Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά
  • ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή
  • «Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 12 Ιούλη
  • Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Το ασανσέρ των βάσεων και οι ταξικοί «κόφτες»
Παιδεία

Το ασανσέρ των βάσεων και οι ταξικοί «κόφτες»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Ιούλ 2023, 10:23

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθητών που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις έδωσε τέλος στην αγωνία κάποιων ενώ άλλους τους έριξε στη μαύρη απελπισία. Γιατί όσο και να διατυμπανίζουν κάποιοι και να συμβουλεύουν από τα τηλεπαράθυρα τους μαθητές να αποβάλουν το άγχος και ότι οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν με την αποτυχία στις εξετάσεις, γεγονός είναι ότι ένα πανεπιστημιακό πτυχίο είναι πάντα ένα ισχυρότερο «χαρτί» για την επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ η εργαζόμενη κοινωνία και η νεολαία της έχουν επενδύσει τα μέγιστα στις πανεπιστημιακές σπουδές. 

Την ιστορικά διαμορφωμένη αυτή τάση, οι αστικές κυβερνήσεις, επιθυμούν σφόδρα να ανακόψουν, εξ ου και έχουν επιβάλει ισχυρούς ταξικούς φραγμούς, το μείγμα των οποίων κατά καιρούς αλλάζει. Η κυβέρνηση Κούλη-1 επέβαλε την Τράπεζα θεμάτων και την καρμανιόλα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ σταθερή αξία σε όλες τις κυβερνήσεις παραμένει ο κλειστός αριθμός εισακτέων, που υπέστη μεγάλες μειώσεις την μνημονιακή δεκαετία (το 2016-2017 έπεσε κάτω και από 70.000) για να «τσιμπήσει» παραπάνω την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (στο τέλος της κυβερνητικής του θητείας ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 78.335 εισακτέους) και στη συνέχεια να ξαναπάρει την κατιούσα. Η Κεραμέως επέβαλε το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στον αριθμό εισακτέων, ενώ πετσόκοψε και τμήματα των ΑΕΙ, ειδικά των περιφερειακών. Για την φετινή χρονιά -ακαδημαϊκό έτος 2023-2024- ο αριθμός των εισακτέων είναι 68.574 (σε αυτόν θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). 

Για τις επόμενες χρονιές -κυβέρνηση Κούλη-2- σχεδιάζεται και το «αναβαθμισμένο» απολυτήριο Λυκείου, καθώς η βαθμολογία και στις τρεις τάξεις του θα προσμετράται για την είσοδο στα Πανεπιστήμια. 

Κοντολογίς, ο δρόμος προς τα ΑΕΙ είναι στρωμένος με αγκάθια, ενώ το παζλ συμπληρώνει και η τορπίλη των «θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας», που έχει στόχο να εμφανίζουν οι επιδόσεις των υποψηφίων «ορθολογική» κλιμάκωση, η οποία θα υπηρετήσει την «αντικειμενική» επιλογή εκείνων που θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών πρέπει να κινηθεί σε βαθμολογίες κάτω από τη βάση του 10 ή λίγο πάνω από αυτή, να αποδεχτεί «τη μοίρα του και το ριζικό του» και να κατευθυνθεί σε σχολές «που αντιστοιχούν στις δυνατότητές του», σχολές «μειωμένου ενδιαφέροντος» ή αυτές που βρίσκονται «στα αζήτητα», ενώ το υπόλοιπο να κατανεμηθεί σταδιακά μειούμενο σε κλάσεις 13-15, 15-18 και 18-20 (στην τελευταία κλάση του 18-20 πολύ λιγότεροι υποψήφιοι που θα επανδρώσουν τις σχολές υψηλού κοινωνικού γοήτρου, π.χ. Νομικές, Πολυτεχνεία, Ιατρικές, κ.λπ.).

Οι κόφτες

Φέτος συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 88.570 υποψήφιοι (73.220 από τα ΓΕΛ και 15.350 από τα ΕΠΑΛ). Με δεδομένο ότι φέτος ο κλειστός αριθμός εισακτέων είναι 68.574 συμπεραίνουμε ότι αμέσως, αμέσως 19.996 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός νυμφώνος. 

Τον αριθμό των αποτυχόντων θα συμπληρώσουν και αυτοί που θα μείνουν εκτός λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο Κεραμέως (νόμος 4777/17-2-2021, άρθρο 4Β), προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής για τις σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων είναι η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά σχολή ή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Δηλαδή για να έχει δικαίωμα ο υποψήφιος να συμπληρώσει ακόμη και το μηχανογραφικό δελτίο, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει σημειώσει βαθμολογική επίδοση στις πανελλαδικές εξετάσεις τουλάχιστον ίση με την ΕΒΕ ανά σχολή ή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψήφιων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα Ιδρύματα. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80 και 1,20, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70 και 1,10 αντιστοίχως.

Κοντολογίς, ένας αριθμός υποψηφίων, ευθύς εξαρχής, θα εμποδίζεται ακόμη και να προσεγγίσει τις πόρτες των ΑΕΙ, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πριν την ψήφιση του νόμου, καθώς δικαίωμα συμπλήρωσης μηχανογραφικού είχαν όλοι οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό τους παρείχε την ευκαιρία να μπουν ίσως σε κάποιο τμήμα -ειδικά τμήμα ΤΕΙ-, που στο μέλλον μπορεί να τους έδινε κάποια δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η αγωνία του υποψηφίου ωστόσο δεν τελειώνει ακόμα και αν «πιάσει» την ΕΒΕ του τμήματος ή των τμημάτων που τον ενδιαφέρουν, γιατί ακολουθεί η διαδικασία υπολογισμού των μορίων του για το κάθε τμήμα ξεχωριστά, που συναρτάται από τους συντελεστές βαρύτητας.

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα καθορίζει τους συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για κάθε τμήμα/σχολή/εισαγωγική κατεύθυνσή του. 

  • Σύμφωνα με τον νόμο 4777/2021 (Α΄ 25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των τεσσάρων συντελεστών αποδίδει το 100%.
  • Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%

Η επιβολή των συντελεστών βαρύτητας έγινε για να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα μιας μερίδας του πανεπιστημιακού κατεστημένου που θέλει να έχει λόγο στην επιλογή των υποψηφίων φοιτητών. Ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι η επιλογή των συντελεστών βαρύτητας ανά μάθημα γίνεται με καθαρά «επιστημονικά» κριτήρια όταν για παράδειγμα τα Τμήματα των Μαθηματικών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα (που έχουν πάντα αρκετούς φοιτητές και δεν κινδυνεύουν να κλείσουν) όρισαν τους ίδιους συντελεστές βαρύτητας (δηλαδή 35% στα Μαθηματικά, 25% στη Φυσική και από 20% στη Χημεία και την Εκθεση) καθώς και τον ίδιο συντελεστή ΕΒΕ (που είναι το 1,00), ενώ το Μαθηματικό Τμήμα της Σάμου που το 2022 είχε 150 εισακτέους ενώ το 2021 είχε 309 (δηλαδή έχασε σε μία χρονιά το 51,5% των φοιτητών του και επομένως φέτος προετοιμάζεται για ακόμη χειρότερες καταστάσεις) όρισε χαμηλότερο συντελεστή ΕΒΕ (που είναι το 0,80) ενώ αποφάσισε και τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα να έχουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας (από 25% το καθένα);

Παιχνίδι με τους συντελεστές βαρύτητας και την ΕΒΕ γίνεται π.χ. ανάμεσα και στα Τμήματα των Αρχιτεκτόνων μηχανικών. Για παράδειγμα το Τμήμα των Ιωαννίνων έχει ορίσει ΕΒΕ (0,80) ενώ τα Τμήματα της Αθήνας (ΕΜΠ) και Θεσσαλονίκης έχουν υψηλότερη ΕΒΕ (1,00). Οι συντελεστές βαρύτητας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι ίδιοι, δηλαδή από 25% στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και από 10% στο ελεύθερο και το γραμμικό σχέδιο, ενώ στα Γιάννενα είναι 35% στη Γλώσσα (!), 25% στη Φυσική, και από 20% στη Χημεία και τα Μαθηματικά (και από 10% στο ελεύθερο και το γραμμικό σχέδιο).

Σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο τελευταίων ετών

Στους επόμενους πίνακες στην τελευταία στήλη υπολογίζεται η διαφορά του ποσοστού της 3ης στήλης από την 1η στήλη: 

Αρχικές επισημάνσεις

1) Στις ανθρωπιστικές σπουδές σε σχέση με την περσινή χρονιά φαίνεται ξεκάθαρα πως:

  • οι μαθητές έγραψαν φέτος καλύτερα στη Νεοελληνική γλώσσα (το ίδιο συνέβη και με τους μαθητές των υπόλοιπων επιστημονικών πεδίων σε αυτό το μάθημα),
  • στα Αρχαία ελληνικά αυξήθηκε φέτος το ποσοστό των μαθητών με βαθμολογία κάτω από το 10 (41,54% φέτος έναντι 37,2% πέρσι), ωστόσο αρίστευσαν (δηλαδή βαθμολογήθηκαν με 18-20, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας) φέτος περισσότεροι (4,87% έναντι του περσινού 2,27%),
  • απέδωσαν επίσης χειρότερα φέτος και στην Ιστορία, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των αριστούχων στο μάθημα αυτό (13,02% φέτος έναντι του περσινού 15,56%),
  • πήγαν πολύ καλύτερα φέτος στα Λατινικά καθώς το 31,97% δεν πέρασε την ψυχολογική βάση του 10, ενώ το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή 45,13%. Οι αριστούχοι στα Λατινικά αποτελούν φέτος το 22,74% ενώ το 2022 ήταν 17,96%.  

2) Στις σπουδές υγείας ο μαθητικός πληθυσμός έχασε τα αυγά και τα πασχάλια σε Χημεία (αν εξαιρέσουμε εκείνους με βαθμολογία 19-20 που αποτέλεσε το 8,96% φέτος, ενώ ήταν το 7,9% πέρσι) και Βιολογία (εδώ και πάλι αυτοί που ανήκουν στην κλάση 19-20 αποτέλεσαν φέτος το 7,49% ενώ ήταν 5,71% πέρσι) και απέδωσε χειρότερα από πέρσι και στη Φυσική.

3) Στις θετικές σπουδές οι μαθητές:

  • απέδωσαν χειρότερα φέτος στη Χημεία, αν εξαιρέσουμε τους αριστούχους (13,75% το 2023, 12,44% το 2022),
  • έδειξαν καλύτερη εικόνα φέτος στη Φυσική και πήγαν πολύ καλύτερα στα Μαθηματικά.

4) Στις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής οι μαθητές:

  • συνετρίβησαν φέτος στην Οικονομία καθώς το 44,83% έπεσε κάτω από το 10, ενώ το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν 35,31%,
  • παρουσιάσαν καλύτερη εικόνα φέτος στα Μαθηματικά.

Μια πρώτη εικόνα είναι ότι σε σχέση με πέρυσι θα έχουμε μικρή άνοδο των βάσεων στις ανθρωπιστικές σπουδές (στα περιζήτητα τμήματα), πτώση στις σπουδές υγείας (ως γενική τάση), άνοδο των βάσεων στις θετικές σπουδές (ως γενική τάση) και αυξομειώσεις στις οικονομικές σπουδές.

Μία παρατήρηση που επίσης πρέπει να κάνουμε είναι ότι οι μαθητές των θετικών σπουδών έχουν καλύτερη επίδοση στις πανελλαδικές και στη Φυσική και τη Χημεία, σε σχέση με τους υποψήφιους της ομάδας προσανατολισμού των επιστημών υγείας, παρά το γεγονός ότι διαγωνίζονται στα ίδια θέματα και συχνά το μάθημα γίνεται από τους ίδιους διδάσκοντες. Και αυτό γιατί η μαθηματική επιστήμη βοηθά τους μαθητές εκτός από την ικανότητα στην πράξεις και στην καλλιέργεια της λογικής σκέψης και γενικά στην επίλυση προβλημάτων.

Τέλος, το βασικό συμπέρασμα και από αυτήν την χρονιά είναι ότι το ασανσέρ των βάσεων ουδεμία σχέση έχει με το επίπεδο των γνώσεων των μαθητών. Οι μαθητές που διαγωνίστηκαν φέτος δεν είναι καλύτεροι από αυτούς που έδωσαν πέρυσι πανελλαδικές (μιλάμε για το γενικό επίπεδο και όχι για τη διαφορά στο επίπεδο μιας τάξης ενός σχολείου που μπορεί όντως να έχει διαφορές). Το γνωσιακό επίπεδο των μαθητών έχει να κάνει με το χαρακτήρα του σχολείου στον καπιταλισμό (γνώσεις ρηχές, μιας χρήσης), το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων, το μέγεθος και τη δυσκολία της διδακτέας ύλης, τα ωρολόγια προγράμματα, κ.λπ., και πάνω απ’ όλα με την κοινωνικο-οικονομική τους προέλευση. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και άλλα εμπόδια, όπως το μη επαρκές διδακτικό προσωπικό, τις εκατοντάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας, λόγω των ελάχιστων διορισμών με το σταγονόμετρο και κατά χρονικά διαστήματα, ή εμπόδια όπως η απουσία επαφής με τη ζωντανή τάξη, όπως π.χ. έγινε την περίοδο της πανδημίας. 

Εκτύπωση 🖨
ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠρόσφυγες: Μαζικά εγκλήματα η επιλογή της ΕΕ – εκτελεστικό όργανο το ελληνικό κράτος
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 2 Ιούλη

Σχετικά Αρθρα

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

Εργατικά 12 Ιούλ 2025, 11:38

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

Παιδεία 11 Ιούλ 2025, 06:52

Νέα προσπάθεια συνδικαλιστικής και πολιτικής εξόντωσης

Παραπέμπεται στο πειθαρχικό ο Κώστας Τουλγαρίδης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κώστας Σωτηρίου»

Εργατικά 9 Ιούλ 2025, 18:07

«Αιώνιοι φοιτητές»: Ο απελπισμένος Μητσοτάκης προσπαθεί ν’ αλλάξει την ατζέντα προαναγγέλλοντας διαγραφές

Παιδεία 9 Ιούλ 2025, 16:51

Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 8 Ιούλ 2025, 12:59

Να νιώσουν πρέπει τη γροθιά μας και της ψυχής μας τη φωτιά – Σήμερα: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Χρύσα Χοτζόγλου

19:00, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Εργατικά 8 Ιούλ 2025, 12:53
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

12 Ιούλ 2025, 11:38
Αγροτικά

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

12 Ιούλ 2025, 11:14
Πολιτισμός

«Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017

12 Ιούλ 2025, 06:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

11 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

11 Ιούλ 2025, 18:49
Διεθνή

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

11 Ιούλ 2025, 11:28
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

11 Ιούλ 2025, 06:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Αντίστασης

Tα τελευταία νέα από τις διαπραγματεύσεις της Ντόχα

10 Ιούλ 2025, 20:17
Πολιτική

Βόλος: Ξεσαλωμένοι σιωνιστές, έβρισαν και χειροδίκησαν κατά πολίτισσας που είπε «Free Palestine»

Εξαλλοι οι Βολιώτες με τον Μπέο που εκτόπισε τα παιδιά από το κολυμβητήριο για να το παραχωρήσει σε σιωνιστικές ομάδες

10 Ιούλ 2025, 17:46
Διεθνή

Βίγκο: Τον πούλο, πουτάνας γιοι σιωνιστές

10 Ιούλ 2025, 17:31
Η παπάρα

Αρχοντιά και Ορθοδοξία

10 Ιούλ 2025, 07:35
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αβινιόν: «Εμείς, γυναίκες και άνδρες του θεάτρου, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό»

10 Ιούλ 2025, 06:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Σύμπασα η Παλαιστινιακή Αντίσταση «τα δίνει όλα» στα πεδία των μαχών στη Γάζα

9 Ιούλ 2025, 21:10
Κόντρες

Zionista pantoflero

9 Ιούλ 2025, 19:24
Εργατικά

Νέα προσπάθεια συνδικαλιστικής και πολιτικής εξόντωσης

Παραπέμπεται στο πειθαρχικό ο Κώστας Τουλγαρίδης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κώστας Σωτηρίου»

9 Ιούλ 2025, 18:07
Αγροτικά

Θερίζει η ευλογιά των αιγοπροβάτων στην «επικράτεια» του Κουρέτα

9 Ιούλ 2025, 18:00
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

1964: Μεταρρυθμίσεις στην παιδεία – δωρεάν σχολικά βιβλία.

1967: Το χουντικό καθεστώς της 21ης Απριλίου αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από 480 έλληνες πολίτες.

1973: Καταδίκες 27 ατόμων από το στρατοδικείο Ιωαννίνων για συμμετοχή στην οργάνωση “Αρης Βελουχιώτης”.

1979: Βόμβα στα γραφεία της «Αερολιμήν Αθηνών ΑΕ» που κατασκευάζει το αεροδρόμιο στα Σπάτα (ΕΛΑ).

1993: Ψηφίζεται νέο ρωσικό σύνταγμα που αντικαθιστά εκείνο που ισχύει από την περίοδο του Μπρέζνιεφ.

1994: Ο Γιάσερ Αραφάτ εγκαθίσταται στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 27 χρόνια.

2003: Βόμβα της Λαϊκής Επαναστατικής Δράση έξω από τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Alico» στη Λεωφόρο Μεσογείων.

2005: Βόμβα στο εργοτάξιο της «Ακτωρ Τεχνοδομική» στο Γκάζι (Λαϊκή Επαναστατική Δράση).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

[…] Η Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούμε, δεν είναι απλώς μία από τις τρεις εξουσίες. Είναι το σώμα των λειτουργών που με το δικαιοδοτικό τους έργο καλούνται να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών, την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. […] Θυμίζω ότι η ανεξαρτησία δεν αποτελεί κάποιου είδους προνόμιο, ούτε συνδέετε με αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως εγγύηση των πολιτών για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του Δικαστή αφορά εν πρώτοις τη σχέση του δικαστή με τις άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Οχι όμως μόνο με αυτές: νοείται απέναντι και στη δυναμική που αναπτύσσουν φορείς οικονομικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής ισχύος προς επηρεασμό της δικαιοδοτικής κρίσης, ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αντιλήψεις, ιδέες, επιλογές, προτιμήσεις, ώστε, όταν ο δικαστής ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο να είναι μονάχα η ζώσα ψυχή του νόμου. […] Με την ανεξαρτησία συναρτάται και το ζήτημα, που κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο, της άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών. Οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ζήτημα δημιουργείται όταν επιχειρείται, ή φαίνεται ότι επιχειρείται (και εδώ ας θυμηθούμε τη θεωρία των φαινομένων του ΕΔΔΑ), αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Κυρίως όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση. Ο κίνδυνος αφορά την απονομιμοποίηση του συστήματος που κλονίζει τις βάσεις του κράτους δικαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το φαινόμενο εξωδικαστικά πρόσωπα, καθ’ υπέρβαση των ακροτάτων ορίων μιας καλοπροαίρετης ιδιάζουσας κριτικής, να αμφισβητούν επικριτικά, ως υπερδικαστές το πόρισμα των δικαστικών ερευνών επί της ουσίας και μάλιστα με κριτήρια εξωδικαστικά, επιχειρώντας τη χειραγώγηση και τον επηρεασμό έξωθεν ή τον αυθαίρετο σφετερισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως αδέσμευτης, δικαστικής κρίσης, παραγνωρίζοντας ότι κατά το σύνταγμα η συνείδηση του ίδιου του δικαστικού κριτή πρέπει να συνιστά το μοναδικό παράγοντα σχηματισμού της δικανικής πεποίθησης. […]

Αναστασία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

(Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αναστασία Παπαδοπούλου φοράει στο λαιμό της ένα κολιέ από πέρλες και έναν ευμεγέθη χρυσό σταυρό. Αρχοντιά και Ορθοδοξία, ο ιδανικός συνδυασμός. Στην ψηφοφορία των συναδέλφων της η Α. Παπαδοπούλου ήρθε τέταρτη, ενώ στην ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήρθε πρώτη. Και οι δύο αυτές ψηφοφορίες είναι ενδεικτικές. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά έγινε φανερό ποια ήταν η «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, η ίδια η εκλογή της από το υπουργικό συμβούλιο έγινε… διά περιφοράς! Παλιά, κάποιος «κούριερ» θα γύριζε τα υπουργεία και θα μάζευε υπογραφές υπουργών. Πλέον οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά. Συζήτηση, φυσικά, δεν έγινε. Αυτό έλειπε, να τίθενται προς συζήτηση οι αποφάσεις του αυτοκρατορίσκου. Τα όσα περιέλαβε στη φλύαρη -τρισέλιδη- δήλωσή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι οι συνήθεις παπάρες που λένε οι διοικούντες το δικαστικό σύστημα και οι διοικούντες τις κυβερνήσεις. Τις διαβάζει ή τις ακούει ο κόσμος και σκάει στα γέλια: «Καλά, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να αυτοδιαψεύδεστε;» Οχι, δε βαρέθηκαν, ούτε θα βαρεθούν. Μήπως έχουν κάτι άλλο να πουν; Προσέξτε, όμως, το διαχωρισμό που κάνει η Α. Παπαδοπούλου. Τα «κονέ» με την κυβερνητική εξουσία και με τους δυνατούς του κεφαλαίου είναι αόρατα. Δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Οταν καμιά φορά εντοπίζονται και αποκαλύπτονται, έχουμε ένα σκάνδαλο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως η κριτική στους χειρισμούς και τις αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού είναι πάντοτε δημόσια. Και γίνεται κατά κανόνα ευθαρσώς. Αυτή την κριτική έβαλε στο στόχαστρό της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διεκδικώντας -τι πρωτότυπο!- το «υπεράνω κριτικής» των δικαστών. Τυχαίο; ΥΓ. Δε θα σχολιάσουμε ένα κραυγαλέο ορθογραφικό λάθος στη γραπτή δήλωση της κας Παπαδοπούλου. Είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν. Συνήθως τα διορθώνει μια δεύτερη ανάγνωση…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo