπερδικαστές το πόρισμα των δικαστικών ερευνών επί της ουσίας και μάλιστα με κριτήρια εξωδικαστικά, επιχειρώντας τη χειραγώγηση και τον επηρεασμό έξωθεν ή τον αυθαίρετο σφετερισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως αδέσμευτης, δικαστικής κρίσης, παραγνωρίζοντας ότι κατά το σύνταγμα η συνείδηση του ίδιου του δικαστικού κριτή πρέπει να συνιστά το μοναδικό παράγοντα σχηματισμού της δικανικής πεποίθησης. […]

Αναστασία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

(Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αναστασία Παπαδοπούλου φοράει στο λαιμό της ένα κολιέ από πέρλες και έναν ευμεγέθη χρυσό σταυρό. Αρχοντιά και Ορθοδοξία, ο ιδανικός συνδυασμός. Στην ψηφοφορία των συναδέλφων της η Α. Παπαδοπούλου ήρθε τέταρτη, ενώ στην ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήρθε πρώτη. Και οι δύο αυτές ψηφοφορίες είναι ενδεικτικές. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά έγινε φανερό ποια ήταν η «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, η ίδια η εκλογή της από το υπουργικό συμβούλιο έγινε… διά περιφοράς! Παλιά, κάποιος «κούριερ» θα γύριζε τα υπουργεία και θα μάζευε υπογραφές υπουργών. Πλέον οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά. Συζήτηση, φυσικά, δεν έγινε. Αυτό έλειπε, να τίθενται προς συζήτηση οι αποφάσεις του αυτοκρατορίσκου. Τα όσα περιέλαβε στη φλύαρη -τρισέλιδη- δήλωσή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι οι συνήθεις παπάρες που λένε οι διοικούντες το δικαστικό σύστημα και οι διοικούντες τις κυβερνήσεις. Τις διαβάζει ή τις ακούει ο κόσμος και σκάει στα γέλια: «Καλά, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να αυτοδιαψεύδεστε;» Οχι, δε βαρέθηκαν, ούτε θα βαρεθούν. Μήπως έχουν κάτι άλλο να πουν; Προσέξτε, όμως, το διαχωρισμό που κάνει η Α. Παπαδοπούλου. Τα «κονέ» με την κυβερνητική εξουσία και με τους δυνατούς του κεφαλαίου είναι αόρατα. Δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Οταν καμιά φορά εντοπίζονται και αποκαλύπτονται, έχουμε ένα σκάνδαλο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως η κριτική στους χειρισμούς και τις αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού είναι πάντοτε δημόσια. Και γίνεται κατά κανόνα ευθαρσώς. Αυτή την κριτική έβαλε στο στόχαστρό της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διεκδικώντας -τι πρωτότυπο!- το «υπεράνω κριτικής» των δικαστών. Τυχαίο; ΥΓ. Δε θα σχολιάσουμε ένα κραυγαλέο ορθογραφικό λάθος στη γραπτή δήλωση της κας Παπαδοπούλου. Είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν. Συνήθως τα διορθώνει μια δεύτερη ανάγνωση…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo