Το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο, ειδικά αυτό των λεγόμενων παραγωγικών σχολών, έχει για τα καλά ανέβει στο τρένο του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου. Η διαδικασία του σφιχτού εναγκαλισμού με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως τώρα, ειδικά μετά τον εκτρωματικό νόμο-πλαίσιο Κεραμέως, παίρνει άλλες μεγαλύτερες διαστάσεις και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. τα βομηχανικά διδακτορικά. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι υπεγράφη «Μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ Samsung και Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Για να μην ξεχνιόμαστε για τον προσανατολισμό των Πρυτανικών Αρχών του ΕΜΠ, ο πρύτανης του Ιδρύματος ήταν ένας εκ των τεσσάρων πρόθυμων πρυτάνεων ελληνικών ΑΕΙ, που πήρε «παραμάσχαλα» η Κεραμέως κατά την επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να διερευνήσει τρόπους «συνεργασίας» με τα εκεί πανεπιστήμια, που από χρόνια τώρα έχουν ειδικευθεί στις εκπαιδευτικές μπίζνες.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση εταιρίας-ΕΜΠ «η συνεργασία έχει στόχο να δημιουργήσει νέες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της βιομηχανίας, σε ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων με έμφαση σε κοινές ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που θα ωφελήσουν σημαντικά φοιτητές, ερευνητές και εργαζόμενους της χώρας. Στόχος της συμφωνίας είναι η ανταλλαγή γνώσης σε αναπτυσσόμενα πεδία τεχνολογίας, θετικών επιστημών και τεχνολογίας AI, η παροχή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε αυτούς τους τομείς καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για εργαζομένους και ερευνητές».
Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, που αποτελούν κυρίως τις περικοκλάδες (π.χ. ανταλλαγή γνώσεων, από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, κ.λπ.) περιλαμβάνει και
-«Αιτήσεις από κοινού σε προγράμματα εθνικής ή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης»
-«Δυνατότητες πρακτικής άσκησης και εκπόνησης βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών (PhD)».
Πρόκειται για χοντρή «κονόμα», για κρατικό και ευρωπαϊκό παραδάκι. Από τα «προγράμματα» αυτά θα βγει ωφελημένη κυρίως η καπιταλιστική επιχείρηση, που αν και ιδιωτική, όπως κάθε καπιταλιστική ιδιωτική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, αποζητά να είναι και κρατικοδίαιτη, με τα λεφτά του αγρίως φορολογούμενου ελληνικού λαού.
Από δε, την πρακτική άσκηση φοιτητών, οι καπιταλιστές θα εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό και μάλιστα υψηλής ποιότητας, όπως είναι οι φοιτητές του ΕΜΠ.
Ιδιαίτερο θα είναι το όφελος για την καπιταλιστική επιχείρηση και από «την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών».
Τα βιομηχανικά διδακτορικά βάζουν τις επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια δίνοντάς τους ουσιαστικά τη δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις και στην αξιολόγηση των υποψήφιων διδακτόρων. Εκπρόσωπος της επιχείρησης ή βιομηχανίας μπορεί να συμμετέχει ως μέλος στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή ή στις συνεδριάσεις της Τριμελούς και της Επταμελούς Επιτροπής.
Το έργο που θα παράγεται θα ορίζεται βάσει «πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΑΕΙ, της συνεργαζόμενης επιχείρησης ή βιομηχανίας και του υποψήφιου διδάκτορα». Συνεπώς, το αποτέλεσμα της ερευνητικής δραστηριότητας του διδάκτορα δεν θα διαχέεται στην κοινωνία ενισχύοντας το γενικό καλό, αλλά θα αποτελεί αποκλειστικό εκμεταλλεύσιμο προϊόν της καπιταλιστικής επιχείρησης, ενώ ο ίδιος, ως μελλοντικός επιστήμονας, δεν θα μάθει να σκέπτεται ελεύθερα και δημιουργικά, αλλά κοντόφθαλμα και κατά παραγγελίαν περιορισμένα. Το ΥΠΑΙΘ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πλέον, θεσμοθετείται η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών, που αποτελούν ‘’γέφυρα’’ μεταξύ του Πανεπιστημίου και της βιομηχανίας, της έρευνας και της παραγωγικής διαδικασίας. Εκπονούνται στο πλαίσιο τριμερούς σύμβασης ανάμεσα σε (α) υποψήφιους διδάκτορες, (β) Πανεπιστήμια και (γ) επιχειρήσεις».