Διαβάζεις και δεν ξέρεις αν πρέπει να σκάσεις στα γέλια ή να οργιστείς: «Με το που αντιλήφθηκα το πρώτο χτύπημα ασυναίσθητα έκανα το σταυρό μου και ζήτησα από την Παναγία να με βοηθήσει. Κατευθείαν κατέβηκε, την είδα ολοζώντανη, με ξερίζωσε με το πάτωμα και το κάθισμα μαζί, την ένιωσα την εξίψωση προς τα πάνω και με τοποθέτησε τέρμα πίσω, αριστερά από το ελικόπτερο με μισογυρισμένη την πλάτη για να μην θυμάμαι καμία εικόνα». Η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα είδε την Παναγία αυτοπροσώπως! Προφανώς, η Παναγία είχε προηγούμενα με τους άλλους τέσσερις στρατιωτικούς, που σκοτώθηκαν από την πτώση του ελικοπτέρου.
Αρχικά, βέβαια, η τυχερή αρχιλοχίας δεν είχε πει κάτι περί παρέμβασης της Παναγίας. Οπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες, είχε καταθέσει: «Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Ολα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν να σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα».
Τέλος πάντων, δικαίωμά της να αλλάξει γνώμη. Δικαίωμά της να θέλει να γίνει η ελληνίδα… Ζαν ντ Αρκ. Εδώ άλλοι κονομάνε από το αγιασμένο κάστανο του Παΐσιου, στην Πλεξίδα που αφού είδε τον χάρο με τα μάτια της, θυμήθηκε ότι αμέσως μετά πρόλαβε να δει και την Παναγία να ξεκολλάει το κάθισμα του ελικοπτέρου θα κολλήσουμε; Αλλωστε, ζούμε στον τόπο που γέννησε τη μυθολογία. Τι είναι η Ιλιάδα εκτός από ένας απέραντος καυγάς των θεών, οι μισοί από τους οποίους ήταν με τους Αχαιούς κι οι άλλοι μισοί με τους Τρώες; Ειδικά η Ηρα με την Αφροδίτη, μαλλί με μαλλί πιάνονταν σε καθημερινή βάση και δεν άφηναν τον Δία να χωνέψει την μετά νέκταρος αμβροσία που χλαπάκιαζε. Θα πείτε, βέβαια, ότι η Ιλιάδα είναι έργο τέχνης, ενώ η διήγηση της Πλεξίδα δεν κάνει ούτε για το Δελφινάριο του Σεφερλή, αλλά μην κολλάτε σε… λεπτομέρειες.
Το πρόβλημα αρχίζει όταν η θρησκοληψία και οι γραφικοί της μύθοι γίνονται επίσημη κρατική πολιτική. Από εδώ και κάτω δεν μιλάει η αρχιλοχίας Πλεξίδα, αλλά ο υπουργός Καμμένος, που πήρε μαζί του τον αρχηγό ΓΕΣ, πήγε στη Σέριφο όπου η οικογένεια Πλεξίδα έκανε λειτουργία σε κάποιο μοναστήρι, παρήγγειλε και ένα αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά και την ώρα που την παρέδιδε στην ηγουμένη δήλωσε on camera (το βίντεο είναι ανηρτημένο σε περίοπτη θέση της ιστοσελίδας του υπουργείου Αμυνας) τα εξής εκπληκτικά:
«Εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αλλά και όλων των Αξιωματικών, των Υπαξιωματικών, των Στρατιωτών μας και ολόκληρου του ελληνικού λαού να σας ευχαριστήσουμε για τη σημερινή δυνατότητα που μας δώσατε να ευχαριστήσουμε την Παναγία για το θαύμα που έγινε. Να σας ευχαριστήσουμε ακόμα, γιατί εσείς, εδώ στο Αιγαίο, σε αυτή εδώ την αετοφωλιά φυλάτε Θερμοπύλες.
Επιτρέψτε μας να δώσουμε στο Μοναστήρι μία Εικόνα η οποία έχει συμβολική αξία. Εδώ, στο Αιγαίο, συνδέουμε ολόκληρο τον ελληνισμό. Αυτό κάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.
Η Εικόνα είναι η Παναγία του Πόντου, η Παναγία Σουμελά. Πόντος, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ένας και ενιαίος χώρος που τον προστατεύει η Παναγία. Οπως πήρε στην αγκαλιά της την Βασιλική και την κατέβασε από το ελικόπτερο. Θέλω να ξέρετε ότι όσα αεροπλάνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολεμικής μας Αεροπορίας και όσα πλοία περνούν από εδώ, αλλά και οι στρατιώτες όσο μακριά και αν βρίσκονται από τον Πόντο, τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο θα έχουν τη σκέψη τους σε εσάς που προσεύχεστε για την πατρίδα μας, με τη βοήθεια της Παναγίας που φανερώθηκε πολλές φορές».
Εδώ δεν έχουμε μόνο ντελίριο θρησκοληψίας και χριστεμπόριο προς άγραν ψήφων. Εχουμε και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αν δεν κάνουμε λάθος, ο Πόντος είναι έδαφος της Τουρκίας και η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Πώς ενώνονται με τη Θράκη και το Αιγαίο σε «έναν και ενιαίο χώρο»; Περιττεύει να σημειώσουμε ότι ο Καμμένος είναι υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα και οι δηλώσεις του -και μάλιστα σε επίσημες και όχι ιδιωτικές εκδηλώσεις- εκφράζουν την κυβέρνηση και όχι τον Καμμένο και το κόμμα του.