Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εν γνώσει των συνεπειών, με σεμνότητα και χωρίς φόβο
  • Εχει καταρρεύσει το όραμα του Νετανιάχου για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής;
  • Σαν σήμερα 6 Αυγούστου
  • Οι δυνάμεις της Υεμένης έπληξαν το αεροδρόμιο της Ναζράν στη Σαουδική Αραβία και ένα τάνκερ
  • «Δεν ήταν δικό μας σχέδιο»: Ο Νετανιάχου απορρίπτει την «ιστορική συμφωνία αφοπλισμού» της Γάζας που προώθησε ο Τραμπ
  • Βαριές απώλειες των σιωναζιστών στον νότιο Λίβανο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Πρώτη Δίκη ΕΛΑ»16/4/2004
Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

28η συνεδρίαση

16/4/2004

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Απρ 2004, 00:00
Σοφίας Κυριακίδου παραλήρημα, ημέρα τρίτη. 
 
Συμπέρασμα γενικό: οι εκπαιδευτές δεν κατάφεραν πολλά πράγματα. Η μαθήτρια αποδεικνύεται ανεπίδεκτη μάθησης. Της έχουν ταξινομήσει τις ερωτήσεις και αυτή έχει αποστηθίσει τέσσερα κλισέ, με τα οποία ξεκινά κάθε απάντηση.
Ελα, όμως, που οι ερωτήσεις ορισμένες φορές ποικίλουν και τα κλισέ δεν ταιριάζουν με τίποτα! Τότε έχουμε τον τραγέλαφο ενός διαλόγου κουφών. 
 
Ρωτάει για παράδειγμα ένας δικαστής: Κοιτάξτε τον κύριο Αγαπίου και πείτε μου, είναι ξανθός, καστανός, μελαχροινός;
Απαντά η Κυριακίδου: Κρατώ επιφυλάξεις, γιατί αυτόν τον άνθρωπο τον είδα μια φορά πριν από χρόνια για λίγα δευτερόλεπτα!
Τέτοιοι διάλογοι έγιναν αρκετοί και ήταν χαρακτηριστικοί. Αποκάλυψαν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια μάρτυρα που λέει αλήθεια, αλλά με μια μάρτυρα που λέει ψέματα και μπορεί να κινηθεί μόνο γύρω από ένα συγκεκριμένο πεδίο γνώσεων, που οι εκπαιδευτές της της έχουν υποβάλει. Μόνο που, όπως θα δούμε παρακάτω, το δικαστήριο σε άλλα συμπεράσματα οδηγείται. Στοιχείο κι αυτό της αμεροληψίας του! Ας δούμε, όμως, εν περιλήψει τα διαμειφθέντα σε αυτή τη συνεδρίαση.
 
Ο εφέτης Μουστάκας επιμένει να μάθει ποιους άλλους υποψιαζόταν η Κυριακίδου ως μέλη του ΕΛΑ και ειδικά ποιος πρέπει να έγινε «αρχηγός» του ΕΛΑ μετά τη δολοφονία του Χρ. Κασσίμη. Προσπαθεί να βγάλει υποψία έστω της Κυριακίδου για τον Χ. Τσιγαρίδα.
Η Κυριακίδου απαντά αρνητικά για τον Τσιγαρίδα και συμπληρώνει ότι στον Βεντούρη δεν είπε τίποτα σχετικό και ότι αυτός μπορεί να έβγαλε τα συμπεράσματά του με βάση αυτά που διάβασε στις εφημερίδες.
 
Ο εφέτης Φράγκος (από αναπληρωματικός έχει γίνει τακτικός δικαστής, μετά την αποχώρηση της κ. Κομποστιάτη για λόγους υγείας) τη στριμώχνει αρκετά και αναδεικνύονται μερικές αντιφάσεις. Η Κυριακίδου παραμιλάει όταν τη ρωτάει για το περιεχόμενο των συναντήσεών της με τη Μυρτώ (δηλαδή την Αθανασάκη) και λέει ότι συναντήθηκαν μερικές φορές και κουβέντιαζαν περί ανέμων και υδάτων, ενώ της έδωσε δυο-τρεις φορές και από ένα πεντοχίλιαρο για ενίσχυση της οργάνωσης.
Η ένσταση του δικαστή είναι εύλογη: Δεν θα μπορούσε να ορίζει ο Κανάς συνάντηση με τρίτο πρόσωπο από την οργάνωση, μόνο για να δώσει η Κυριακίδου ένα πεντοχίλιαρο, το οποίο θα μπορούσε να το πάρει ο ίδιος ο Κανάς. Ενώ, όμως, το λογικό συμπέρασμα (ή έστω το πιο λογικό συμπέρασμα) είναι ότι η Κυριακίδου λέει ψέματα, ο δικαστής θεωρεί δεδομένο ότι οι συναντήσεις έγιναν και ότι απλά η Κυριακίδου κρύβει πράγματα, δεν τα λέει όλα. Την άποψή του αυτή την κάνει σαφή, απευθυνόμενος προς την Κυριακίδου: «Εχετε βρει μόνο τον κ. Κανά και πυροβολείτε και κανέναν άλλο. Όταν μιλάτε για τον κ. Κανά σας πιάνουν όλα τα φίδια».
 
Τη σκυτάλη από τον εφέτη Φράγκο παίρνει η πρόεδρος Μπρίλλη, η οποία κάνει πιο σαφή την κατεύθυνση στην οποία κινείται το δικαστήριο. Προσπαθεί να βγάλει από την Κυριακίδου, ότι αυτή καλύπτει τον Τσιγαρίδα, επειδή τη βοήθησε με την επισκευή του διαμερίσματος της κόρης της. Η Κυριακίδου το αρνείται.
Στη συνέχεια περνά στην υποτιθέμενη σχέση Κυριακίδου-Αθανασάκη και πετάει την αποκαλυπτική κορόνα: «Αρα με την κ. Αθανασάκη συζητούσατε πράγματα που δεν θέλετε να αποκαλύψετε»! Για την πρόεδρο η Κυριακίδου αποκλείεται να είναι ψευδομάρτυρας. Είναι μια ειλικρινέστατη μάρτυρας, η οποία απλά δεν αποκαλύπτει όλα όσα γνωρίζει. 
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης Α. Κωνσταντάκης παρεμβαίνει καίρια και υπενθυμίζει στην πρόεδρο ότι, πρώτο, θεώρησε δεδομένο ότι όλα όσα λέει η Κυριακίδου είναι αληθινά και ότι αποκρύβει κάποια πράγματα και, δεύτερο, ότι εξέφρασε άποψη περί ενοχής της Αθανασάκη.
Η κ. Μπρίλλη ενοχλείται και εκνευρισμένη προσπαθεί να διαψεύσει τα όσα μόλις είχαν ακουστεί!
 
Στην ίδια κατεύθυνση επανέρχονται ο εισαγγελέας Πατσής, ο εφέτης Μουστάκας και πάλι η πρόεδρος. Η Κυριακίδου πιέζεται όχι επί τη βάσει των αντιφάσεών της, αλλά για να αποκαλύψει και άλλα ονόματα και άλλα γεγονότα, τα οποία η έδρα θεωρεί δεδομένο ότι γνωρίζει.
 
Ο αναπληρωτής πρόεδρος Μάμαλης είναι ο μόνος που δηλώνει ότι ελέγχει την αξιοπιστία της μάρτυρα, χωρίς να αφήσει κανένα υπαινιγμό ότι προσπαθεί να της βγάλει τα επιπρόσθετα που γνωρίζει και δεν αποκαλύπτει.
Οταν η Κυριακίδου δηλώνει ότι το 1993 συναντιόταν με τη Μυρτώ, της θυμίζει ότι η ίδια δήλωσε πως αποχώρησε από τον ΕΛΑ το 1990. Πώς είναι δυνατόν –ρωτάει- να συναντιέσαι το 1993 με ένα στέλεχος του ΕΛΑ, όταν έχεις αποχωρήσει από το 1990; Αρα ήσουν ακόμα μέλος του ΕΛΑ! Κι ακόμα: πώς είναι δυνατόν το στέλεχος του ΕΛΑ, η Μυρτώ, να εκμυστηρεύεται ότι ανήκει στο συμβούλιο ή στο ένοπλο σκέλος της οργάνωσης σε ένα περιφερειακό μέλος όπως δηλώνετε ότι είσαστε;
Η Κυριακίδου παραμιλάει. Επειδή δεν μπορεί να βάλει μπροστά την κασέτα, απαντά: «Επειδή νοίκιασα το σπίτι, σημαίνει ότι είμαι και γω στέλεχος του ΕΛΑ. Επειδή με σύστησε ο Κανάς, σημαίνει ότι ήμουν άτομο εμπιστοσύνης»! 
 
Ετσι αντιλαμβάνεται τη συνωμοτικότητα η Κυριακίδου! Γιατί, βέβαια, δεν είναι σε θέση να κάνει τους απαραίτητους συνδυασμούς και να συνδέσει αυτή την απάντηση με άλλη απάντηση που έχει δώσει κατ’ επανάληψη. Οτι δηλαδή ο Κανάς της αποκάλυπτε μόνο τα απαραίτητα. Προφανώς, η Αθανασάκη, μέλος του ένοπλου τμήματος του ΕΛΑ, υποτίθεται, δεν γνώριζε τους συνωμοτικούς κανόνες και αποκάλυπτε με μεγάλη ευκολία τη θέση της στην οργάνωση! 
 
Ρωτάει, λοιπόν, εύλογα ο αναπληρωτής πρόεδρος: «Τόσο αφελής ήταν η Μυρτώ που σου είπε ότι ήταν στο συμβούλιο του ΕΛΑ, που αποφάσιζε την επιλογή των στόχων;»!
Αναφέρεται ακόμα στην περιβόητη σκόνη που υποτίθεται ότι βρήκε η Κυριακίδου στην τσάντα του Κανά και που κάποιο συγγενικό της πρόσωπο, που έχει πεθάνει, της είπε ότι είναι εκρηκτική ύλη, όταν του πήγε δείγμα. Και επισημαίνει ο δικαστής, ότι για μια ενέργεια σαν κι αυτή του ΕΛΑ χρειαζόταν ποσότητα και όχι μερικά γραμμάρια, όπως έχει καταθέσει η Κυριακίδου. Επισημαίνει ακόμα ότι τη Μεγάλη Τρίτη η Κυριακίδου είχε δηλώσει ότι δεν γνωρίζει αν η Μυρτώ ήταν στο ένοπλο κι ότι μπορεί να της το είχε πει για πλάκα, ενώ χτες (Πέμπτη) δήλωσε ότι συμπέρανε ότι ήταν στο ένοπλο, επειδή την είδε με κατσαβίδι στο χέρι να παίρνει μέρος στην κατασκευή της βόμβας.
Και ρωτάει: Η γνώμη σου είναι συμπέρασμα ή γνώση από διήγηση της ίδιας; Η Κυριακίδου απαντάει με βάση την κασέτα και ο δικαστής παραιτείται από κάθε παραπέρα προσπάθεια.
 
Το κλου της ημέρας είναι η νέα εκδοχή της Κυριακίδου για το λόγο που την οδήγησε αυθορμήτως (αυτό το τονίζει κάθε φορά!) στο γραφείο του Διώτη. Επειδή, λοιπόν, ο Κανάς την είχε δείρει και την είχε τραυματίσει, γι’ αυτό πήγε στον Διώτη!
Ελάχιστες ώρες πριν, η ίδια δήλωσε δυο φορές ότι πήγε στον Διώτη, επειδή διάβαζε στις εφημερίδες ότι επίκειται σύλληψη μελών του ΕΛΑ και φοβόταν ότι θα συλληφθεί και η ίδια. Οταν ψηφίστηκε ο τρομονόμος, αποφάσισε να πάει στον Διώτη για να πάρει τα ευεργετήματα. Διαλέγετε εκδοχή και παίρνετε. 
 
Πάντως, ουδείς από την έδρα σημείωσε την αντίφαση στις δυο εκδοχές, ούτε της επισήμανε ότι δεν της δόθηκε κανένα ευεργέτημα του τρομονόμου, αλλά απαλλάχτηκε με το βούλευμα λόγω παραγραφής (με τον γνωστό άθλιο τρόπο).
 Γιατί χρειάστηκε η νέα εκδοχή; Επειδή ο αναπληρωτής πρόεδρος Μάμαλης αναφέρθηκε στην αγωγή που που υπέβαλε η Κυριακίδου κατά του Κανά για διατροφή, η Κυριακίδου θορυβήθηκε. Αρχικά εξέφρασε τη δυσφορία της για τη συγκεκριμένη ερώτηση, στη συνέχεια είπε ότι όσα γράφει η αγωγή τα έγραψε η δικηγόρος της και εμπεριείχαν και υπερβολές και μετά το διάλειμμα επανήλθε με τη νέα εκδοχή για τους λόγους που την οδήγησαν στον Διώτη: δεν φοβόταν τυχόν σύλληψή της ως μέλος του ΕΛΑ, αλλά φοβόταν τον Κανά που της συμπεριφερόταν βίαια.
 
Αμέσως μετά, ο συνήγορος του Κανά Α. Κούγιας ζήτησε από την πρόεδρο να υποβάλει στον Χρ. Τσιγαρίδα δυο ερωτήσεις. Πρώτο, αν ο Κανάς ήταν μέλος του ΕΛΑ και, δεύτερο, αν η Κυριακίδου ήταν συνεργάτης του (του Τσιγαρίδα) και μέλος του ΕΛΑ, επειδή αυτός έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες του ΕΛΑ. 
 
Αμεση ήταν η αντίδραση του Σ. Καμπάνη, υπερασπιστή του Χ. Τσιγαρίδα, ο οποίος θύμισε ότι κατ’ επανάληψη γίνεται το ίδιο λάθος, να αποδίδεται στον Τσιγαρίδα ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τις ενέργειες του ΕΛΑ, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ μέχρι το Φλεβάρη του 1990. 
 
Ο εισαγγελέας Πατσής πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του Κούγια, διότι ερωτήσεις στον κατηγορούμενο μπορούν να υποβάλλονται μόνο στη διάρκεια της απολογίας του, αλλά η πρόεδρος δήλωσε ότι θα κρίνει η ίδια αν και πότε πρέπει να ερωτηθεί ο Χρ. Τσιγαρίδας, δήλωση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Κούγια.
 
Στη διάρκεια των ερωτήσεων της πολιτικής αγωγής, που ακολούθησαν, η Κυριακίδου ανακυκλώθηκε στα ίδια και στα ίδια. Και βέβαια, έπεφτε συνεχώς στις ίδιες αντιφάσεις. Η πιο κραυγαλέα. Ρωτήθηκε για τα κλειδιά της εταιρίας που δούλευε, τα οποία υποτίθεται ότι της είχε ζητήσει η Αθανασάκη, και απαντά ότι η ίδια υπέθεσε ότι τα ήθελε για να βάλουν βόμβα. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής της διαβάζει την κατάθεσή της στον ανακριτή, στην οποία λέει ότι η Αθανασάκη της ζήτησε τα κλειδιά για να βάλει βόμβα, όπως της είπε. Διστάζει στιγμιαία και απαντά αβίαστα: «Ε, ναι, μου το είπε ότι θέλει να βάλει βόμβα»! 
 
Και το δικαστήριο κάθεται και ακούει αυτά τα τερατουργήματα, αντί να την καθίσει αμέσως στο σκαμνί για ψευδομαρτυρία. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα λεπτό να καταθέτει δυο αντίθετα μεταξύ τους πράγματα και να μην της κάνουν καν μια παρατήρηση.
 
Καραμπινάτα καθεστωτική
 
Ο αναπληρωτής δικαστής Αδαμόπουλος έχει τη μικρότερη συμμετοχή στη δίκη. Τη σιωπή του έσπασε εξετάζοντας την Κυριακίδου. Δεν τον ενδιέφερε, όμως, να διερευνήσει την αξιοπιστία της, αλλά να υπερασπίσει τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές από τις κατηγορίες που εμπεριέχονταν στις προκηρύξεις του ΕΛΑ.
Ζητούσε, λοιπόν, από την Κυριακίδου να αποδοκιμάσει τη φράση «καθεστωτική δικαιοσύνη», που περιεχόταν σε προκήρυξη του ΕΛΑ, κλαι επί τη ευκαιρία έβγαλε κι ένα φτηνιάρικο λογύδριο για τους δικαστές που υπηρετούν το νόμο και το δίκιο!
 
Οση ώρα μιλούσε, ο Χ. Τσιγαρίδας με χαρακτηριστικές κινήσεις του κεφαλιού και των χεριών του εξέφραζε τη συμφωνία του με τον όρο «καθεστωτική δικαιοσύνη», πλην όμως ο δικαστής έκανε πως δεν τον έβλεπε.
Η Κυριακίδου, βλέπετε, ήταν πολύ βολική και προσφερόταν ως αναλόγιο για να εκφωνηθεί ο υπέρ Δικαιοσύνης δεκάρικος του κυρίου εφέτη, ενώ ένας διάλογος με τον Τσιγαρίδα επί του ίδιου ζητήματος θα έκανε «τζιζ» και θα τσουρουφλιζόταν τα φτηνιάρικα ιδεολογήματά του.
 
 Ελπίζουμε, πάντως, να επανέλθει ο εφέτης στο ζήτημα, είτε όταν θα καταθέτουν μάρτυρες υπεράσπισης του Τσιγαρίδα, είτε όταν θα απολογείται ο ίδιος. Για να μην κάνει μονόλογο, ούτε να παίζει ιδεολογικό σκουός με ντουβάρι την κάθε Κυριακίδου.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

28η συνεδρίαση

15/4/04
Επόμενο άρθρο

28η συνεδρίαση

19/4/2004

Σχετικά Αρθρα

32η συνεδρίαση

23/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 23 Απρ 2004, 00:00

31η συνεδρίαση

22/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 22 Απρ 2004, 00:00

31η συνεδρίαση

21/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 21 Απρ 2004, 00:00

30ή συνεδρίαση

20/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 20 Απρ 2004, 00:00

29η συνεδρίαση

19/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 19 Απρ 2004, 00:00

27η συνεδρίαση

15/4/04

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 15 Απρ 2004, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Εν γνώσει των συνεπειών, με σεμνότητα και χωρίς φόβο

6 Αυγ 2026, 14:48
Διεθνή

Εχει καταρρεύσει το όραμα του Νετανιάχου για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής;

6 Αυγ 2026, 08:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Αυγούστου

6 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι δυνάμεις της Υεμένης έπληξαν το αεροδρόμιο της Ναζράν στη Σαουδική Αραβία και ένα τάνκερ

5 Αυγ 2026, 20:22
Διεθνή

«Δεν ήταν δικό μας σχέδιο»: Ο Νετανιάχου απορρίπτει την «ιστορική συμφωνία αφοπλισμού» της Γάζας που προώθησε ο Τραμπ

5 Αυγ 2026, 19:42
Διεθνή

Βαριές απώλειες των σιωναζιστών στον νότιο Λίβανο

Δύο νεκροί και εφτά τραυματίες (ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση)

5 Αυγ 2026, 18:59
Πολιτισμός

Η «σουρεαλιστική εμπειρία» των Massive Attack στη Σιγκαπούρη

5 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Το αμερικανoκίνητο «Συμβούλιο Ειρήνης» αλλάζει τους όρους για την αποχώρηση των σιωναζιστών από τη Γάζα

5 Αυγ 2026, 08:40
Υγεία

Πρώτα έκοψαν την κορδέλα, μετά έπεσε το ταβάνι!

ΤΕΠ Νοσοκομείου Κορίνθου

5 Αυγ 2026, 08:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Αυγούστου

5 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η αντίσταση συνεχίζεται, θα υπερασπιστούμε τη γη μας και θα νικήσουμε

4 Αυγ 2026, 12:40
Περιβάλλον

Οι καπιταλιστές των ανεμογεννητριών ανάβουν (και) δασικές πυρκαγιές και το κράτος κρατάει το φανάρι

Ξεδιάντροπη ομολογία συνενοχής από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

4 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Οι Σαουδάραβες δεν τολμούν να περάσουν από το Στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ

4 Αυγ 2026, 09:00
Η παπάρα

Ο «μοιραίος» Μητσοτάκης και η «κακιά μάνα» φύση

4 Αυγ 2026, 05:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Αυγούστου

4 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Ζορίζονται από το μπλοκ της Αντίστασης οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

3 Αυγ 2026, 20:29
Διεθνή

Το Ιράν διαψεύδει ότι επήλθε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

«Διαπραγματευόμαστε μόνο διμερώς με το Ομάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

3 Αυγ 2026, 19:17
Καταστολή

(Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες

3 Αυγ 2026, 09:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Αυγούστου

Βολιβία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1825).

Τζαμάικα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

1942: Συγκροτείται το αρχηγείου του Ολύμπου του ΕΛΑΣ.

1945: Οι ΗΠΑ ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία στη Χιροσίμα.

1971: Οκτώ καταδίκες στελεχών του «Ρήγα Φεραίου» και της Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ εσ.

1978: Δώδεκα εκρήξεις βομβών ακροδεξιών σε Αθήνα και Πειραιά μέσα σε μιάμιση ώρα.

1978: Διαφεύγουν από αστυνομικό κλοιό οι Κρίστιαν Κλαρ, Αντελχάιντ Σουλτς και Βέζι Πέτερ Στολ, κατηγορούμενοι για τρεις εκτελέσεις (RAF).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 28η συνεδρίαση

    17Ν
    • 28η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 28η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 28η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 28η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 28η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 28η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 28η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 28η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 28η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 28η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 28η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 28η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 28η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 28η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 28η συνεδρίαση

      28η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 28η συνεδρίαση

      28η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 28η συνεδρίαση

      28η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 28η συνεδρίαση

      28η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 28η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 28η συνεδρίαση

    28η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 28η συνεδρίαση

    28η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 28η συνεδρίαση

    28η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 28η συνεδρίαση

    28η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 28η συνεδρίαση

    28η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 28η συνεδρίαση

    28η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo