Οταν εμφανίστηκε ο Γ. Κασιμάτης, μιλώντας από το «Παρόν» του Μ. Κουρή και λέγοντας ότι ο Γιωργάκης ευτελίζει τους θεσμούς δηλώνοντας ότι πρώτα θα γίνουν εκλογές και μετά θα ψηφίσει τον Παπούλια, δεν έγινε κανένας ντόρος. Κι ας υπήρξε ο Κασιμάτης επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος του Α. Παπανδρέου. Ετσι, μια βδομάδα μετά τον Κασιμάτη, βγήκε στο μεϊντάνι ο Δ. Τσάτσος. Είπε τα ίδια στην «Καθημερινή» και έγινε ντόρος βαρύς. Οσο ψύχραιμοι και να το παίζουν οι Πασόκοι, είναι βέβαιο πως το πλήγμα Τσάτσου υπήρξε πολύ ισχυρό. Ο θεωρούμενος ως πρύτανης των συνταγματολόγων Δ. Τσάτσος υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ευρωβουλευτικής του ομάδας. Οταν, λοιπόν, αυτός υποστηρίζει ακριβώς τα ίδια με την κυβέρνηση, τότε το πολιτικό κόστος είναι αποκλειστικά για το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δεν είχε ούτε ένα θέμα για να πιαστεί.
Τι ήταν αυτό που κίνησε τους «πράσινους» συνταγματολόγους να βγουν ενάντια στον Παπανδρέου και στο πλευρό της κυβέρνησης; Το ενδιαφέρον τους για τη συνταγματική τάξη και το κύρος των θεσμών ας το αφήσουμε στην άκρη. Εχουν καταπιεί πιο χοντρά πράγματα, ιδιαίτερα την περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου. Με βάση πολιτικές σκοπιμότητες κινούνταν πάντοτε και εξακολουθούν να κινούνται και τώρα. Το ερώτημα είναι ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν.
Σίγουρα, και ο Κασιμάτης και ο Τσάτσος είναι δυσαρεστημένοι από τον παραγκωνισμό τους από τον Παπανδρέου. Ιδιαίτερα ο δεύτερος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τσάτσος ήταν ο επικεφαλής της οργάνωσης που ετοιμαζόταν να ιδρύσει το «ρεύμα» Βενιζέλου και την απέτρεψε εκβιαστικά ο Παπανδρέου, απειλώντας τους Βενιζελικούς ότι θα τους πετάξει εκτός ΠΑΣΟΚ. Η χλαπάτσα ήταν χοντρή και ο Τσάτσος σίγουρα το κρατάει του Παπανδρέου. Είναι, όμως, αυτό αρκετό; Αναζητήστε και άλλους παράγοντες, όπως κέντρα των μίντια, τον Σημίτη, ακόμη και τον ίδιο τον Παπούλια, που είναι κολλητός τουλάχιστον του Κασιμάτη. Με την κυβέρνηση μάλλον δεν έχουν επαφή και οι δύο. Αυτό φάνηκε και από τον αιφνιδιασμό των κυβερνητικών στελεχών, που χρειάστηκαν ένα εικοσιτετράωρο μέχρι να καταλάβουν τι δώρο τους έκανε ο Τσάτσος και ν’ αρχίσουν τη σπέκουλα. Ομως, υπόγειες διαδρομές με τον Παπούλια δεν πρέπει να αποκλειστούν. Γι’ αυτό, άλλωστε, στάλθηκε εσπευσμένα στο προεδρικό μέγαρο ο Παυλόπουλος, για να διερευνήσει τις προθέσεις Παπούλια.
Οσο για το ΠΑΣΟΚ, αρχικά πήγε να περάσει στο ντούκου τη δήλωση Τσάτσου, στη συνέχεια όμως πέρασε στην αντεπίθεση, χωρίς να ανοίγει μέτωπο με τον Τσάτσο, αλλά με την κυβέρνηση.