Ο Παπανδρέου εμφανίζεται σαν αρχάγγελος της διαφάνειας που θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Την ίδια στιγμή, μερικές από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησής του αποκαλύπτουν καραμπινάτη διαπλοκή, αφού μεγαλοστελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων και άνθρωποι που από άλλες θέσεις υπηρέτησαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται σε καίρια πόστα της νέας διοί-κησης. Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές, γι’ αυτό και η λίστα που παρουσιάζουμε στη συνέχεια ενδέχεται να είναι ελλιπής.
♦ Υπερυπουργός με αρμοδιότητα τον έλεγχο όλου του κυβερνητικού έργου τοποθετήθηκε ο Χ. Παμπούκης, μεγαλοδικηγόρος του αστικού και διοικητικού δικαίου, που έχει εκπροσωπήσει μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα σε διάφορες υποθέσεις.
♦ Δίπλα στον Παμπούκη, ως νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε η επίσης μεγαλοδικηγόρος Γλ. Σιούτη, που εκπροσώπησε μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους σε διαμάχες τους με το δημόσιο και κυρίως με ομάδες πολιτών που προσπαθούσαν να αποτρέψουν περιβαλλοντικά εγκλήματα. Κερασάκι στην τούρτα οι αποκαλύψεις πως η κ. Σιούτη μισθώθηκε από τον Χριστοφοράκο για να μπορέσει αυτός να κερδίσει χρόνο στον εσωτερικό έλεγχο που έκανε αμερικάνικη δικηγορική φίρμα στα κιτάπια της Siemens.
♦ Από την ίδια ομάδα των πανεπιστημιακών «παντός καιρού» ο επίκουρος καθηγητής δημοσίου δικαίου (στον ίδιο τομέα με τη Σιούτη) Γ. Γεραπετρίτης διορίστηκε από τον πρωθυπουργό ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Επί ΝΔ είχε θητεύσει ως έμμισθος σύμβουλος του Στυλιανίδη (!), ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, την εποχή που γινόταν η διαπραγμάτευση για την πώληση στη Deutsche Telekom και ως μέλος διάφορων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (όπως και η Σιούτη).
♦ Παντοδύναμος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού διορίστηκε ο Κ. Θέος. Παλιότερα είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομικών και όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε την κυβέρνηση πέρασε στο ΔΣ της εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών «Νη- ρεύς ΑΕ», από το οποίο μεταπήδησε κατευθείαν στο Μαξίμου. Οπως έχουμε ξαναγράψει, καπιταλιστής του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών είναι και ο υπουργός Πολιτισμού και επί χρόνια εξ απορρήτων του Παπανδρέου, Π. Γερουλάνος, η σύζυγος του οποίου ήταν γενικός γραμματέας στο συνδικάτο των καπιταλιστών της ιχθυοκαλλιέργειας, με πρόεδρο τον ιδιοκτήτη του «Νηρέα».
♦ Παντοδύναμος –αλλά «άτυπος», χωρίς καμιά επίσημη ιδιότητα– σύμβουλος της υπουργού Περιβάλλοντος για θέματα δασών ανέλαβε ο Ν. Χλύκας, ιδιοκτήτης μεγάλης μελετητικής ανώνυμης εταιρίας, που παίρνει δουλειές από το δημόσιο και έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους.
♦ Ειδικός Γραμματέας στο υπουργείο Οικονομίας, με αρμοδιότητα τις ΣΔΙΤ, διορίστηκε ο Ν. Μαντζούφας, μεγαλοστέλεχος της εταιρίας συμβούλων «Grant Thornton», που πήρε το μεγαλύτερο αριθμό έργων με ΣΔΙΤ. Στον αστικό Τύπο γράφτηκε ότι ο Μαντζούφας υπήρξε άτυπος σύμβουλος του Αλογοσκούφη, όταν ο τελευταίος έφτιαχνε το νομικό πλαίσιο για τις ΣΔΙΤ, ενώ ο ίδιος το επιβεβαιώνει έμμεσα στο βιογραφικό του (αυτό που δίνει η «Ernst and Young» και όχι το ολιγόλογο που έδωσε η κυβέρνηση), γράφοντας ότι «έχει συμμετάσχει ενεργά στην διαμόρφωση του πλαισίου των έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα». Η Κατσέλη επίσης διέρρευσε ότι η ίδια δεν ήθελε τον Μαντζούφα, διότι άνθρωποι που έχουν εργαστεί σε εταιρίες συμβούλων κουβαλούν μαζί τους τις «επαφές» που έχουν αποκτήσει όταν εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, όμως της επιβλήθηκε από το μέγαρο Μαξίμου.
♦ Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας στο ίδιο υπουργείο τοποθετήθηκε ο Αλ. Φούρλας, επίσης μεγαλοστέλεχος εταιρίας συμβούλων, της «Ernst and Young», και πρώην στέλεχος τραπεζικών, χρηματιστηριακών και άλλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
♦ Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης στο υπουργείο Περιβάλλοντος τοποθετήθηκε η Μαρία Καλτσά, έως το προηγούμενο καλοκαίρι μέλος του ΔΣ της μεγαλοκατασκευαστικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
♦ Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ διορίστηκε ο συγχωριανός (από το Φιλώτι της Νάξου) του Γ. Ανωμερίτη, Ν. Μουστάκης, μέχρι πρότινος εταίρος της πολυεθνικής ελεγκτικής εταιρίας «Ernst and Young», που κάνει δουλειές με το δημόσιο (και με τον ΟΛΠ, όπως έχει γραφεί) και με ναυτιλιακές επιχειρήσεις του Πειραιά. Ηταν επίσης μέλος του ΔΣ της «Ασπίς» και στενός συνεργάτης του Π. Ψωμιάδη.
♦ Πρόεδρος στην «Κτηματολόγιο ΑΕ», εταιρία που διαχειρίζεται τεράστια κονδύλια, τοποθετήθηκε κουμπάρος του υφυπουργού Γ. Μανιάτη. Μέλος του ΔΣ τοποθετήθηκε ο εργολάβος-σύζυγος της υπουργού Παιδείας.
Βεβαίως, αυτό συνέβαινε πάντοτε στην αστική πολιτική, όμως παλιότερα υπήρχε κάποιο μέτρο. Συνήθως οι δουλειές γίνονταν καλυμμένα, δεν έπαιρναν κατευθείαν στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων να τα τοποθετήσουν στην κυβέρνηση. Ο Παπανδρέου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σ’ αυτό το θέμα, ενώ ο Παμπούκης, με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (1.11. 2009) έδωσε το… βουλγαράκειο στίγμα (και) της νέας κυβέρνησης: «Επειδή κάποτε είχα κάποιον πελάτη, μου δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων;».
Το πιο προκλητικό είναι πως αυτό το απροκάλυπτο όργιο της διαπλοκής γίνεται παράλληλα με την προπαγανδιστική εκστρατεία περί διαφάνειας. Ο Παπανδρέου προς το παρόν έχει την αβάντα των ΜΜΕ, που μόνο στα ψιλά έχουν γράψει για κάποιες περιπτώσεις. Ομως, δε θ’ αργήσει η στιγμή που θα «βγει στη σέντρα» κάποιος από τους υπουργούς του και τα golden boys που έχει μαζέψει. Υπάρχει, βλέπετε, και ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός.