«Η υπουργός Εργασίας στη συνέντευξή της δήλωσε ότι “για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Οποια παραμετρική αλλαγή θα αφορά το 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα“. Αυτό στη γλώσσα του κ. Βρούτση λέγεται “κυνική ομολογία περί νέων αυξήσεων“». Αυτά δήλωνε με δελτίο Τύπου η Αχτσιόγλου, την περασμένη Δευτέρα, διαψεύδοντας τον Βρούτση, που κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου συμφώνησε και νέες αυξήσεις “καπέλο” πάνω στις ήδη εξοντωτικές εισφορές». Αδίστακτη στο ψέμα, όπως όλοι οι συριζαίοι, η Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «μαγειρεμένα» τα παραδείγματα που έδωσε ο Βρούτσης, τα οποία όμως ήταν σωστά.
Δυο μέρες μετά, ήρθε η δημοσίευση του τέταρτου Μνημόνιου από τη γερμανική «Χάντελσμπλατ» να διαλύσει κάθε νέφος αμφιβολίας. Μεταφράζουμε από τα αγγλικά (σελίδα 16 του Μνημόνιου):
«Βάση εισφορών για τους αυταπασχολούμενους. Ως προαπαιτούμενο, οι αρχές τροποποιούν τον συνταξιοδοτικό νόμο ώστε, αρχίζοντας από την 1η Γενάρη του 2018, ως βάση εισφορών για τους αυταπασχολούμενους καθορίζονται τα ακαθάριστα κέρδη πριν από την υποχρέωση εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης του προηγούμενου έτους. Η βάση εισφορών μειώνεται προσωρινά κατά 15% το 2018, χωρίς εκπτώσεις μετέπειτα».
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των λεγόμενων αυταπασχολούμενων (ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ, αγρότες) αυξάνονται κατά τουλάχιστον 26,95% (ασφάλιση για κύρια σύνταξη και υγεία), συν 7% αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση, συν 4% αν υπάρχει και ασφάλιση για εφάπαξ. Η βάση επί της οποίας υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές δε θα είναι το καθαρό εισόδημα, αλλά το εισόδημα χωρίς την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου χρόνου. Δηλαδή, θα πληρώνεται και ασφαλιστική εισφορά και επί της ασφαλιστικής εισφοράς του προηγούμενου έτους.
Οταν δούμε το νομοσχέδιο, θα ξέρουμε αν θα αυξηθεί και η κατώτατη βάση υπολογισμού, που είναι για κάθε μήνα 586 ευρώ (μισθός ανειδίκευτου εργάτη). Ομως, και αν δεν υπάρξει αύξηση του κατώτατου, με την αφαίρεση από το εισόδημα των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους, θα είναι πολλοί αυτοί που θα περάσουν πάνω από την κατώτατη βάση και επομένως θα πληρώνουν περισσότερες εισφορές.
Για παράδειγμα, αυταπασχολούμενος με καθαρό εισόδημα 7.000 ευρώ, είχε πληρώσει ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη και υγεία 1.895 ευρώ (586 Χ 26,95% Χ 12). Πλέον, η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών του εισφορών αυξάνεται στα 8.895 ευρώ. Και οι ασφαλιστικές του εισφορές θα είναι 2.397 ευρώ (741,25 Χ 26,95% Χ 12). Δηλαδή, θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές αυξημένες κατά 502 ευρώ (αύξηση 26,5%).
Ας δούμε ένα ακόμα παράδειγμα: αυταπασχολούμενος με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, είχε πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές 1.895 ευρώ (γιατί τον προηγούμενο χρόνο είχε χαμηλότερο εισόδημα και πλήρωσε με την κατώτατη βάση). Πλέον, αυτός θα πληρώνει 3.206 ευρώ (11.895 Χ 26,95%), δηλαδή ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη και υγεία αυξημένες κατά 1.311 ευρώ (αύξηση 69%)!
Η μείωση κατά 15% είναι μόνο για το 2018, με σκοπό να γλυκάνει το χάπι. Οπως ρητά αναφέρεται στο Μνημόνιο, από το 2019 και μετά δε θα υπάρχει καμιά έκπτωση.
Η Αχτσιόγλου, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε ηλίθιους, μίλησε μόνο για το 2017 (που δεν αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές) και για την έκπτωση του 15% που θα ισχύσει μόνο για το 2018, χωρίς να πει πόσο θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές το 2018 (για να υπάρξει μετά η μείωση του 15%) και, φυσικά, χωρίς να μιλήσει για τα επόμενα χρόνια. Οταν λένε τόσο χοντρά ψέματα, ξέροντας ότι δε θ’ αντέξουν περισσότερο από μερικές μέρες (αφού θα καταθέσουν το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο και όλα θα έρθουν στο φως), μπορούμε να καταλάβουμε πόση αλήθεια περικλείουν όλοι οι υπόλοιποι προπαγανδιστικοί ισχυρισμοί τους (έξοδος από τα Μνημόνια και την επιτροπεία κτλ.).
Με τη ρύθμιση αυτή εισάγουν ένα –κάθε άλλο παρά αθώο- παράδοξο στην ελληνική νομοθεσία. Αλλη να είναι η φορολογική βάση (οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται δαπάνη) και άλλη να είναι η ασφαλιστική βάση (οι ασφαλιστικές εισφορές δε θεωρούνται δαπάνη). Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στο πλαίσιο μιας επόμενης αξιολόγησης, να δούμε τις ασφαλιστικές εισφορές να εξαιρούνται και από τη φορολογική βάση, ώστε να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των αυταπασχολούμενων.
Με όλους αυτούς τους αντιλαϊκούς «πειραματισμούς» που έχουν εισάγει δεν αύξησαν τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Οταν δεν υπάρχουν λεφτά… ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Προχωρούν σ’ αυτή τη νέα αντιλαϊκή-αντιασφαλιστική ρύθμιση με μοναδικό στόχο να πάρουν περισσότερα λεφτά απ’ όσους εξακολουθούν –έστω και με μεγάλο ζόρι- να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους (π.χ. κάποιοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη). Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι και πάλι να εισπράξουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές απ’ αυτούς τους ασφαλισμένους, γιατί θα είναι περισσότεροι αυτοί που δε θα πάνε να πληρώσουν το αβάσταχτο χαράτσι.
Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ένα από γεννησιμιού του χρεοκοπημένο υπερταμείο, γι’ αυτό και το πετσόκομμα των συντάξεων το 2019, που επίσης προβλέπεται στο τέταρτο Μνημόνιο, δε θα είναι το μοναδικό. Θ’ ακολουθήσουν και άλλα, τα επόμενα χρόνια.