Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 23 Μάη
  • Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη
  • Το φιάσκο των εξετάσεων PISA
  • Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
  • Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Ψηφίδες σε ένα τεράστιας έκτασης έγκλημα
Περιβάλλον

Ψηφίδες σε ένα τεράστιας έκτασης έγκλημα

Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Σεπ 2023, 12:33

Πρώτα υπήρχαν φήμες που κυκλοφορούσαν στα λεγόμενα Κοινωνικά Μέσα, για φράγματα στους παραπόταμους του Πηνειού, που τα έσπασαν σκόπιμα οι αρχές, για να φύγουν τα νερά προς τον κάμπο και να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα.

Ακολούθησε μήνυση 30 κατοίκων της Φαρκαδόνας, που υποστήριξαν ότι οι τοπικές αρχές έσπασαν το ανάχωμα του Ενιπέα σε δυο σημεία, όπως και το ανάχωμα της Γυρτώνης στη Λάρισα. Ο δικηγόρος των κατοίκων δήλωσε: «Ελαβα την εξουσιοδότηση από κατοίκους της Φαρκαδόνας, από περίπου 30 κατοίκους που θα καταθέσουν και ως μάρτυρες, οι οποίοι κατηγορούν κάποιους που πήγαν και χτύπησαν το ανάχωμα του Ενιπέα σε δυο σημεία -υπάρχουν αντίστοιχες φωτογραφίες που θα παραδώσουμε στις δικαστικές Αρχές. Τώρα ερευνάται ποιος πήγε σε αυτές τις δύο περιοχές και ποιος έδωσε την εντολή. Το πιο πιθανό είναι ότι μιλάμε για μία επικοινωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής -που ερευνάμε και εμείς σε ποιον βαθμό εμπλέκεται με τον κ. Κικίλια».

Στο τέλος ακολούθησε το Βατερλό των ανθρώπων του Αγοραστού, μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας που έδειχνε ιδιωτικό εκσκαφέα να σπάει το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη λίγο έξω από τον Παλαμά.

O χειριστής και ιδιοκτήτης του εκσκαφέα είπε πως έκανε «ελεγχόμενη τομή» στο ανάχωμα, όχι με δική του πρωτοβουλία, φυσικά. Το μηχάνημα ήταν επιταγμένο και σε επιφυλακή από την περιφέρεια Θεσσαλίας, από την οποία παίρνει εντολή για κάθε κίνηση που θα κάνει. Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος αρνήθηκε τα πάντα: «Ουδέποτε έδωσα εντολή για ν’ ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά, μου ζήτησαν ένα μηχάνημα…». Ποιος έδωσε εντολή; τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Δεν γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά…», επέμεινε ο Νούσιος και έτσι πήγε η συζήτηση μέχρι το τέλος.

Μετά απ’ αυτή την παραληρηματική εμφάνιση, στην οποία έριχνε τις ευθύνες στους δημαρχαίους, τον «έδωσε» ο δήμαρχος Παλαμά, Σακελλαρίου. Ο Νούσιος επανήλθε και σαν να μην ήταν ο ίδιος που έλεγε τα αντίθετα, παραδέχτηκε ότι αυτός έδωσε την εντολή, όμως το έκανε επειδή τον πίεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο οποίος… «είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν»!

«Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη», παραδέχτηκε στο τέλος ο Νούσιος, χωρίς ίχνος ντροπής για τα ψέματα που είχε ξεστομίσει προηγουμένως. Και μετά το τερμάτισε: «Δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο, όλα δουλεύουν με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν»!

Ο περιφερειάρχης Αγοραστός παίζει… κρυφτό. Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του δήλωσε… οσιομάρτυρας που τον… σταυρώνουν! Οσο για τον υπουργό Πολιτικής (Μη) Προστασίας, Κικίλια, αυτός εμφανίστηκε μόνο μια φορά, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, για να πει στον Χατζηνικολάου πως έγιναν όλα σωστά (!!!) και κυρίως πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί! Μετά τον διέταξαν να ξαναμπεί στην «τρύπα» του. Εμφανίζεται μόνο ο υφυπουργός του Τριαντόπουλος, ο άνθρωπος του μεγάρου Μαξίμου, που μοιράζει πέτσινα λεφτά από τον τηλεοπτικά αέρα, σε μονολόγους, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, που μαγνητοσκοπούνται από την ΕΡΤ στο «συντονιστικό κέντρο» της Λάρισας και διανέμονται στα υπόλοιπα Μέσα για αναμετάδοση.

Εμείς ποτέ δεν κιτρινίζουμε. Δεν προσαρμόζουμε τα γεγονότα στις απόψεις μας, ούτε χρησιμοποιούμε εντυπωσιακά στοιχεία, αν δεν έχουμε πλήρη γνώση της αλήθειας. Δεν μπορούμε να πούμε, λοιπόν, πως αν δεν άνοιγαν τα αναχώματα σε κάποια σημεία, δε θα πλημμύριζε ο κάμπος. Μόνο μια μελέτη ειδικών (όχι εξωνημένων και ενσωματωμένων στην κυβερνητική προπαγάνδα) θα μπορούσε να αποδείξει πώς εξελίχθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο, τι έγινε και τι ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει.

Τι σημειώνουμε; Οτι δεν είναι δυνατόν πολιτικά ανθρωπάρια σαν τον Αγοραστό και τον Νούσιο να διαχειριστούν στοιχειωδώς τις κρίσιμες καταστάσεις που προκαλούνται από μια επερχόμενη και στη συνέχεια από μια εξελισσόμενη πλημμύρα. Μια πλημμύρα για την έλευση της οποίας είχαν ενημερωθεί δυο μέρες πριν. Αν χρειαστεί να σπάσεις αναχώματα-φράγματα ποταμιών για να διοχετεύσεις τα πλημμυρικά νερά σε πεδιάδα και να γλιτώσεις μια πόλη ή μια κωμόπολη, θα πρέπει προηγουμένως να έχεις φροντίσει να απομακρύνεις τον κόσμο από τις περιοχές που θα πλημμυρίσουν. Να έχεις κάνει οργανωμένη εκκένωση του κάμπου από ανθρώπους (και ζώα, στο μέτρο του δυνατού). Οχι όταν τα νερά ξεχύνονται, αλλά προληπτικά, ενόψει ακόμα και δυνητικού κινδύνου.

Τι έκαναν αυτοί; Αφησαν τον κόσμο στα χωριά και τα ζώα στα ποιμνιοστάσια και τους στάβλους και μετά πήγαιναν «με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν», όπως με θράσος και κυνισμό δήλωσε ο Νούσιος! Ανάλογα με τις κουτοπόνηρες σκέψεις που έκανε ο καθένας τους, νομίζοντας ότι μπορεί να σώσει μια πόλη ή ένα χωριό, έκαναν τομές στα αναχώματα και άλλαζαν εντελώς ανεξέλεγκτα τη ροή ποταμιών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον κόσμο που βρίσκονταν στα χωριά και στα νοικοκυριά του.

Αυτά είναι δεδομένα πλέον, όμως είναι μόνο ένα μέρος από τη μεγάλη εικόνα. Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν έχει πρόβλημα να στοχοποιηθεί ο κάθε Νούσιος και ο κάθε δήμαρχος της περιοχής, ακόμα και ο Αγοραστός, μολονότι η ΝΔ αναγκαστικά τον στηρίζει, θεωρώντας ότι με τη ρουσφετολογική πολιτική θα καταφέρει να επανεκλεγεί. Γι’ αυτό και βλέπουμε τα αστικά ΜΜΕ να επικεντρώνονται στον Αγοραστό, στον Νούσιο, στον Σακελλαρίου του Παλαμά και στον ιδιοκτήτη του εκσκαφέα που προσπαθούν να τον κάνουν τηλεοπτική περσόνα. Αν επικεντρωθούμε σ’ αυτά, τότε θα εγκλωβιστούμε στο συμπέρασμα ότι για τη φονική και καταστροφική πλημμύρα έφταιξε η τομή στο ανάχωμα του Καλέντζη ή σε αναχώματα του Ενιπέα.

Ομως, η μεγάλη εικόνα είναι διαφορετική και μόνον αυτή μπορεί να μας δώσει και τις αιτίες, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναπλημμυρίσει ο θεσσαλικός κάμπος (και όχι μόνο) ή, αν πλημμυρίσει, το πλημμυρικό φαινόμενο να μπορεί να ελεγχθεί, ώστε να μην είναι φονικό και να έχει περιορισμένη καταστροφικότητα.

  1. Δεν έχουν γίνει έργα ορεινής υδρονομίας, που είναι ο πρώτος και βασικός κρίκος σε ένα σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας. Μιλάμε για φράγματα βάρους ψηλά στα βουνά από τα οποία ξεκινούν οι χείμαρροι που τροφοδοτούν τους παραπόταμους του Πηνειού. Το νερό το «πιάνεις» ψηλά στο βουνό. Αν τα βουνά είναι γυμνά, φροντίζεις, παράλληλα με την κατασκευή των απαραίτητών φραγμάτων βάρους, να δασώσεις τις περιοχές εκατέρωθεν του χειμάρρου, ώστε το δάσος να συγκρατεί τα φερτά υλικά. Η επιστήμη και η τεχνική προσφέρουν όλες τις λύσεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Για το αστικό κράτος, όμως, αυτά είναι αντιπαραγωγικά.
  2. Τα αντιπλημμυρικά έργα στον κάμπο, που είναι ο δεύτερος κρίκος στο σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας, γίνονται με αρπακολλατζίδικο τρόπο και με κριτήριο να βολευτούν οι «εθνικοί εργολάβοι» και οι ντόπιοι εργολάβοι που δουλεύουν ως υπεργολάβοι των μεγάλων. «Μετά τις καταστροφές του «Ιανού» κατευθύνθηκαν στην περιοχή της Καρδίτσας 240 εκατ. ευρώ (εθνικών πόρων). Από αυτά, για τα ποτάμια, για κάθε παρέμβαση, διανοίξεις, καθαρισμούς κ.λπ., διατέθηκαν περίπου 6 εκατ. ευρώ. Αυτά, προφανώς, δεν επαρκούν με κανέναν τρόπο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Είναι το 3% των πόρων. Το 97% διατέθηκε για έργα αποκατάστασης οδοποιίας και έργα βιτρίνας», δήλωσε στην ΕφΣυν ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην δήμαρχος (2014-2019) και πρώην νομάρχης Καρδίτσας. Λέει ψέματα για αντιπολιτευτικούς λόγους; Δεν είδαμε να διαψεύδουν τα νούμερα που έδωσε. Σύμφωνα με τον Αλεξάκο, το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω χρημάτων κατευθύνθηκε σε ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης και επανακατασκευής υποδομών (οδοστρώματα, γέφυρες) με αρχικό προϋπολογισμό 143 εκατ. ευρώ (αργότερα αυξήθηκε κοντά στα 165 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκο) και εργολήπτη (με διαδικασίες ανάθεσης στην πράξη -διαπραγμάτευση χωρίς διαγωνισμό- λόγω των συνθηκών έκτακτης ανάγκης) στην «ΤΕΡΝΑ». Ενα ποσό 12,5 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε στον Δήμο Καρδίτσας και περίπου 35 εκατ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μεγαλύτερο όμως μέρος των πόρων αξιοποιήθηκε ακόμη και σε έργα που δεν είχαν σχέση με την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε ο «Ιανός» ή έργα πρόληψης: Καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας «τα 13 εκατ. πήγαν σε έργα βιτρίνας, με την έννοια ότι πήγαν σε ασφαλτικούς τάπητες στο υπάρχον επαρχιακό οδικό δίκτυο που δεν έπαθε καμιά ζημιά από τον “Ιανό”. Αλλά η άσφαλτος, όπως ξέρετε, φέρνει ψήφους, ενώ τα ποτάμια δεν φέρνουν».
  3. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πολιτικής προστασίας για την περίπτωση πλημμυρών. Ούτε σχέδιο για τη διαχείριση των νερών έχουν ούτε για την προστασία ανθρώπων και ζώων. Οταν η μετεωρολογία μπορεί και προβλέπει τα φαινόμενα (δεν έχει σημασία πόσα είναι τα μοντέλα, εσύ παίρνεις το δυσμενέστερο και είσαι σε ετοιμότητα γι’ αυτό, ενώ κάνεις και τις αναγκαίες προληπτικές παρεμβάσεις), είναι έγκλημα να πνίγονται άνθρωποι που κοιμούνταν αμέριμνοι στα σπίτια τους ή που δεν μπορούσαν ν’ αντιδράσουν λόγω κινητικών προβλημάτων. Επειδή, όμως, ξέρουν ότι δεν έχουν γίνει έργα ορεινής υδρονομίας, ούτε ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα στον κάμπο, αφήνουν τα πράγματα και στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας στην τύχη τους. Στα χέρια του Αγοραστού και του Νούσιου!

Αυτό το τρίπτυχο, που εντελώς περιληπτικά παρουσιάζεται εδώ, δεν πρέπει να επισκοπείται αποσπασματικά, αλλά ενιαία, ολιστικά. Η αντιπλημμυρική προστασία (πρέπει να) ξεκινάει από ψηλά στα βουνά, να διατρέχει τους κάμπους και να φτάνει στη θάλασσα όπου εκβάλλουν τα ποτάμια, μεγάλα και μικρά. Δεν υπάρχει καμιά ολιστική αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν γίνονται τα αναγκαία έργα σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας, γιατί το αστικό κράτος δε θέλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια. Για τους καπιταλιστές και το κράτος τους, η φύση και οι εργαζόμενοι άνθρωποι είναι μόνο αντικείμενα ληστρικής εκμετάλλευσης. Αδιαφορούν για τα καταστροφικά αποτελέσματα.

Ασφαλώς και θα πρέπει να καταγγέλλουμε τα πολιτικά ανθρωπάρια τύπου Αγοραστού, Νούσιου, Κικίλια και σία, ασφαλώς πρέπει να αποκαλύψουμε τυχάρπαστες παρεμβάσεις που ενδεχομένως κατέστησαν πιο καταστροφικό ένα πλημμυρικό φαινόμενο, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτές οι λεπτομέρειες είναι μόνο κάποιες ψηφίδες σε ένα τεράστιας έκτασης έγκλημα.

Εκτύπωση 🖨
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 17 Σεπτέμβρη

Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

Επόμενο άρθρο Η πτώση σοβάδων στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών αποτέλεσμα μιας Οδύσσειας

Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
Αγροτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Γι' αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

20 Μάι 2026, 19:41
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

Ημέρα χελώνας.

Τζαμάικα: Ημέρα εργασίας.

1904: Λόχος στρατού λιθοβολεί ευρωπαίους υπουργούς στην Αϊτή.

1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει δικτατορία.

1928: 22 νεκροί και 41 τραυματίες από βόμβα αργεντινών αντιφασιστών στην ιταλική πρεσβεία του Μπουένος Άιρες.

1945: Αυτοκτονεί στη φυλακή ο Χάινριχ Χίμλερ.

1973: Αποτυχημένο κίνημα στο πολεμικό ναυτικό με στόχο την ανατροπή του Γεώργιου Παπαδόπουλου.

1973: Εξαρθρώνεται η ΕΑΝ, συλλαμβάνονται ο κτηνίατρος Ι. Σαββούρας.

1986: Η ΚΥΠ μετονομάζεται σε ΕΥΠ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Εφετείο 17Ν

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

  • ΕΛΑ

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

  • Επικοινωνία

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

  • Όροι χρήσης

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

  • Ποιοι είμαστε

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

  • Επικοινωνία

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

  • Όροι χρήσης

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

    Η εγκληματική αδιαφορία των α(χ)ρίστων

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo