Προκλητικός ήταν ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, επιδιώκοντας, μετά το πατατράκ σε πυρκαγιές και πανδημία (βλέπε τον ανασχηματισμό-οπερέτα), να εμφανιστεί ως iron man: «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει», είπε, παίρνοντας επάνω του για μια ακόμη φορά το πολιτικό κόστος αυτής της καρμανιόλας, που αποκεφάλισε 22.252 υποψήφιους των ΓΕΛ που έδωσαν πανελλαδικές (ποσοστό 29,5%), ενώ ακόμη 2.107 υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας (ποσοστό 2,79%), παρόλο που υπέβαλαν το μηχανογραφικό δελτίο, δεν κατάφεραν να μπουν σε κάποια από τις σχολές της επιλογής τους. Αρα συνολικά 24.359 υποψήφιοι (ποσοστό 32,29%) κρίθηκαν από τη διαδικασία ανίκανοι να φοιτήσουν σε κάποιο δημόσιο Ιδρυμα (δείτε εδώ).
Σχετικά με την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια υπήρξε πιο συγκρατημένος: «Ως προς τα ειδικά σώματα φύλαξης των Πανεπιστημίων, έχουμε πει ότι αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν είμαστε τελείως έτοιμοι. Χρειάζεται χρόνος, χρόνος εκπαίδευσης. Καταλαβαίνετε ότι είναι μία σύνθετη αποστολή αυτή. Δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει τον Οκτώβριο. Θα χρειαστούμε λίγους μήνες ακόμα», είπε, επιβεβαιώνοντας τους προλαλήσαντες (κυβερνητικό εκπρόσωπο Οικονόμου και υφυπουργό Παιδείας Συρίγο).
Ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης, που αρχικά πίστευε ότι η εργαζόμενη κοινωνία, μετά τις συνεχείς κατραπακιές και την απογοήτευση, είναι έτοιμη να αποδεχτεί το δόγμα «νόμος και τάξη», τώρα βλέποντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια να απλώνεται και να δυναμώνει ανακρούει πρύμναν ως προς την άμεση εφαρμογή αυτού του μέτρου και για έναν επιπλέον λόγο: Γιατί γνωρίζει ότι τα πράγματα στα Ιδρύματα δεν θα είναι ρόδινα για την επαναφορά του Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Ούτε τώρα, που οι φοιτητές ξαναγυρίζουν στα αμφιθέατρα (τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την εξέλιξη του τέταρτου πανδημικού κύματος), ούτε βέβαια ποτέ, γιατί θα βρίσκει πάντα μπροστά του το φοιτητικό κίνημα.
«Πισινή» φύλαξε και για την προοπτική να ξανακλείσουν τα σχολεία. Μετά τον ορυμαγδό αρνητικών σχολίων και την κατακραυγή που δέχθηκε η Κεραμέως για τα πρωτόκολλα του αίσχους και τις διαβεβαιώσεις της ότι πορευόμενοι με αυτά τα μέτρα τα σχολεία θα λειτουργήσουν αποκλειστικά διά ζώσης, ο πονηρός Κούλης θέλησε να βγει έξω από «κάδρο», για να μην τον μουτζώνουν με χέρια και πόδια γονείς και κοινωνία, όταν τα κρούσματα εκτιναχθούν: «Εχουμε πολύ ξεκάθαρα πρωτόκολλα, τα οποία μας έχει υποδείξει η Επιτροπή των Ειδικών σχετικά με το πότε κλείνουν τα σχολεία. Και προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω αυτή τη στιγμή την πορεία της πανδημίας από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία. Είναι ένας μεγάλος άγνωστος, όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλο τον κόσμο. Ολοι αυτό παρακολουθούν αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γιούλα Γκεσούλη