Με μια θεαματική κίνηση από το βήμα της ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης άδειασε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, πρόωρες εκλογές, οι οποίες φυσικά θα γίνουν σε πολιτικό χρόνο που θα ευνοούν τη ΝΔ, ώστε να βγει ενισχυμένη από τη διαδικασία των διπλών εκλογών (οι πρώτες με την απλή αναλογική που έχει θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δεύτερες με την ενισχυμένη αναλογική που θα επαναφέρει η ΝΔ). Διακηρύσσοντας ότι δε χρειάζεται το ΚΙΝΑΛ για ν' αλλάξει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει (χωρίς να το λέει, φυσικά) και μια διαδικασία απομύζησης στελεχών από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, την οποία άλλωστε άρχισε με την υπουργοποίηση του Χρυσοχοΐδη, της Μενδώνη, του Πιερρακάκη.
Διαψεύδοντας όλη τη φιλολογία που εδώ και δυο μήνες διαχεόταν από το Μαξίμου και έλεγε ότι θα επιδιωχτεί πρώτα συνταγματική αναθεώρηση, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύει αμέσως αν ψηφιστεί με 180 ψήφους, και μετά ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου με σύμπραξη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες».
Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή με τη νοθευμένη απλή αναλογική (νοθευμένη αφού διατηρεί το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή). Γιατί απλούστατα δε βγαίνουν τα νούμερα. Η ΝΔ έχει 158 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ 22, σύνολο 180. Ακόμα κι αν προστεθούν οι 10 του Βελόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ, Περισσός και ΜέΡΑ25 αποκλείεται να ψηφίσουν), δεν πιάνεται ο μαγικός αριθμός των 200 ψήφων που χρειάζονται για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Η μόνη περίπτωση θα ήταν να πάει σε μια συμφωνία πακέτο με το ΚΙΝΑΛ και να αναθεωρήσουν πρώτα το σύνταγμα (έχουν 180 ψήφους), ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύει αμέσως αν ψηφιστεί με 180 αντί για 200 ψήφους, και μετά να ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο.
Παραπέρα, η νέα κυβερνητική γραμμή σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης δε χρειάζεται το ΚΙΝΑΛ για να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο. Του αρκούν οι 158 δικοί του βουλευτές, αφού έτσι κι αλλιώς αυτός ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Κι αφού δε χρειάζεται το ΚΙΝΑΛ, δε χρειάζεται να κάνει υποχωρήσεις ως προς το μέγεθος του μπόνους βουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα. Αυτό διαβάζεται κι ανάποδα: αφού ο Μητσοτάκης θέλει να διατηρηθεί το υψηλό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, γιατί να αναζητήσει παρασκηνιακή συμφωνία πακέτο με το ΚΙΝΑΛ, πέφτοντας σε κατάσταση ομηρίας από τη Γεννηματά και την παρέα της;
Ως γνωστόν, το ΚΙΝΑΛ ζητά να μειωθεί το μπόνους και να δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, φτάνοντας σ' ένα μέγιστο 40 εδρών. Αυτή η πρόταση υπηρετεί την «τακτική Γκένσερ», με την οποία το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Δηλαδή, το πρώτο κόμμα να χρειάζεται πάνω από 40% για να πάρει αυτοδυναμία, κι επειδή τέτοια ποσοστά φαντάζουν σήμερα άπιαστα για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο κόμμα να συμμαχεί αναγκαστικά με το ΚΙΝΑΛ για να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως γινόταν με τους γερμανούς χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, που συμμαχούσαν αναγκαστικά με το FDP για να σχηματίσουν κυβέρνηση, επιτρέποντας στον Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ να είναι επί 23 συνεχή χρόνια υπουργός, πότε σε χριστανοδημοκρατικές και πότε σε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.
Επειδή η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία και η Φώφη δεν είναι Γκένσερ, ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του αποφάσισαν να τελειώσουν με κάθε ιδέα κυβερνητικής συνεργασίας με κάποιο μικρότερο κόμμα και να βοηθήσουν στην επαναφορά του δικομματισμού (με τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ) και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. «Ναι, με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», διακήρυξε από τη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης. Και για να το εμπεδώσουν όλοι το επανέλαβε: «Πιστεύω λοιπόν ότι η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η δυνατότητα σε ένα κόμμα το οποίο έχει το 40% να έχει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και να μπορεί να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του είναι κάτι καλό για τη δημοκρατία, είναι κάτι καλό για την πολιτική σταθερότητα, είναι κάτι καλό για την οικονομία».
