Με νέο ορίζοντα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 25/1 καθημερινά πληθαίνουν οι καταλήψεις των πανεπιστημιακών σχολών και ξεκινάει νέος γύρος συνελεύσεων. Την φωνή τους με τους φοιτητές ενώνουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές (ακόμη και η ΠΟΣΔΕΠ) με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων.
Αλλοι με πιο καθαρό και έντονο τρόπο, άλλοι πιο «στρογγυλεμένα» (π.χ. Σύλλογος μελών ΔΕΠ Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας) απαιτούν να μην κατατεθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ομόφωνη και ομόθυμη είναι η κατακραυγή των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει τη ρητή απαγόρευση για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ του άρθρου 16 μέσω του νομικού τρικ του άρθρου 28.
Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ για το εξαγγελθέν νομοσχέδιο «ελεύθερο πανεπιστήμιο»
Καλούμε την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο παράκαμψης του Άρθρου 16 του Συντάγματος
Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για αναγνώριση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με «παράκαμψη» ή κατάλληλη «ανάγνωση» του άρθρου 16 του Συντάγματος, που τιτλοφορείται ως «ελεύθερο πανεπιστήμιο», την εξής μια «ελευθερία» θα υπηρετήσει: της διάθεσης πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου, ιδίως των περιφερειακών ιδρυμάτων.
Πριν ή μετά την παρουσίαση γενικών αρχών στο υπουργικό συμβούλιο στις 20 Δεκεμβρίου, δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση προς κανένα φορέα ή θεσμικό όργανο, ούτε διαφαίνεται πρόθεση διαλόγου για ένα νομοσχέδιο που και η ίδια η κυβέρνηση θεωρεί ως μείζονος σημασίας.
Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, η ελληνική κοινωνία, οι νέοι μας, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών, δεν ωφελείται από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ήδη λειτουργούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων μέσω των (κερδοσκοπικών) κολεγίων και παρέχουν πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών, ενώ εκκρεμεί η ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για πολλά τμήματα του δημόσιου πανεπιστημίου.
Στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας δεν λείπει ο ανταγωνισμός με ιδιωτικούς παρόχους εκπαίδευσης. Λείπει η θεσμική διαμόρφωση και εφαρμογή μακρόπνοων σχεδιασμών για το εκπαιδευτικό σύστημα, και ένα λιτό θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων. Λείπει η χρηματοδότηση, η στελέχωση με επαρκές προσωπικό, η ενίσχυση και η ανανέωση των υποδομών τους, η αξιοπρεπής φοιτητική μέριμνα, στοιχεία που η Ελληνική πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στα ΑΕΙ της χώρας μας. Ακόμη όμως και σε αυτές τις συνθήκες τα Δημόσια Πανεπιστήμια, επιτελούν υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο κυρίως λόγω του «πατριωτισμού» των μελών ΔΕΠ, διδασκόντων, ερευνητών και εργαζομένων.
Στη βάση των ραγδαίων επιπτώσεων που προδιαγράφονται από την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με το νομοσχέδιο που προανήγγειλε η Κυβέρνηση, καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία σε εγρήγορση.
Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά εμφατικά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ενισχύσει πραγματικά, με τρόπο ουσιαστικό και μετρήσιμο, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της Ένωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου (Ε.ΔΙ.Π)
Η Ε.ΔΙ.Π. απορρίπτει το κυοφορούμενο, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Απαιτούμε να μην κατατεθεί στη Βουλή.
Η κυβέρνηση, αφού φρόντισε να πλήξει έντονα το δημόσιο πανεπιστήμιο με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την ανύπαρκτη χρηματοδότηση της διδασκαλίας και της έρευνας, την παραπαίουσα φοιτητική μέριμνα με ελάχιστες παροχές στέγασης και σίτισης, τον αποκλεισμό της φοιτητικής κοινότητας και διοικητικών υπαλλήλων από τις εκλογικές διαδικασίες της πανεπιστημιακής κοινότητας, την ουσιαστική εγκατάλειψη των περιφερειακών πανεπιστημίων, που είναι υποστελεχωμένα και λειτουργούν σε περιβάλλον τιμών στα ύψη, τις αξιολογήσεις με «κριτήρια» και «δείκτες» εκβιασμού για τον ρυθμό αποφοίτησης και «παραγωγής» έρευνας, αλλά και τη συνεχή δυσφήμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, εισάγει το απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, που
- εμπορευματοποιεί ακόμη πιο έντονα και απροκάλυπτα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία και εκπαίδευση,
- υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την αξία των πτυχίων του,
- απαξιώνει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και καθιστά τις φοιτητικές οικογένειες πελάτες, καθώς συνδέει την πανεπιστημιακή μόρφωση με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών των φοιτητών,
- επιτρέπει στους έχοντες να παζαρεύουν και να αγοράζουν πτυχία ισότιμα με αυτά των Δημοσίων Πανεπιστημίων,
- αυξάνει τη στρατιά των ανέργων πτυχιούχων και κατ’ επέκταση συμπιέζει τα εργασιακά, μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
Ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό δυναμικό του Ιονίου Πανεπιστημίου και
Απαιτούμε:
- τη μη κατάθεση του αντισυνταγματικού και απαράδεκτου νομοσχεδίου,
- αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές για πτυχία με αξία και ποιότητα,
- αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα για τα Περιφερειακά,
- δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλη τη φοιτητική κοινότητα ανεξαιρέτως,
- ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με πτυχία με αξία για εργασία και επαγγελματικά δικαιώματα.
Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια!
Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!
Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ Δ. Ε. Π. ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Θέμα: «Ψήφισμα σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»
Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την ίδρυση «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών» Πανεπιστημίων με ταυτόχρονες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ.
Είναι σαφές ότι όλοι εμείς που υπηρετούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα στηρίξουμε με ενθουσιασμό οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκύψει μέσα από έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο.
Αντίθετα, δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανησυχία μας για την αναγγελία μιας διαδικασίας με χαρακτηριστικά «κατεπείγοντος» και μάλλον προειλημμένες αποφάσεις.
Η ανησυχία μας εδράζεται στα παρακάτω:
α) Στη μέχρι στιγμής διαφαινόμενη απουσία διάθεσης συνδιαμόρφωσης και εκτεταμένης διαβούλευσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα:
Η αναστάτωση αλλά και οι αντιδράσεις από σχεδόν όλους τους συλλόγους διδασκόντων, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων δεν εμφορείται από κάποια ιδεολογική αγκύλωση. Άλλες πρωτοβουλίες της ίδιας αυτής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα τα αγγλόφωνα τμήματα -δια μέσου της επίπονης αλλά απαραίτητης διαδικασίας του ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου- υποστηρίχθηκαν από το προσωπικό των πανεπιστημίων και ήδη κάποια λειτουργούν κάποια και πρόκειται να λειτουργήσουν και αρκετά ακόμη. Αναρωτιόμαστε τι παραπάνω θα προσφέρει αναφορικά με την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση η ίδρυση (και) ιδιωτικών πανεπιστημίων στην παρούσα συγκυρία;
β) Στην αναγκαιότητα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων:
Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρά τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, και στο ακαδημαϊκό και στο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τα πολύ χαμηλά κονδύλια για έρευνα και υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει σημαντικές επιδόσεις και ανταγωνίζεται με αξιοπρέπεια ιστορικά ιδρύματα της ηπείρου μας. Ο ευρωπαϊκός χάρτης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υποδεικνύει απαραίτητα ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι ελάχιστα και η συνεισφορά τους στην έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης σχεδόν αμελητέα.
γ) Στην πιθανότητα συρρίκνωσης του υπάρχοντος συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης:
Η βιωσιμότητα των «ελεύθερων» πανεπιστημίων θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη του αναγκαίου χώρου ανάπτυξης, ο οποίος μοιραία θα προκύψει από τη συρρίκνωση του υπάρχοντος συστήματος προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που όλοι υπηρετούμε, και κυρίως των τμημάτων της περιφέρειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Βάσει όλων των παραπάνω, ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΠΘ διαφωνεί με οποιοδήποτε σχεδιασμό για την ανώτατη εκπαίδευση ο οποίος δεν προκύπτει μέσα από μια ουσιαστική διαβούλευση με ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, και επισημαίνει, σε όλους τους τόνους, πριν από κάθε άλλη πρωτοβουλία, την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου ως πυλώνα ανάπτυξης και εξασφάλισης της ευημερίας όλης της κοινωνίας.
Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ψήφισμα ΓΣ για το Σχέδιο Νόμου «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του ΥΠΑΙΘ
Το σχέδιο νόμου που προτίθεται να καταθέσει σε διαβούλευση ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης φέρει τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Με τον παραπλανητικό και προσβλητικό αυτό τίτλο για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποφάσισε το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει στην ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας σε πλήρη αντιδιαστολή με το Άρθρο 16 του Συντάγματος.
Ενώ το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο υποφέρει από έλλειψη πόρων, καταφέρνει και είναι ο πιο επιτυχημένος αναπτυξιακός κλάδος της χώρας μας σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Επιπλέον, έχει για δεκαετίες τώρα εξασφαλίσει την πρόοδο και την κοινωνική κινητικότητα με διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα.
Δυστυχώς, οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση αποτελούν ένδειξη των προθέσεών της και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι επ’ ουδενί δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς.
Η ΓΣ του ΕΣΔ
* αυτονόητα είναι ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης του Συντάγματος,
*αποφάσισε να συντονίσει τη δράση της με τους άλλους συλλόγους των εργαζομένων των πανεπιστημίων (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών) και τους φοιτητικούς συλλόγους,
*καλεί το υπουργείο να μην καταθέσει την πρόταση νόμου και να ενισχύσει επιτέλους σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο,
*καλεί το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο του ΠΘ να πάρουν την πρέπουσα συνταγματική θέση ενάντια στην κατάθεση του σ/ν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις τους,
*δεσμεύει το νέο ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές της 24ης Ιανουαρίου να καλέσει, μετά τη συγκρότησή του, εκ νέου ΓΣ του ΕΣΔ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της εν όψει κατάθεσης του σ/ν,
*καλεί σε άμεση αντίδραση τους συναδέλφους, ενάντια στην περαιτέρω υπονόμευση του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου και ως εκ τούτου συμμετοχή στις κατά τόπους κινητοποιήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό.
Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ
Απόφαση της ΈκτακτηςΓενικής Συνέλευσης του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ
Κινητοποίηση ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που προαναγγέλλουν την παράκαμψη του άρθρου 16 επιδιώκουν να θεμελιώσουν ένα καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια όσων προηγούμενων νόμων-πλαισίων είχαν δρομολογήσει την προοπτική αυτή.Με τον πρόσφατο 4957/2022 επιταχύνεται η συρρίκνωση της δημοκρατικής λειτουργίας, η απορρύθμιση της οργάνωσης των σπουδών, η αυτόματη αναγνώριση των τίτλων κολεγίων, η παρέμβαση στις διαδικασίες ακαδημαϊκής εξέλιξης του προσωπικού, η περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και των υποδομών των ΑΕΙ, η αύξηση του κόστους σπουδών. Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» του νέου νομοσχεδίου μία και μόνη «ελευθερία» υπηρετεί: το «άνοιγμα» της αγοράς πτυχίων τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και με την απλοποίηση των διαδικασιών και προϋποθέσεων για την αγοραπωλησία πτυχίων μέσω του δημόσιου.
Η ελληνική κοινωνία, οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες, οι φοιτητές και φοιτήτριες, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών και των τεχνών στη χώρα μας, δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτα από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αντιθέτως,οι κοινωνικοί φραγμοί ισχυροποιούνται, τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών μετατρέπονται σε προσόντα χωρίς αντίκρισμα και διάρκεια, τα Ελληνικά ΑΕΙ στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενώ από την άλλη η «απελευθέρωση» των πανεπιστημίων θασημάνει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, θα εντείνει το κλίμα εκφοβισμού, τη συρρίκνωση μισθών, την κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ και το κυνήγι χρηματοδοτήσεων.
Για αυτούς τους λόγους ο ΕΣΔΕΠ με την παρούσα απόφασή του αντιτίθεται:
- Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ίδρυση ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων που θα πλήξει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.
- Στη λειτουργία των Δημόσιων Πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς όρους.
Διεκδικεί:
- Χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των ΑΕΙ, των προσδοκιών της νεολαίας και της προόδου των επιστημών και των τεχνών προς όφελος της κοινωνίας.
- Εξασφάλιση επαρκών και δωρεάν όρων φοίτησης και διαβίωσης (σίτισης –στέγασης) των φοιτητών και φοιτητριών.
- Κάλυψη όλων των εισοδηματικών απωλειών και επιπλέον αύξηση των μισθών ανάλογη με την αύξηση του κόστους διαβίωσης των τελευταίων ετών, για όλο το προσωπικό, και με καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων στα ΑΕΙ.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ αποφασίζει τις παρακάτω δράσεις, με σκοπό αφενός την ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας, αφετέρου τη συμπερίληψη και γενίκευση της έμπρακτης αντίθεσης όλων όσοι πλήττονται από την επιχειρούμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων:
- Συμμετοχή στις προσεχείς συνεδριάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών τωνσυνδικαλιστικών φορέων του ΑΠΘ, που συμμετέχουν με αποφάσεις των οργάνων τους, καθώς και στα συλλαλητήρια και τις δράσεις που θα οργανώσουν οι Συντονιστικές Επιτροπές.
- 6ωρες στάσεις εργασίας(9.00 πμ-3.00 μμ) στις μέρες των έκτακτων και προγραμματισμένων κινητοποιήσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις-πορείες) των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας και των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων.
- Προκήρυξη48ωρης απεργίας με την κατάθεση του Ν/Σ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Βουλή.
- Οργάνωση Συνέντευξης Τύπου του ΕΣΔΕΠ, από κοινού με άλλους συμπορευόμενους φορείς, σε εβδομαδιαία ή 10ήμερη βάση, με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας, καθώς και διαδικτυακής εκδήλωσης με εκπροσώπους κομμάτων.
- Διοργάνωση δημόσιας εκδήλωσης, εκτός του ΑΠΘ, εντός της πόλης, για την προβολή των θέσεων του ΕΣΔΕΠ.
Ειδικότερα για το άμεσο προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο των παραπάνω, αποφασίζονται τα εξής:
- Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη 18.1.2024, στις 12 μμ στην Καμάρα, όπως και σε εκείνο της ερχόμενης εβδομάδας.
- Συνέντευξη Τύπου του ΕΣΔΕΠτις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας (22-24.1.2024).
- Έκδοση και διάχυση ενημερωτικού υλικού για τις δυσμενείς αντικειμενικά επιπτώσεις της επιχειρούμενης ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας (22-24.1.2024).
- Νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ στις 31.1.2024, με παράλληλη στάση εργασίας.
Ο ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να αναλάβει ανάλογες αγωνιστικές δράσεις. Ταυτόχρονα, καλεί τα Τμήματα και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ΕΣΔΕΠ στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η εξεταστική περίοδος (σε περίπτωση παράτασης των κινητοποιήσεων) δεν χάνεται, αλλά μετατίθεται, και αυτό θα διεκδικήσει από τις Πρυτανικές Αρχές.