-
Με το νόμο 4986, που ψηφίστηκε στις 26.10.2022, άνοιξε ο δρόμος για την κατάργηση του Τεκμηρίου του Δημοσίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα
-
Νομιμοποίηση κάμπνιγκ και εγκαταστάσεων ΑΠΕ που λειτουργούν παράνομα σε δάση και δασικές εκτάσεις
-
Αναστολή για μια ακόμη φορά των διοικητικών πράξεων αποβολής, της επιβολής προστίμου κατεδάφισης και της κήρυξης αναδάσωσης των εκτάσεων
Οταν η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων είχε βάλει μπροστά τη μαζική κατάρτιση, ανάρτηση και κύρωση Δασικών Χαρτών, με σειρά άρθρων είχαμε αποκαλύψει ότι αυτοί οι δασικοί χάρτες-καρικατούρα θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη νομιμοποίηση όλων των ξεχερσωμάτων και καταπατήσεων του δασικού πλούτου της χώρας μας και θα ανοίξουν το δρόμο για νέες καταπατήσες δασών και δασικών εκτάσεων.
Ενδεικτικά παραθέτουμε τον πρόλογο από άρθρο μας με τίτλο: Με τους Δασικούς Χάρτες καρικατούρα επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τις διαχρονικές καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και να ανοίξουν το δρόμο για νέες, που δημοσιεύτηκε στις 24 Φλεβάρη του 2017:
«Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, εάν προηγούμενα δεν καταργηθεί όλο το αντιδασικό οπλοστάσιο που έφτιαξαν οι αστικές κυβερνήσεις (ανεξαρτήτως χρώματος). Γιατί αυτοί οι δασικοί χάρτες θα είναι καρικατούρα.
Οχι μόνο θα επικυρώνουν όλες τις διοικητικές πράξεις αποχαρακτηρισμού δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων, αλλά και θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι καταπατητές, που οι κυβερνήσεις και οι αστοί βουλευτάδες δεν πρόλαβαν να νομιμοποιήσουν μέσω αντιδασικών διατάξεων, με το επιχείρημα (ανάμεσα σε άλλα) ότι δήθεν οι δασάρχες και δασολόγοι που προΐστανται των Δασαρχείων αδίκησαν αγρότες, καθώς με τις πράξεις που έβγαλαν για κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων ενέταξαν και γεωργικές εκτάσεις που κάηκαν».
Είχαν συγκροτηθεί τότε σε όλη την χώρα οι περιβόητες ΕΠΕΑ (Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων), αρχικά από δύο δασολόγους και ένα δικηγόρο και στη συνέχεια από ένα δασολόγο, ένα μηχανικό και ένα δικηγόρο, που εξέταζαν και εξακολουθούν να εξετάζουν τις αντιρρήσεις που υποβάλλονται κατά το στάδιο της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών. Αυτές οι Επιτροπές, εκτός των άλλων, έβαλαν μπροστά, καθ’ υπαγόρευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), τη φάμπρικα του αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων και της κατάργησης αποφάσεων για την κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων.
Αυτές οι αποφάσεις των ΕΠΕΑ ήταν το πρώτο βήμα για το μαζικό αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων και για την κατάργηση των αποφάσεων που κήρυσσαν αναδασωτέες τις εκτάσεις. Οι καταπατητές -κατά βάση καπιταλιστές- απαιτούσαν από τις κυβερνήσεις να κάνουν και το επόμενο βήμα που είναι η κατάργηση του Τεκμηρίου του Δημοσίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αρπάξουν δημόσια περιουσία.
Αρχικά, με το νόμο 998/1979 (δημοσιεύτηκε στις 29.12.1979), με το άρθρο 62, είχε καταργηθεί το Τεκμήριο του Δημοσίου στα νησιά του Ιονίου, στην Κρήτη, στους νομούς Λέσβου, Σάμου και Χίου, στα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τις Κυκλάδες. Στη συνέχεια, με το άρθρο 37 του αντιδασικού νόμου 4280/2014 (δημοσιεύτηκε στις 8.8.2014) καταργήθηκε το Τεκμήριο του Δημοσίου στην περιοχή της Μάνης και τέλος, στις 31 Ιούλη του 2021, με το άρθρο 110 του νόμου 4821/2021, καταργήθηκε και στα Δωδεκάνησα.
Με το άρθρο 62 του νόμου 998/79, όπως ίσχυε πριν από τον νόμο 4986/2022, προβλεπόταν για το Τεκμήριο του Δημοσίου (η έμφαση δική μας):
«Βάρος απόδειξης – Ειδική αναγνώριση κατατμήσεων
Επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων ή διενέξεων ή δικών μεταξύ του Δημοσίου, είτε ως ενάγοντος είτε ως εναγομένου είτε ως αιτούντος είτε ως καθ΄ ου ή αίτηση, και φυσικού ή νομικού προσώπου, το οποίο προβάλλει ή αξιώνει οποιοδήποτε δικαίωμα, εμπράγματο ή μη, επί των δασών, των δασικών εκτάσεων, το ως άνω φυσικό ή νομικό πρόσωπο οφείλει να αποδείξει την παρ΄ αυτώ ύπαρξη του δικαιώματός του».
Με τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 74 του νόμου 4986/2022 καταργείται η υποχρέωση των καταπατητών να αποδείξουν το δικαίωμα επί του διεκδικούμενου απ’ αυτούς ακινήτου που ανήκει στη δημόσια περιουσία. Αντιστρέφονται οι όροι και καλείται το Δημόσιο να αποδείξει ότι το διεκδικούμενο αποχαρακτηρισμένο δάσος ανήκει στο Δημόσιο!
Από την έρευνά μας, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, προκύπτει ότι αυτή η ρύθμιση είναι φωτογραφική και αφορά μία περίπτωση στο Δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη και μία στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Προφανώς, δεν θα αφορά μόνο αυτές τις δύο περιπτώσεις. Το κυριότερο είναι πως με αυτή την αντιδασική ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για το μόνιμο αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων και το άρπαγμα δημόσιας περιουσίας από τους καπιταλιστές καταπατητές.
Νομιμοποίηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε δάση και δασικές εκτάσεις
Η φάμπρικα με τη μαζική κατασκευή εγκαταστάσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε δάση και δασικές εκτάσεις δουλεύει ακατάπαυστα. Τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το άρθρο 77 του νόμου 4986/2022 δίνει στους καπιταλιστές τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2023 αυτές τις εγκαταστάσεις και τα συνοδά έργα, ενώ από την άλλη αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής και επιβολής προστίμων κατεδάφισης! Σημειώνουμε πως ενώ ήταν παράνομες οι εγκαταστάσεις τους, αυτές οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις έπαιρναν την κρατική χρηματοδότηση που προβλέπεται από τους λεγόμενους αναπτυξιακούς νόμους!
Θεωρούμε δεδομένο πως μόλις θα πλησιάζει η 31η Δεκέμβρη του 2023, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα δώσει νέα παράταση.
Νομιμοποίηση των κάμπινγκ που λειτουργούν παράνομα σε δάση και δασικές εκτάσεις
Η πρώτη νομιμοποίηση αυτών των παράνομων εγκαταστάσεων είχε δοθεί με την παράγραφο 14 του άρθρου 52 του δασοκτόνου νόμου 4280/8.8.2014 και ίσχυε για τρία χρόνια (μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2017). Η ρύθμιση έγινε από την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων. Η προθεσμία πέρασε και οι διοικητικές πράξεις αποβολής των ιδιοκτητών των κάμπινγκ, επιβολής προστίμων κατεδάφισης και κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων ανεστάλη. Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, με το άρθρο 14 του νόμου 4519/2018 (δημοσιεύτηκε στις 20.2.2018) έδωσε νέα τριετή παράταση (μέχρι τις 20 Φλεβάρη του 2021). Και γι’ αυτή την περίοδο ανεστάλησαν και πάλι οι προαναφερθείσες διοικητικές πράξεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με καθυστέρηση 20 μηνών και 8 ημερών, με το άρθρο 75 του νόμου 4986/2022 (δημοσιεύτηκε στις 28.10.2022) έδωσε νέα παράταση λειτουργίας των κάμπινγκ και νέα αναστολή στην επιβολή των προαναφερθεισών διοικητικών πράξεων μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2025!
Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, Σαμαροβενιζέλων, Τσιπροκαμμένων και Μητσοτάκη, επιτρέπουν στους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των κάμπινγκ να τα λειτουργούν παράνομα επί έντεκα χρόνια (από τις 8 Αυγούστου του 2014 μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2025) και αναστέλλουν τις διοικητικές πράξεις αποβολής, επιβολής προστίμων κατεδάφισης και κήρυξης αναδασωτέων των εκτάσεων που ξεχέρσωσαν παράνομα.
Εντεκα ολόκληρα χρόνια παρανομίας, που θα γίνουν περισσότερα όταν με το καλό φτάσουμε στον Αύγουστο του 2025, οπότε θα δοθεί παράταση για τον Αύγουστο του 2028! Οπως δείχνει η μέχρι τώρα πορεία, δεν έχει σημασία το «χρώμα» του κόμματος ή των κομμάτων που διαχειρίζονται την κυβερνητική εξουσία. Ολο το φάσμα των αστικών κομμάτων εξουσίας, που παριστάνουν τους φίλους του λαού και τους υπερευαίσθητους προστάτες του περιβάλλοντος, υπηρετεί με φανατισμό ζηλωτών τα συμφέροντα του κεφαλαίου όπου κι αν αυτά αναπτύσσονται. Ακόμη και μέσα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.