Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από δύο πολύ σοβαρά γεγονότα:
Πρώτο, από την απόπειρα της φρουράς να χωρίσει την Ολγα Οικονομίδου από τα άλλα μέλη της ΣΠΦ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του τρομοδικείου. Εννοείται ότι η εντολή δόθηκε από τα ψηλά κλιμάκια της Κατεχάκη. Οπως ήταν φυσικό, αυτή η ενέργεια προκάλεσε την άμεση αντίδραση των παριστάμενων μελών της ΣΠΦ. Ο Χ. Τσάκαλος πήρε το λόγο και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη της δήλωσε σε πολύ αυστηρό τόνο, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν αυτό τον διαχωρισμό απομόνωσης και ότι θα αποχωρήσουν άμεσα μέχρι να σταματήσει ο διαχωρισμός. Πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του με κάλεσμα προς τους συνηγόρους να αποχωρήσουν και αυτοί, τον διέκοψε η πρόεδρος δηλώνοντας ότι δε θέλει να αποχωρήσουν και ότι θα κάνει μια διακοπή για να ρυθμιστεί αυτό το πρόβλημα. Εκανε, δε, έκκληση να παραμείνουν στην αίθουσα μέχρι να επαναληφθεί η διακοπείσα συνεδρίαση.
Υστερα από διαπραγματεύσεις, έγινε δεκτό το αίτημα των μελών της ΣΠΦ να σταματήσει ο διαχωρισμός, όμως με την επανάληψη της συνεδρίασης δεν ανακοινώθηκε τίποτα από την πρόεδρο, για να μη γνωστοποιηθεί η άτακτη υποχώρηση των επικεφαλής της φρουράς. Εμείς μάθαμε για την υποχώρηση από τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους. Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματικός της φρουράς μας πλησίασε και μας ζήτησε ν’ αποσιωπήσουμε την άτακτη υποχώρηση των διωκτικών μηχανισμών και του πολιτικού τους προϊσταμένου! Φαίνεται πως δεν μας γνώριζε και γι’ αυτό χτύπησε λάθος πόρτα.
Δεύτερο, από τη στάση της προέδρου του τρομοδικείου να θέλει να κάνει δίκη προθέσεων, όπως φάνηκε κατά την εξέταση δύο μαρτύρων του κατηγορητηρίου, που είναι φίλοι του κατηγορούμενου Κ. Παπαδόπουλου.Ενώ το τρομοδικείο απέρριψε την ένσταση συνηγόρων υπεράσπισης για το λεγόμενο πολιτικό έγκλημα, η πρόεδρος του τρομοδικείου επέμενε με ιδιαίτερα φορτικό τρόπο και για αρκετό χρόνο να υποβάλει ερωτήσεις του τύπου: – Γνωρίζετε τις πολιτικές πεποιθήσεις του Κωνσταντίνου; Αφού έκανε άλλες ερωτήσεις, όπως αν έκανε ταξίδια στην Ελλάδα, επανήλθε: – Για πέστε μου σε ποιο πολιτικό χώρο εντάσσεται ο Κωνσταντίνος; Οταν η μάρτυρας της δήλωσε, ότι δε θέλει ν’ απαντήσει σ’ αυτή την ερώτηση και ότι εδώ είναι ο Κ. Παπαδόπουλος και μπορεί να ερωτηθεί ο ίδιος, η πρόεδρος επέμενε να ρωτάει τη μάρτυρα για ποιο λόγο δε θέλει ν’ απαντήσει!
Στον δεύτερο μάρτυρα έκανε συνέχεια ερωτήσεις πολιτικού χαρακτήρα. Στην αρχή τον ρώτησε εάν ο Κωνσταντίνος είχε πολιτικές ανησυχίες και αφού ο μάρτυρας έδωσε κάποιες απαντήσεις, η πρόεδρος επανήλθε δριμύτερη: – Θα μας καταθέσετε για τις πολιτικές του προθέσεις;
Ανοιξε, λοιπόν, τα χαρτιά της η πρόεδρος του τρομοδικείου και έδειξε ότι θέλει να κάνει δίκη προθέσεων για τον Κ. Παπαδόπουλου και τους άλλους κατηγορούμενους, για τους οποίους τα μέλη της ΣΠΦ έχουν ξεκαθαρίσει, με επανειλημμένες δηλώσεις τους στο τρομοδικείο, ότι δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωσή τους.
Συνήγοροι υπεράσπισης επεσήμαναν στην πρόεδρο, ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση για το πολιτικό έγκλημα, δεν νομιμοποιείται να κάνει πολιτικές ερωτήσεις και να ρωτάει για τις πολιτικές πεποιθήσεις και προθέσεις των κατηγορούμενων. Η πρόεδρος αιφνιδιάστηκε και οι απαντήσεις της φανέρωναν αμηχανία.
Στη συνεδρίαση κατέθεσαν άλλοι εννιά μάρτυρες, ενώ διαβάστηκε η κατάθεση ενός μάρτυρα που μετακόμισε στην Κύπρο και δήλωσε ότι δεν μπορεί να έρθει να καταθέσει. Η πρόεδρος διάλεξε τον εύκολο τρόπο της ανάγνωσης της κατάθεσης του μάρτυρα, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 365 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την ανάγνωση μαρτυρικών καταθέσεων. Το γεγονός ότι οι παριστάμενοι συνήγοροι δεν υπέβαλαν αίτημα να μην αναγνωστεί η κατάθεση δεν δίνει συγχωροχάρτι στην πρόεδρο.
Από τους εννιά μάρτυρες οι επτά δεν συνεισέφεραν το παραμικρό στοιχείο στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι άλλοι δύο μάρτυρες ήταν οι γονείς του Κ. Παπαδόπουλου. Ο συνήγορος του Κ. Παδόπουλου Θ. Μαντάς εξέτασε διεξοδικά τόσο τους δύο μάρτυρες φίλους του όσο και τους γονείς του. Από τις απαντήσεις των τεσσάρων αυτών μαρτύρων κατέρρευσαν όλες οι υποτιθέμενες ενδείξεις ενοχής του Κ. Παπαδόπουλου, που έβαλε στο κατηγορητήριο ο ειδικός εφέτης ανακριτής Μπαλτάς. Συνδυάζοντας κανείς τις δηλώσεις των μελών της ΣΠΦ με τις απαντήσεις που δόθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, εύκολα μπορεί να καταλήξει με απόλυτη βεβαιότητα στο συμπέρασμα, ότι ο Κ. Παπαδόπουλος δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση και απλά γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης των φιλικών του σχέσεων.
Μετά την ανάγνωση της κατάθεσης μάρτυρα, προέκυψε ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τον κατηγορούμενο Γ. Καραγιαννίδη. Προέκυψε ότι ο ειδικός εφέτης ανακριτής έκανε κρυφά ανακριτική πράξη σε βάρος του, γεγονός που ήταν επόμενο να προκαλέσει την άμεση αντίδραση του συνηγόρου Δ. Κατσαρή, ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να μελετήσει την υπόθεση, να συνεργαστεί με τους συναδέλφους του, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να καταθέσει ένσταση απόλυτης ακυρότητας.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη.