Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Παλαιστίνιος ερευνητής αποδομεί τον κατάλογο του Ισραήλ με τους αποκαλούμενους «τρομοκράτες» δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη Γάζα
  • Ο Τραμπ πουλάει τρελίτσα μετά την εκλογική συντριβή
  • Ο Βανς πήρε το όπλο του και το ακούμπησε στον κρόταφο του Τραμπ
  • Τσιμέντα και πλακάκια πάνω στο κεφάλι μαθητή Α’ Δημοτικού!
  • Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη
  • Πορτοκαλί κατάθλιψη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Τα Μαθηματικά και η λεγόμενη σχολική αποτυχία
Παιδεία

Τα Μαθηματικά και η λεγόμενη σχολική αποτυχία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Ιούν 2022, 07:37

Μαθητές έκλαιγαν έξω από τα εξεταστικά κέντρα την ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα των Μαθηματικών, η δημόσια ΕΡΤ δέχτηκε χιλιάδες διαμαρτυρίες γονιών, ενώ πολλοί μίλησαν για «πολιτική απόφαση» της κυβέρνησης και της Κεραμέως να πετσοκόψει τους υποψήφιους για να δικαιολογήσει τις επιλογές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της μείωσης των θέσεων εισακτέων κατά 9.000 (ειδικά τα Τμήματα Μαθηματικών των Πανεπιστημίων υπέστησαν σημαντικότατες μειώσεις), της εφαρμογής συντελεστών βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα (και μάλιστα διαφορετικών ανά Τμήμα και Πανεπιστήμιο, παρότι πρόκειται για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο), αποτέλεσμα των οποίων θα είναι τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας και στη συνέχεια το «λουκέτο» σε Τμήματα των ΑΕΙ.

Ανάλογες διαμαρτυρίες υπήρξαν και για τα Αρχαία, τη Βιολογία κ.λπ., με τα θέματα «διαβαθμισμένης δυσκολίας» -που αποτελούν την «τορπίλη» των πανελλαδικών εξετάσεων που μειώνει δραστικά τη ροή προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση- να χαρακτηρίζονται απαιτητικά, για καλά προετοιμασμένους υποψήφιους, που απαιτούν συνδυαστική σκέψη και εμβάθυνση στην ύλη.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα μιας μακράς μαθησιακής διαδικασίας, που καταδεικνύει με τραγικό τρόπο τα αδιέξοδα του αστικού σχολείου, ενός σχολείου εξετασιοκεντρικού, ανταγωνιστικού, προσανατολισμένου στις ρηχές γνώσεις μιας χρήσης, στην απομνημόνευση και την παπαγαλία και όχι στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Το μάθημα των Μαθηματικών, η διδασκαλία του και ο τρόπος ανταπόκρισης των μαθητών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που λόγω και της ιδιαίτερης δυσκολίας του μαθήματος, είναι ο μεγεθυντικός φακός μέσα από τον οποίο μπορούμε να αντικρύσουμε όλα τα αδιέξοδα του αστικού σχολείου και την αγριότητα της καρμανιόλας των πανελλαδικών.  

Τα Μαθηματικά αποτελούν κατά τεκμήριο το δυσκολότερο μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται οι υποψήφιοι των επιστημονικών πεδίων 2 (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) και 4 (επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής). Είναι το μάθημα στο οποίο διαχρονικά εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών με βαθμολογική επίδοση κάτω από το 10.

Παρακάτω δίνονται οι πίνακες με τους μαθητές των Θετικών Σπουδών και των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής που βρέθηκαν κάτω ή πάνω από το 10 στα Μαθηματικά Προσανατολισμού την τελευταία εξαετία. Με κίτρινο χρώμα σημειώνονται οι χρονιές της πανδημίας.

Επιλέξαμε να αναφερθούμε στη χρονική περίοδο 2015-2021, γιατί από το σχολικό έτος 2015-2016 αφαιρέθηκε το κεφάλαιο των μιγαδικών αριθμών, με αποτέλεσμα το αντικείμενο μελέτης των Μαθηματικών Προσανατολισμού να είναι πλέον αποκλειστικά οι συναρτήσεις και οι ιδιοτητές τους. Συγκεκριμένα αποτελείται από τρία κεφάλαια:

1ο) Οριο-συνέχεια συνάρτησης

2ο) Διαφορικός Λογισμός

3ο) Ολοκληρωτικός Λογισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σχολικό έτος 2019-2020, δηλαδή την πρώτη χρονιά της πανδημίας, αφαιρέθηκε ένα τμήμα του 2ου κεφαλαίου που αφορούσε στην κυρτότητα, τις ασύμπτωτες και τη χάραξη της γραφικής παράστασης μιας συνάρτησης καθώς και ολόκληρο το κεφάλαιο των Ολοκληρωμάτων, ύστερα από τις αντιδράσεις των μαθητών και την πίεση που ασκήθηκε από τους γονείς στο υπουργείο Παιδείας.

Το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ύλης καλύφθηκε με την τηλεκπαίδεση, επανήλθε το τμήμα του 2ου κεφαλαίου που είχε αφαιρεθεί και παρέμεινε εκτός διδακτέας και εξεταστέας ύλης το 3ο κεφάλαιο.

Η μείωση της ύλης ανακοινώθηκε στο παρά πέντε, μόλις τον Γενάρη του 2021, ενώ όλοι μέχρι τότε γνώριζαν ότι η τηλεκπαίδευση είναι μια άνευρη, αυτιστική διαδικασία, που δεν μπορεί να συγκριθεί με την ζωντανή διδασκαλία στη σχολική τάξη. Παρόλο που το υπουργείο γνώριζε ότι οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν τις ίδιες συνθήκες πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση (δίκτυα, εξοπλισμός), ότι τα περίφημα τάμπλετ, ακόμη και σε αυτούς που έφτασαν, δεν έλυσαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα και, σε τελική ανάλυση, μεγάλες ομάδες μαθητικού πληθυσμού περιθωριοποιημένων κοινωνικά ομάδων βρέθηκαν ουσιαστικά εκτός σχολικής πραγματικότητας. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο μπορεί να «υποχώρησε» μειώνοντας ελάχιστα την ύλη των εξετάσεων, διατήρησε όμως το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), που θέσπισε με το νόμο 4777/2021 και είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 24.359 υποψήφιοι ΓΕΛ σε σύνολο 75.435 [ποσοστό 32,29%, τριπλάσιο περίπου από την προηγούμενη χρονιά (11,85%), στην οποία δεν ίσχυε η Ε.Β.Ε.].

Φέτος οι μαθητές εξετάστηκαν στο σύνολο της ύλης που ίσχυε προ πανδημίας και τα θέματα ήταν αισθητά πιο απαιτητικά από τα περσινά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν και τα δυσκολότερα της εξαετίας.

Επιστρέφουμε και πάλι στα αποτελέσματα των υποψηφίων, αυτή τη φορά συγκεντρωτικά και για τα δύο επιστημονικά πεδία (θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής), παραθέτοντας τον πίνακα στον οποίο φαίνεται ο αριθμός των μαθητών που έγραψαν κάτω από το 10 στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσοστά.

Με βάση τον τελευταίο πίνακα διαπιστώνουμε ότι το ποσοστό των μαθητών (και των δύο επιστημονικών πεδίων) που γράφει κάτω από το 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις στα Μαθηματικά Προσανατολισμού κυμαίνεται από 57,3% έως 69,6% και θεωρείται δικαίως εξαιρετικά υψηλό.

Είναι δεδομένο ότι το σύστημα με τους μηχανισμούς που διαθέτει θα προσπαθήσει να ρίξει για ακόμα μια φορά τις ευθύνες της σχολικής «αποτυχίας» στους γνωστούς αποδέκτες, τους μαθητές και τους καθηγητές τους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Γυμνασίου, οι νεαροί μαθητές βομβαρδίζονται σχεδόν καθημερινά με νέες έννοιες, που συνδέονται μεν μεταξύ τους, αλλά τα χρονικά περιθώρια για να τις αφομοιώσουν είναι τόσο μικρά, λόγω της ασφυκτικής πίεσης του αναλυτικού προγράμματος, των πολυπληθών τμημάτων, που δεν επιτρέπουν την εξατομικευμένη διδασκαλία (ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα), με αποτέλεσμα αναπόφευκτα να δημιουργούνται κενά σε μια σημαντική μερίδα από αυτούς.

Ο καθηγητής καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ενεργοποιήσει τους μαθητές που μένουν πίσω και ταυτόχρονα να ολοκληρώσει την ύλη με έναν όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικό τρόπο. Καταφεύγει βέβαια αναγκαστικά στην παραδοσιακή δασκαλοκεντρική διδασκαλία, όχι από ανικανότητα ή έλλειψη κατάρτισης σε άλλες μεθόδους, αλλά από ανάγκη, γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να παντρέψει αποτελεσματικά τα δύο παραπάνω ζητούμενα.

Αυτό φυσικά έχει ωςαποτέλεσμα, τα Μαθηματικά σπάνια να διδάσκονται και με άλλους, ίσως πιο δημιουργικούς τρόπους (όπως για παράδειγμα το θεατρικό παιχνίδι, τις κατασκευές, τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, τη σύνδεση με την ιστορική εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών, κ.ά) και δυστυχώς η διδασκαλία τους δεν λαμβάνει υπόψη της τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μαθαίνει κάθε παιδί.

Τα κενά μεταφέρονται στην επόμενη σχολική χρονιά, γιγαντώνονται και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απογοήτευση και την παραίτηση, ενώ όσοι τελικά τα καταφέρνουν, δεν έχουν απαραίτητα κατανοήσει όλους τους μηχανισμούς λειτουργίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν αποστηθίσει άκριτα στρατηγικές και τεχνικές επίλυσης των προβλημάτων.

Και να μην τολμήσει κανείς να πει ότι αυτό είναι φαινόμενο μόνο του δημόσιου σχολείου. Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ακόμα και στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του Λυκείου κάνει επιπλέον μαθήματα σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα στο σπίτι. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα ιδιωτικά σχολεία κάνουν διάφορες αλχημείες ενισχύοντας τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα με επιπλέον διδακτικές ώρες, ακόμα και στις γιορτές ή τους καλοκαιρινούς μήνες που τα δημόσια σχολεία είναι κλειστά.

Μήπως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν γνωρίζει αυτήν την κατάσταση; Φυσικά και τη γνωρίζει. Αλλωστε, έχει σίγουρα αρκετούς επιστημονικούς συμβούλους που προέρχονται από τον κλάδο των Μαθηματικών. Εχει όμως επιλέξει συνειδητά, όπως και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όλων των αποχρώσεων, να φράξει το δρόμο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα παιδιά της εργαζόμενης κοινωνίας.

Εξ ου και η τεράστια ύλη, η εμμονή να καλυφθεί αυτή πάση θυσία, με τις εγκυκλίους-διαταγές του γ.γ. Κόπτση, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που δημιουργούν κενά που δεν καλύπτονται ή καλύπτονται με καθυστερήσεις και το σταγονόμετρο, η Τράπεζα Θεμάτων (από φέτος εφαρμόζεται για τους μαθητές της Α΄και Β΄Λυκείου), η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η δραστική μείωση εισακτέων, οι προσπάθειες του ΥΠΑΙΘ για καταργήσεις-συγχωνεύσεις Τμημάτων με πιέσεις στα ΑΕΙ κ.λπ.

Γ.Ρ.

Εκτύπωση 🖨
ΕΞΕΤ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚαι ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ απορρίπτει στο σύνολό του το νόμο-πλαίσιο Μητσοτάκη-Κεραμέως
Επόμενο άρθρο «Γροθιά μου η γροθιά σου, δίπλα φίλε στάσου»

Σχετικά Αρθρα

Τσιμέντα και πλακάκια πάνω στο κεφάλι μαθητή Α’ Δημοτικού!

Η εγκληματική εγκατάλειψη των σχολείων δεν είναι ατύχημα, είναι πολιτική επιλογή

Παιδεία 5 Νοέ 2026, 08:28

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ νομιμοποιούν τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Εργατικά 3 Νοέ 2026, 20:59

Πειθαρχικά εκπαιδευτικών: Νέα τρομοκρατική κλήση σε απολογία

Για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση

Εργατικά 30 Οκτ 2026, 11:57

Στα σχολεία πέφτουν σοβάδες και οι κυβερνητικοί εγκάθετοι κυνηγούν τους δασκάλους (Μέρος Δεύτερο)

Εργατικά 30 Οκτ 2026, 10:47

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση, εκτός διδακτικού ωραρίου

Εργατικά 29 Οκτ 2026, 11:57

Εστιακοί φοιτητές Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων: Κερδοσκοπούν πάνω στις ζωές μας

Παιδεία 27 Οκτ 2026, 14:08
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Παλαιστίνιος ερευνητής αποδομεί τον κατάλογο του Ισραήλ με τους αποκαλούμενους «τρομοκράτες» δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη Γάζα

5 Νοέ 2026, 15:10
Διεθνή

Ο Τραμπ πουλάει τρελίτσα μετά την εκλογική συντριβή

5 Νοέ 2026, 13:59
Διεθνή

Ο Βανς πήρε το όπλο του και το ακούμπησε στον κρόταφο του Τραμπ

5 Νοέ 2026, 13:01
Παιδεία

Τσιμέντα και πλακάκια πάνω στο κεφάλι μαθητή Α’ Δημοτικού!

Η εγκληματική εγκατάλειψη των σχολείων δεν είναι ατύχημα, είναι πολιτική επιλογή

5 Νοέ 2026, 08:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2026, 00:01
Κόντρες

Πορτοκαλί κατάθλιψη

4 Νοέ 2026, 20:21
Πολιτική

Γκαλοπατζήδες χωρίς καπίστρι

Ολα τα γκάλοπ είναι κάλπικα, αλλά κάποια παραείναι

4 Νοέ 2026, 18:38
Πολιτική

Η Αυγερινοπούλου, ο σύζυγος ή τέως σύζυγος ή σύντροφος και το ανύπαρκτο «πόθεν έσχες»

4 Νοέ 2026, 17:46
Διεθνή

Η Χεζμπολά επεκτείνει τη στεγαστική βοήθεια σε περισσότερα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων

4 Νοέ 2026, 13:18
Διεθνή

Ισραηλινοί δεσμοφύλακες πυροβόλησαν εννέα φορές εξέχοντα παλαιστίνιο κρατούμενο

4 Νοέ 2026, 13:03
Διεθνή

Η συντριπτική ήττα του Τραμπ και η πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

4 Νοέ 2026, 12:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

4 Νοέ 2026, 00:01
Εργατικά

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ νομιμοποιούν τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

3 Νοέ 2026, 20:59
Πολιτική

Να τα χαίρεστε τα σιωναζιστικά καθάρματα

Επιβάτες του Crown Iris επέδειξαν τα γεννητικά τους όργανα και ούρησαν μπροστά σε μικρά παιδιά στη Σύρο!

3 Νοέ 2026, 20:56
Κόντρες

Πετώντας με τα φτερά μιας σερβιέτας

3 Νοέ 2026, 19:26
Διεθνή

Το 97% των λιβανέζων σιιτών απορρίπτει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και στηρίζει τα όπλα της αντίστασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση

3 Νοέ 2026, 13:51
Καταστολή

Η Λιμενάρχης Σύρου απαγορεύει τις συγκεντρώσεις για την άφιξη του Crown Iris

3 Νοέ 2026, 13:29
Πολιτική

Η κυβερνητική ΕΡΤ αβαντάρει τους νεοναζιστές για να υπηρετήσει το κάλπικο αφήγημα του Μητσοτάκη

3 Νοέ 2026, 11:55
Διεθνή

Aραγτσί: Το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και η πλήρης επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτώνται άμεσα από την άνευ όρων αποδοχή των νόμιμων όρων του Ιράν

Μπακαεΐ: Το Ιράν κρίνει τις ΗΠΑ από τις πράξεις τους και όχι από τον τόνο των επιστολών τους

3 Νοέ 2026, 10:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Νοέμβρη

3 Νοέ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

Αγγλία: Ημέρα Gai Fawkes.

1605: Συλλαμβάνονται ο Γκάι Φοκς και οι συνεργάτες του σε τούνελ κάτω από τη Βουλή των Λόρδων με 36 βαρέλια πυρίτιδα.

1944: Ο Γεώργιος Παπανδρέου εν αγνοία του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώνει τη διάλυση του ΕΛΑΣ και των άλλων οργανώσεων στις 10 Νοεμβρίου.

1968: Συλλήψεις και παραπομπή 41 ατόμων σε στρατοδικείο, 34 καταδίκες.

1969: Τέσσερις καταδίκες μελών του ΑΕΜ, μία μέλους του τροτσκιστικού Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος και πέντε μελών του ΠΑΜ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo