Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 1 Δεκέμβρη
  • Πάει κι ο «ψηλός», πλησιάζει η ώρα του «κοντού»;
  • Καμιά ανοχή στις απολύσεις μητέρων – η μητρότητα είναι δικαίωμα, όχι ποινή!
  • Σαν σήμερα 30 Νοέμβρη
  • Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ: Δεν θα συμπράξουμε στις διαγραφές φοιτητών για να μπορούμε να τους κοιτάμε στα μάτια
  • Η βόρεια σιωνιστική οντότητα παραμένει «παραλυμένη» ένα χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Κάτω τα χέρια από το δάσος του Παλιουρίου
Περιβάλλον

Κάτω τα χέρια από το δάσος του Παλιουρίου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Νοέ 2017, 00:00

Εδώ και καιρό έχουμε αποκαλύψει την προσπάθεια εταιρίας του Σαββίδη να αποχαρακτηριστεί ένα δάσος Χαλεπίου Πεύκης με κάλυψη 100%, έκτασης 125,44 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε έκταση 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, την οποία έχει αγοράσει η εταιρία μαζί με το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ. Ολο αυτό το «φιλέτο», που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, το αγόρασε ο Σαββίδης τον Μάη του 2014 για 14 εκατ. ευρώ, δηλαδή για ένα κομμάτι ψωμί.
 
Σε συνδρομή του Σαββίδη με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό του δάσους έχουν σπεύσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (τα ονόματά τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας), που ασκούν τρομοκρατία σε υφιστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες (όχι μόνο για το Παλιούρι).
 
Η εταιρία του Σαββίδη απαιτούσε αρχικά τον αποχαρακτηρισμό του δάσους. Στη συνέχεια, όταν το Δασαρχείο Κασσάνδρας, η Διεύθυνση Δασών, η Διεύθυνση Συντονισμού και η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης γνωμάτευσαν ότι η έκταση των 125,44 στρεμμάτων είναι δάσος Χαλεπίου Πεύκης, η εταιρία ζήτησε τη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και των δύο υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων της ΓΔΑΠΔΑ.
 
Ο ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες φανερά, δηλαδή με έγγραφα, τρενάριζε την έκδοση γνωμοδότησης για τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της επένδυσης στο Παλιούρι. Η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΔΠΔΑ) και η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΔΔΔΔΠ) είναι συναρμόδιες για τη γνωμοδότηση για τις ΜΠΕ διάφορων «επιτρεπτών» επεμβάσεων σε δάση (βάλαμε τη λέξη «επιτρεπτών» σε εισαγωγικά, γιατί ο νόμος 998/1979 έγινε σουρωτήρι με τη συνεχή εισαγωγή αντιδασικών διατάξεων). Με τελευταία τροποποίηση του οργανισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, το αρμόδιο τμήμα  της ΔΔΔΔΠ που ανάμεσα στ’ άλλα γνωμοδοτούσε για τις ΜΠΕ, το πήραν -κατ’ απαίτηση του προϊσταμένου της- από τη διεύθυνση αυτή και το πήγαν στην ΔΠΔΑ, αλλάζοντας και τον τμηματάρχη (πάλι κατ’ απαίτηση του ίδιου προϊσταμένου), με σκοπό να γνωμοδοτεί καθ’ υπαγόρευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.
 
Ο δεύτερος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες δρα παρασκηνιακά και τρομοκρατεί υπηρεσιακούς παράγοντες όταν αυτοί επιμένουν να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Και δε δρα μόνο για το Παλιούρι. Ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη και θα μας αναγκάσει να παρέμβουμε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, γιατί ο κύριος αυτός έχει ξεσαλώσει. Κι έχει ξεσαλώσει, γιατί έχει πάρει το «ΟΚ» από την πολιτική ηγεσία.
 
Στις 12 Απρίλη του 2017, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (ΓΔΔΑΥ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (ΑΔΜΘ) έστειλε στον προϊστάμενο της ΔΠΔΑ τη γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας, εξήγησε γιατί συμφωνεί μ’ αυτή, του θύμισε ότι εφαρμόστηκε σχετική εγκύκλιος διαταγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού περιβάλλλοντος Ι. Τσιρώνη (της οποίας συντάκτης ήταν ο ίδιος ο προϊστάμενος) και κατέληξε: «Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι για την έκταση των Ε=125.436 τμ (…) έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 49 του Ν. 998/79 (όπως αυτό ισχύει) και οι προϋποθέσεις που θέτει η εν λόγω διάταξη».
 
Αυτή η προσέγγιση του ΓΔΔΑΥ ήταν πλήρης και εμμέσως πλην σαφώς άφηνε να εννοηθεί ότι όταν η εταιρία αποφασίσει να στείλει το σχέδιο για το τι θέλει να οικοδομήσει στο δάσος, τότε και ο Δασάρχης Κασσάνδρας θα γνωμοδοτήσει για το επιτρεπτό της επέμβασης στο δάσος των 125,44 στρεμμάτων.
 
Ο προϊστάμενος της ΔΠΔΑ τρενάριζε την απάντησή του προς την εταιρία, που δεν έπρεπε να είναι άλλη, εκτός του να υπενθυμίζει να στείλει το σχέδιό της για το τι θέλει να οικοδομήσει, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν αυτή είναι επιτρεπτή σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 998/1979. Προφανώς, τρενάριζε την απάντησή του προκειμένου να δοθεί χρόνος στην εταιρία να πιέσει τους δασολόγους της Χαλκιδικής και να τους αναγκάσει να πάρουν πίσω τη γνωμοδότησή τους για το δάσος Χαλεπίου Πεύκης. Από τη στιγμή που οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έκαναν πίσω, ο προϊστάμενος αποφάσισε να απαντήσει μετά από 36 μέρες. Και είχε το θράσος στην αρχή να τους εγκαλέσει, γράφοντας ότι πρέπει να γνωμοδοτήσουν με σαφήνεια. Στη συνέχεια δε τους παραδίνει μαθήματα, λέγοντας να εφαρμόσουν την παράγραφο 4 του άρθρου 49, ενώ γνωρίζει ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν απόλυτα σαφείς στη γνωμοδότησή τους, ότι εκείνο που απέμενε ήταν να στείλει η εταιρία το σχέδιο δόμησης μέσα στο δάσος. Γιατί χωρίς αυτό οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωμοδοτούν.
 
Μετά την κωλυσιεργία του προϊσταμένου της ΔΠΔΑ, ο Δασάρχης Κασσάνδρας αναγκάστηκε να στείλει στις 8 Ιούνη στην εταιρία έγγραφο, με το οποίο της ζητούσε να στείλει το σχέδιό της για τη δόμηση στο δάσος. Στις 23 Ιούνη, η εταιρία του Σαββίδη αναγκάστηκε να στείλει στο Δασαρχείο Κασσάνδρας το σχέδιό της, με το οποίο θέλει να οικοδομήσει 12.425 τ.μ. παραπάνω από αυτά που δικαιούται σύμφωνα με το άρθρο 49.
 
Επόμενο ήταν το Δασαρχείο Κασσάνδρας να γνωμοδοτήσει ότι απορρίπτει αυτήν την επέμβαση, τόσο για την πολύ μεγάλη υπέρβαση στη δόμηση όσο και για μερικούς άλλους λόγους. Τη γνωμοδότηση αυτή την έστειλε στη ΔΠΔΑ στις 27 Ιούνη μαζί με όλο τον φάκελο, μέσα στον οποίο ήταν και το έγγραφο της εταιρίας με το σχέδιό της για τη δόμηση μέσα στο δάσος. Μέσα στον Ιούλη, η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης και η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, ως συναρμόδιες Διευθύνσεις, έστειλαν έγγραφα με τα οποία ενημέρωναν τη ΔΠΔΑ ότι συμφωνούν με τη γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας.
 
Τι απάντησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, στις 2 Αυγούστου του 2017; Ισχυριζόμενος ψευδώς ότι δεν έλαβε το σχετικό αίτημα από την εταιρία για το τι θέλει να δομήσει στο δάσος, απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει, γιατί δε γνωμοδοτεί αυτεπαγγέλτως. Προφανώς, ήθελε με την απάντησή του αυτή να παγιδεύσει τον προϊστάμενο της άλλης συναρμόδιας Διεύθυνσης, ώστε να δηλώσει και αυτή αδυναμία γνωμάτευσης για τη ΜΠΕ του Παλιουρίου και έτσι από τη μια να εκτεθούν ο Δασάρχης Κασσάνδρας και οι προϊστάμενοι των συναρμόδιων Διευθύνσεων και από την άλλη να μείνει ανοιχτό το έδαφος για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους της Χαλεπίου Πεύκης, μέσω των αντιρρήσεων που θα υποβάλει η εταιρία του Σαββίδη στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων του δασικού χάρτη στον οποίο έχει ενταχθεί το δάσος των 125,44 στρεμμάτων.
 
Ομως, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος εφάρμοσαν πιστά την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς να παγιδευτούν από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Γνωμοδότησαν για τη ΜΠΕ Παλιουρίου συμφωνώντας με τον Δασάρχη Κασσάνδρας. Τη γνωμοδότησή τους την έστειλαν, ως όφειλαν, στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ για τις περαιτέρω ενέργειές της και ταυτόχρονα την έστειλαν και στη συναρμόδια διεύθυνση, δηλαδή τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών  και Αγροπεριβάλλοντος προς ενημέρωση του προϊσταμένου της που αρνήθηκε να γνωμοδοτήσει, παραβιάζοντας τη νομιμότητα.
 
Κλείνουμε με ένα ερώτημα: θα τολμήσει ο Γενικός Διευθυντής Προστασίας και Ανάπτυξης  Δασών και Αγροπεριβάλλοντος να παρανομήσει, αλλάζοντας τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, όπως έκανε με τη Λίμνη της Στυμφαλίας;
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠερί καπηλείας
Επόμενο άρθρο Κατακλυσμός εισαγωγών εβαπορέ γάλακτος

Σχετικά Αρθρα

Ο κόσμος καταστρέφεται από τις πλημμύρες κι αυτοί κάνουν δημαγωγικά σόου

Χωρίς φράγματα βάρους στα ορεινά, οι πλημμύρες θα εξακολουθήσουν να μαστίζουν τον κόσμο της υπαίθρου

Περιβάλλον 26 Νοέ 2025, 17:47

Καταρρέει, με τη «βούλα» της Πυροσβεστικής, η κατασκευή «εμπρηστών» στην Πάτρα – Παραμένουν στη φυλακή οι δύο νέοι

Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής επιμένει ότι πρόκειται για κηλίδωση και όχι για εμπρησμό

Καταστολή 11 Σεπ 2025, 13:16

Από άθλια χωματερή του δήμου Πρέβεζας ξεκίνησε η φωτιά στην Καστροσυκιά

Περιβάλλον 28 Αυγ 2025, 19:49

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

Καταστολή 21 Αυγ 2025, 10:11

Ο δασικός πλούτος της χώρας σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 10:58

Φωτιά στην Πάτρα: Ο 25χρονος «βρέθηκε στην περιοχή αποκλειστικά με την ιδιότητα του εθελοντή» – Η αποκαλυπτική αυτοψία της Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του 25χρονου, ο οποίος κατηγορείται για τη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 09:34
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Δεκέμβρη

1 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Πάει κι ο «ψηλός», πλησιάζει η ώρα του «κοντού»;

30 Νοέ 2025, 09:40
Εργατικά

Καμιά ανοχή στις απολύσεις μητέρων – η μητρότητα είναι δικαίωμα, όχι ποινή!

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού EKΠΑ για απολυμένη εργαζόμενη στην καθαριότητα

30 Νοέ 2025, 06:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Νοέμβρη

30 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ: Δεν θα συμπράξουμε στις διαγραφές φοιτητών για να μπορούμε να τους κοιτάμε στα μάτια

Κάλεσμα προς τους διδάσκοντες για κοινή δράση

29 Νοέ 2025, 20:05
Διεθνή

Η βόρεια σιωνιστική οντότητα παραμένει «παραλυμένη» ένα χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός

Οι έποικοι δυσκολεύονται να επιστρέψουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου των σιωναζιστών στον Λίβανο

29 Νοέ 2025, 09:54
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

29 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Νοέμβρη

29 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Νίλα εισβολέων σιωναζιστών κομάντο σε συριακή κωμόπολη, μετά από ένοπλη αντίσταση των κατοίκων της

28 Νοέ 2025, 20:14
Κόντρες

Βομβαρδισμός ανακοινώσεων = υπουργός σε μεγάλο ζόρι

28 Νοέ 2025, 19:36
Διεθνή

Ζήτημα χρόνου η ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία

28 Νοέ 2025, 14:59
Πολιτική

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με εντολή Βορίδη ακυρώθηκαν οι έλεγχοι της Τυχεροπούλου, που είχε στείλει στον εισαγγελέα ο Βάρρας, και άρχισαν να πληρώνονται τα λαμόγια!

28 Νοέ 2025, 12:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Νοέμβρη

28 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Χειρότεροι από ναζί: δολοφόνησαν εξ επαφής δύο άοπλους Παλαιστίνιους στη Τζενίν

27 Νοέ 2025, 20:29
Καταστολή

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ επιδιώκει την εξόντωση των φοιτητών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Αρχιτεκτονικής

27 Νοέ 2025, 16:17
Κόντρες

Ποιος είν’ αυτός ο τυχερός;

27 Νοέ 2025, 09:31
Διεθνή

Ενοχος για ανθρωποκτονίες και εγκληματική συνωμοσία ο αδελφός του πρώην προέδρου της Κολομβίας

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 χρόνων ως αρχηγός παραστρατιωτικού τάγματος θανάτου

27 Νοέ 2025, 07:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Νοέμβρη

27 Νοέ 2025, 00:01
Υγεία

Ψ.Ν.Α. (Δαφνί): Η αθλιότητα του μεγαλύτερου ψυχιατρικού νοσοκομείου της χώρας

Ξεμένει από οδηγούς, αλλά τα αυτιά διοίκησης, 2ης ΥΠΕ και κυβέρνησης δεν ιδρώνουν

26 Νοέ 2025, 20:34
Πολιτισμός

Εισβολή πάνοπλων ασφαλιτών και μπάτσων και διάλυση παιδικής παράστασης στο Παλαιστινιακό Εθνικό Θέατρο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

26 Νοέ 2025, 18:53
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Δεκέμβρη

Ημέρα των φυλακισμένων.

Ημέρα κατά του AIDS.

Αζόρες, Πορτογαλία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1640).

Ισλανδία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1918).

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

Ρουμανία: Εθνική γιορτή.

1893: Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή «δυστυχώς επτωχεύσαμε».

1899: Πρώτη κυβέρνηση Εργατικών (παγκοσμίως) στην Αυστραλία.

1900: Η Νικαράγουα πουλάει τα δικαιώματα της διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ για 55 εκατομμύρια δολάρια.

1918: Ιδρύεται η Γιουγκοσλαβία.

1944 : Παραιτούνται οι υπουργοί του ΕΑΜ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

1960: Συγκρούσεις οικοδόμων και αστυνομικών στην Αθήνα.

1992: Συλλαμβάνεται ο καταζητούμενος από το 1885 Γιώργος Μπαλάφας ως μέλος της οργάνωσης “Αντικρατική Πάλη“.

1994: Αποφυλακίζεται μετά από 22 χρόνια η Ίρμγκαρντ Μέλερ, πρώην μέλος της RAF.

1997: Αθωώνεται ο Γιώργος Μπαλάφας για την εκτέλεσητου εισαγγελέα Θεοφανόπουλου.

2001: Συνοριοφύλακες πυροβολούν εναντίον δύο νεαρών Αλβανών σε παραμεθόριο χωριό της Θεσπρωτίας, ο ένας πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Αισθανόμουν σαν μελλοθάνατος, που δεν ήξερε πότε θα εκτελεστεί η ποινή του. Λένε συχνά πως οι άνθρωποι αντιδρούν παράξενα όταν βρίσκονται κάτω από πίεση. Άλλοι φωνάζουν, άλλοι θρηνούν, άλλοι κλείνονται στον εαυτό τους. Εγώ, πάλι, έχω τη συνήθεια να σφυρίζω. Κάτι σαν μηχανισμός άμυνας, υποθέτω. Θυμάμαι τότε, με όλη την ένταση, την αγωνία, την κούραση, μου είχε κολλήσει ένας σκοπός που σφύριζα συνέχεια. Όχι κάτι ΕΑΜίτικο ή επαναστατικό, τύπου «Bella Ciao», αλλά ένα παλιό ρεμπέτικο του Τσιτσάνη: «Η καρδιά σου θα γίνει χρυσή». Το είχε τραγουδήσει η Μαρίκα Νίνου, με τη φωνή της να γλυκαίνει τη μελαγχολία και να την κάνει σχεδόν παρηγορητική. Δεν ξέρω γιατί κόλλησα με αυτό. Σφύριζα και σιγοτραγουδούσα την πρώτη στροφή που τη θυμόμουν… Σφύριζα τον σκοπό καθώς περπατούσα σε αυτούς τους ατελείωτους διαδρόμους του κεντρικού κτιρίου της Κομισιόν, του «Μπερλεμόντ», όπως το λένε όλοι εκεί, ή το σιγοτραγουδούσα από μέσα μου στις ατελείωτες και βασανιστικές συνεδριάσεις μιας διαπραγμάτευσης που φαινόταν αδιέξοδη. Ήταν τρόπος να αναπνεύσω μέσα στην ασφυξία. Και, ίσως, λειτουργούσε μέσα μου ως μια μικρή, διακριτική πρόκληση. Μια μικρή απρόβλεπτη σκανδαλιά. Να δείξω, χωρίς λόγια, χωρίς εντάσεις, πως δεν με τρόμαζαν. Οσο δεινοί και αν ήταν στο θέατρο του εκβιασμού, εγώ δεν είχα σκοπό να παίξω τον ρόλο που μου είχαν προδιαγράψει. Σκέφτομαι εκ των υστέρων ότι εκείνες τις στιγμές το σφύριγμα δεν ήταν απλώς μια αυθόρμητη αντίδραση, ήταν μια πολύ προσωπική και εσωτερική μορφή αντίστασης. Ενα στοιχείο της ταυτότητάς μου. Μια υπενθύμιση, πρώτα σε μένα και ύστερα σε όλους, ότι δεν θα αφήναμε να μας καταπιεί ο φόβος. Ηθελα να γεννηθεί μέσα τους η αμφιβολία: «Μα αυτός… σφυρίζει; Χαμογελά; Δεν είναι σοβαρός; Δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση;».

Αλέξης Τσίπρας («Ιθάκη»)

(Οπως ξέρουμε, καμιά αμφιβολία δεν δημιουργήθηκε στη Μέρκελ και τον Ολάντ. Και ο φόβος κατάπιε τον Τσίπρα και το ρόλο που του είχαν προδιαγράψει τον έπαιξε μέχρι τέλους, επιστρέφοντας από το Μπερλεμόν με ένα Μνημόνιο ναααα, μετά συγχωρήσεως, αφού προηγουμένως διασκέδασε τη «μαμά» και τον «μπαμπά» σφυρίζοντάς τους Τσιτσάνη – όπως ισχυρίζεται, γιατί όλο αυτό είναι αποκύημα φαντασίας. Καλά, δεν βρέθηκε ένας να τον προστατέψει από τέτοιες μακακίες; Οχι ο Μαραντζίδης, που ευχαρίστως μετέτρεπε σε παραμύθι για μεγάλους τις αφηγήσεις του Τσίπρα, αλλά ο Καλογήρου, η Μπαζιάνα; Είναι φανερό πως έχουν στήσει μια καινούργια παιδική χαρά και παίζουν όλοι μαζί, έχοντας χάσει ακόμα και την αίσθηση του γελοίου. Εκτός αν οι γάλλοι σύμβουλοι επικοινωνίας έχουν συμβουλέψει να το πάνε το πράγμα σαν παιδική χαρά, για να δώσουν την αίσθηση της αναγέννησης, σ’ ένα πολιτικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κάθε κοινωνικής συμμετοχής, η οποία έχει αντικατασταθεί από τη διαμεσολάβηση μέσω των media και των social media)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo