Από πού κι ως πού μπορεί να χαρακτηριστεί «βαρύ» το κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος της Vodafone η ΑΔΑΕ; Στη χειρότερη περίπτωση, η Vodafone θα πληρώσει κάποια πρόστιμα, ενώ ποινικές ευθύνες δεν πρόκειται να βρεθούν. Αφού δε βρήκε τίποτα η ΑΔΑΕ, πώς να βρει η τακτική ανάκριση;
Γι’ αυτό, βέβαια, δε φταίει η ΑΔΑΕ. Αυτή κλήθηκε να παρέμβει ένα χρόνο αφότου (λέγεται ότι) εντοπίστηκε το κύκλωμα των υποκλοπών και αφού στο μεταξύ το ψηφιακό τοπίο «καθαρίστηκε». Μερικά υπολείμματα βρήκε η ΑΔΑΕ, βάσει των οποίων έφτιαξε το κατηγορητήριό της, που αφορά πλημμέλειες της Vodafone, οι οποίες τιμωρούνται με πρόστιμα. Θ’ αρχίσει τώρα ένα γαϊτανάκι μεταξύ ΑΔΑΕ και Vodafone, με έγγραφα, υπομνήματα, ισχυρισμούς και αντισχυρισμούς και κάποια στιγμή (αυτό μπορεί να πάρει και δυο χρόνια) θα καταλήξουν σ’ ένα συμβιβασμό ως προς το ποσό που θα πληρώσει η Vodafone. Η Vodafone ήδη παίρνει τα μέτρα της και προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, τη μέρα που δημοσιοποιούνταν το κατηγορητήριο της ΑΔΑΕ, η Vodafone προχωρούσε σε μια κίνηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Ο Κορωνιάς εμφανίστηκε μαζί με τον Κυριακού, ο οποίος ως πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καλωσόρισε τη Vodafone «στην Ελληνική Ολυμπιακή Οικογένεια (θα είναι χορηγός της ΕΟΑ στο διάστημα μέχρι τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου). Επ’ αυτού δε χρειάζεται να κάνουμε κανένα σχόλιο. Το πράγμα «μιλάει».
Ακόμα, όμως, κι αν τελικά μπουν κάποια πρόστιμα από την ΑΔΑΕ στη Vodafone, αυτό δεν έχει καμιά σημασία από πολιτική άποψη. Πολιτικά το ζήτημα των υποκλοπών έχει ήδη κλείσει. Θα κλείσει και διοικητικά, με τα τυχόν πρόστιμα της ΑΔΑΕ, και ποινικά, με την τελική αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν οποιονδήποτε ένοχο. Εκτός αν βάλουν τίποτα ψιλοκατηγορίες σε κάποια στελέχη της Vodafone, οπότε θα γίνουν περισσότερο ρόμπες. Γιατί, βέβαια, άλλοι είναι οι ένοχοι, όλοι τους γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν τους αγγίζει.