O γνωστός Ευθύμης Λέκκας έδωσε το σύνθημα: η Ρόδος δέχτηκε βροχή ίση με το 75% της βροχής που έπεσε πριν από λίγο καιρό στη Βαλένθια της Ισπανίας. Πώς μετρήθηκε το νερό στη Ρόδο και βρέθηκε ίσο μ’ αυτό της Βαλένθια; Επεσαν τα ίδια χιλιοστόμετρα ύψους βροχής; Επεσε ίσος όγκος νερού; Σε τι έκταση, σε τι ανάγλυφο εδάφους; Λεπτομέρειες…
Ο δεξιός περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος το ‘πιασε το… υπονούμενο και υπερθεμάτισε: είναι η πρώτη φορά που το Νότιο Αιγαίο δέχτηκε τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής.
Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα παπαγαλάκια της αστικής προπαγάνδας: στη Βαλένθια πνίγηκαν πάνω από 200 άνθρωποι, στη Ρόδο κανένας. Αρα, η δεξιά κυβέρνησή μας τα πήγε καλύτερα από τη σοσιαλδημοκρατική της Ισπανίας. Δεν το έλεγαν έτσι ακριβώς (για να μην καρφωθούν), αλλά το υπονοούσαν.
Ο Κικίλιας μοίρασε… συγχαρητήρια: «Στην κακοκαιρία BORA 3.300 πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ και των ΕΜΟΔΕ, συν τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τους ΟΤΑ επιχείρησαν παντού, όπου χρειάστηκε, σε όλη τη χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν συγκλονιστική προσπάθεια: 125 διασώσεις, 1.070 κοπές δέντρων, 1.000 κλήσεις μόνο στη Ρόδο στην Κεντρική Μακεδονία, στην Χαλκιδική. Αυτό είναι το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Πρόληψη, ενημέρωση με το 112, που ήχησε παντού. Δυστυχώς, δεν συμμορφώθηκαν όλοι οι συμπολίτες μας».
Επειδή, λοιπόν, «δεν συμμορφώθηκαν όλοι», είχαμε και τρεις θανάτους, δύο στη Λήμνο και έναν στη Χαλκιδική. Ποιος θα καθήσει να ασχοληθεί με τις συνθήκες που πνίγηκαν οι άνθρωποι, άλλος προσπαθώντας να σώσει το κοπάδι του και άλλος πέφτοντας με το αυτοκίνητό του σε χαντάκι 30 μέτρων βάθους, στην προσπάθειά του ν’ αποφύγει κατολισθήσεις.
Η κακοκαιρία BORA ήταν απλώς μια μπόρα. Δεν είχε σχέση με τον Ιανό ή με τους Ντάνιελ και Ελίας του 2023. Και όπως συμβαίνει με κάθε μπόρα, πλημμύρισαν συγκεκριμένες περιοχές. Χτές ήταν άλλες περιοχές, αύριο θα είναι κάποιες άλλες.
Δεν πνίγηκε, για παράδειγμα, όλη η Ρόδος, αλλά η Ιαλυσός και γύρω περιοχές. Κανένας δεν μίλησε για τα καμένα του 2021, στα οποία δεν έγινε κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας (ευτυχώς στα καμένα του φετινού καλοκαιριού δεν δέχτηκαν πολλή βροχή και οι Ροδίτες γλίτωσαν τα χειρότερα. Γιατί δεν είπαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πνίγηκε η Ιαλυσός; Εχει πλημμυρίσει και το 2013 και το 2019. Γιατί λοιπόν παριστάνουν τους έκπληκτους και καταφεύγουν στο σόφισμα «το 75% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια»;
Ολόκληρο ποτάμι διέσχιζε την Ιαλυσό. Το εγκιβώτισαν σε μια αποχέτευση μικρής διατομής, το μπάζωσαν και από πάνω έχτισαν και έφτιαξαν τον κεντρικό δρόμο της πόλης! Και τα άφησαν όλα στην τύχη τους. Αμα πέσει λίγο παραπάνω νερό, ο κεντρικός δρόμος μετατρέπεται σε ποτάμι. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν καθαρίζουν καν το στόμιο του εγκιβατισμένου αγωγού από φερτά υλικά και καλαμιώνες, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν λαιμός μπουκαλιού και να σπρώχνει τα νερά να κυλήσουν από πάνω.
Ομως, ακόμα κι αν καθάριζαν το στόμιο του αγωγού, αυτός δε θα έφτανε να παροχετεύσει τα νερά μιας δυνατής βροχής, που συγκεντρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί μόνο με καλά μελετημένα έργα ορεινής υδρονομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Χωρίς φράγματα βάρους στα βουνά, οι πλημμύρες θα καταστρέφουν και θα σκοτώνουν
Τη δεκαετία του 1930 κατασκεύαζαν φράγματα βάρους στα ορεινά των χειμάρρων, σήμερα… αφήνουν τα βουνά να κατεβαίνουν στα πεδινά
Ψηφίδες σε ένα τεράστιας έκτασης έγκλημα
Παλλαϊκή υπόθεση η αντιπλημμυρική προστασία, απαιτεί αγώνες
Στη Λήμνο, με τους δύο νεκρούς, πλημμύρισε ένα φράγμα. Δεν το καθάρισαν από τα φερτά υλικά, κατήγγειλαν οι κάτοικοι. Και να το καθάριζαν, όμως, πάλι θα γινόταν κάποια στιγμή η μεγάλη ζημιά. Αυτό είναι ένα φράγμα συγκέντρωσης νερού για ύδρευση. Δεν είναι αντιπλημμυρικό φράγμα. Αλλωστε, τα έργα ορεινής υδρονομίας δεν αποτελούνται από ένα φράγμα, αλλά από αλυσίδα φραγμάτων βάρους που ξεκινούν από ψηλά στους ορεινούς όγκους και φτάνουν μέχρι χαμηλά, για να ανακόψουν την ορμή του νερού, να ρυθμίσουν τη ροή του σε όγκο ανά μονάδα χρόνου και να εκλείψει έτσι ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.
Μας έκανε εντύπωση ότι επισκέφτηκε τη Λήμνο κλιμάκιο του ΚΚΕ με επιφαλής τη βουλευτή Λέσβου Μ. Κομνηνάκα και δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη κατασκευής έργων ορεινής υδρονομίας, ώστε να προστατευτεί ο κτηνοτροφικός και γεωργικός κόσμος του νησιού. Ακουσε τις καταγγελίες των κατοίκων και μίλησε μόνο για τα ακαθάριστα ρέματα: «Οι κάτοικοι πληρώνουν βαρύ τίμημα της πολιτικής που έχει αφήσει εδώ και δεκαετίες τα ρέματα ακαθάριστα. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Είναι επιτακτικό εδώ και τώρα να βγουν ό,τι μηχανήματα υπάρχουν για να καθαριστούν δρόμοι, για να μην έχουμε δεύτερη καταστροφή. Να υπάρξει καταγραφή και αποκατάσταση στο 100% των πληγέντων, γιατί δεν αρκούν τα λόγια συμπάθειας, αλλά θα πρέπει να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για τις ζημιές που έχουν υποστεί στα σπίτια τους, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που είδαν να καταστρέφονται σπαρμένα χωράφια», δήλωσε η Μ. Κομνηνάκα.
Πλήρης άγνοια και αντιπολιτευτικές κορόνες. «Διάχυτη ήταν η ανησυχία για το τι θα επακολουθήσει τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένονταν νέες βροχοπτώσεις», έγραψε ο «Ριζοσπάστης». Πρόταση αγώνα για λύσεις ουσιαστικής προστασίας και μακρόχρονης αντοχής; Καμία. «Αυτό που εδώ και τώρα χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων, για να υπάρξει σοβαρός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για να μην είμαστε ξανά σε λίγο καιρό “στο ίδιο έργο θεατές “», είπε η βουλευτίνα. Τι σημαίνει «σοβαρός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός»; Το ξέρουν οι… ειδικοί (σαν τους Ολλανδούς από τον Ταύρο, που κουβάλησε ο Μητσοτάκης, για να μην υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, αλλά ξεπάστρεμα της φτωχής αγροτιάς του κάμπου).
Τα ίδια συμβαίνουν και στις πόλεις. Γιατί δεν μας είπαν πώς συνέβη και πλημμύρισε ξανά η Λάρισα; Πέρασαν τις εικόνες στα πεταχτά, κρύβοντάς τες πίσω από τις εικόνες της Ρόδου, της τουριστικής βιτρίνας.
Και η δυτική Θεσσαλονίκη; Εχουν κλείσει τη γέφυρα του Δεντροπόταμου για να κάνουν έργα ανανέωσης. Αρχικά σχεδίαζαν να την εγκαινιάσει ο Μητσοιτάκης μαζί με το Μετρό. Είτε επειδή δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν, είτε επειδή σκέφτηκαν ότι θα είναι καλύτερα να ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Κούλης για δεύτερα εγκαίνια (είναι και περιοχή όπου η ΝΔ «πονάει», καθώς χάνει ψηφοφόρους προς τα ακροδεξιά μορφώματα), ανέβαλαν τα εγκαίνια για κάνα μήνα. Και η γέφυρα έπεσε από τα νερά! Μια μπόρα κατέστρεψε μια γέφυρα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας!
Για τη σήραγγα του σιδηρόδρομου στα Τέμπη τι έφταιξε και πλημμύρισε; Δεν μας είπαν τίποτα, τα έριξαν στη BORA. Σήραγγα κατασκευασμένη πρόσφατα πλημμύρισε και χρειάστηκαν μέρες για να την καθαρίσουν! Και έπαιρναν τους επιβάτες του τρένου με λεωφορείου από τον τελευταίο σταθμό πριν από το ένα άκρο της σήραγγας στον τελευταίο σταθμό μετά το άλλο άλλο, για να τους παραλάβει άλλο τρένο! Οποιος ήθελε να ταξιδέψει με το τρένο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, θα έπρεπε να αποβιβαστεί στη Λάρισα, να επιβιβαστεί σε λεωφορείο, να ταξιδέψει οδικώς μέχρι την Κατερίνη και εκεί να επιβιβαστεί σε άλλο συρμό για να πάει στη Θεσσαλονίκη! Τι να πουν, ότι όλα τα οδικά και τα σιδηροδρομικά έργα που χρηματοδοτούνται και από τα κοινοτικά ταμεία δεν έχουν καμιά πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά έργα;
Σήμερα το πρωί, οι Αθηναίοι που ξύπνησαν για να πάνε στις δουλειές τους μάθαιναν από τα ραδιόφωνα να μην περάσουν από τη Μεσογείων, γιατί πλημμύρισε στη διασταύρωση με την Κατεχάκη και η Τροχαία έκοψε την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα (για να μη γίνει καμιά «στραβή»)! Πρώτη φορά πλημμυρίζει η Μεσογείων; Οχι, βέβαια. Εχει ξαναπλημμυρίσει. Και άλλες φορές έχουν πλημμυρίσει άλλες μεγάλες οδικές αρτηρίες και είχαμε τραγελαφικές εικόνες, με λεωφορεία να εγκλωβίζονται και οι επιβάτες να κατεβαίνουν και να φτιάχνουν αλυσίδα διάσωσης μέσα στο νερό, λες και προσπαθούσαν να διαβούν τον Αμαζόνιο.
Aς αφήσουν, λοιπόν, τα περί κλιματικής αλλαγής. Ναι το κλίμα αλλάζει (δε θα εξετάσουμε εδώ τις καταστροφικές συνέπειες του άγριου καπιταλισμού), αλλά αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία του πλανήτη. Εδώ δεν μιλάμε γι’ αυτό, εδώ μιλάμε για την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης, στην ύπαιθρο και στις μεγάλες πόλεις.
Επιτρέψτε μας να μεταφέρουμε εδώ όσα γράψαμε μόλις στις 13 του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν δεν είχαμε καν BORA, αλλά μια φθινοπωρινή μπόρα:
Ποια κλιματική κρίση και ποια θεομηνία, ρε αλήτες; Μια φθινοπωρινή μπόρα ήταν που δεν κράτησε πολύ μάλιστα. Για μια ακόμα φορά, όμως, μια μπόρα μετέτρεψε τμήματα της Αθήνας σε ορμητικούς χειμάρρους (για την επαρχία δεν το συζητάμε, οι ζημιές εκεί περνούν σε δεύτερη μοίρα, ακόμα κι αν είναι περισσότερες και σοβαρότερες).
Αυτά δεν έγιναν κάπου που πλημμύρισε χείμαρρος που είχαν δεκαετίες να καθαρίσουν (όπως έχει γίνει πολλές φορές σε περιοχές της επαρχίας). Δεν έγιναν στις περιοχές των καμένων δασών, όπου οι κάτοικοι βιώνουν την αγωνία για επικείμενες πλημμύρες. Εγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, μέσα στον πιο πυκνό αστικό ιστό της.
Χρειάζεται να πούμε γιατί συνέβη αυτό; Για τον ίδιο λόγο που έχει συμβεί και άλλες φορές, μόλις ρίξει λίγο παραπάνω νερό.
-
- Εχουν κατασκευάσει όλες τις μεγάλες οδικές αρτηρίες χωρίς αντιπλημμυρικά έργα (διότι αυτά δεν είναι «επιλέξιμα»!). Η λεωφόρος Κηφισσού και οι παράδρομοί της δεν έχουν δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και φυσικά δε διαθέτουν ούτε ένα φρεάτιο.
- Εχουν να καθαρίσουν τα υπάρχοντα φρεάτια ποιος ξέρει από πότε, ενώ θα έπρεπε να τα καθαρίζουν κάθε χρόνο, αφού είναι γνωστό ότι το φθινόπωρο αρχίζουν οι βροχές στη χώρα μας. Φραγμένες με σκουπίδια οι σχάρες και μισογεμάτα από χώμα και άλλα φερτά υλικά τα φρεάτια, πώς να στείλουν το νερό στους αγωγούς ακόμα κι εκεί που υπάρχουν; Η δυνατότητα αποχέτευσης πέφτει κατακόρυφα και η πλημμύρα είναι ζήτημα λίγου χρόνου. Υπάρχουν, όμως, οδικές αρτηρίες χωρίς φρεάτια, όπως είπαμε.
Ποια ήταν η συνέχεια; Το γνωστό blame game ανάμεσα σε δήμο, περιφέρεια και κυβέρνηση. Ο Δούκας, που είδε την εικόνα του να τσαλακώνεται άσχημα σε μια κρίσιμη γι’ αυτόν περίοδο, τα έχωσε στην κυβέρνηση και την περιφέρεια, ισχυριζόμενος ότι αυτός καθάρισε πάρα πολλά φρεάτια, ακόμα και φρεάτια ευθύνης της περιφέρειας. Ο Χαρδαλιάς εξαφανίστηκε. Είναι ο ίδιος που πριν μερικές μέρες φορούσε φωσφοριζέ γιλέκο, μπότες και κράνος και γύριζε photo show στην σκεπασμένη κοίτη του Κηφισσού, που είχε δεκαετίες να καθαριστεί. Εστησε photo show για το αυτονόητο. Λες και δεν ήταν περιφερειάρχης του κόμματός του την προηγούμενη τετραετία (Πατούλης). Αλλο Κηφισσός και άλλο Κηφισίας, όμως. Στην περιοχή που τα νερά χύνονται στον Κηφισσό δεν έριξε πολύ νερό, ενώ ανατολικότερα η Κηφισίας, επίσης αρμοδιότητας περιφέρειας, έγινε χείμαρρος.
Ο Κικίλιας εξαφανίστηκε επίσης από το κάδρο και συνέχισε να εκδίδει ανακοινώσεις για την… άκρως επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο!
Πόσες φορές δεν το έχουμε παρακολουθήσει αυτό το αισχρό blame game; Τους φόρους ξέρουν να τους μαζεύουν όλοι αυτοί οι πόλοι της ενιαίας αστικής εξουσίας. Μόνο που τους προορίζουν για τους ιμπεριαλιστές δανειστές, για τους καπιταλιστές που κάνουν επενδύσεις (ή «επενδύσεις»), για τους «ημέτερους» εργολάβους του άρπα-κόλλα, για τους κάθε είδους αεριτζήδες και μιζαδόρους. Γι’ αυτό και δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη έργα υποδομής. Ηταν στραβό το κλήμα (δεκαετίες τώρα), το ‘φαγε και ο γάιδαρος των Μνημονίων.
Πριν από δέκα μήνες, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»). Το άρθρο 14 παράγραφος 2 την εν λόγω οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020».
Η απόφαση αυτή των μεγαλογραφειοκρατών των Βρυξελλών ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αποδείχτηκε ανίκανη και αδιάφορη να ανταποκριθεί ακόμα και στα τυπικά. Αυτοί που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν ούτε σε μια τυπική γραφειοκρατική υποχρέωση (περί αυτού πρόκειται) έναντι της Κομισιόν, φαντάζεστε τι ενδιαφέρον δείχνουν για την ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα για να συνέλθει από το σοκ και να εκδώσει μια σχεδόν λακωνική ανακοίνωση. Φαίνεται πως προσπαθούσαν παρασκηνιακά να αποσοβήσουν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και νόμιζαν πως τα είχαν καταφέρει, γι’ αυτό και τους ήρθε… αχαμνά η ανακοίνωση της παραπομπής. Πρώτα τα έριξαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση (κυβερνούσαν ήδη τεσσεράμισι χρόνια!) και μετά δικαιολογήθηκαν ότι καθυστέρησαν επειδή έπρεπε να περιλάβουν «τα τελευταία κλιματικά δεδομένα»!
Η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης του Σκυλακάκη και της παρέας του στο ΥΠΕΝ, ότι δήθεν καθυστέρησαν για να συμπεριλάβουν τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, ήταν καθαρό ψέμα. Αποκαλύφτηκε από την ανακοίνωση της Κομισιόν, που ανέφερε: «Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο εν λόγω κράτος μέλος τον Φεβρουάριο του 2022 και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή».
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών τούς έστειλαν προειδοποίηση τον Φλεβάρη του 2022 και επανήλθαν με «αιτιολογημένη γνώμη» (κάτι σαν κίτρινη κάρτα) τον Σεπτέμβρη του 2022. Τότε δεν είχαν γίνει οι κακοκαιρίες Daniel και Εlias (Σεπτέμβρης 2023 και οι δύο), η δε κακοκαιρία Ιανός είχε γίνει δυο χρόνια νωρίτερα (Σεπτέμβρης 2020). Αυτοί, όμως, έπρεπε να καταθέσουν τους χάρτες τον Μάρτη του 2020! Και για να γλιτώσουν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πρόστιμο που θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, έπρεπε να καταθέσουν τους χάρτες τουλάχιστον το 2022, όταν είχαν ήδη δεχτεί τις δύο προειδοποιήσεις. Δεν το έκαναν, και μετά την παραπομπή κατέφυγαν σε χονδροειδή ψέματα.
Εννοείται πως η έγκαιρη κατάθεση επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας δε θα έλυνε το ζήτημα της αναγκαίας αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας. Εδειξε, όμως, την αδιαφορία της αστικής κυβέρνησης για οτιδήποτε έχει σχέση (έστω και τυπική) με την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία.
Η πρώτη φθινοπωρινή βροχή του 2024 απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το αστικό κράτος εγκληματεί κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση κατά των πολιτών του. Τίποτα πέραν αυτού.
Και μια επισήμανση: είμαστε ακόμα στην αρχή της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου…
Η τελευταία επισήμανση επικαιροποιήθηκε ήδη με τη BORA και το σαφώς ηπιότερο κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε από εψές το βράδυ. Επεται συνέχεια, φυσικά…
ΥΓ. Μπορεί να υπήρχαν ήδη οι δύο νεκροί στη Λήμνο και οι τεράστιες καταστροφές σε Ρόδο, Λήμνο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και αλλού, μπορεί μερικά χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης να είχε καταστρέψει τη γέφυρα του Δεντροπόταμου, όμως ο Μητσοτάκης είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη φιέστα του Μετρό και δε θα άφηνε καμιά καταστροφή και κανένα θάνατο να του τη χαλάσει. Εβγαζε τρισευτυχισμένος σέλφι στο συρμό των Μακάρων, παρέα με τον ακροδεξιό-νεοφιλελεύθερο Μπουμπούκο και τον Σταϊκούρα (χωρίς «μπινελίκια»).
ΥΓ2. Ο Κικίλιας έχει βρει καινούργιο κοσκινάκι. Επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «σε ορισμένες περιοχές θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες, να κατεδαφιστούν κάποια ακίνητα και να ξεμπαζωθούν ρέματα». Ξέρει ότι αυτό δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, οπότε πετάει τη μπάλα στην κερκίδα για να μην του ζητούν αυτουνού ευθύνες. Κάθε που θα γίνεται μια πλημμύρα, αυτός θα λέει: «Εγώ σαν τα είπα, αλλά η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη για… μεγάλες τομές».
Χτες, αφού πρώτα τα έχωσε στους πάντες πλην ΝΔ («Λείπει η σοβαρότητα από την ελληνική πολιτική σκηνή αυτή την εποχή, ζητείται εναγωνίως. Να είμαστε μετρημένοι σε αυτά τα οποία λέμε. Οι πιο πολλοί, οι οποίοι τοποθετούνται στο δημόσιο λόγο σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική προστασία, είναι άσχετοι με την πολιτική προστασία. Δεν έχουν διοικήσει ποτέ τίποτα, δεν ξέρουν πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα»), μας είπε το… αντιπλημμυρικό δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Ενα κράτος από μόνο του δεν μπορεί να πληρώνει μια, δυο, τρεις φυσικές καταστροφές μέσα στο χρόνο και παράλληλα να επενδύει σε αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν. Αυτό θα σήμαινε χρεοκοπία για ένα κράτος. Αρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξυπνήσει γιατί κοιμάται»! Οσο, λοιπόν, η ΕΕ θα… κοιμάται, η Ελλάδα θα πλημμυρίζει το χειμώνα, αφού προηγουμένως θα έχει καεί το καλοκαίρι! Ο Κικίλιας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φέρουν καμιά ευθύνη!