Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 4 Ιούλη
  • Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας
  • Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας
  • Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία
  • Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)
  • Σαν σήμερα 3 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Εφετείο ΕΛΑ»Πέμπτη, 5.11.09
Εφετείο ΕΛΑ

100ή συνεδρίαση

Πέμπτη, 5.11.09

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Νοέ 2009, 00:00
Ο τακτικός εισαγγελέας της έδρας Γρ. Βαβέτσης ξεκίνησε την αγόρευσή του διαβάζοντας ένα κείμενο με τα γνωστά φληναφήματα περί «τρομοκρατίας», όπως αυτά έχουν καταγραφεί στις αποφάσεις προηγούμενων δικών και κυρίως στην πρώτη δίκη για την υπόθεση της 17Ν. Για την ακρίβεια, διάβαζε αυτολεξεί το (ο θεός να το κάνει) ιδεολογικό τμήμα της πρώτης (καταδικαστικής) απόφασης για τους κατηγορούμενους αυτής της δίκης και έκανε σύντομα σχόλια συμβουλευόμενος χειρόγραφα σημειώματα που είχε δίπλα του. Σύμφωνα μ’ αυτό το φτηνιάρικο ιδεολογικό σχήμα, ο ένοπλος αγώνας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας τελείωσε το 1974, όμως οι οργανώσεις 17Ν και ΕΛΑ δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την αλλαγή των συνθηκών και εγκλωβίστηκαν ιδεοληπτικά σε μια τραγική ψευδαίσθηση, που τις οδήγησε σε ατραπούς εγκληματικής δράσης, η οποία μάλιστα είχε σαν αποτέλεσμα και τη σκλήρυνση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους! Κατά τον εισαγγελέα, κάθε ένοπλη δράση σε περίοδο αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αποτελεί τρομοκρατία και εγκληματική δράση. Τελεία και παύλα. Γι’ αυτό και το κράτος έχει την υποχρέωση να την καταστείλει.
 
Δεν περιμένετε, βέβαια, να σχολιάσουμε φράσεις του τύπου «η ψυχοδυναμική της ομάδας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των μελών», «η τρομοκρατική ομάδα έχει την ανάγκη να διαπράττει εγκλήματα, για να δικαιώνει την ψυχολογία των μελών της», «αναγκαιότητα αποτελεί η πειθαρχία και η υπακοή σε αυθεντίες που έχουν το ιδεολογικό υπόβαθρο, την πνευματική υπεροχή, το χάρισμα του λόγου», «τα μέλη δεν χρειάζεται να έχουν πνευματικότητα, αλλά να αποδέχονται την ακροαριστερή ιδεολογία και την προσβολή εννόμων αγαθών όπως η περιουσία», «τέτοιες αντιλήψεις αναπτύχθηκαν στη βραχύβια Παρισινή Κομμούνα και στη μπολσεβίκικη επανάσταση» κ.λπ. κ.λπ. Σημειώνουμε μόνο, αντιστικτικά, την κυρίαρχη άποψη ότι αυτή η δίκη… δεν είναι πολιτική.
 
Κατά τον εισαγγελέα, ο ΕΛΑ στην αρχή είχε πολλά μέλη, αλλά μετά το 1980 τα περισσότερα μέλη είτε αποχώρησαν είτε εντάχθηκαν ή δημιούργησαν άλλες οργανώσεις. Εφάρμοζε αυστηρούς συνωμοτικούς κανόνες. Τα μέλη του νοίκιαζαν σπίτια με πλαστές ταυτότητες και ψεύτικα ονόματα. Αναφέρθηκε σε διάφορα αποσπάσματα από τα «Εξαιρετικά Χημικά Λιπάσματα», δηλαδή το ιδρυτικό μανιφέστο του ΕΛΑ που έφερε αυτόν τον ψευδεπίγραφο τίτλο, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι αυτά που διάβαζε έρχονταν σε πλήρη σύγκρουση με όσα είχε πει προηγούμενα. Με την ιδεολογικοπολιτική ασχετοσύνη του κατάφερε να αυτοδιαψευστεί. Αφού τελείωσε τις τραγελαφικές ιδεολογικοπολιτικές περιπλανήσεις του σ’ ένα πεδίο που γι’ αυτόν αποτελεί terra incognita, κλείνοντας με την υπαινικτική κορόνα, ότι εκείνο που θέλει να βάλει στη θέση του αστικού συστήματος η «τρομοκρατία» είναι «καλάζνικοφ, σκόρπιον και πιστόλια», ο εισαγγελέας πέρασε στα νομικά ζητήματα, στα οποία θα περίμενε κανείς να είναι καλύτερος.
 
Από το πρώτο όμως θέμα που επέλεξε, την «απλή συνέργεια», αποδείχτηκε ότι και πάλι επέλεξε την… κοπτοραπτική, αφού διάβαζε αυτολεξεί το σκεπτικό της μειοψηφίας του δεύτερου (αθωωτικού) δικαστήριου, την οποία έχει γράψει ο τότε πρόεδρος και νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες. Η «απλή συνέργεια», σύμφωνα μ’ αυτή την επιχειρηματολογία, θεμελιώνεται όχι μόνο με την παροχή υλικής βοήθειας, αλλά και με την ψυχική συνδρομή. Ψυχική συνδρομή είναι ακόμη και η υπόσχεση παροχής ασύλου στο δράστη, που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας του αυτουργού και ενδυναμώνει την αυτοπεποίθησή του. Απλή αλληλεγγύη, όμως, ή έκφραση συμπάθειας δεν αρκεί. 
 
Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας άρχισε ν’ αναφέρεται στο ιστορικό των σχέσεων Κανά-Κυριακίδου, επαναλαμβάνοντας όσα έχει πει η Κυριακίδου, όπως αυτά καταγράφονται στην απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστήριου. Υιοθέτησε πλήρως όσα έχει καταθέσει η Κυριακίδου, χωρίς να εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη για τις κραυγαλέες αντιφάσεις της ή έστω ν’ αναφερθεί σ’ αυτές. Μάλιστα, για να ενισχύσει τα όσα λέει η Κυριακίδου, δεν δίστασε να πει με νόημα, ότι ναι μεν δεν βρέθηκε τίποτα το ενοχοποιητικό στα σπίτια των συλληφθέντων, γεγονός που ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν όμως κάποια βιβλία που αναφέρονται στην πολιτική βία και την αστυνομία στα σπίτια του Τσιγαρίδα και της Αθανασάκη (τα υπόλοιπα βιβλία της βιβλιοθήκης τους, φυσικά, δεν έχουν σημασία) και κάποιες εφημερίδες που είχαν δημοσιεύματα για τη 17Ν στο σπίτι του Κανά (το ότι οι εφημερίδες ήταν στοίβες, όπως συμβαίνει σε πολλά σπίτια, και ήταν λογικό κάποιες να έχουν και τέτοια δημοσιεύματα, επίσης δεν έχει σημασία)!!!
 
Το σκεπτικό της πρώτης απόφασης επανέλαβε και στη συνέχεια, αναφερόμενος στα λοιπά «αποδεικτικά» στοιχεία. Ο,τι ειπώθηκε από την Κυριακίδου είναι αληθινό και επιβεβαιώθηκε από τους άλλους μάρτυρες! Σενάρια που δεν αντέχουν στην κοινή λογική επαναλήφθηκαν με αξιώσεις… αποδείξεων. Οπως για παράδειγμα: «πώς ήξερε η Κυριακίδου ότι ο ιδιοκτήτης της υποτιθέμενης γιάφκας της Πολέμωνος έμενε στις Τρεις Γέφυρες, αφού η Αστυνομία δεν τον επισκέφτηκε ποτέ σ’ αυτό το σπίτι;». Πόσες φορές θα το γράψουμε; Στο τέλος θα «παραλοΐσουμε». Αν η Αστυνομία είχε νοικιάσει, για δικούς της λόγους, αυτό το διαμέρισμα, που μετά, για τις ανάγκες της δίκης, το βάφτισε «γιάφκα του ΕΛΑ», τότε ήξερε και πού κατοικούσε ο ιδιοκτήτης του την περίοδο της ενοικίασης. Θα πρέπει, δηλαδή, να λωβοτομηθούμε και να αποδεχόμαστε κάθε μπούρδα, επειδή μόνο έτσι μπορεί να βγει αξιόπιστη η Κυριακίδου; Αλλο παράδειγμα. Η μοναδική «γιάφκα» που αναφέρει η Κυριακίδου στην πρώτη κατάθεσή της είναι Τενέδου 18. Πώς το προσπερνά αυτό ο εισαγγελέας; «Εγιναν ανακρίσεις και δεν προέκυψε τίποτα»! Τόσο απλά. Και πώς το έβγαλε αυτό η Κυριακίδου; Από το μυαλό της το έβγαλε ή της το είπε η Αστυνομία, αλλά μετά δε μπόρεσε να βρει πρόθυμους «αναγνωριστές» σ’ αυτή τη διεύθυνση και πήγε αλλού; Πόσο αξιόπιστος είναι ένας μάρτυρας που την πρώτη φορά μιλά μόνο για Τενέδου, μετά πάει στην Πάτμου και στο φινάλε στην Πολέμωνος; Πότε λέει αλήθεια; Αλλο παράδειγμα: πώς η Κυριακίδου γνωρίζει το ψευδώνυμο Μυρτώ, αναρωτιέται ο εισαγγελέας. Εδώ πια τι να πεις; Το μισό Περιστέρι παρέλασε από τη δίκη και κατέθεσε ότι την Αθανασάκη στο Περιστέρι την ήξεραν και με το παρατσούκλι Μυρτώ. Ακόμα και ο δήμαρχος Περιστερίου ήρθε για να πει ότι συμπολίτες και ψηφοφόροι του, που τους έχει εμπιστοσύνη, του το έχουν πει. Και ο δήμαρχος βγαίνει με τη στήριξη της ΝΔ! Προφανώς, όλοι είναι ψευδομάρτυρες και ο δήμαρχος… παραπλανημένος!
 
Με τέτοιους προκλητικούς λογικούς ακροβατισμούς, ο εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο κορμός της καταθέσεως Κυριακίδου είναι αληθής»! Οι αντιφάσεις της –συμπλήρωσε– αφορούν λεπτομέρειες και χρονολογίες και δικαιολογούνται λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρόνου! Εξηγήσιμο είναι επίσης το ότι δε μπορεί να περιγράψει καλά τη λειτουργία των πυρήνων του ΕΛΑ, επειδή είναι χαμηλής μόρφωσης και ήταν μόνο περιφερειακό μέλος! Κατά τον εισαγγελέα, δεν υπάρχει ίχνος σκευωρίας, γιατί σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, με διεθνή αντίκτυπο, για να υπάρξει κατασκευή θα απαιτούνταν η συνέργεια ακόμα και της τότε πολιτικής ηγεσίας! Και πάλι σηκώνουμε ψηλά τα χέρια. Ξέχασε ο εισαγγελέας ότι εκτός των άλλων ως μάρτυρας κατέθεσε και μεγαλοδημοσιογράφος, ο Τ. Καμπύλης, που είπε τι τους έλεγε εκείνη την περίοδο ο Χρυσοχοΐδης; Υοβλήθηκε αίτημα να κληθεί ως μάρτυρας ο τότε (και τώρα) υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο ίδιος, όμως, εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος και έτσι αποφάσισε και το δικαστήριο. Aν είχε έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον για την αλήθεια, ειδικά σ’ αυτό το σημείο θα έπρεπε να σιωπήσει.
 
Ακόμη και για τη «διείσδυση στον ΕΛΑ», για την οποία παρασημοφορήθηκε ο ασφαλίτης Αμοιρίδης, παλιός συμμαθητής της Κυριακίδου, ο εισαγγελέας υπήρξε και πάλι… τετράγωνος: «Αυτός απλώς την παρακολουθούσε»! Για το πώς η παρακολούθηση μετατρέπεται σε διείσδυση θα σποζοκεφαλιάσουν σίγουρα οι… Μπαμπινιώτηδες του μέλλοντος. Ακόμα και τις έννοιες των λέξεων της ελληνικής γλώσσας θ’ αλλάξουμε, προκειμένου να δικαιώσουμε την κατασκευή της «αντιτρομοκρατίας». Ο στόχος είναι… εθνικός!
 
Ο εισαγγελέας κατέληξε στις εξής προτάσεις:
– Ο Κανάς υπήρξε μέλος του ΕΛΑ, νοίκιαζε σπίτια και πρόσφερε υλική βοήθεια, όπως και ψυχική, επομένως πρέπει να καταδικαστεί ως απλός συνεργός για όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ μέχρι το 1994, εκτός από εκείνες που έχουν παραγραφεί. Γιατί μέχρι το 1994 και όχι το 1995; Διότι το 1994 ξενοίκιασε το διαμέρισμα της Πάτμου! Και πώς αποδεικνύεται ότι το διαμέρισμα της Πάτμου ήταν γιάφκα του ΕΛΑ; Χρειάζεται μήπως να αποδειχτεί; Ο εισαγγελέας πρότεινε ακόμη τη μεταβολή της κατηγορίας για τις εκρήξεις σε έκρηξη κατ’ εξακολούθηση και όχι κατά συρροή. Δηλαδή, στις εκρήξεις πρότεινε μία κατηγορία κατά Κανά, συν τις κατηγορίες για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών (που είναι πάρα πολλές και αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση θα οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη ποινή).
 
– Ο Τσιγαρίδας διακρίνεται για την πνευματική του συγκρότηση και τις ικανότητές του. Ακόμη και αν γίνει δεκτό ότι ο ΕΛΑ λειτουργούσε με αυτόνομους πυρήνες, δε μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μιας ηγετικής ομάδας, στην οποία πρέπει να ανήκε ο Τσιγαρίδας, αφού –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– δεν ανήκε σε πυρήνα! Η κυκλοφορία των ιδεών στους πυρήνες ήταν επαρκής και μέσω αυτής επιβαλλόταν οι ιδέες της ηγετικής ομάδας! Ο Τσιγαρίδας είχε σύνδεσμο τον Χρήστο Κασίμη, που ήταν ηγετική προσωπικότητα, είναι έξυπνος, μορφωμένος, έχει πειθώ, μιλάει καλά, η Κυριακίδου του είχε πει «ποιος έγραφε τις προκηρύξεις, ο Κανάς;» και τέλος έχει γίνει ομπρέλα για τους συγκατηγορουμένους του, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι ηγετική προσωπικότητα! Δεν είναι ένα τυχαίο μέλος, αλλά μέλος της ηγετικής ομάδας, που είχε αποφασιστικό ρόλο σε όλη τη δράση του ΕΛΑ: καθόριζε το πλαίσιο δράσης και έδινε την έγκριση για τις ενέργειες κάθε πυρήνα. Ποινικά αυτός ο ηγετικός ρόλος του συνιστά ψυχική συνέργεια στους δράστες και πρέπει να καταδικαστεί ως απλός συνεργός. Η δήλωσή του ότι αποχώρησε από τον ΕΛΑ τέλη του 1989 πρέπει να γίνει δεκτή, εφόσον δεν μπορεί να αποδειχτεί το αντίθετο, επομένως να καταδικαστεί μόνο για τις ενέργειες μέχρι το 1989, που δεν έχουν παεραγραφεί (έκρηξη κατ’ εξακολούθηση). Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας κατέβαλε μια ακόμη ανεπιτυχή προσπάθεια να πείσει ότι η πρότασή του για την «ψυχική συνδρομή» δεν συνιστά εφαρμογή της ναζιστικής αρχής της συλλογικής ευθύνης.
 
– Η Αθανασάκη άφησε αποτυπώματα σε προκηρύξεις του 1977, που στάλθηκαν ταχυδρομικά στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Απογευματινή. Αρα, έχει αφήσει αποτυπώματα σε προκηρύξεις που έκαναν τη διαδρομή ΕΛΑ-εφημερίδες-Αστυνομία και όχι σε προκηρύξεις που διανεμήθηκαν σε τρίτους. Τα αποτυπώματα βρέθηκαν χάρη στη νέα μέθοδο που εισήγαγε η Ασφάλεια το 2002. Το επιχείρημα της μεταφοράς αποτυπωμάτων δολίως πέφτει στο κενό, διότι… έτσι είπε ο ειδικός της Ασφάλειας Γιαννακούρης!  Αρα, καταδεικνύεται ότι η Αθανασάκη γνωρίζεται με τον Αγαπίου από το 1977 και όχι από το 1986, όπως ισχυρίζεται (και όπως έχουν καταθέσει τόσοι μάρτυρες, οι οποίοι προφανώς θεωρούνται ψευδομάρτυρες). Επομένως, έχουμε περιστατικά συμμετοχής της Αθανασάκη στον ΕΛΑ: αποτυπώματα σε προκηρύξεις – παραμονή της στην Πολέμωνος – συζητήσεις με την Κυριακίδου στο πλαίσιο της οργάνωσης! Αυτά, όμως, τα γεγονότα έχουν συμβεί μέχρι το 1985, που ξενοικιάστηκε η Πολέμωνος. Αποδείξεις για το κρίσιμο διάστημα 1987-1995, που αφορά το κατηγορητήριο, δηλαδή περιστατικά ενεργούς συμμετοχής της στον ΕΛΑ, όπως υπάρχουν για τους Τσιγαρίδα-Κανά, δεν υπάρχουν, λαμβανομένου δε υπόψη και του δευτερεύοντος ρόλου των γυναικών στην οργάνωση (αυτό είχε δηλώσει ο Τσιγαρίδας από την πρώτη δίκη και το επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και σ’ αυτή), πρέπει να κηρυχθεί αθώα.
 
Πρότεινε επίσης να παύσει η δίωξη για την κατοχή εκρηκτικών για όλους, για το χρονικό διάστημα από 1986 μέχρι Νοέμβρη 1989, λόγω παραγραφής, και να απαλλαγούν για το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι δεν προκύπτει κατοχή εκρηκτικών μετά την Πολέμωνος (τότε σε τι ακριβώς χρησίμευε η «γιάφκα» της Πάτμου, που χρεώνουν στον Κανά;). Για τις επιμέρους εκρήξεις, εκτός από εκείνες που είναι σε κάθε περίπτωση παραγραμμένες, πρότεινε να γίνει δεκτή η «ευρεία έννοια» των εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας και να θεωρηθεί κάθε κρατικό κτίριο κοινή ωφέλεια και όχι μόνο αυτά που αφορούν την παραγωγή και διανομή αγαθών κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κ.λπ.). Απαξ και έχει πρόσβαση το κοινό, κάθε δημόσιο κτίριο είναι εγκατάσταση κοινής ωφέλειας! Σε κάθε δε έκρηξη υπήρχε κοινός κίνδυνος και κίνδυνος ανθρώπου, εκτός από την εσωτερική έκρηξη που έγινε στο «Γκαίτε»! Προκειμένου να φανεί αντικειμενικός, ο εισαγγελέας πρότεινε στη συνέχεια την αθώωση του Κανά για ορισμένες απόπειρες ανθρωποκτονίας και την καταδίκη του για απλή συνέργεια στις περισσότερες καθώς και στο θάνατο του Βέλιου (ενέργειες ΕΛΑ-1η Μάη σε Θησείο και Περισσό).
 
Πρόκειται για μια πρόταση η οποία προσπαθεί να δικαιώσει, με μερικές πινελιές αντικειμενικότητας (κορυφαία η αθωωτική πρόταση για την Αθανασάκη, η οποία όμως έχει μια αθωωτική ψήφο στην πρώτη δίκη και μια αθωωτική απόφαση στη δεύτερη, που λένε ότι δεν αποδείχτηκε ότι υπήρξε μέλος του ΕΛΑ!), το στήσιμο αυτής της υπόθεσης από την Αντιτρομοκρατική. Η αποδοχή της από το δικαστήριο θα σημάνει ένα ακόμη πολιτικό-νομικό σκάνδαλο. Αν το δικαστήριο θέλει να μείνει σε αυστηρά νομικές θέσεις, δεν έχει άλλη επιλογή από την επικύρωση της απόφασης του δεύτερου πρωτόδικου δικαστήριου: αθώοι οι Κανάς και Αθανασάκη, γιατί δεν αποδείχτηκε ότι υπήρξαν μέλη του ΕΛΑ – αθώος ο Τσιγαρίδας, γιατί δεν αποδείχτηκε η με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του στις ενέργειες του ΕΛΑ.
 
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

100ή συνεδρίαση

Dixi et salvavi animam meam
Επόμενο άρθρο

100ή συνεδρίαση

Παρασκευή, 6.11.09

Σχετικά Αρθρα

109η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.12.09

Εφετείο ΕΛΑ 3 Δεκ 2009, 00:00

108η συνεδρίαση

Τρίτη, 24.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 24 Νοέ 2009, 00:00

107η συνεδρίαση

Παρασκευή, 20.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 20 Νοέ 2009, 00:00

106η συνεδρίαση

Πέμπτη, 19.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 19 Νοέ 2009, 00:00

105η συνεδρίαση

Τετάρτη, 18.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 18 Νοέ 2009, 00:00

104η συνεδρίαση

Τρίτη, 17.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 17 Νοέ 2009, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Κόντρες

Κούλη πεσόντος πας Σαλμάς ξυλεύεται

2 Ιούλ 2025, 09:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

1 Ιούλ 2025, 22:11
Εργατικά

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

1 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Ιούλ 2025, 20:12
Κόντρες

Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν

1 Ιούλ 2025, 13:41
Πολιτισμός

Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

1 Ιούλ 2025, 09:59
Διεθνή

Γιατί λυσσάει ο σιωναζιστικός όχλος;

1 Ιούλ 2025, 08:42
Διεθνή

Γάζα: To τελευταίο ρεπορτάζ

Θερίζουν τους δημοσιογράφους της Γάζας οι σιωναζιστές

1 Ιούλ 2025, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

1 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Στις 20 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

30 Ιούν 2025, 19:55
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

ΗΠΑ: Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Ιταλία: Ημέρα Garibaldi (1807).

Φιλιππίνες: Ημέρα φιλιππινοαμερικανικής φιλίας (1946).

1848: Εκδίδεται το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο“.

1948: Η Γιουγκοσλαβία αποβάλλεται από την Κομινφόρμ.

1958: Επαναστατική εξέγερση στο Ιράκ, εκτελούνται ο βασιλιάς Φεϊζάλ Β’, ο πρωθυπουργός Νουρί Ες Σαΐντ και ο πρίγκιπας διάδοχος.

1982: Αυτοκτονεί ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Σιλβέστερ Γκουθμάν Φερνάντες.

1994: Εκτελείται ο σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Ομέρ Σιπαχίογλου (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 100ή συνεδρίαση

    17Ν
    • 100ή συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 100ή συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 100ή συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 100ή συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 100ή συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 100ή συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 100ή συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 100ή συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 100ή συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 100ή συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 100ή συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 100ή συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 100ή συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 100ή συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 100ή συνεδρίαση

      100ή συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 100ή συνεδρίαση

      100ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 100ή συνεδρίαση

      100ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 100ή συνεδρίαση

      100ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 100ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo