Στο μη παρέκει έχουν φθάσει η εντατικοποίηση των σπουδών και οι αυθαιρεσίες του πανεπιστημιακού κατεστημένου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Το οποίο Πανεπιστήμιο, ως γνωστόν, δεν φημίζεται για τις αντιστάσεις που προβάλλει στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Ισα ίσα που σπεύδει ασμένως να τα εφαρμόσει είτε ικανοποιώντας καριερίστικες βλέψεις πανεπιστημιακών καθηγητών, σε βάρος ακόμα και αυτού του αυτοδιοίκητου και της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο, είτε μετατρέποντας τις πανεπιστημιακές σπουδές σε έναν απέραντο Γολγοθά για τους φοιτητές του.
Και όσον αφορά το πρώτο -τις καριερίστικες βλέψεις- χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των κακόφημων Συμβουλίων Διοίκησης του εκτρωματικού νόμου-πλαίσιο Κεραμέως (σ.σ. έγιναν χθες 17/10/2022), έσπευσαν να βάλουν υποψηφιότητα και ο νυν Πρύτανης Κατρανίδης Στυλιανός, καθώς και 2 Αντιπρυτάνεις (εξελέγησαν ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης Κυρκιλής Δημήτριος).
Οσον αφορά δε τη μετατροπή των πανεπιστημιακών σπουδών σε Γολγοθά για τους φοιτητές, το πανεπιστημιακό κατεστημένο έχει δημιουργήσει -και δρομολογεί και νέες- συνθήκες αφόρητης πίεσης και εντατικοποίησης, στην κατεύθυνση που εισηγούνται χρόνια τώρα ο ΟΟΣΑ, οι καπιταλιστές, η επιτροπή Πισσαρίδη και όλος ο εσμός του νεοφιλελευθερισμού, της δήθεν «αποτελεσματικότητας» και «αποδοτικότητας» του δημόσιου Πανεπιστήμιου, που υλοποιείται τώρα και με το νόμο-πλαίσιο Μητσοτάκη-Κεραμέως.
Η αφόρητη εντατικοποίηση των σπουδών, οι αυθαιρεσίες πανεπιστημιακών καθηγητών και όσα προοιωνίζονται με το νέο νόμο-πλαίσιο οδήγησαν τους φοιτητές σε κινητοποιήσεις.
Στο πλαίσιο αυτών, η Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αποφάσισε την κατάληψη του κτιρίου του Τμήματος για μια εβδομάδα από τη Δευτέρα 17/10 έως και την Παρασκευή 21/10.
Η απόφαση της ΓΣ
Φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο λόγω της αδιαφορίας του τμήματος για τα προβλήματά μας. Εδώ και χρόνια στο τμήμα επικρατεί μια κατάσταση αφόρητης εντατικοποίησης και συνεχών αυθαιρεσιών από μεριάς του καθηγητικού στρώματος.
Το πρόγραμμα σπουδών είναι γεμάτο αλυσίδες (προαπαιτούμενα μαθήματα τα οποία σε εμποδίζουν από το να δηλώσεις άλλα μαθήματα), κύκλους σπουδών (απαιτούμενος αριθμός περασμένων μαθημάτων ώστε να προχωρήσεις στο επόμενο έτος), συνεχή εργαστήρια, εργασίες και προόδους που σε κόβουν από τα μαθήματα πριν καν να φτάσεις στην εξεταστική. Επίσης κατά την διάρκεια της τηλεκπαίδευσης καταργήθηκε η εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω, με την πρόφαση ότι ‘’η σχολή δεν είναι εξεταστικό κέντρο’’.
Παρόλα αυτά, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η προσθήκη μιας νέας αλυσίδας στο μάθημα των Αλγορίθμων (μάθημα του Δ. Κατσαρού που αναφέραμε πιο πάνω), κάτι που επισημοποιήθηκε ξαφνικά και απροειδοποίητα.
Για το λόγο αυτό, ο ΦΣ συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα και αποφάσισε να πραγματοποιήσει κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος, με σκοπό ο ίδιος να πάρει θέση πάνω σ’ όλα αυτά. Η στάση του ήταν το λιγότερο προκλητική, αφού απέφυγε να πάρει θέση σε οποιοδήποτε από τα ζητήματα και δεν δεσμεύτηκε ότι θα διεξάγει Γενική Συνέλευση Τμήματος (αποφασιστικό όργανο της σχολής, στο οποίο συμμετέχουν οι καθηγητές) πόσο μάλλον ότι θα είναι παρών ο ΦΣ σε αυτή.
Τα προαναφερθέντα έρχονται να προστεθούν στην συνολικότερη εικόνα της εκπαίδευσης. Με τον νόμο Κεραμέως οι ΟΠΠΙ έχουν ήδη προσπαθήσει να μπούνε στα ιδρύματα της Αθήνας, λαμβάνοντας αποφασιστική απάντηση από τους ΦΣ, ενώ στην Θεσσαλονίκη βλέπουμε ήδη για πολλούς μήνες τα ΜΑΤ στο campus του ΑΠΘ. Η προσπάθεια αυτή επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας και να καταστείλει κάθε προσπάθεια συλλογικής διεκδίκησης μέσα στα ιδρύματα. Οι διαγραφές έχουν ήδη ανακοινωθεί και σκοπεύουν να μπούνε σε εφαρμογή ακόμη και στην πόλη μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών εδώ στο Βόλο. Με τον νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην προοπτική του αποφοίτου. Με την εισαγωγή σε σχολές και όχι τμήματα δηλαδή την ‘’διαμόρφωση του ατομικού πτυχίου’’, με επιλογή μαθημάτων από πολλές διαφορετικές σχολές, δημιουργούνται απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων, ωθώντας τους στην συνεχή μετεκπαίδευση και σε ένα ατέρμονο κυνήγι προσόντων. Ενώ θα κάνει όλα αυτά, αν θέλει να τα βγάζει πέρα θα πρέπει να δουλεύει 10 και 12 ώρες, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς ασφάλιση και με αναξιοπρεπείς μισθούς.
Έτσι λοιπόν, κλήθηκε νέα Γενική Συνέλευση του ΦΣ και καταλήξαμε πως όλα τα παραπάνω δεν μας αφήνουν καμία άλλη λύση πέραν της κατάληψης της σχολής. Με τη συγκεκριμένη δράση διεκδικούμε σπουδές σε μια σχολή με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και χωρίς εντατικοποίηση, σε σχολή που είναι ζωντανή και όχι αποστειρωμένη από κάθε συλλογική διεκδίκηση χωρίς πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικά, διαγραφές και να έχουμε μία αξιοπρεπή προοπτική ως μελλοντικοί απόφοιτοι.