Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές
  • Σαν σήμερα 30 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»…και στην κορφή Σκουρλέτης
Πολιτική

…και στην κορφή Σκουρλέτης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Οκτ 2016, 00:00

Μπορεί ο Τσίπρας να μιλάει για «μεταμοντέρνο μιντιακό πραξικόπημα» και ο Σκουρλέτης να καταγγέλλει «πλήθος δημοσιευμάτων στις εφημερίδες και το διαδίκτυο με ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές», όμως είναι αυτοί που -με πράξεις ή παραλείψεις, όπως λένε στο ποινικό δίκαιο- τροφοδοτούν όλα τα δημοσιεύματα.
Ομως, αν παραμερίσουμε για λίγο όλη τη φιλολογία και την παραφιλολογία, για το τι είπε ο ένας, τι απάντησε ο άλλος, τι διέρρευσε το ένα κέντρο και ποιοι συνασπίζονται γύρω από φράξιες και υποφράξιες, αν παραμερίσουμε όλα αυτά τα γαργαλιστικά παραπολιτικά σχόλια και γεγονότα και πάμε στην ουσία, θα διαπιστώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνά την κρίση που πέρασαν πάνω στη διετία και όλα τα προηγούμενα μνημονιακά κόμματα εξουσίας.

Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης διαφέρουν, όμως η ουσία είναι η ίδια. Οταν ένα αστικό κόμμα βρίσκεται σε άνοδο, ουδείς τολμά να αμφισβητήσει την ηγετική ομάδα και τον αρχηγό, γιατί αυτόματα θα απομονωθεί. Οταν, όμως, ένα κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε πτώση, είναι απολύτως λογικό να βυθιστεί σε κρίση, ανεξάρτητα από το βάθος που έχει αυτή η κρίση σε μια δεδομένη στιγμή. Αυτή η κρίση τις περισσότερες φορές έχει χαρακτήρα παραγοντίστικο. Φράξιες, δελφίνοι και ηγετίσκοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να αυξήσουν την επιρροή τους στο μηχανισμό του κόμματος και στην εκλογική του πελατεία, δημιουργώντας εκ των προτέρων συνθήκες που θα προστατέψουν τους ίδιους και θα ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους, όταν έρθει η ώρα της ήττας (ακόμα κι αν αυτή η ήττα συντελεστεί σε μια ήρεμη εκλογική μάχη).

Σε συνθήκες κατακόρυφης μείωσης της επιρροής ενός κόμματος εξουσίας, πυροδοτείται στο εσωτερικό του μια κινητικότητα. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται και όλοι τρέχουν να πιάσουν θέσεις, κοιτάζοντας όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Οταν το κόμμα θα ηττηθεί στις εκλογές και θα βρεθεί στην αντιπολίτευση, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για το ξαναμοίρασμα της εσωκομματικής τράπουλας, που αναμφίβολα θα γίνει.

Επί σχεδόν δύο χρόνια, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση (για να μην αναφέρουμε το χρονικό διάστημα μετά το 2012), ο Τσίπρας κυβερνά με μια μικρή ομάδα «κολλητών» του, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Μετά την αποχώρηση των Λαφαζανικών, της Κωνσταντοπούλου, του Βαρουφάκη και μερικών ακόμα, η άσκηση της εξουσίας έγινε ακόμα πιο κλειστή υπόθεση. Ε, όταν το κόμμα αρχίζει να πέφτει, αυτό θα αμφισβητηθεί από τις άλλες φράξιες. Δεν είναι τυχαίο που ο Τσίπρας κρατάει σαν υπερόπλο το συνταγματικό προνόμιο του καθορισμού της σύνθεσης του υπουργικού συμβούλιου από τον πρωθυπουργό. Σ' αυτό εξαντλείται ο δημοκρατισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί συνταγματικά αυτό να είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, κανένας όμως δεν τον εμποδίζει να το εκχωρήσει στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματός του, αν όντως είναι ένα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα που διακρίνεται για την ενότητα θέλησης και δράσης του καθοδηγητικού του μηχανισμού. Αυτό, όμως, είναι το τελευταίο αποκλειστικά δικό του όπλο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι βάζει το συνταγματικό προνόμιο πάνω από την (υποτιθέμενη) αριστεροσύνη του και την (υποτιθέμενη) πίστη του στη συλλογική λειτουργία και στη συλλογική λήψη όλων των αποφάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα συνέδριο. Κατά την προσυνεδριακή περίοδο δεν ακούστηκε «κιχ». Ακόμα κι εμείς, που λόγω καθήκοντος τα παρακολουθούμε αυτά, κοντεύαμε να ξεχάσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνέδριο. Δεν έγιναν θορυβώδεις περιφερειακές συνδιασκέψεις, κάποια ψευτοθεωρητικά κείμενα τα διάβασαν μεταξύ τους, όσο για την «αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινωνική του επιρροή», το έλεγαν και γελούσαν μεταξύ τους. Πότε «ακούστηκε» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνέδριο; Την τελευταία προσυνεδριακή εβδομάδα, όταν άρχισαν να γίνονται εκλογές για αντιπροσώπους και κάποια ηχηρά ονόματα δεν εκλέχτηκαν ή εκλέχτηκαν με πολύ λίγες ψήφους (μόνοι τους τα διέρρεαν αυτά τα στοιχεία, για να «θάψει» ο ένας τον άλλο).

Το ίδιο το συνέδριο ήταν ανιαρότατο, εκτός από λίγες στιγμές, οι οποίες προετοίμαζαν αυτό που θ' ακολουθούσε κατά τις ψηφοφορίες. Εκεί οι φράξιες εξάντλησαν όλη την τέχνη και τη δυναμική τους. Και έχασαν οι Τσιπραίοι. Ο Παππάς είναι καλός για την κυβερνητική ίντριγκα, όμως εκείνοι που σιτίζονται στην Κουμουνδούρου είναι ικανότεροι στην εσωκομματική ίντριγκα (αυτή άλλωστε είναι η μοναδική τους ασχολία). Ετσι, η φράξια των «προεδρικών», παρά τις τρεις λίστες που κατέβασε δεν κατάφερε να πάρει τη μισή κεντρική επιτροπή, η φράξια των 53+ πήρε αυτό που ήθελε, ο γραμματέας Ρήγας κατάφερε να ανεβάσει υπέρμετρα το ποσοστό της φράξιας «Πλατφόρμα 2010», στην οποία ανήκει, ενώ οι λεγόμενοι «κεντρώοι» (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης και μερικοί ακόμα) κατάφεραν να εκλεγούν σε ψηλή σειρά, παίρνοντας ψήφους απ' όλες τις φράξιες.

Το πατιρντί έγινε στις εκλογές για την πολιτική γραμματεία. Ο Τσίπρας άφησε εκτός πρότασης για το εντεκαμελές πολιτικό συμβούλιο Σκουρλέτη και Δρίτσα. Ο Σκουρλέτης αρνήθηκε να είναι υποψήφιος με πρόταση από μέλη της φράξιας των 53+, η οποία εκδικήθηκε τον Τσίπρα αποκλείοντας Γεροβασίλη και Μπαλτά και εκλέγοντας τη Χριστοδουλοπούλου (σύζυγο του Δρίτσα). Οι Τσιπραίοι ψιλοϊσορρόπησαν τα πράγματα εκλέγοντας τη Βάκη (για να μη χάσουν άλλη μια θέση).

Χολωμένος ο Σκουρλέτης, έπιασε τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη συνεδρίαση της ΚΕ και τους είπε ότι δε δέχεται ν' αλλάξει υπουργείο, ούτε δέχεται να του πάρουν από το ΥΠΕΝ την αρμοδιότητα της Ενέργειας και να την πάνε σε άλλο υπουργείο. Αν γίνει οτιδήποτε από τα δύο, είπε, θα παραμείνει απλός βουλευτής… για να είναι και πιο κοντά στο λαό. Η σύγκρουση του Σκουρλέτη με τους Τσιπραίους είχε αρχίσει πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ, όταν αρνήθηκε να γίνει γραμματέας, θέση που του πρότεινε ο Τσίπρας, προφανώς για να τον ξεφορτωθεί. Τη μέρα που συνεδρίαζε η ΚΕ, η RealNews κυκλοφόρησε με συνέντευξή του, στην οποία ο Σκουρλέτης «χόντραινε» τη σύγκρουση με τους Τσιπραίους.

Δεν ήταν μόνο τα «ηρωικά» του τύπου «εμείς τονίζουμε πως δεν διεκδικούμε την πατρότητα του προγράμματος, σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία πιστεύει και εμπνέεται από αυτές τις πολιτικές», που θα μπορούσε να τα πει και ο Τσίπρας, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο. Δεν ήταν μόνο οι μπηχτές για «λύση για το χρέος, αλλά με ταυτόχρονη υπαγωγή σε ένα νέο πρόγραμμα». Ηταν και η έμμεση -αλλά ευθεία- επίθεση στον Τσίπρα για «απουσία ενός συλλογικού καθοδηγητικού πολιτικού κέντρου», που «φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και σε αρκετές περιπτώσεις επηρέασε και το αποτέλεσμα», καθώς και η δήλωση για «έλλειψη αλληλεγγύης» που αισθάνθηκε ως υπουργός, που τη θεωρεί «απότοκο της έλλειψης  αυτού του πολιτικού κέντρου», την οποία «έλλειψη αλληλεγγύης» την αντιδιέστειλε με την αλληλεγγύη που έβρισκε «στα απλά στελέχη και τον κόσμο της Αριστεράς». Το αποκορύφωμα ήταν η μη διάψευση της φιλολογίας που θέλει τον ίδιο, τον Δρίτσα και τον Σπίρτζη «βαρίδια» στην κυβέρνηση. Αντί να πει ότι αυτά δεν περνάνε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί και να περάσουν: «Είναι φανερό πως μέσα στους κύκλους των δανειστών υπάρχουν απόψεις που επιθυμούν διακαώς να καθορίσουν τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Προφανώς μια τέτοια διάθεση έχει πολιτικό υπόβαθρο και στόχευση».

Ο εκβιασμός ήταν χοντρός για τον Τσίπρα. Ουσιαστικά ο Σκουρλέτης του έλεγε: ή με αφήνεις στο πόστο μου ή θα έχεις υποκύψει στους δανειστές, που σου καθορίζουν πια και τη σύνθεση του υπουργικού συμβούλιου. Ακολούθησε ένα μπαράζ με τους Τσιπραίους να προσπαθούν να αμυνθούν. Οι 53+ πήραν υπό την προστασία τους τον Σκουρλέτη. Ο Σκουρλέτης εμφανίστηκε σε συνέδριο για την Ενέργεια και αμφισβήτησε την ανάγκη πώλησης του 17% της ΔΕΗ που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο Δρίτσας εμφανίστηκε να αμφισβητεί τις ιδιωτικοποιήσεις χαρακτηρίζοντάς τες αποικιοκρατικού τύπου. Φυσικά, και ο Σκουρλέτης, και ο Τσακαλώτος (των 53+), και ο Δρίτσας έχουν υπογράψει το Μνημόνιο και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι δύο πρώτοι έχουν υπογράψει και την πώληση του 17% της ΔΕΗ, όπως γράφουμε αναλυτικά στη σελίδα 12. Η μάχη δεν είναι επί αρχών, αλλά για τις καρέκλες. Πρόσχημα είναι η δήθεν αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις.

Το απόγευμα της Τρίτης φάνηκε να υπογράφεται ανακωχή. Ο Σκουρλέτης πήγε στο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Τσίπρα. Φυσικά, παζάρι έγινε. Εκ του πρώτου αποτελέσματος, φάνηκε ο Σκουρλέτης να πήρε αυτό που ήθελε. Αλλιώς δεν νομίζουμε ότι θα έκανε τη γελοία δήλωση, με την οποία απέδωσε όλα τα δημοσιεύματα σε «ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές» και διαβεβαίωσε πόσο αγαπημένοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και πόσο τιμούν την… «κουλτούρα διαλόγου». Μένει να δούμε (όταν θα γίνει ο ανασχηματισμός) αν όντως είναι έτσι. Γιατί αυτές οι λυκοσυμμαχίες εύκολα ανατρέπονται.

Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε απ' όλες αυτές τις φαγωμάρες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του πρώτου κανονικού ανασχηματισμού της συγκυβέρνησης (αυτός που έγινε πέρσι τον Ιούλη ήταν αναγκαστικός), είναι πως κανένα κέντρο, καμιά φράξια, κανένα μεγαλοστέλεχος δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ούτε αντιπαλεύουν τον αποικισμό της χώρας. Το ιδιαίτερο συμφέρον τους υπερασπίζονται, όπως νομίζουν καλύτερα.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜεγάλη πολιτική ήττα των Τσιπραίων
Επόμενο άρθρο Εχουν προγράψει τη ΔΕΗ και παριστάνουν τις αθώες περιστερές

Σχετικά Αρθρα

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

Πολιτική 29 Ιούλ 2026, 11:14

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 19:57

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 09:40

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Ιούλ 2026, 12:53

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

Πολιτική 23 Ιούλ 2026, 18:50

Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 21:36
Ροή Ειδήσεων
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

Ημέρα φιλίας.

Κούβα: Ημέρα μαρτύρων επανάστασης.

1903: Σε παράνομο συνέδριο του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας σχηματίζονται δύο μπλοκ: Οι οπαδοί του Λένιν μπολσεβίκοι (πλειοψηφούντες) και του Μάρτοφ μενσεβίκοι (μειοψηφούντες) με κοινό σκοπό την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος.

1919: Επέμβαση του στρατού σε φυλετικές ταραχές στο Σικάγο, 31 νεκροί και πεντακόσιοι τραυματίες.

1920: Δολοφονείται ο Ιων Δραγούμης.

1931: Ανταλλαγή πυροβολισμών σε απόπειρα της αστυνομίας να διαλύσει συγκέντρωση εκατό ατόμων στις Σέρρες. Νεκρός αξιωματικός της χωροφυλακής, τραυματίας ο διοικητής της.

1955: Συλλαμβάνεται η Ρούλα Κουκούλου, σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη.

1978: Βόμβα και εμπρησμός στην είσοδο της πλαζ ΕΟΤ Αλίμου, αναγραφή συνθημάτων (ΕΛΑ).

2006: Πεθαίνει ο Murray Bookchin.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo