Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 2 Ιούλη
  • Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund
  • Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών
  • Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν
  • Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Εθνικιστικός ανταγωνισμός και μπίζνες
Πολιτική

Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

Εθνικιστικός ανταγωνισμός και μπίζνες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Οκτ 2020, 00:01

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, υπουργός Εξωτερικών της (μη αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ) ΤΔΒΚ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, μόλις ο Ερντογάν, έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το Βαρώσι, το παραλιακό μέτωπο της πόλης-φάντασμα της Αμμοχώστου.

Αντιλαμβανόμαστε τη διαφωνία του Μουσταφά Ακιντζί και τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε, αλλά ο Οζερσάι και ο Σερντάρ Ντενκτάς, κυβερνητικοί σύμμαχοι του Τατάρ, από πού κι ως πού; Ο Οζερσάι, σκληρός δεξιός εθνικιστής, ήταν αυτός που πριν από 13 μήνες πρωτοστατούσε στη φιλολογία για τουριστική «αξιοποίηση» του Βαρωσιού.

Είναι φανερό ότι το άνοιγμα του παραλιακού δρόμου (περί αυτού πρόκειται μέχρι στιγμής, δηλαδή να πηγαίνουν οι Τουρκοκύπριοι της περιοχής για μπάνιο) εμπλέκεται με τον προεκλογικό αγώνα στην Κύπρο. Γι’ αυτό αντιδρά ο σοσιαλδημοκράτης Ακιντζί (από παλιά υποστηρίζει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της), ο οποίος φέρεται να προηγείται καθαρά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, γι’ αυτό αντιδρούν και οι κυβερνητικοί σύμμαχοι του Τατάρ, που δε θέλουν να τον δουν να ενισχύεται σε βάρος τους (και ο Ντενκτάς και ο Οζερσάι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι πρόεδροι).

Θα ήταν, όμως, αφελές να θεωρήσουμε ότι ο Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση έντασης μόνο και μόνο για να στηρίξει προεκλογικά τον Τατάρ. Αυτό δείχνει, όμως στην πραγματικότητα ο Ερντογάν ρίχνει ένα ακόμα «ατού» στο τραπέζι του παζαριού που μόλις στήθηκε.

Ας θυμηθούμε, όμως, πώς έχει η υπόθεση της Αμμοχώστου, αντιγράφοντας ανάλυσή μας, που δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτέμβρη του 2019:

Πέρασαν ήδη δυο μήνες (Ιούλης 2019) από τότε που η τουρκοκυπριακή πλευρά άνοιξε το ζήτημα της «αξιοποίησης» της Αμμοχώστου. Πρόκειται για την περίκλειστη πόλη που έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα μετά την εισβολή του 1974 και τα όσα ακολούθησαν. Το υπουργικό συμβούλιο του τουρκοκυπριακού «κράτους» ενέκρινε το διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει το άνοιγμα της Αμμοχώστου και ιδιαίτερα το Βαρώσι, το κομμάτι του παραλιακού μετώπου της πόλης. Οπως είπαν, το Βαρώσι «αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ» και η μελέτη που θα γίνει «θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα».

Εδώ μιλάμε για σίγουρα λεφτά, σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Για σίγουρα λεφτά, τα οποία μπορούν να έρθουν σχετικά γρήγορα. Μέχρι την εισβολή και τη διχοτόμηση, το Βαρώσι ήταν ένα από τα καλύτερα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου. Κυπριακή Ριβιέρα το αποκαλούσαν. Τα πολυτελή ξενοδοχεία του φιλοξενούσαν από σταρ του Χόλιγουντ μέχρι  μεγιστάνες του καπιταλισμού. Αυτό το «κοφτήριο» έχει εδώ και σαράντα χρόνια παραδοθεί στη φθορά.

Πριν από την τουρκική εισβολή η Αμμόχωστος είχε περίπου 40.000 κατοίκους, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και το βασικό λιμάνι του νησιού. Τα έσοδα, όμως, προέρχονταν κυρίως από τον τουρισμό, αφού στο Βαρώσι λειτουργούσαν τα μισά ξενοδοχεία ολόκληρης της Κύπρου, τα πιο μεγάλα και πολυτελή. Η πόλη κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα στη δεύτερη φάση της εισβολής, τον Αύγουστο του 1974. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, ενώ ο τουρκικός στρατός τη λεηλάτησε και μετά τη σφράγισε.

Ο ΟΗΕ με δύο ψηφίσματά του αντιτίθεται σε κάθε εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος του Βαρωσιού. Μόνο οι νόμιμοι κάτοικοι μπορούν να επανέλθουν στις εστίες και τις ιδιοκτησίες τους αναφέρει το Ψήφισμα 550 του 1984, το οποίο ζητούσε επίσης τη μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής στη διοίκηση του ΟΗΕ. Το Ψήφισμα 789 του 1992 πρότεινε, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να τεθεί το Βαρώσι υπό τον έλεγχο των κυανόκρανων (ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ), με στόχο την εφαρμογή του Ψηφίσματος 550/1984. Τα δύο αυτά ψηφίσματα αποσύνδεαν ουσιαστικά το πρόβλημα της Αμμοχώστου από το εν γένει κυπριακό πρόβλημα και το αντιμετώπιζαν ως ξεχωριστό ζήτημα, που πρέπει να λυθεί άμεσα, με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στην πόλη υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Η Τουρκία, φυσικά, έγραψε και αυτά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Οπως έχει πολλές φορές αποδειχτεί στην Ιστορία, αυτά που κατακτώνται με τη δύναμη των όπλων δεν εκχωρούνται στο όνομα του διεθνούς δικαίου και της ηθικής. Το πολύ να ανταλλαγούν με κάτι άλλο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παζαριού. Ολα αυτά τα χρόνια, όμως, η Τουρκία δεν έκανε καμιά κίνηση εποικισμού των Βαρωσίων. Τα σπίτια και τα ξενοδοχεία άρχισαν να μετατρέπονται σε κουφάρια, ενώ ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί περιπολίες και διώχνει κάποιους που βρίσκουν καταφύγιο στα άδεια κτίρια.

Και ξαφνικά, η τουρκοκυπριακή διοίκηση, δηλαδή η Τουρκία, «θυμήθηκε» την εκ νέου τουριστική αξιοποίηση της Κυπριακής Ριβιέρας. Ο τουρκοκύπριος ΥΠΕΞ Κουντρέτ Οζερσάι, που ανήκει στην εθνικιστική Δεξιά και έχει στενούς δεσμούς με την Αγκυρα,  έκανε λόγο για αναγνώριση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των περιουσιών. Δηλαδή, η «αξιοποίηση» θα γίνει από την τουρκοκυπριακή διοίκηση, η οποία θα δίνει κάποια πρόσοδο στους ιδιοκτήτες των περιουσιών, οι οποίοι πάντως δε θα επανέλθουν! Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια αντιλαμβάνεται κανείς ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξίσωσης με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους υδρογονάνθρακες.

Τι λέει η Κυπριακή Δημοκρατία; Εμείς θα έχουμε την εκμετάλλευση και θα δίνουμε μερίδιο και στους Τουρκοκύπριους, μέσω ειδικού λογαριασμού που θα ανοιχτεί. Τι λέει η τουρκοκυπριακή διοίκηση; Εμείς κατέχουμε την Αμμόχωστο, εμείς θα την αξιοποιήσουμε και φυσικά θα δώσουμε «τα αναλογούντα» στους νόμιμους ιδιοκτήτες των περιουσιών! Φυσικά, άλλο μια νόμιμη κυβέρνηση, όπως είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και άλλο μια κατοχική διοίκηση που ασκεί έλεγχο σε μια υπό κατοχή περιοχή υπό την προστασία ενός ξένου στρατού. Αυτά, όμως, αφορούν την de jure αντιμετώπιση του ζητήματος και όχι την de facto. Η Τουρκία οχυρώνεται πίσω απ’ αυτά που έχει κατοχυρώσει de facto και εξακολουθεί να προκαλεί ανεβάζοντας την ένταση, ενώ ο Αναστασιάδης διερευνά, λέει, τους τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσει διεθνώς, στον ΟΗΕ και στην ΕΕ. Τρέχα γύρευε, δηλαδή.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες πλευρές στο Κυπριακό, όμως οι χειρισμοί γύρω από την Αμμόχωστο -είτε πρόκειται απλά για απειλή διαπραγματευτικού τύπου είτε υπάρχει εν εξελίξει τουρκικό σχέδιο τουριστικού εποικισμού- είναι χαρακτηριστικοί για το βάλτωμα του Κυπριακού.

Αυτά γράφαμε πριν από δεκατρείς μήνες. Το μόνο που μερσολάβησε έκτοτε είναι οι τουρκο-ελληνικοί τσαμπουκάδες στην Ανατολική Μεσόγειο, η γερμανική (αλλά και η γαλλική και η αμερικάνικη) παρέμβαση και η συμφωνία να ξανακαθήσουν και οι δυο χώρες στο τραπέζι των συνομιλιών που είχαν διακόψει το 2016, αλλά και να οργανώσει η ΕΕ μια διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, με συμμετοχή και της Τουρκίας, προφανώς.

Ρισκάρισε ο Ερντογάν να τα τινάξει όλα στον αέρα; Αν κρίνουμε από τη δήλωση αποδοκιμασίας (σε ήπιους τόνους) του εκπροσώπου Τύπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, θα δείξουμε ασυγχώρητη αφέλεια. Είμαστε 100% σίγουροι ότι ο Ερντογάν είχε ενημερώσει (διά της διπλωματικής οδού) για την κίνησή του και ήταν ενήμερος ότι θα υπάρξει η απαραίτητη αποδοκιμασία από την καγκελαρία. Αυτά και τέλος.

Να πάρουμε, μήπως, τοις μετρητοίς τις φωνές από την Αθήνα και τα ζοριλίκια του Κούλη; Σίγουρα όχι. Τοις μετρητοίς πρέπει να πάρουμε το φιλικό κλίμα στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα (τη μέρα που άνοιγε ο παραλιακός δρόμος στο Βαρώσι) και τη συμφωνία τους να ξαναρχίσουν αμέσως οι διερευνητικές συνομιλίες, αφού ορίσει ημερομηνία η Τουρκία που είναι η χώρα που θα τις φιλοξενήσει (στην Κωνσταντινούπολη).

Επομένως, το άνοιγμα του παραλιακού δρόμου στο Βαρώσι, για να βολτάρουν και να κάνουν μπάνιο μερικές εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι, θεωρείται ήσσονος σημασίας ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να αναστείλει τίποτα από τα συμφωνηθέντα. Την Κυριακή, άλλωστε, στα τουρκοκυπριακά εδάφη θα γίνουν προεδρικές εκλογές και αν κερδίσει ο Ακιντζί, οι πιέσεις θα είναι στην κατεύθυνση της επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο Ερντογάν, όμως, έχει ήδη βάλει στο τραπέζι και το ζήτημα της Αμμοχώστου. Αν μάλιστα υπάρχουν τίποτα γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες που θέλουν να «πάρουν» αυτόν τον απολιθωμένο τουριστικό παράδεισο και να τον «ξαναζωντανέψουν», γεμίζοντας με κέρδη τα ταμεία τους, τότε η πίεση επί της Λευκωσίας για οικονομικού τύπου συμφωνία (που θα περιλαμβάνει υδρογονάνθρακες, Αμμόχωστο και ποιος ξέρει τι άλλο), πριν από τη συμφωνία για λύση του Κυπριακού, θα δυναμώσει.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

Πέρα από τη σπέκουλα
Επόμενο άρθρο

Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

Βαστάζοι της κεφαλαιοκρατίας

Σχετικά Αρθρα

Στις 25 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

Πολιτική 30 Ιούν 2025, 19:55

Οι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία Παίδων στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

Πολιτική 30 Ιούν 2025, 19:16

Ο Τσίπρας φωνάζει «παρών» με γιαλαντζί μανούρα

Πολιτική 30 Ιούν 2025, 18:28

Σφουγγοκωλάριοι και δουλάρες (part two)

Πολιτική 29 Ιούν 2025, 10:06

O Μητσοτάκης «παραίτησε» τον Βορίδη

Για να μείνει ο ίδιος στο απυρόβλητο

Αγροτικά 27 Ιούν 2025, 18:58

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης αυτοδιαψεύδεται

Η άθλια δικολαβίστικη υπεράσπιση ενός ακροδεξιού

Αγροτικά 27 Ιούν 2025, 13:03
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

1 Ιούλ 2025, 22:11
Εργατικά

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

1 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Ιούλ 2025, 20:12
Κόντρες

Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν

1 Ιούλ 2025, 13:41
Πολιτισμός

Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

1 Ιούλ 2025, 09:59
Διεθνή

Γιατί λυσσάει ο σιωναζιστικός όχλος;

1 Ιούλ 2025, 08:42
Διεθνή

Γάζα: To τελευταίο ρεπορτάζ

Θερίζουν τους δημοσιογράφους της Γάζας οι σιωναζιστές

1 Ιούλ 2025, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

1 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Στις 25 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

30 Ιούν 2025, 19:55
Πολιτική

Οι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία Παίδων στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

30 Ιούν 2025, 19:16
Διεθνή

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών: Το Ισραήλ επιβάλλει απαρτχάιντ

30 Ιούν 2025, 18:37
Πολιτική

Ο Τσίπρας φωνάζει «παρών» με γιαλαντζί μανούρα

30 Ιούν 2025, 18:28
Πολιτισμός

To Γκλάστονμπερι βάφτηκε στα χρώματα της Παλαιστίνης από Kneecap και Bob Vylan

Σπασμωδικές αντιδράσεις από βρετανική κυβέρνηση και BBC

30 Ιούν 2025, 14:02
Κόντρες

Φλωρίδη, έχεις καμιά εξήγηση;

30 Ιούν 2025, 09:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούνη

30 Ιούν 2025, 00:01
Αθλητισμός

Μποϊκοτάζ στο σιωναζισμό

29 Ιούν 2025, 22:34
Αγροτικά

Ο περιφερειάρχης (και καθηγητής) Κουρέτας συμβάλλει στο φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία

Καταστροφική και παράνομη απόφαση για διακίνηση ζωοτροφών και εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης!

29 Ιούν 2025, 13:51
Πολιτική

Σφουγγοκωλάριοι και δουλάρες (part two)

29 Ιούν 2025, 10:06
Η παπάρα

Παίζοντας «μουσικές καρέκλες» με τα φασιστοειδή της ΝΔ

29 Ιούν 2025, 09:07
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

Ημέρα ΑΤΙΑ.

1902: Συνεχίζονται οι βίαιες εξεγέρσεις στη Ρωσία. Στο Ροστόβ ξεσηκώνονται οι εργάτες και στον νότο οι χωρικοί.

1939: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Παναγούλης.

1964: Οι ΗΠΑ γνωστοποιούν ότι η αδελφή του Φιντέλ Κάστρο υπήρξε πληροφοριοδότρια της CIA για τέσσερα χρόνια.

1974: Παρουσία του Δημήτρη Ιωαννίδη ο στρατηγός Μπονάνος δίνει εντολή στον ταξίαρχο Γεωργίτση και στον συνταγματάρχη Κομπόκη για πραξικόπημα κατά του Μακάριου στην Κύπρο.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των απριλιανών.

1976: Ενοποιούνται το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ.

1982: Τριπλή επίθεση του ΕΛΑ σε ισραηλινούς στόχους και τρεις βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες.

1989: Η πρώτη, στη νεοελληνική ιστορία κυβέρνηση συντηρητικών και αριστερών (ΝΔ – ΚΚΕ – ΣΥΝ) με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Το μεταναστευτικό κατά την άποψή μου μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους, οι οποίοι σιγά σιγά πρέπει να λέγονται ξεκάθαρα. Ο πρώτος τρόπος είναι η φύλαξη των συνόρων, να καταλάβουμε τι εννοούμε, φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες, και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί. Η φύλαξη των συνόρων έχει νεκρούς. Πρώτο είναι αυτό. Και δεύτερο, όσοι πλέον μπουν εδώ, θα έχουν τη λογική των αντικινήτρων. Όταν βρίσκεσαι εδώ πέρα, όχι κοινωνική παροχή δεν θα έχεις, δεν θα μπορείς να φας, δεν θα μπορείς να πιείς, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο, και θα λες στους άλλους στο Πακιστάν, εδώ πέρα περνάμε χειρότερα από ό,τι στο Πακιστάν. Αν δεν περνάνε χειρότερα, θα έρχονται. Πρέπει να περνάνε χειρότερα. Η ζωή τους, η κόλαση, να φαντάζει παράδεισος σ’ αυτά που θα ζουν εδώ πέρα.

Αθανάσιος (Θάνος) Πλεύρης

(To -κάθε άλλο παρά μακρινό- 2011 τα έλεγε αυτά ο υιός Πλεύρης, θέλοντας να εντυπωσιάσει σύναξη φασιστών. Ηταν τότε στο ΛΑΟΣ. Σε ένα χρόνο είχε περάσει στη ΝΔ του Σαμαρά. Στη δε ΝΔ του Μητσοτάκη έγινε υπουργός Υγείας και τώρα γίνεται υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στη θέση του «ατυχήσαντα» τέως χουντόφρονα και τσεκουροφόρου φασίστα Βορίδη. Mηπως άλλαξε στο μεταξύ απόψεις; Μήπως έχει αποκηρύξει αυτές τις ανοιχτά φασιστικές απόψεις σαν «νεανικά αμαρτήματα»; Οχι βέβαια. Απλά δεν τις λέει με την ίδια ωμότητα που τις έλεγε σ’ εκείνη την παλιά σύναξη νεοφασιστών και νεοναζιστών. Ο Δεκέμβρης του 2023 είναι πολύ κοντά. Τότε, απ’ αφορμή τροπολογία της κυβέρνησης για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες για λόγους εργασίας, ο Πλεύρης έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Υπ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, έστω και για έκτακτες συνθήκες, έστω και για όρους που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένο κόσμο, για συγκεκριμένη περίοδο… Ακολουθήσαμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχουμε δικαιωθεί. Αυτό, πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο, είναι μία έκπτωση από αυτή την πολιτική. Εγώ δεν συμμερίζομαι το επιχείρημα ότι δεν είναι τίποτα αυτό. Αυτό είναι ότι έχουμε πει, ότι δεν θα επιτρέπουμε στους παράνομους μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα και θα τους επαναπροωθούμε και τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι για έκτακτες συνθήκες, τους δίνουμε τη δυνατότητα και θα παραμένουν. Εγώ αυτό το αντιμετωπίζω ως μία κακή εξαίρεση της καλής μας μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές. Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα λάθος». Ο Μητσοτάκης έβαλε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, παίζοντας «μουσικές καρέκλες» με τα φασιστοειδή της ΝΔ. Α, να μην το ξεχάσουμε: ο Πλεύρης -όπως και ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, όταν έφυγαν από το φασιστοΛΑΟΣ και άρχισαν να παίρνουν υπουργικές καρέκλες από τη ΝΔ, υποχρεώθηκαν, κατ’ απαίτηση των σιωνιστών, να κάνουν δημόσια δήλωση μετάνοιας για αντισημιτικές θέσεις που εξέφραζαν ως συνεπείς νεοφασίστες. «Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν ότι σε καμία περίπτωση δε διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα», έγραφε ο Πλεύρης στη δική του δήλωση μετάνοιας, τον Σεπτέμβρη του 2021. Για τις δηλώσεις ότι θέλει νεκρούς μετανάστες στα σύνορα δεν έκανε ποτέ δήλωση μετάνοιας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    17Ν
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Εφετείο 17Ν
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    ΕΛΑ
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Ποιοι είμαστε
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Επικοινωνία
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Όροι χρήσης
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Ποιοι είμαστε
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Επικοινωνία
  • Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Ανοιγμα παραλιακού μετώπου Αμμοχώστου

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo