Οταν ο Καραμανλής έκλεινε άρον-άρον τη Βουλή, ολόκληρη η κυβερνητική προπαγάνδα ευθυγραμμίστηκε σε μια δικαιολογία: κλείσαμε τη Βουλή για να κάνουμε μια καθαρή προεκλογική περίοδο, χωρίς τη σκανδαλολογία που ήθελε το ΠΑΣΟΚ, που προσπαθούσε να μετατρέψει τη Βουλή σε ανακριτικό γραφείο. Το τελευταίο δεκαήμερο, η σκανδαλολογία κυριαρχεί στο προεκλογικό σκηνικό. Και μάλιστα, χωρίς να πρωτοστατεί σ’ αυτή το ΠΑΣΟΚ (δεν έχει λόγο, αφού το πράγμα δουλεύει μόνο του), αλλά το κυβερνητικό επιτελείο. Ο Αντώναρος βγάζει αφρούς κάθε μεσημέρι στο press room. Κάθε μέρα ρίχνει στην πιάτσα «πράσινα» ονόματα. Τσουκάτος, Σκαρπέλης, Μαντέλης, Τρεπεκλής είναι το καθημερινό μενού, με το οποίο η ΝΔ προσπαθεί να απαντήσει στις νέες εξελίξεις στο σκάνδαλο Μίζενς, που διέλυσαν τις τελευταίες δυο κρίσιμες προεκλογικές εβδομάδες ολόκληρη την εκλογική στρατηγική του Καραμανλή.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, από την ίδια τη στάση της κυβέρνησης, ακόμα και ο πιο ανυποψίαστος πείθεται ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή ήταν η παραγραφή των ευθυνών των πολιτικών προσώπων (που θα ήταν όλοι Νεοδημοκράτες, αφού για τους Πασόκους η παραγραφή έχει ήδη επέλθει) και για το σκάνδαλο Μίζενς και για το Βατοπέδιο και για όλα τα υπόλοιπα σκάνδαλα. Πλην όμως, τα πράγματα δεν ήρθαν καθόλου όπως τα υπολόγιζαν ο Καραμανλής με τους επιτελείς του.
Μπορεί οι Βατοπεδινοί να τέθηκαν στο περιθώριο, μπορεί ο Καραμανλής να στερείται τις υπηρεσίες του πολυτιμότατου Ρουσόπουλου (η σύγκριση με τον Αντώναρο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τη σημαντικότητα του Ρουσόπουλου), όμως έχουν χάσει τόσο πολύ τη μπάλα που τρώνε γκολ από εκεί που δεν το περιμένουν.
Η υπόθεση Καραβέλα δεν καταγράφηκε μόνο σαν ένα Βατερλό της Ντόρας, αλλά και σαν μια μεγάλη ήττα του Καραμανλή. Οχι μόνο γιατί του ακύρωσε το «δυναμικό φίνις» που είχε σχεδιάσει για το τελευταίο προεκλογικό δεκαπενθήμερο, αλλά και γιατί κανένας δεν πείθεται ότι η Ντόρα φυγάδευσε μόνη της τον Καραβέλα, χωρίς συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου. Από τη στιγμή που ο Καραμανλής δεν τη διώχνει, γίνεται συνυπεύθυνός της.
Το Μητσοτακαίκο βρέθηκε μετά από πολύ καιρό με την πλάτη στον τοίχο. Η Ντόρα είχε αράξει στο «άνετο» υπουργείο Εξωτερικών, δεν άγγιζε κανένα σοβαρό θέμα και απλά έχτιζε την προεκλογική της εκστρατεία για την αρχηγεία της ΝΔ, προβαλλόμενη όχι απλά ως η Νο1 δελφίνος αλλά ως το αδιαφολονίκητο φαβορί, αφού ο Αβραμόπουλος είχε χάσει πάρα πολύ έδαφος και ο Σαμαράς ξεκινούσε από πολύ πίσω για να μπορέσει να τη φτάσει. Ενα ολόκληρο σύστημα καλοπληρωμένων «παπαγάλων», που η κόρη του Μητσοτάκη το έχτισε μεθοδικά από τότε που ήταν δήμαρχος Αθήνας (αν ρίξει κανείς μια ματιά στους δημοσιογράφους που απασχολούσε ο 9.84 επί Ντόρας, θα διαπιστώσει ότι συναγωνιζόταν επάξια το… CNN), φρόντιζε για το προφίλ της. Και ξαφνικά, ένας τυπολάτρης κρατικός αξιωματούχος της μακρινής Ουρουγουάης της γκρέμισε όλο το οικοδόμημα, προκαλώντας μια τεράστια πληγή στο προφίλ της, που δεν μπόρεσαν να γειάνουν ούτε τα «παπαγαλάκια» της ούτε ο μπαμπάς Δρακουμέλ που βγήκε αναγκαστικά στην πιάτσα με δηλώσεις του επί διήμερο. Στο τέλος επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και ο μπαμπάς αποσύρθηκε, γιατί είναι κανόνας πως άμα σε υπερασπίζεται ο Μητσοτάκης, κάποια λοβιτούρα έχεις κάνει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ντόρα (μάλλον σε συνεννόηση με τον Καραμανλή) ουσιαστικά φυγάδευσε τον Καραβέλα στη Γερμανία. Αν δεν υπήρχε ο τυπολάτρης αξιωματούχος της Ουρουγουάης, που παρενέβη νομίζοντας –ο αφελής– ότι οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονταν για τις μπίζνες που έκανε στη χώρα του ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του συστήματος δωροδοκιών της Siemens στην Ελλάδα, ο Καραβέλας θα είχε φύγει ήσυχα και όμορφα, όπως είχε φύγει ο Χριστοφοράκος. Οταν, όμως, ήρθε το σήμα από το Μοντεβιδέο, ο Καραβέλας έπρεπε να φύγει άρον-άρον. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Κλείνοντας επί πέντε μέρες το σχετικό σήμα του έλληνα πρέσβη στο συρτάρι της Ντόρας κι άλλη μια μέρα στο συρτάρι του Δένδια.
Φυσικά, η φιλόδοξη Ντόρα δεν ήθελε να φορτωθεί το πολιτικό κόστος που εκ των πραγμάτων θα προέκυπτε. Η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν να ρίξει το φταίξιμο στον Δένδια, ανακοινώνοντας ότι αυτός πήρε το σήμα την Τρίτη. «H υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου το πρωί και σε συνέχεια εντολής της το τηλεγράφημα εστάλη άμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με κλητήρα», έγραφε η πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Ομως ο Δένδιας δεν μάσησε. Εσπευσε να διαψεύσει αμέσως… τις εφημερίδες που δημοσίευσαν τη σχετική είδηση, ενώ στην πραγματικότητα διέψευδε την ανακοίνωση της Ντόρας: «Το κρυπτογραφημένο σήμα της πρεσβείας της χώρας μας στην Ουρουγουάη έφτασε με κλητήρα του υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 στις 14.30 και όχι την Τρίτη 26 Μαΐου 2009, όπως αναφέρεται λανθασμένα σε μερίδα του Τύπου… Συνεπώς, τα σχόλια σε μερίδα του Τύπου για δήθεν “48ωρο καθυστέρησης” του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι παντελώς ανυπόστατα». Η Ντόρα κατάπιε το φτύσιμο του κερκυραίου νεοσσού, αναγκάστηκε να… αναλάβει την πολιτική ευθύνη (τη βοηθεία του μπαμπά που δήλωσε, σε άψογη μητσοτακική γλώσσα, ότι οι υπουργοί έχουν την πολιτική ευθύνη… ακόμα και για τους σεισμούς) και προανήγγειλε το αποτέλεσμα της ΕΔΕ: φταίνε οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, που καθυστέρησαν! Η νέα απανταχούσα της ήρθε από την Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, που αποκάλυψε ότι το κρυπτογραφημένο σήμα ήταν από την πρώτη στιγμή σε γνώση του γραφείου της υπουργού, ενώ διπλωματικοί φρόντισαν να ψιθυρίσουν σε δημοσιογραφικά αυτιά, ότι ο πρεσβευτής στην Ουρουγουάη είχε ενημερώσει τηλεφωνικά και πριν στείλει το σήμα.
Μετά απ’ όλα αυτά και ενώ οι καθημερινές κραυγές του Αντώναρου κατά του ΠΑΣΟΚ δημιουργούσαν τη βεβαιότητα πια ότι ο Καραβέλας φυγαδεύ-τηκε, αφού δεν μπόρεσε να φύγει με την άνεσή του, όπως ο Χριστοφοράκος, ο Καραμανλής αναγκάστηκε να καλύψει επίσημα τη Ντόρα, λέγοντας το αμίμητο, ότι δεν υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα! Να του την πούμε εμείς την πολιτική σκοπιμότητα, που την καταλαβαίνει και ο πιο αδαής; Χριστοφοράκος και Καραβέλας δεν ήταν διατεθειμένοι να πάνε φυλακή και να φορτωθούν αυτοί τις ευθύνες για μίζες που μοιράστηκαν με τους πολιτικούς, τους οποίους ο Καραμανλής είχε φροντίσει να θέσει στο απυρόβλητο κλείνοντας τη Βουλή. Διαπραγματεύθηκαν, λοιπόν, τη φυγή τους στη Γερμανία, όπου ο νόμος προβλέπει αστείες ποινές και «ντιλ» με την εισαγγελία. Διαπραγματεύθηκαν από θέση ισχύος, αφού αν άνοιγαν το στόμα τους μπορούσαν να κάψουν πολλούς. Και βέβαια,διαπραγματεύθηκαν με την κυβέρνηση που ελέγχει το δικαστικό κύκλωμα. Απλά, η δουλειά στράβωσε με την Αρχή της Ουρουγουάης, που μπλοκάρισε τα λεφτά του Καραβέλα και δημιούργησε την ανάγκη της εσπευσμένης φυγάδευσής του.
Ομως, αν η υπόθεση Καραβέλα απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα, υπάρχει μια άλλη πτυχή, εξίσου σημαντική, που δείχνει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή φοβάται και μάλιστα πολύ. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ζήτησαν να απολογηθούν αφού πρώτα λάβουν γνώση όλης της δικογραφίας, όπως δικαιούνται (οι σχετικές διατάξεις του ελληνικού ΚΠΔ και της ΕΣΔΑ δεν επιδέχονται παρερμηνείας). Ο ανακριτής Ζαγοριανός το αρνήθηκε. Προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που τους δικαίωσε με εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Καραγιάννη να ασκήσει έφεση στα βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών! Ο εισαγγελέας μελέτησε τα βουλεύματα και έκρινε ότι δεν πρέπει να ασκήσει έφεση, διότι ήταν ορθώς αιτιολογημένα. Αμέσως, ο Σανιδάς, λίγες μέρες πριν τη συνταξιοδότησή του, έδωσε εντολή στον Καρούτσο να ασκήσει αυτός την έφεση!
Τι φοβούνται και δεν θέλουν να πάει ολόκληρη η δικογραφία στους κατηγορούμενους, αλλά μόνο το κομμάτι που αφορά τις συμβάσεις του ΟΤΕ; Γιατί κουρελιάζουν Δικονομία και ΕΣΔΑ με τόσο χοντροκομμένο τρόπο; Είναι φανερό ότι κάτι προσπαθούν να κρύψουν. Κάτι που είναι ενοχοποιητικό για την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό, όμως η αποκάλυψη από το «Πρώτο Θέμα», ότι υπάρχει έγγραφο που αποδεικνύει ότι από τη Siemens δόθηκαν χρήματα στη Mayo, μας «ψυλλιάζει» για πολλά.
Τετάρτη, 4 Ιούνη, στο press room. Ο Αντώναρος έχει πάρει φόρα και τα χώνει στο ΠΑΣΟΚ ρίχνοντας συνεχώς ονόματα: …Δεύτερος ο Σκαρπέλης. Προφυλακισμένος σήμερα…
Μόνο που ο Σκαρπέλης δεν είχε ακόμη απολογηθεί και προφυλακιστεί! Οταν η γκάφα του άρχισε να κάνει το γύρο των ΜΜΕ, επανήλθε με δήλωση στην οποία κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι «κάνει την τρίχα τριχιά»!
Δίκιο έχει. Τόσο σημαντικό ζήτημα είναι ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης γνώριζε πως ένας κατηγορούμενος θα προφυλακιζόταν μετά από κάμποσες ώρες; Διατεταγμένο έργο εκτελούν οι αρμόδιοι δικαστικοί, αλίμονο να μη γνωρίζει ο εκπρόσωπος αυτού που δίνει τις διαταγές τι πρόκειται ν’ αποφασίσουν.