Σ’ εμάς δεν έχει απομείνει πλέον καμιά αμφιβολία ότι ο τακτικός εισαγγελέας της έδρας του τρομοδικείου που δικάζει την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, Αντ. Λιόγας, θα είχε διαπρέψει ως επίτροπος σε έκτακτα στρατοδικεία του εμφύλιου ή της χούντας. Τότε που δίκαζαν με βάση το φρόνημα και όχι τις πράξεις. Τότε που αρκούσε ή άρνηση μιας δήλωσης μετάνοιας για να σε στείλει στο απόσπασμα ή στη φυλακή για χρόνια. Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης του Σαράντου Νικητόπουλου και ο εισαγγελέας έδειξε πως θεωρεί ως το πιο σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο τι βιβλία διαβάζει ο Νικητόπουλος και ποια είναι η γνώμη του για το ένοπλο! Ας φροντίσει ο κ. Λιόγας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά όλων μας. Είμαστε πάρα πολλοί αυτοί που έχουμε θετική άποψη για το ένοπλο, που έχουμε βιβλία αντάρτικων κινημάτων και ένοπλων οργανώσεων στις βιβλιοθήκες μας, που έχουμε βιβλίο με προσωπική αφιέρωση του Δημήτρη Κουφοντίνα (και άλλων…).
Για την τελική αγόρευση του εισαγγελέα δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Ούτε καν για το κακότεχνο του πράγματος, δεδομένου ότι θα πρέπει να κατασκευάσεις λογικά τερατουργήματα για να εισηγηθείς ενοχή όλων κατά το κατηγορητήριο. Μένει να δούμε μόνο, αν και οι δικαστές της έδρας θ’ ακολουθήσουν τον εισαγγελέα σ’ αυτό το δρόμο του «πετάει ο γάιδαρος; πετάει». Ας δούμε, λοιπόν, το ρεπορτάζ από την 37η συνεδρίαση.
Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του Βαγγέλη Σταθόπουλου, οι οποίοι κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο με τους μάρτυρες της προηγούμενης συνεδρίασης. Μίλησαν για την πολύχρονη δράση του Σταθόπουλου ως αγωνιστή του αναρχικού κινήματος, για τη στοχοποίησή του και τις διώξεις που υπέστη, για το ντόμπρο χαρακτήρα του και τις αρχές που χαρακτηρίζουν την αγωνιστική του διαδρομή.
Ο Λ.Μ. αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στο ρόλο της αστικής Δικαιοσύνης ως υπηρέτη της και μίλησε για τη στοχοποίηση πολλών αγωνιστών του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου από την Αντιτρομοκρατική (σχετική εμπειρία είχε και η σύντροφός του που κατηγορήθηκε για ληστείες και αθωώθηκε, ενώ έκτοτε τους παρακολουθούν συστηματικά, σε καθημερινή βάση), αναφέρθηκε στη συνέχεια στη γνωριμία του και την κοινή αγωνιστική διαδρομή με τον Β. Σταθόπουλο. Είναι συνειδητοποιημένος προλετάριος, είπε, που ξέρει τι θα πει μεροκάματο, που ξέρει τι θα πει εργατικό ατύχημα, καθώς έχασε ζωτικό όργανό του, που ξέρει τι θα πει αγώνας και όχι διασκέδαση-καριέρα-life style. Αγώνας με τη χαρά και τον πόνο, με τις νίκες και τις ήττες.
Ο Ι.Κ. αναφέρθηκε επίσης με θερμά λόγια στην αγωνιστική διαδρομή του Σταθόπουλου στον κλάδο των κούριερ και στη συμμετοχή του στην ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου. H εκτίμηση όλων των συναδέλφων του είναι πως κατηγορούμενοι όπως ο Βαγγέλης διώκονται επειδή αντιστάθηκαν, κατέληξε.
Ο Μ.Α. γνώρισε τον Σταθόπουλο όταν ο ίδιος διαμορφωνόταν πολιτικά, την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων. Με συγκλόνισε το γεγονός ότι παρά το ατύχημά του εξακολουθούσε να συμμετέχει και να ζει με βάση αυτά που πιστεύει, είπε, για να εκφράσει στη συνέχεια την πεποίθησή του ότι αυτή του η στάση ζωής τον οδήγησε στη στοχοποίηση και στη σύλληψη. Ως ενισχυτικό επιχείρημα επικαλέστηκε το παράδειγμα της συντρόφου του, που συνελήφθη λόγω γνωριμίας με άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις κοινωνικής αντιβίας και την ενέπλεξαν με τη RAF, επειδή είχε γονείς από τη Γερμανία. Ως στοιχεία σε βάρος της έφεραν κείμενα και περιοδικά, μεταξύ των οποίων ήταν και κείμενα του υπόδικου τότε Β. Σταθόπουλου! Τελικά, απαλλάχτηκε με βούλευμα, χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, όμως εκείνη η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία μ’ αυτή που δικάζεται εδώ. Λογικό είναι, επεσήμανε ο μάρτυρας, εφόσον οι αναρχικοί θέλουν να αφυπνίσουν τον κόσμο, να διώκονται. Η δίωξη του Σταθόπουλου στέλνει μήνυμα σε όσους ασχολούνται με τα κοινά να καθήσουν στο σπίτι τους και να βλέπουν τηλεόραση. Δεν μπορείτε, όμως, να μας φυλακίσετε όλους, κατέληξε. Η αλληγγύη θα παραμείνει ζωντανή, όπως και το όραμά μας για την κοινωνία. Θα ‘ρθει ο καιρός που θα είστε εσείς στις θέσεις των κατηγορούμενων.
Τις δικές τους εμπειρίες από την κοινή αγωνιστική δράση με τον Β. Σταθόπουλο κατέθεσαν, επίσης, οι Δ.Μ., Α.Π., Γ.Π. και Δ.Μ. Μέχρι που ήρθε η ώρα της συντρόφου του Σταθόπουλου, η οποία κατέθεσε ότι το καλοκαίρι του 2009 βρίσκονταν σε διακοπές, όταν άκουσαν σ’ ένα μαγαζί την είδηση για την έκρηξη στο Χρηματιστήριο. Κατέθεσε, επίσης, ότι είχε κλειδιά του σπιτιού του Σταθόπουλου και πως η ίδια θα μπορούσε να καταλάβει αν υπήρχε κάτι κρυφό στη ζωή του. Η Αντιτρομοκρατική έκανε ντου και στο δικό της σπίτι και έψαχνε επί διήμερο. Ο Βαγγέλης, κατέληξε, δεν κρύβει τις θέσεις του, μολονότι έχει διωχθεί. Η δίωξη αγωνιστών είναι σύνηθες φαινόμενο.
Το μόνο που ρώτησε τη μάρτυρα ο εισαγγελέας ήταν αν ένας συγκεκριμένος αριθμός τηλεφώνου ήταν του Σταθόπουλου, για να εισπράξει την ειλικρινέστατη απάντηση, ότι δε θυμάται αριθμούς απέξω. Την ίδια ερώτηση έκανε αργότερα και σε μάρτυρα υπεράσπισης του Σ. Νικητόπουλου, που απάντησε επίσης με ειλικρίνεια ότι δε θυμάται, αλλά νομίζει πως το κινητό του Σαράντου λήγει σε 073. Το σημειώνουμε, γιατί θα μπορούσαν οι μάρτυρες να είναι δασκαλεμένοι. Ηταν ειλικρινέστατοι, όμως, και αυτό είναι που δεν αρέσει στον εισαγγελέα.
Τελευταίος μάρτυρας ήταν ο πατέρας του Β. Σταθόπουλου, ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος που κατέθεσε ότι γνωρίζει πως ο γιος του είναι αναρχικός, όπως και ότι στοχοποιήθηκε από το Πολυτεχνείο του 1995. Οταν το 1998 έγινε η σύλληψη Μαζιώτη, συνέλαβαν και τον ίδιο μαζί με τα παιδιά του! Πιστεύω στην αθωότητά του, κατέληξε, και πως πρόκειται για περίπτωση ίδια μ’ αυτή της κατηγορίας του για τα επεισόδια στη συναυλία των RATM, χωρίς καν να είναι εκεί, από την οποία τελικά αθωώθηκε. Τέλος, ο μάρτυρας έλυσε και ένα από τα… γελοία μυστήρια της Αντιτρομοκρατικής, που προσπάθησε να κατασκευάσει από το τίποτα ενοχοποιητικά στοιχεία. Ο ασύρματος που βρισκόταν στο σπίτι του γιου του, ένα σπίτι ανοιχτό και όχι γιάφκα, ήταν δικός του. Είναι ερασιτέχνης ψαράς και μετά από έναν διήμερο αποκλεισμό του στη Μακρόνησο, λόγω θαλασσοταραχής, αγόρασε τον ασύρματο για να μπορεί να επικοινωνεί με τους δικούς του και να μην τρελαίνονται από την αγωνία.
Από τον πρώτο κιόλας μάρτυρα του Σ. Νικητόπουλο, τον Κ.Φ., άρχισαν τα… όργανα. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη μακρά προσωπική τους φιλία, στους κοινούς αγώνες τους, στον πολιτικό και φρονηματικό χαρακτήρα της δίωξης κατά του συντρόφου του, στην πολιτική συνέπεια που αυτός επέδειξε ακόμα και μέσα από τη φυλακή. Ο Σαράντος καλείται ν’ αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, τόνισε. Μοναδικό στοιχείο σε βάρος του είναι μια αντιασφυξιογόνος μάσκα, αλλά τα ΜΜΕ κατάφεραν ν’ «ανακαλύψουν» ακόμη και πιστόλι. Εχώ και γω στο σπίτι μου, συνέχισε, και μάσκα και Μαλόξ και ένα μεγάλο αρχείο με κείμενα και προκηρύξεις. Είχα επίσης συντροφική σχέση με τον Λάμπρο Φούντα. Επομένως, κατέληξε, το μόνο που πραγματικά υπάρχει είναι η αφήγηση της Αντιτρομοκρατικής.
Αυτή η τοποθέτηση ήταν που ενόχλησε τον εισαγγελέα, που αποκάλυψε πρόωρα την ετυμηγορία του, ρωτώντας τον μάρτυρα ποια ήταν η άποψη του Νικητόπουλου για την ένοπλη δράση, βάσει των κειμένων που είχε στο σπίτι του! Ολοι στο χώρο έχουν τέτοια, θα δικαστούν για τις πολιτικές τους απόψεις; απάντησε ο μάρτυρας, ενώ οι συνήγοροι ζήτησαν από τον εισαγγελέα να πει ποια κείμενα και ποια βιβλία εννοεί, γιατί δεν υπάρχουν στη δικογραφία. Ακάθεκτος ο εισαγγελέας, άρχισε να μιλά για βιβλίο του Ρολφ Πόλε, ένα βιβλίο με αφιέρωση του Δ. Κουφοντίνα (γιατί δεν ρωτήσατε τον ίδιο τον Κουφοντίνα; ρώτησαν οι συνήγοροι, αλλά ο εισαγγελέας έκανε τον κουτό), προκήρυξη του Ν. Μαζιώτη!
Ολα αυτά που λέτε, αν δεν τα βάλετε σε μια αφήγηση σαν της Αντιτρομοκρατικής, δε λένε τίποτα από μόνα τους, απάντησε ο μάρτυρας. Οσο για το ένοπλο, ούτε εγώ ούτε ο Σαράντος είχαμε κάνει μια τέτοια επιλογή. Αν την είχε κάνει ο Σαράντος θα το γνώριζα σίγουρα. Εχουν απαγορευτεί τα βιβλία και τα πολιτικά κείμενα; ρώτησε τον μάρτυρα η Αν. Παπαρρούσου. Είναι ένδειξη τα βιβλία ότι κάποιος είναι τρομοκράτης; δευτέρωσε την ερώτηση ο Σπ. Φυτράκης. Απ’ όσα έχω πει μέχρι τώρα προκύπτει ουσιαστικά ότι καλείται κάποιος να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, απάντησε ο μάρτυρας.
Το επεισόδιο έκλεισε με μια δήλωση του Σ. Νικητόπουλου, που είπε: Από την αρχή είχα μιλήσει για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Αν ο εισαγγελέας, για να στηρίξει το κατηγορητήριο, χρησιμοποιήσει το παραπάνω επιχείρημα, αυτό που είχα πει θα αποδειχτεί. Και όσον αφορά την αφιέρωση, αυτή δεν αφορούσε εμένα.
Η Μ.Κ. κλήθηκε και αυτή από τον ανακριτή Μπαλτά για την υπόθεση. Ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα, σχολίασε. Μίλησε και αυτή για την έκρηξη στο Χρηματιστήριο, ενθυμούμενη ότι τότε ο Σαράντος ήταν στη Φολέγανδρο. Και το θυμάται γιατί αλληλογραφούσαν προκειμένου να του μεταβιβάσει μια μηχανή.
Ο εργατολόγος Α.Κ. κατέθεσε πως γνωρίζει τον Σ. Νικητόπουλο από αγώνες με συνδικαλιστικό περιεχόμενο. Διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι αναρχικός και ότι θα μιλήσει περισσότερο βιωματικό, αναφέρθηκε σε περιστατικά εργοδοτικής και κρατικής αυθαιρεσίας. Ο Σ. Νικητόπουλος είναι αμετανόητος αγωνιστής, σημείωσε, ενώ μιλώντας ως νομικός υποστήριξε πως τα στοιχεία του κατηγορητήριου δε θα έπρεπε να τον έχουν φέρει εδώ. Το σημερινό κράτος, κατέληξε, προσπαθεί να κάμψει κάθε αντίσταση. Η δημοκρατία καταρρέει και μαζί παρασύρει και τη δικαιοσύνη.
Τέλος, η Α.Σ. αναφέρθηκε στη σύλληψή της μαζί με τον Σαράντο το 1995 στο Πολυτεχνείο. Τότε, τόνισε, υπερασπίστηκε την επιλογή του, δεν είπε ότι βρέθηκε τυχαία εκεί. Αναφερόμενη στα μέσα αγώνα, είπε ότι αποτελούν επιλογή του καθένα. Ο Σαράντος δεν είχε κάνει την επιλογή να ενταχθεί στον ΕΑ, όμως παρά τη δίωξή του δεν υποχώρησε από τις θέσεις του. Τέλος, η μάρτυρας αναφέρθηκε στο κυνήγι μαγισσών από τη μεριά της Αντιτρομοκρατικής, στο πλαίσιο του οποίου κλήθηκε και η ίδια από τις ανακριτικές αρχές. Εδωσε, δε, παραδείγματα στησίματος υποθέσεων, προκειμένου να χτυπηθεί η επιλογή της αντίστασης και της αλληλεγγύης.