Αυτό σημαίνει ότι θα κρατήσει το μπόνους στο ύψος των 50 εδρών. Αν το μπόνους ήταν 40 έδρες, η ΝΔ δε θα είχε σήμερα αυτοδυναμία. Και βέβαια, δε θα μπορούσε να τη διεκδικήσει την επόμενη φορά, όπως εύκολα καταλαβαίνουμε όλοι. Εκείνο που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό είναι αν ο Μητσοτάκης θ' αλλάξει και το ύψος του ποσοστού κατωφλίου, ανεβάζοντάς το από το 3% στο 5% (όπως λέει η σχετική φιλολογία) ή έστω στο 4%, με σκοπό να μένουν εκτός Βουλής τα μικρότερα αστικά κόμματα (τύπου Βαρουφάκη, Βελόπουλου ή Καμμένου, Λεβέντη παλαιότερα) και να είναι πιο εύκολη η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ακόμα και με ποσοστό λίγο μικρότερο από το 40% (ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλότερο ποσοστό χρειάζεται για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος).
Ενισχύοντας την κατεύθυνση του δικομματισμού και όχι των κυβερνήσεων συνεργασίας με ένα ενδιάμεσο κόμμα, ο Μητσοτάκης στέλνει ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στους πασόκους: τρέξτε να προλάβετε, αν δε θέλετε να γίνετε στελέχη… εξωκοινοβουλευτικής Κεντροαριστεράς. Βλέποντας τη βαθιά κρίση που έχει μπει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, τον πλαγιοκοπεί από τα δεξιά, την ώρα που ο Τσίπρας έχει προχωρήσει την πλαγιοκόπηση από τα αριστερά. Ολο και κάποια στελέχη θα τραβήξει και η ΝΔ, δε θα πάνε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος πολιτικός του παρελθόντος, στον οποίο αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ήταν ο Βενιζέλος. Το σύμβολο του Κέντρου. Δεν αναφέρθηκε ούτε καν στον «εθνάρχη» Καραμανλή, στην προσπάθειά του να «μετακινήσει» διακηρυκτικά τη ΝΔ προς το Κέντρο και να αλώσει -αν όχι τα στελέχη πρώτης γραμμής- την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ (ό,τι απομένει από την παρατεταμένη πολιορκία του Τσίπρα).
«Εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, οι επόμενες εκλογές -που σας λέω ότι θα γίνουν το 2023-, θα είναι εκλογές απλής αναλογικής. Αρα θα είναι διπλή κάλπη. Το λέω ξεκάθαρα από τώρα για να ξέρουμε πού οδεύουμε. Δεν εκτιμώ ότι με απλή αναλογική μπορεί να σχηματιστεί σταθερή Κυβέρνηση και θα περάσουμε, δυστυχώς, από τη διαδικασία μιας διπλής εκλογής, όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές. Εγώ σας λέω ότι θα γίνουν το 2023», είπε ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.
Για τη διπλή κάλπη καμιά αντίρρηση, όμως η αναφορά στο 2023 είναι ψέμα. Αλλωστε, στην αρχή της απάντησής του στη σχετική ερώτηση (περί πρόωρων εκλογών), του ξέφυγε και είπε: «Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Σας μιλώ τελείως ειλικρινά. Πρόθεσή μου είναι προφανώς να εξαντλήσω την τετραετία». Φράση που (είτε του ξέφυγε είτε την είπε συνειδητά, όπως είναι το πιθανότερο) άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για πρόωρες εκλογές. Φυσικά, έπρεπε στη συνέχεια να μιλήσει για το 2023, όπως θα έκανε κάθε πρωθυπουργός στη θέση του, αφού οι πρόωρες εκλογές είναι από τα ελάχιστα πράγματα που διαψεύδονται μέχρι να προκηρυχθούν.
Αρθρογράφος που ουδέποτε έκρυψε την ένταξή του στη Δεξιά, ο Μ. Κοττάκης, έγραψε ότι ο Μητσοτάκης «δεν θα ησυχάσει, ως φαίνεται, αν δεν “κάψει“ την παγίδα της απλής αναλογικής με εκλογές (είτε το 2020 είτε το 2021), όσο ο ίδιος και η παράταξή του είναι στο απόγειο της δύναμής τους. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω, μελετώντας με προσοχή τις απαντήσεις που έδωσε προχθές στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ».
Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος έγραψε αυτό που αντιλαμβάνεται όποιος έχει στοιχειώδη πολιτική εμπειρία. Αφού ο Μητσοτάκης απορρίπτει το μοντέλο της στρατηγικής συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, για συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο σήμερα και για συγκυβέρνηση αύριο, και προεξοφλεί ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές (πρώτα με απλή αναλογική, που δε θα δώσουν κυβέρνηση, και μετά με τη δική του υπερ-ενισχυμένη, που θα του δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση), θα ήταν ηλίθιος να περιμένει το τέλος της τετραετίας, όταν η κυβέρνησή του θα έχει φθαρεί πολιτικά και δε θα είναι καθόλου σίγουρος ότι θα έχει την πρωτιά. Δε φτιάχνει εκλογικό νόμο για να βοηθήσει τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να βοηθήσει τον εαυτό του. Αρα, θα επιλέξει μια στιγμή μέσα στην επόμενη διετία, που τα προγνωστικά θα είναι ακόμα υπέρ του. Και θα ποντάρει στο ότι στις δεύτερες εκλογές λειτουργεί πάντοτε η απειλή της «ακυβερνησίας», που σμικρύνει τα μικρά κόμματα και ενισχύει τα δύο μεγαλύτερα. Φτάνει να θυμηθούμε τι έγινε την άνοιξη του 2012. Τον Μάη, το αποτέλεσμα έγραψε: ΝΔ 18,85%, ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, ΠΑΣΟΚ 13,18%, ΑΝΕΛ 10,61%, Περισσός 8,48%, Νεοναζί 6.97%, ΔΗΜΑΡ 6,11%. Ενα μήνα μετά, τον Ιούνη, το αποτέλεσμα έγραψε: ΝΔ 29,66%, ΣΥΡΙΖΑ 26,89%, ΠΑΣΟΚ 12,28%, ΑΝΕΛ 7,51%, ΝΕΟΝΑΖΊ 6,92%, ΔΗΜΑΡ 6,25%, Περισσός 4,50%. Οι συνθήκες, φυσικά, δεν είναι ίδιες, ο κομματικός χάρτης έχει αλλάξει τρεις φορές από τότε, όμως η τάση ενίσχυσης των δυο μεγαλύτερων κομμάτων σε επαναληπτικές εκλογές είναι προφανής. Και σ' αυτή ποντάρει ο Μητσοτάκης. Φυσικά, για να ποντάρει, θα πρέπει η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρόωρες εκλογές.
Αυτό μάλλον το πληροφορήθηκε ο Τσίπρας, γι' αυτό και πριν πει οτιδήποτε ο Μητσοτάκης είχε σπεύσει να πει (συνέντευξη στην ΕφΣυν) ότι ο Μητσοτάκης «θα σκεφτεί τις πρόωρες εκλογές» «πιο σύντομα από ό,τι φαντάζεστε». Βέβαια, αυτό το συνέδεσε με το ότι ο Μητσοτάκης θα βρεθεί σύντομα «μπροστά στα αδιέξοδα και στις αντιφάσεις της πολιτικής του» και γι' αυτό θα πάει σε πρόωρες εκλογές, όμως κανένας πρωθυπουργός δεν πάει σε πρόωρες εκλογές για να τις χάσει (αυτό το ξέρει καλά ο Τσίπρας, γι' αυτό και προσπάθησε να φτάσει στο τέλος της δικής του πρωθυπουργικής θητείας, άλλο αν δεν τα κατάφερε). Αυτό, λοιπόν, ο Τσίπρας το είπε για ξεκάρφωμα. Μάλλον κάποια πληροφόρηση για τα σχέδια του Μητσοτάκη είχε, είτε από τη ΝΔ είτε (το πιθανότερο) από το ΠΑΣΟΚ.
Το τέλος του φλερτ ΝΔ-ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώθηκε και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των πασόκων. «Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι», είπε στην ομιλία της στη Θεσσαλονίκη η Γεννηματά . Εβαλε και τον Χρηστίδη να επαναλάβει τα ίδια, ώστε να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία ότι το φλερτ έλαβε τέλος.
Με βάση όλα τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως τα μέτρα φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το 2021, το 2022 και το 2023 δεν ήταν παρά μια πρώιμη προαναγγελία του προεκλογικού του προγράμματος για τις επόμενες (πρόωρες) εκλογές.
Αναμένεται, λοιπόν, να ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους τους επόμενους μήνες, κατά τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης, της ψήφισης νέου εκλογικού νόμου και της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους με μεγαλοστομίες περί δημοκρατίας και κυβερνησιμότητας, η Φώφη θα προσπαθεί να πεταχτεί ενώ οι άλλοι δύο θα την αγνοούν και η ζωή θα συνεχίζεται με σκληρή μνημονιακή λιτότητα και τα λοιπά γνωστά.
Τελευταία Νέα :
- Σαν σήμερα 6 Ιούλη
- Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
- Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
- «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
- Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
- «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού