Σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας Εμπρός της Λέσβου, που δεν έχει διαψευσθεί, φύλλο της 13/07/06, με τίτλο «Φεστιβάλ Λεσβιακού Πολιτισμού», συστάθηκε «επιτροπή πολιτισμού» της Νομαρχίας Λέσβου που θα αναλάβει την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Νομαρχία διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες υποτίθεται πως θα διακριθούν και θα καλύψουν κάποιο κενό από αυτό που αφήνουν αντίστοιχες χαμηλής ποιότητας που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ο επίσης δεξιός Δήμος Μυτιλήνης. Δεύτερος την τάξη στην επιτροπή εμφανίζεται ο Αριστείδης Σγατζός, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ, νεοεκλεγμένο στο πρόσφατο Συνέδριο «ενότητας και προοπτικής» και μέλος της Εκδοτικής Ομάδας της τοπικής «ριζοσπαστικής φωνής», εφημερίδας Ρήγμα.
Στην «επιτροπή πολιτισμού» της Νομαρχίας συμμετέχουν επίσης εξέχοντα μέλη των λεγόμενων «Καφελογίων», μια ουδέτερη άχρωμη και άοσμη, συνάθροιση «διανοούμενων» της Μυτιλήνης (στην οποία το στέλεχος του ΝΑΡ/Ρήγματος συμμετέχει).
Ο δεξιός Νομάρχης Λέσβου κ. Βογιατζής δεν είναι τυχαίος παράγοντας, είναι αυτός που έδωσε «λαϊκό βάθος» στην Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών ΣΕΑ (μετωπικό σχήμα ΚΚΕ) και αχρήστευσε την αγροτική του πολιτική στην Λέσβο (αντίστοιχα στην Λάρισα ο Κοκκινούλης κοκ), ενώ παράλληλα καλλιέργησε το προφίλ του λαϊκού και σύγχρονου υπερκομματικού πολιτικού. Η διοργάνωση «ποιοτικών» πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Σεπτέμβριο, ένα μήνα πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι μία ευφυής, καθόλου συγκυριακή-καθόλου τυχαία πολιτική κίνηση που προσδίδει κύρος, διεμβολίζει άλλους πολιτικούς χώρους στα αριστερά του και παρέχει άφθονη δωρεάν προβολή.
Χαρακτηριστική ήταν η επιτυχημένη προσπάθεια του Νομάρχη να είναι διαδοχικά το ίδιο βράδυ τόσο στην υποδοχή του Πατριάρχη στην Αγιάσο… όσο και στην συναυλία του Β. Παπακωνσταντίνου στην Καλλονή. Με την κίνηση αυτή ο δεξιός Νομάρχης κάνει άνοιγμα συνεργασίας στην «τοπική διανόηση» η οποία τσιμπάει χωρίς αντιστάσεις κολακευμένη, ενδεικτικό δε για το κλίμα που διαμορφώνεται είναι ότι ακόμα και οι βαμμένες πράσινες-εκσυγχρονιστικές νέες πρυτανικές αρχές (η… άλλη διανόηση) συλλέγουν υπογραφές στήριξης και στηρίζουν εμπράκτως Βογιατζή. Με το καρότο του ύψους 250.000 ευρώ προϋπολογισμού, το άλλοθι «της ανάδειξης της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας» κοκ., ο κ. Βογιατζής εξαγοράζει αριστερό και διανοουμενίστικο άλλοθι ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Αν αυτό το άλλοθι κοστίζει πολλά ή λίγα μένει να αποδειχθεί στην συνέχεια. Στην ίδια κατεύθυνση είναι επαναλαμβανόμενες εκδόσεις στελεχών των Καφελογίων με χρηματοδότηση της Νομαρχίας ή της… Αγίας Ηγουμένης κας Κλειδαρά ή ακόμα και του Πατριάρχη. Ενα είναι βέβαιο, με παρόμοιες στάσεις και συμπεριφορές η «κοινωνία των «υπεύθυνων» πολιτών» βρίσκει την αυθεντική έκφρασή της.
Στο πρόσφατο Συνέδριο του ΝΑΡ το στέλεχος του ΝΑΡ/Ρήγματος ξεδιπλώνει την σκέψη του επισημαίνοντας «…η ανάλυσή μας για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό είναι μισή, μιλάει μόνο για τις αλλαγές στο επίπεδο της βάσης και για τις πολιτικές συνέπειες αυτών. Κι εδώ ίσως βρίσκεται η μεγάλη αναντιστοιχία των συνδικαλιστικών, πολιτικών, κοινωνικών μας μορφωμάτων με την εποχή μας» (Πριν 23/07). Το στέλεχος του ΝΑΡ/Ρήγματος με την συμμετοχή του στην «Επιτροπή Πολιτισμού» δείχνει ότι εξειδίκευσε και εμβάθυνε στην παραπάνω θέση για το εποικοδόμημα και συμμετέχοντας… κάνει ένα βήμα προς την αποκατάσταση της διαταραγμένης «αναντιστοιχίας μεταξύ βάσης και συνδικαλιστικών, πολιτικών και κοινωνικών μορφωμάτων της εποχής μας».
Το ΝΑΡ/Ρήγμα από καιρό επιχειρούν να παίξουν ρόλο στην τοπική αστική πολιτική σκηνή. Επιπροσθέτως και ενδεικτικά θα αναφέρουμε την πρωτοσέλιδη θέση που πήρε το Ρήγμα (φ. 86, Μαΐος 2006) στην διαμάχη κομματικών παραγόντων της ΝΔ υπό το πρόσχημα αποκαλύψεων στο ΙΚΑ Μυτιλήνης (περσινά ξινά σταφύλια για δευτερεύον θέμα). Στο φύλλο του Αυγούστου 2004 με πρωτοσέλιδο «Ειδικό καθεστώς επιδότησης για τα νησιά του Αιγαίου», που αναφέρεται στους ελαιοπαραγωγούς, το έντυπο συμπαρατάχθηκε με όλους τους θεσμικούς παράγοντες, από την Νομαρχία έως το ΚΚΕ, ακόμα και το Υπουργείο σ’ ένα ενιαίο διαταξικό τοπικιστικό μέτωπο, αναπαραγωγή των γνωστών αδιεξόδων του αγροτικού κινήματος (ποιου κινήματος;). Η εφημερίδα αρέσκεται και σε παιχνίδια με παράγοντες, «συγκροτημένη δουλειά με πρόγραμμα, θέσεις και στόχους» (φ. 69) για την βουλευτή της ΝΔ κ. Καλογήρου, «εξαιρετική υπάλληλος» η προϊσταμένη της Δ/σης Γεωργίας κ. Χρυσούλα Τζαννή (φ. 74) κλπ. Υπάρχει ποικιλία άλλων δημοσιευμάτων των ίδιων πάντοτε συγγραφέων που επιχειρούν δήθεν να διεμβολίσουν το τοπικό σύστημα εξουσίας, αλλά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυτο-διεμβολίζονται. Ιδιαίτερη πολιτική σημασία έχει η εχθρική στάση και υπονόμευση από το ΝΑΡ/Ρήγμα και ιδιαίτερα συγκεκριμένου στελέχους του και συντάκτη τοπικής φυλλάδας, νεοσύστατου ταξικού σωματείου για το σύνολο των τοπικών ΜΜΕ και όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτου ειδικότητας, μια επιλογή που επιχειρεί να σπάσει την λογική των δημοσιογραφικών και λοιπών συντεχνιών, των κλαδικών περιχαρακώσεων και των τεχνητών διαχωρισμών. Είναι πολιτική του ΝΑΡ τα στελέχη του να γίνονται μέλη των Δημοσιογραφικών Ενώσεων/κλαμπ με κάθε πολιτικό κόστος;
Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι το φλερτ με πολιτικο-οικονομικούς παράγοντες (παραγοντισμός) και η «υψηλή πολιτική» (πολιτική κορυφής) αποτελούν (;) μεθόδους πολιτικής παρέμβασης για τα στελέχη του ΝΑΡ/Ρήγματος στην Λέσβο (μόνο στην Λέσβο;).
Στο πρόσφατο συνέδριο του ΝΑΡ στην «Απόφαση» κάνει λόγο σε «Αντικαπιταλιστικό Εργατικό Μέτωπο (Α.Ε.Μ.)», «αναγεννημένο εργατικό κίνημα» και «εργατικές συσπειρώσεις», τα οποία θα μετασχηματίζονται σε «ανώτερη και συνολική πολιτική παρέμβαση», «ανώτερη πολιτική ενοποίηση» κλπ. Πριν μερικά χρόνια ο μετασχηματισμός της Ασυνέχειας σε Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) σηματοδότησε την δεξιά στροφή της Οργάνωσης παρά τα αντιθέτως εκ του τίτλου «θρυλούμενα». Κατά αντιστοιχία η Απόφαση του Συνεδρίου για τον σταδιακό μετασχηματισμό του ΝΑΡ σε Οργάνωση (;) και η ουσιαστική εγκατάλειψη του «Πόλου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» γεννάει σκέψεις για την συνέχεια. Ο χαρακτήρας του ΝΑΡ ως κλασσικό τριτοδιεθνιστικό Κ.Κ. αντιστρατεύεται στην ουσία της την υπόθεση του Πόλου και την νέα επιδιωκόμενη σύνθεση και μετασχηματιζόμενο σ’ ένα ακόμα «Κόμμα» του διασπασμένου από το ΚΚΕ χώρου είναι απορίας άξιο ότι θεωρείται πώς κατ’ αυτό τον τρόπο θα συμβάλλει στην ταλαίπωρη υπόθεση της επαναστατικής αριστεράς; Νομιμοποιούμαστε να εικάζουμε ότι οι εξάρσεις «ριζοσπαστικού» λόγου στο Συνέδριο δεν σηματοδοτούν – ούτε εγγυώνται την ριζοσπαστική πολιτική και επαναστατική φυσιογνωμία του ΝΑΡ (τουλάχιστον στην Λέσβο) και για άλλη μια φορά λειτουργούν ως άλλοθι για πεπραγμένα και μελλούμενα.
Μυτιλήνη, 22/07/06
Αβραάμ Θράσος, Δοξαριώτης Νίκος, Τσορμπατζόγλου Μιχάλης (πρώην μέλη ΝΑΡ/Ρήγματος)
ΥΓ: Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύεται με καθυστέρηση ενός μήνα καθώς η «Κόντρα» πήγε διακοπές. Η εφημερίδα Πριν αν και το παραπάνω κείμενο (ελαφρά τροποποιημένο) της στάλθηκε επίσης ήδη από τις 26/06 προτίμησε να μην το δημοσιεύσει (αν και οι υπογράφοντες έχουν διατελέσει μέλη του ΝΑΡ και του Ρήγματος και το Πριν κατά δήλωσή του είναι η φωνή της… Ανεξάρτητης Αριστεράς). Αντίθετα δημοσίευσε την επιστολή των επτά στελεχών του που… νοστάλγησαν το ΚΚΕ και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό αντίλογο (…άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε).