Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σιδηρόδρομοι: Ο Μητσοτάκης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια
  • Γαλάζιος εμφύλιος για τη σταυρονοθεία
  • Εδώ χρειάζεται βρεγμένη σανίδα…
  • Η ευλογιά των αιγοπροβάτων θερίζει και το υπουργείο κάνει παιχνίδια προπαγάνδας και παραπληροφόρησης
  • «Οι Πύλες της Κόλασης», Κύκλος 1, Επεισόδιο 3
  • Τα γυρίζει ο προδότης, προσπαθώντας να βγει από την απομόνωση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Mπαχαλοποίηση των σπουδών, επιχειρηματική λειτουργία και αναγνώριση των «πτυχίων» των κολλεγίων
Παιδεία

Mπαχαλοποίηση των σπουδών, επιχειρηματική λειτουργία και αναγνώριση των «πτυχίων» των κολλεγίων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Μαρ 2022, 17:18

Τους άξονες του επικείμενου νομοσχέδιου που αφορά το νέο νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ παρουσίασε η Κεραμέως σε έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Οι ακριβείς διατάξεις του νομοσχέδιου δεν είναι ακόμα γνωστές, για ευνόητους λόγους, όμως, μια πρώτη αποτίμηση του περιεχόμενου του νόμου-πλαίσιο είναι δυνατή.

Η γενική εικόνα, λοιπόν, είναι ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προωθεί την πλήρη μπαχαλοποίηση των πανεπιστημιακών σπουδών, το ξεσάλωμα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, ενώ στρώνεται ο δρόμος και για την αναγνώριση, ως πανεπιστημιακών, των «πτυχίων» των κολλεγίων.

Η πονηρή Κεραμέως κράτησε απέξω, σε αυτήν τη φάση, τον τρόπο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών, χωρίς να αφίσταται από τα σχέδια επαναφοράς των Συμβουλίων διοίκησης, προκειμένου να μην οξύνει τις αντιδράσεις των Πρυτάνεων και χαθεί όλο το υπόλοιπο βαρύ πυροβολικό του νομοσχέδιου. Εξ ου και η μόνη αναφορά της τέθηκε υπό μορφή ερωτήματος στους Πρυτάνεις για το πώς βλέπουν τη θεσμοθέτηση ενός «μάνατζερ» επί των οικονομικών. 

Αποσιωπώντας την ακριβή μορφή που θα έχει ο τρόπος διοίκησης των Ιδρυμάτων, η υπουργός Παιδείας επιχειρεί παράλληλα να εκμαιεύσει την αποδοχή του πανεπιστημιακού κατεστημένου, προσφέροντάς του νέες δυνατότητες να «κονομήσει», κάνοντας μπίζνες με τα ερευνητικά προγράμματα, αίροντας όλους τους περιορισμούς συμμετοχής σε διδακτορικά, κ.λπ.

Παραθέτουμε τους τέσσερις βασικούς άξονες του επικείμενου νομοσχέδιου, όπως τους έδωσε το υπουργείο Παιδείας, για να τους σχολιάσουμε στη συνέχεια  (όλες οι εμφάσεις δικές μας):

1. Αναβάθμιση ποιότητας ΑΕΙ:

Εισαγωγή βασικών ρυθμίσεων που εστιάζουν στα προγράμματα σπουδών, την έρευνα αλλά και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, όπως ενδεικτικά: 

  • εκσυγχρονισμός προγραμμάτων σπουδών και αναβάθμιση της ποιότητάς τους μέσω πιστοποίησής τους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης πριν την έναρξη λειτουργίας τους, 
  • δυνατότητα ίδρυσης περισσοτέρων προγραμμάτων σπουδών από ένα Τμήμα, αλλά και οργάνωσης διεπιστημονικών και διπλών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο συνεργασιών Τμημάτων του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ, 
  • ευελιξία στη δόμηση του προγράμματος σπουδών και επιλογή μαθημάτων μέσω του Ιδρυματικού καταλόγου μαθημάτων – θέσπιση συστήματος εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε πρόγραμμα σπουδών άλλου Πανεπιστημίου – ακόμη και μη ομοειδούς γνωστικού αντικειμένου, 
  • απελευθέρωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας μεταπτυχιακών, παροχή της δυνατότητας ίδρυσης επαγγελματικών μεταπτυχιακών και απασχόλησης εμπειρογνωμόνων από την αγορά εργασίας, εξορθολογισμός του καθεστώτος δωρεάν φοίτησης σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα μέσω εισαγωγής προϋποθέσεων αριστείας και κοινωνικών κριτηρίων,
  • δυνατότητα οργάνωσης βιομηχανικών διδακτορικών, 
  • ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας μέσω της ίδρυσης ερευνητικών κέντρων και διϊδρυματικών ερευνητικών κέντρων εντός των Πανεπιστημίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, δυνατότητα στελέχωσης με ερευνητές επί θητεία αμειβόμενους από ίδιους, ιδιωτικούς και διεθνείς πόρους, προσέλκυση Επισκεπτών καθηγητών και Ερευνητών και προώθηση δράσεων ανταλλαγής Ερευνητών. 
  • Πλήρης αναδιάρθρωση του συστήματος εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα. 

2. Ενίσχυση λειτουργικότητας ΑΕΙ:

Θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της οργανωτικής λειτουργίας των ΑΕΙ, πέραν των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών, όπως σύνταξη πολυετούς στρατηγικού σχεδίου και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων τους, σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδίου αειφορίας και σχεδίου προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία. Απλοποίηση του πλαισίου διεξαγωγής έρευνας, ιδίως σε θέματα οικονομικής διαχείρισης των ερευνητικών έργων/προγραμμάτων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Μελών ΔΕΠ. 

3. Προώθηση σύνδεσης ΑΕΙ με την κοινωνία:

Ενίσχυση του ρόλου των Πανεπιστημίων εντός της κοινωνίας, με προαγωγή της γνώσης και της καινοτομίας μέσω βασικών ρυθμίσεων που εστιάζουν σε:

  • Θεσμοθέτηση πλαισίου ίδρυσης start-ups φοιτητών/διδακτόρων/μεταδιδακτόρων και παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε πολίτες και φορείς.
  • Σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τα πρότυπα ανωνύμων εταιριών συμφερόντων του Δημοσίου τομέα. 
  • Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων και ίδρυση θερινών/χειμερινών προγραμμάτων σπουδών.

 4. Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ: 

Θέσπιση νέου σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από Ιδρύματα της αλλοδαπής (δηλ. για φοιτητές εξωτερικού που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα), που μειώνει τη γραφειοκρατία, διευκολύνει τον πολίτη, εξυπηρετεί τα Πανεπιστήμια και στηρίζει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, περιορίζει τη γραφειοκρατία και αυξάνει την αποτελεσματικότητα. Οι βασικές ρυθμίσεις επικεντρώνονται στα ακόλουθα: 

  • ίδρυση Μητρώων των ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και των αλλοδαπών προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου, 
  • κατάργηση της υποβολής ατομικής αίτησης για την έκδοση ατομικής πράξης ακαδημαϊκής αναγνώρισης από μέρους των πολιτών που έχουν σπουδάσει στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα, 
  • απελευθέρωση εισδοχής αλλοδαπών και ελλήνων φοιτητών σε προγράμματα σπουδών β΄και γ΄ κύκλου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης αναγνώρισης τίτλου σπουδών. 

Πίσω από τις αόριστες, στρογγυλεμένες εκφράσεις και τις άχρωμες λέξεις, που σκόπιμα επιστρατεύονται, εμείς διαβάζουμε τα εξής:

  • Τα περί «αναβάθμισης της ποιότητας των ΑΕΙ» είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την άθλια κρατική χρηματοδότηση (μην ξεχνάμε ότι έχουν «φαγωθεί» και τα αποθεματικά των ΑΕΙ με τους μνημονιακούς νόμους), την κατανομή του 20% αυτής υπό την αίρεση της «αξιολόγησης», τις απειλές για καταργήσεις-συγχωνεύσεις με επίδοση μάλιστα τελεσιγράφων με χρονικό όριο, κ.λπ.

Οσον αφορά δε, την «αξιολόγηση και πιστοποίηση» από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)  των προγραμμάτων σπουδών (α’, β’ και γ’ κύκλου), θυμίζουμε ότι αυτή πραγματοποιείται από το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΑΠ) της ΕΘΑΑΕ, που αξιολογεί, με τη συνδρομή και των «κοινωνικών εταίρων» και πιστοποιεί ως εξωτερικός ράμπο τα εσωτερικά συστήματα διασφάλισης της ποιότητας, τα προγράμματα σπουδών -τα μελλοντικά και τα ήδη υπάρχοντα-, ενώ διενεργεί και θεματικές αξιολογήσεις (π.χ. στρατηγική διεθνοποίησης, ισότητα των φύλων, πρόσβαση ΑμεΑ).

Δηλαδή, το ΣΑΠ αποφασίζει αν ένα Πανεπιστήμιο έχει τα «φώτα» να οργανώσει όχι μόνο μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, αλλά ακόμη και προπτυχιακά. Η αρμοδιότητα αυτή σε συνδυασμό με «κριτήρια αξιολόγησης», οδηγεί σε λουκέτο αρκετά ΑΕΙ που δεν έχουν π.χ. «ικανό αριθμό» φοιτητών, γεγονός που εξαρτάται από τη σύνδεση με τις περιστασιακές ανάγκες της αγοράς εργασίας και βεβαίως από τις τορπίλες που θεσπίζει το υπουργείο Παιδείας για την είσοδο υποψηφίων στα ΑΕΙ, όπως π.χ. η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Τα δε κριτήρια και οι δείκτες, θεσπίζονται «στο πλαίσιο, ιδίως, των κοινών αρχών και κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», δηλαδή των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου και στα ζητήματα εκπαίδευσης. Τέτοια κριτήρια είναι μεταξύ άλλων: η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών, τα μαθησιακά αποτελέσματα, τα επιδιωκόμενα προσόντα και η ζήτησή τους στην αγορά εργασίας, η ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διδακτικού έργου, η αριθμητική επάρκεια του προσωπικού, η ποιότητα του ερευνητικού έργου της ακαδημαϊκής μονάδας, κ.λπ.

Η αναφορά στα «μαθησιακά αποτελέσματα» παραπέμπει στη σχέση μεταξύ του αριθμού των «ενεργών» φοιτητών και αυτού των «αιωνίων», στο πόσοι φοιτητές παίρνουν πτυχίο σύμφωνα με τον τυπικό χρόνο ολοκλήρωσης ενός προγράμματος σπουδών. Οι αναφορές στην «αποτελεσματικότητα» και «στα επιδιωκόμενα προσόντα και τη ζήτησή τους στην αγορά εργασίας» καθιστά τα ΑΕΙ παραρτήματα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Κατ’ αναλογία με όσα αναφέραμε παραπάνω είναι και τα κριτήρια που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τον «εξορθολογισμό» του ακαδημαϊκού χάρτη, κοντολογίς για το ποια τμήματα θα βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα.

Τέτοια  είναι: α) τα «στοιχεία βιωσιμότητας», όπως «το ενδιαφέρον υποψηφίων τα τελευταία έτη λειτουργίας τους», «τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», «η διεξαγωγή έρευνας», «η οργάνωση προγραμμάτων σπουδών β ́ και γ ́ κύκλου», «η λειτουργία εργαστηρίων και σε ποιο βαθμό αυτά αναπτύσσουν τυχόν παροχή υπηρεσιών προς τρίτους», κ.λπ. β) «τα στοιχεία πρόσβασης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθώς και ο βαθμός απορρόφησής τους σε αυτήν». Εξαφανίζονται, δηλαδή, τα πραγματικά αίτια της τεράστιας ανεργίας των πτυχιούχων που είναι αίτια συνδεδεμένα με τη φύση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και των περιοδικών του κρίσεων και με την ανάγκη για μέγιστη κερδοφορία που καθοδηγούν τις περιστασιακές ανάγκες της αγοράς γ) «τα στοιχεία αναπτυξιακών δράσεων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας», όπως «οι δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ακαδημαϊκών μονάδων» και «η ύπαρξη συνεργασιών με άλλα Πανεπιστήμια, ερευνητικούς και λοιπούς φορείς». Εδώ φωτογραφίζεται η συμπόρευση με τις κατευθύνσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια (τριετείς προπτυχιακές σπουδές και συγκέντρωση πιστωτικών μονάδων και από δομές εκτός τυπικής εκπαίδευσης, κ. ά.), κατευθύνσεις που υλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τα ξένα πανεπιστήμια και αντικειμενικά οδηγούν σε υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών στη χώρα μας.

  • Η δυνατότητα διοργάνωσης περισσοτέρων προγραμμάτων σπουδών από ένα Τμήμα, διεπιστημονικών και διπλών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ Τμημάτων του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ, η ευελιξία στη δόμηση του προγράμματος σπουδών και επιλογή μαθημάτων μέσω του Ιδρυματικού καταλόγου μαθημάτων, η θέσπιση συστήματος εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων, παραπέμπουν καθαρά σε πλήρη μπαχαλοποίηση των πανεπιστημιακών σπουδών.

Ως τώρα γνωρίζουμε ότι το Τμήμα οργανώνεται και λειτουργεί στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισης του επιστημονικού αντικειμένου (οι αναφορές έχουν όλη τη σχετικότητα των εννοιών στον καπιταλισμό) και η οργάνωση του προγράμματος σπουδών (μαθήματα, εργαστήρια, κ.λπ.) υπηρετεί ακριβώς αυτήν την αρχή (σωστά). Η διοργάνωση από ένα Τμήμα περισσότερων προγραμμάτων σπουδών οδηγεί στη διάσπαση της ενότητας της επιστήμης και αναπόφευκτα σε επιλεκτικές προσεγγίσεις της, άρα και ρηχές γνώσεις.   

Οδηγούμαστε σε σπουδές-σούπα, σε πτυχία πολλών ταχυτήτων και σε φοιτητές-γυρολόγους που θα αναζητούν το «σούπερ πτυχίο», που μπορεί να έχει ανάγκη σε ένα συγκεκριμένο timing η «αγορά». Δεν θα αναζητούνται δηλαδή οι στέρεες πλατιές γνώσεις πάνω στο επιστημονικό-γνωστικό αντικείμενο -που εξ αυτών απορρέουν και τα «βαριά» πτυχία- αλλά οι γνώσεις-καρικατούρα, τα πασαλείμματα που οδηγούν σε δεξιότητες.

  • Η «απλοποίηση του πλαισίου διεξαγωγής έρευνας, ιδίως σε θέματα οικονομικής διαχείρισης …με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Μελών ΔΕΠ», η «θεσμοθέτηση πλαισίου ίδρυσης start-ups φοιτητών/διδακτόρων/μεταδιδακτόρων και παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε πολίτες και φορείς», η οργάνωση και λειτουργία «των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τα πρότυπα ανωνύμων εταιριών», η «ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων και ίδρυση θερινών/χειμερινών προγραμμάτων σπουδών» εντείνουν και διευρύνουν τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, του πανεπιστήμιου ΑΕ, που συνεργάζεται αναφανδόν με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, εκμαυλίζοντας και τους ίδιους τους φοιτητές, αλλά και τα μέλη ΔΕΠ, στα οποία προσφέρει παραπέρα δυνατότητες προσπορισμού πρόσθετων αμοιβών εξαγοράζοντας την υπακοή και υποταγή τους.
  • Ο «εκσυγχρονισμός» του ΔΟΑΤΑΠ με τη θέσπιση ενός «σύγχρονου και ευέλικτου πλαίσιου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από Ιδρύματα της αλλοδαπής», που θα «στηρίζει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας» και ειδικά η αναφορά ότι προωθείται η «απελευθέρωση εισδοχής αλλοδαπών και ελλήνων φοιτητών σε προγράμματα σπουδών β΄και γ΄ κύκλου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης αναγνώρισης τίτλου σπουδών», οδηγεί στην πεποίθηση ότι βαίνουμε ολοταχώς σε παραπέρα πανεπιστημιοποίηση των κολλεγίων.

Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, που εδώ και χρόνια έχουν ενστερνιστεί τη λογική του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με τα εδώ μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης, τα κολλέγια, τα οποία «αγοράζουν» από αυτά τα διαφημισμένα «πτυχία» τους. Τι σημαίνουν, λοιπόν, οι εξαγγελίες Κεραμέως ότι οι έλληνες και αλλοδαποί φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα σπουδών β΄και γ΄κύκλου στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ χωρίς να έχουν αναγνωρίσει πριν τον προπτυχιακό τίτλο σπουδών τους, αν όχι τη δυνατότητα των αποφοίτων κολλεγίων που έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με πανεπιστήμια του εξωτερικού, να παίρνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά πανεπιστημιακού επιπέδου; Αρα εμμέσως πλην σαφώς να αναγνωρίζουν ως πανεπιστημιακό και τον προπτυχιακό τους τίτλο;

Θα δούμε πώς θα διατυπωθεί επ’ αυτού και η τελική διάταξη του νομοσχέδιου, που θα καταδεικνύει και την προσπάθεια, για μια ακόμη φορά, κυβέρνησης-υπουργείου Παιδείας να προσπεράσει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροOπου φιέστα και χαρά ο Χρηστάκης πρώτος…
Επόμενο άρθρο 55 νεκροί – 64 νέες διασωληνώσεις

Σχετικά Αρθρα

Παραπέμπονται στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της Δυνητικής Αργίας επειδή στήριξαν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους

Παιδεία 14 Μάι 2025, 13:53

Ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για την υπόθεση  της Χρύσας Χοτζόγλου

Πρωτοφανές! Ορίστηκε σύγκληση του τριμελούς Συμβουλίου 8 ημέρες μετά την προσωρινή διαταγή που ανέστειλε τη Δυνητική Αργία, με στόχο αυτή να ανατραπεί 

Εργατικά 13 Μάι 2025, 22:46

To επιβάλλουν γονείς και ιδιωτικά σχολεία στους εκπαιδευτικούς με την απειλή της απόλυσης

«Sleepovers»: Μια νέα, δυνητικά επικίνδυνη μόδα

Παιδεία 13 Μάι 2025, 17:33

Δυνατό χαστούκι σε Πιερρακάκη και Μητσοτάκη: Η Χρύσα Χοτζόγλου επιστρέφει στο σχολείο της

Εκδόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής της παράνομης απόφασης Πιερρακάκη με την οποία τέθηκε σε δυνητική αργία

Εργατικά 12 Μάι 2025, 10:47

Η Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Κρεσέντο τρομοκρατίας και καταστολής

Καταστολή 10 Μάι 2025, 07:50

Η Χρύσα Χοτζόγλου δεν είναι μόνη

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά σήμερα

Εργατικά 9 Μάι 2025, 08:33
Ροή Ειδήσεων
Οικονομία

Σιδηρόδρομοι: Ο Μητσοτάκης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια

15 Μάι 2025, 21:11
Κόντρες

Γαλάζιος εμφύλιος για τη σταυρονοθεία

15 Μάι 2025, 14:56
Η παπάρα

Εδώ χρειάζεται βρεγμένη σανίδα…

15 Μάι 2025, 13:18
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων θερίζει και το υπουργείο κάνει παιχνίδια προπαγάνδας και παραπληροφόρησης

15 Μάι 2025, 13:07
Διεθνή

«Οι Πύλες της Κόλασης», Κύκλος 1, Επεισόδιο 3

Al-Qasam Productions

15 Μάι 2025, 09:55
Διεθνή

Τα γυρίζει ο προδότης, προσπαθώντας να βγει από την απομόνωση

15 Μάι 2025, 09:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2025, 00:01
Κόντρες

Πώς τα κατάφερε και στάθηκε στα πόδια του το θηρίο;

14 Μάι 2025, 22:06
Πολιτική

77 χρόνια από τη Νάκμπα – Πορεία το Σάββατο προς την αμερικανική και τη σιωνιστική πρεσβεία

13:30, Πάρκο Ελευθερίας

14 Μάι 2025, 18:36
Διεθνή

Ο ποπ Εντι Ράμα κι ένα μελισσάκι από τη Δρόπολη

Συντριβή των «Μπελέριδων» - Η μειονότητα τούς γύρισε την πλάτη

14 Μάι 2025, 14:41
Παιδεία

Παραπέμπονται στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της Δυνητικής Αργίας επειδή στήριξαν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους

14 Μάι 2025, 13:53
Πολιτική

Πρόκληση: Αθώοι οι νεοναζιστές «Σπαρτιάτες»! – Αλλαξε πάλι τακτική ο Μητσοτάκης

Εξέθεσε ανεπανόρθωτα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, που ο ίδιος διόρισε

14 Μάι 2025, 13:24
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάη

14 Μάι 2025, 00:01
Εργατικά

Ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για την υπόθεση  της Χρύσας Χοτζόγλου

Πρωτοφανές! Ορίστηκε σύγκληση του τριμελούς Συμβουλίου 8 ημέρες μετά την προσωρινή διαταγή που ανέστειλε τη Δυνητική Αργία, με στόχο αυτή να ανατραπεί 

13 Μάι 2025, 22:46
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ξαναστέλνουν διαπραγματευτική ομάδα στη Ντόχα

13 Μάι 2025, 22:35
Διεθνή

Βομβάρδισαν το Νοσοκομείο για να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο!

Νοσηλευόταν τραυματισμένος από προηγούμενη στοχευμένη επίθεση

13 Μάι 2025, 18:36
Παιδεία

To επιβάλλουν γονείς και ιδιωτικά σχολεία στους εκπαιδευτικούς με την απειλή της απόλυσης

«Sleepovers»: Μια νέα, δυνητικά επικίνδυνη μόδα

13 Μάι 2025, 17:33
Κόντρες

Μόσχω, Δέσπω, Θοδώρα…

13 Μάι 2025, 14:40
Πολιτισμός

Εβραία καλλιτέχνις απαντάει στους “Χωμενίδηδες”

Δήλωση της Ισραηλινής καλλιτέχνιδας και παιδαγωγού Άντι Λιράζ (Adi Liraz) για τη ματαίωση της εκδήλωσης της Ισραηλινής Πρεσβείας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

13 Μάι 2025, 13:49
Η παπάρα

Μάθε μπαλίτσα από τους άρχοντες

13 Μάι 2025, 11:18
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

Ημέρα αντιρρησιών συνείδησης.

Ημέρα οικογένειας.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την οζώδη σκλήρυνση.

1932: Δολοφονείται ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ινουκάι Tσουγιόσι.

1946: Δεξιοί οπλοφόροι σκοτώνουν τέσσερις δημοκρατικούς πολίτες στην Πύλο.

1969: Καταδικάζονται δεκαέξι στελέχη του ΚΚΕ από το στρατοδικείο Αθηνών.

1972: Αυθόρμητη διαδήλωση στο Σπόρτιγκ μετά από συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, οκτώ συλλήψεις.

1972: Βόμβα στο αυτοκίνητο του δικαστή Μπούντεντεμπεργκ καθιστά ανάπηρη τη γυναίκα του (RAF).

1985: Συμπλοκή στου Γκύζη, νεκρός ο Χρήστος Τσουτσουβής και τρεις αστυνομικοί.

1990: Βομβιστικές επιθέσεις κοντά σε σπίτια επωνύμων οικονομικών παραγόντων και στρατιωτικών ακολούθων στην Εκάλη (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στην ΕΡΤ: Σε λίγα λεπτά, βρίσκεις θέση εργασίας μέσω του JobMatch

Τη διευκόλυνση ενδιαφερομένων και εργοδοτών για εύρεση εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, μέσω της εφαρμογής Job Match, επεσήμανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, την Πέμπτη 15 Μαΐου.

Η υπουργός ανέφερε ότι καθώς η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στο 9%, υπάρχουν επιχειρήσεις, ειδικά σε τουρισμό και εστίαση οι οποίες αναζητούν προσωπικό για κάλυψη θέσεων εργασίας και δεν βρίσκουν, σημειώνοντας ότι «έχουμε θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα Job Match, μαζί με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Μπαίνεις μέσα και δηλώνεις τις προτιμήσεις σου, βάζεις φίλτρα. Ταυτόχρονα φίλτρα-θέσεις εργασίας έχουν ανεβάσει και οι εργοδότες. Με το που βάζω εγώ ως υποψήφια εργαζόμενη τα φίλτρα μου, αυτόματα το σύστημα κάνει τη σύζευξη μεταξύ των δικών μου προτιμήσεων, μαζί με τις θέσεις εργασίας που προσφέρει ο εργοδότης και μου βγάζει μία λίστα με τις επιχειρήσεις που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Όταν δω κάτι που με ενδιαφέρει μπορώ να πατήσω και αμέσως βίντεο κλήση και να κάνω συνέντευξη επιτόπου. Αυτή η διαδικασία σκεφτείτε το εξής, γιατί το έχουμε μετρήσει, μπορεί σε δυόμισι λεπτά να έχεις δουλειά. Αυτή είναι η ουσία της διευκόλυνσης. Ήδη έχουμε στο Job Match 22.000 υποψηφίους από πέρυσι και έχουν γίνει πάνω από 46.000 συνολικά συζεύξεις.».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Εργασίας, 15.5.2025

(Το συμπέρασμα είναι απλό: άνεργοι είναι μόνο οι τεμπέληδες. Οποιος/α θέλει να βρει δουλειά μπορεί να τη βρει μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας με το κινητό του. Κάθεται να πιει έναν καφέ και προτού προλάβει να τον τελειώσει έχει βρει δουλειά! Γι’ αυτός τις περιπτώσεις χοντρής κοροϊδίας υπάρχει μια λαϊκή παροιμία: Ε, ρε, βρεγμένη σανίδα που χρειάζεται)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo