Τον πρώτο λόγο θέλουν να έχουν οι καπιταλιστές του ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) στο σχεδιασμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) στη Βόρεια Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν αρκούνται σε όσα πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (νόμος 4763/2020).
Θέλουν να είναι το πρώτο βιολί, καθορίζοντας αυτοί τις ειδικότητες στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και στα ΙΕΚ, σύμφωνα με τις κάθε φορά ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας στην περιοχή τους, και να μην αποτελούν απλά ένα υποτμήμα, μέσω του ΣΕΒ, των «κοινωνικών εταίρων» που θα συμμετέχουν στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) (3 εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων οργανώσεων των εργοδοτών, 1 εκπρόσωπος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, 1 εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, 1 εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, καθώς και 3 εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ) και στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.).
Θέλουν να είναι αυτοί που θα υποδεικνύουν σε ποιες επιχειρήσεις τους χρειάζονται τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω της επέκτασης της πρακτικής άσκησης και μαθητείας και θέλουν όλα αυτά να πραγματοποιηθούν άμεσα και να μην περιμένουν τις διαδικασίες συγκρότησης των εν λόγω Συμβουλίων, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν απλά σε γραφειοκρατικά σχήματα.
Γι’ αυτό και την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης του ΣΒΕ με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας, Γ. Βούτσινο.
Στη συνάντηση έκαναν προτάσεις:
- Για τις νέες ειδικότητες μιας χρήσης που διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (διετείς, μετα-γυμνασιακές σχολές σύμφωνα με το νόμο 4763/2020) και των ΙΕΚ. Σπουδές για απόκτηση «γνώσεων» και δεξιοτήτων, που γρήγορα αποχτιούνται και γρήγορα χάνονται, εξασφαλίζοντας φθηνά εργατικά χέρια για τα καπιταλιστικά κάτεργα.
- Για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις μελών του ΣΒΕ, στις οποίες θα κάνουν την «πρακτική τους άσκηση», προσφέροντας τσάμπα την εργατική τους δύναμη, οι αμούστακοι εργάτες.
Εκτός από τις άμεσες ανάγκες, οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας ζήτησαν (απαίτησαν θα ήταν η σωστότερη λέξη) τη σύσταση «Κλαδικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων για τη συστηματική παρακολούθηση των αναγκών σε επαγγελματικές δεξιότητες της περιφερειακής βιομηχανίας».
Τέλος, συζήτησαν την «υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων στην περιφερειακή βιομηχανία της χώρας», δηλαδή πώς θα εισρεύσει παραδάκι στις δομές κατάρτισης που διατηρούν οι ίδιοι (θυμίζουμε ότι το ΙΟΒΕ, σε πρόσφατη μελέτη του ζητά την «καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στην ΕΕΚ»).
Για να πετύχουν δε όλα τα παραπάνω σε μόνιμη βάση συμφώνησαν με τους εντολοδόχους τους στο υπουργείο Παιδείας την υπογραφή εντός του Ιουνίου 2021 «Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας».
Γιούλα Γκεσούλη